piec godzinę. W połowie pieczenia można sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić lub podlać lekko wodą jak byłoby za mało sosu. Jeśli mięso nie będzie jeszcze miękkie to chwilkę przedłużyć pieczenie. Super smakuje z kaszą, smacznego
Kuchnia Pokoleńkażdą położyć na plastrze schabu. • Uformować zgrabne kopczyki i posypać je tartą bułką. • Do naczynia wlać śmietanę, ale nie oblewać nią mięsa tylko przestrzenie pomiędzy kopczykami. Nakryć folią aluminową. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 1 godzinę. • Mozzarellę pokroić na 6 plastrów, położyć na kopczykach upieczonego mięsa i zapiec
To co kochamgóry czosnek. Piecz 2,5 do 3 godzin w 170°C termo obieg pod przykryciem lub w worku do pieczenia. Ugotuj 3 ziemniaki. Gdy kaczka już ostygnie, oddziel ją od kości i części skóry oraz od tłuszczu. Zmiel mięso z selerem, marchewką i ziemniakami, a z czosnku wyciśnij miąższ. Cebulę podsmaż na odrobinie tłuszczu z kaczki na złoty kolor dodając
Pasje Jolkikilka godzin w chłodne miejsce. Przed pieczeniem, żeberka przyrumienić na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Piec pod przykryciem około 90 minut w 180ºC. (najlepiej przed pieczeniem do zalewy dolać 1 szklankę wody, aby mięso było przykryte zalewą). Po upieczeniu żeberka wyjąc, a sos zagęścić (w 1/3 szklance wody rozpuścić 1,5 łyżki mąki pszennej; przygotowaną zalewę wlać do sosu
Ugotowaćsmażyć na małym ogniu przez 10 minut . Dodać mielone mięso i smażyć z jagnięciną ok 3-4 minut, aż mięso lekko się zrumieni. Wymieszać z sosem pomidorowym i gotować przez jeszcze pięć minut . Usunąć bakłażany z pieca i zwiększyć temperaturę do 220 st C. Ostrożnie wybrać upieczony miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę gr ok 1 cm. Wymieszać miąższ(...)mieszaniną mięsa jagnięcego doprawić solą i pieprzem do smaku . Farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 8-10 minut, aż ser się stopi a bakłażany będą ciepłe. Smacznego! Uwagi: Robiłam z połowy porcji , bakłażany średniej wielkości. Moim zdaniem 2 bakłażany to 4, całkiem sycące porcje
Stare GaryAmerykanie mają swoje indyka tak my mamy swoją gęś. Zwykle pojawia się w uroczystej oprawie, pieczona w całości, faszerowana na różne sposoby, rozmaicie doprawiana. Ale nas tego dnia było mało przy stole więc pieczenie całego ptaka nie miało sensu. Szczególnie, że mięso gęsie nie lubi być odgrzewane. Poza tym zapowiadała się ładna pogoda a był z nami Chrupek więc
Smaczna Pyzakości (miałam 1,2 kg) 2-3 jajka ugotowana na twardo ( zależy jak długi jest schab) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs sól, pieprz majeranek 2-3 łyżki oleju Dodatkowo: folia do pieczenia Wykonanie: Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natrzeć nim schab. Posypać resztą przypraw. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin(...)czasie naciąć mięso, przez środek ostrym, długim nożem. Najpierw wzdłuż, potem skierować nóż, w dół i w górę. Tak jakby na krzyż. W powstały otwór, włożyć ciasno jajka. Tak przygotowany schab, włożyć w folię do pieczenia. Polać olejem i zamknąć folię. Schab w folii, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, 1 godzinę 40 minut. Jeśli
Agusiowe smakołykiłyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka soli, łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka ziół prowansalskich. Przygotowanie: Dokładnie łączę składniki marynaty - ketchup, majonez, jogurt i przyprawy. Obtaczam mięso, zostawiam na noc w lodówce. Piekę pod przykryciem (można użyć folii aluminiowej) około 80 minut w 180 stopniach (aż kurczak ładnie się zarumieni
JejKuchniasamej patelni z odrobiną masła obsmażyć pokrojonego w plasterki pora, aż lekko zmięknie. Obłożyć plastry mięsa przesmażonym porem. Śmietanę zmiksować razem z serkami i wylać na mięso. Nagrzać piekarnik do 180C i piec 35-40 minut. Podawać z ryżem lub makaronem, dzięki Madziunia
Kuchnia Pokoleńwpadają, więc moje przekąski ogniste 😈 się polecają. W cieście francuskim nadzienie mięsne schowałam, które serem posypałam, na prostokąty pokroiłam, pozwijałam i do piekarnika włożyłam. Nadzienie to mięso mielone, z cukinią połączone, ketchupem z piekła rodem 😈, pieprzem wyostrzone, solą, pietruszką zieloną doprawione. To przekąska ognista 😈, w smaku wyrazista, która nada imprezie 🎇🎈🎊🎶🎸 ostrości i smakowitości. Jeśli boicie się piekielnej ostrości(...)całej powierzchni rozprowadzamy równomiernie, przygotowane mięso. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Za pomocą nożyka do pizzy tniemy po długości na równe 3 części, a następnie po szerokości, po 8 prostokątów w każdym z pasów. W sumie powinno wyjść 24 prostokąty. Każdy prostokąt delikatnie zwijamy i układamy złączeniem na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi odstępy. Wkładamy
Moniki Smakołykiparzone, pieczone. Warunkiem ich przygotowania to ulubione przyprawy, czas na marynowanie, czy peklowanie oraz wybrany sposób przygotowania. Oczekiwanie wieńczy dzieło, czyli smakowita domowa wędlina. Za każdym razem możemy przygotować sobie inną wędlinę. Szczególnie polecamy przepisy na: domowa szynka schab suszony z pończochy schab peklowany parzony schab suszony w piekarniku. pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym pieczona szynka(...)gorącego piekarnika. Wstawiamy naczynie ze schabem (lub brytfankę) do piekarnika nagrzanego do 150 °C. Kilka razy schab spryskałam wodą podczas pieczenia. Można też do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby woda nawilżała schab podczas pieczenia. Pieczemy schab 1 godzinę, następnie na 10 minut podwyższamy temp. do 200 °C, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy schab w piekarniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępeklowej -2-3 ząbki pokrojonego drobno czosnku -kilka listków laurowych -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno ) Solankę przygotowujemy jak do mięs pieczonych. Z golonki usuwamy kość a mięso moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie. Wkładamy do przygotowanej solanki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny
Maminek kulinarnyŚwiąteczna propozycja na cudowną pieczeń! Łopatka wieprzowa jest miękