jogurtu ząbek lub dwa czosnku koperek śwież lub suszony (większa ilość) sól pieprz papryka słodka papryka ostra zioła prowansalskie oliwa z oliwek Przygotować mięso: umyć, oczyścić i zamarynować w przyprawach. Wstawić do naczynia żaroodpornego i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ja zwykle piekę więcej niż tyle ile potrzebuję do sałatki i od razu(...)dodatkiem gruboziarnistej soli do czasu kiedy zrobi się chrupiąca. Wsypać do miski mix sałat, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę. Pokroić wedle uznania mięso i dołączyć do sałatki. Zalać sosem czosnkowym i dorzucić grzanki. Oczywiście można urozmaicać sałatkę dodając jeszcze inne warzywa np. ogórek
Karola gotujeZnudziło Ci się już przygotowywanie posiłków tradycyjnymi metodami? Przejadłeś się już smażonymi i pieczonymi potrawami? Chciałbyś spróbować czegoś innego? Spróbuj gotowania na parze! Kilka dni temu przypomniałam sobie, że jestem posiadaczką tak wspaniałego urządzenia jak parowar. Z pozoru nie ma w nim nic szczególnie interesującego, no bo w sumie co może być nadzwyczajnego w gotowaniu na parze? Jeśli jesteś(...)gotowania ląduje w wodzie, którą wylewamy. Co ugotujemy na parze? Na parze możemy ugotować praktycznie wszystko od mięsa, ryb, przez owoce i warzywa, aż po desery. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych, poza tym para wodna doskonale wydobywa ich naturalny smak i aromat.Należy więc pamiętać, aby zminimalizować przyprawy
peanutbuttermonsterroztrzepane jajka, przestudzone pieczarki, cebulę z czosnkiem - wyrobić Doprawić solą i ziołami, ponownie wyrobić Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową Piec w temp 180*C przez około 50 min. Jeszcze ciepły klops wyjąć z foremki i zdjąć folię z mięsa, po zupełnym wystudzeniu trudniej mi to szło :( Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Na pewno klops będzie smaczniejszy
Proste PotrawyPierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami z dodatkiem serka topionego , bazylii, czosnku,owinięta w szynkę prosciutto. Lubię tak robić wtedy piersi są bardziej soczyste i
Ala piecze i gotujedusić na małym ogniu, aż zmiękną i woda odparuje. Do pieczarek dodać przyprawione mięso. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż mięso się ugotuje . 3. Brokuła ugotować ok. 5-7 min. Ciasto francuskie rozłożyć na pergaminie, na którym będziemy piec. Ponacinać po bokach wzdłuż w stronę środka, ale tak byśmy mogli ułożyć farsz. Na cieście układamy kilka plastrów sera
Kuchnia PaulettesBardzo się ucieszyłam ze smaku końcowego tego dania. Improwizowałam próbując uzyskać jak najlepszy efekt końcowy. Zaprosiłam większość z rodzinki na obiad, bardzo im smakowało. Upiekłam mięso
Kuchnia Pokoleńczarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki oleju rzepakowego Do podania pieczone ziemniaki (najlepiej z dodatkiem rozmarynu) konfitura z żurawin świeży rozmaryn Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy w ewentualnych pozostałości kości, chrząstek i tłuszczu. Nacieramy je dokładnie solą, cząbrem i tymiankiem. Pozostawiamy na kilkanaście minut, aby mięso lepiej przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzewamy do dość silnym ogniu(...)minut. Na 3-4 minuty przed końcem zapiekania przykrywamy je dodatkowo plastrami sera. Równolegle do kurczaka przygotowujemy również pieczone ziemniaki – zgodnie z naszymi instrukcjami na ten temat. Powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie co mięso, które podajemy razem z nimi oraz żurawiną. Uwagi Zachowajmy ostrożność dodając do mięsa sól, gdyż zawiera ją również w mniejszej
Kulinarna Pokusanich korzystać. I na koniec chciałam Wam jeszcze podsunąć jedną ważną uwagę: najlepiej samemu w domu zmielić mięso, z którego będziemy potem przygotowywać nasze dania. Wtedy mamy pewność, że jest ono zmielone tylko i wyłącznie w wybranych przez nas składników. Pieczone arabskie pulpety Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g zmielonej wołowej łopatki lub karkówki 1/2 małej cebuli(...)jednolitej masy. Ja z reguły pomagam sobie mikserem. Następnie ręce smarujemy oliwą i z wymieszanego mięsa robimy małe pulpeciki. Obtaczamy je w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Pulpeciki przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego, wlewamy przecier pomidorowy, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30- 40 minut. Podajemy posypane natką
Kulinarne przygody Gatitybułki lub garść tartej bułki (u mnie tarta bułka) sól, pieprz dodatkowo: tarta bułka do obtoczenia klopsów, olej lub margaryna do pieczenia klopsów WYKONANIE Jeżeli macie bułkę, to namoczyć ją wcześniej, żeby zmiękła, a przed dodaniem do mięsa dobrze odcisnąć z wody. Mięso umyć, zmielić w maszynce do mięsa wraz z obraną cebulą i przełożyć do miski. Dodać jajko, bułkę
Passions hobbies lifesmaku. Formę do babeczek/muffinek posmarować olejem, posypać tartą bułką, napełniać ziemniaczanym ciastem. Piec około 50-60 minut - do zrumienienia. Podawać z sosem koperkowym: pęczek koperku 1 szkl. sosu tatarskiego OCETIX Do babeczki serwować, np paluszki z kurczaka. Paluszki z kurczaka: 1 filet z kurczaka Mięso kroimy w grubsze paski. Zalewamy 3 łyżkami oleju rzepakowego(...)łyżką octu jabłkowego, 1 łyżką sosu sojowego. Odstawiamy na 15 minut. Płatki kukurydziane mielimy, dodajemy do smaku przyprawę do kurczaka. Mięso maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w płatkach. Na posmarowaną tłuszczem blachę układamy panierowane kawałki kurczaka, pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
kolorowotorcikowoKolejna wędlinka na kanapki. Tym razem coś z piekarnika - pieczeń z łopatki z dodatkiem pieczarek oraz żółtego sera. Prosta i pyszna. składniki: 1,2 kg łopatki 300 g pieczarek 150 g żółtego sera 1 łyżeczka majeranku sól do smaku masło do foremki olej do smażenia Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażyć na odrobinie oleju aby odparowały wodę(...)Łopatkę zmielić. Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Do zmielonego mięsa dodać wystudzone pieczarki, pokrojony ser, majeranek oraz sól do smaku. Masę dobrze wyrobić aby była kleista. Następnie mięsną masę przełożyć do keksówki 30x10 natłuszczonej masłem. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu wystudzić
Monia miesza i gotujepotrawa. Szlachetności nadają jej składniki, najlepszej jakości. Nie należy żałować pieniędzy na wołowinę dobrej jakości, bo istotą tej potrawy jest kruche, delikatne mięso. Beouf Stroganow, podaje się z pieczywem. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej (lub wołowiny na pieczeń) 0,5 kg pieczarek 2 cebule 4-5 ogórków kiszonych 3-4 łyżki musztardy (Dijon lub sarepskiej) 100 g kwaśnej śmietany
Codziennik Kuchennyodstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie zamarynowane mięso przysmażyć na patelni (nie trzeba dodać oleju, bo mięso już jest tłuste). Przesmażone mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 20 minut. W międzyczasie szpinak i pomidory umyć oraz osuszyć. Do miski wsypać szpinak, dodać przekrojone na połówki pomidory koktajlowe, pociętego na mniejsze
UgotowaćPieczony schab nacinany i przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym. Dzięki temu mięso wychodzi soczyste i aromatyczne. SKŁADNIKI: ok 1,20 kg schabu ulubiona przyprawa do mięs 2 pomidory 2 cebule kilka plastrów żołtego sera (ok 15 dag) 3-4 łyżki musztardy 1. Schab ponacinać od góry tworząc kieszonki, ale nie nacinając plastrów do końca. Natrzeć przyprawami(...)plastry pomidora, plaster żółtego sera i kilka piórek cebuli. Tak przygotowany schab mocno ścisnąć, żeby wszystko się skleiło i stworzyło zwartą całość. 4. Schab przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec ok 2 godziny w 180*C. 30 minut przed końcem można rozciąć folię, żeby mięsko się przyrumieniło z wierzchu. Pod awać z ulubionym sosem . Inspiracja: Allrecipes
Kto ugości moich gości?Pyszny i lekki letni obiad z pieczonymi ziemniaczkami i dobrze doprawionym grillowanym kurczakiem. 1 kg młodych ziemniaków Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula(...)pieprzem, słodką papryką i suszoną natką pietruszki. Mieszamy z oliwą z oliwek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, słodką czerwoną papryką, curry i natką pietruszki (wszystkie przyprawy według uznania). Grillujemy na rozgrzanym grillu z każdej strony
VioletoweKucharzenie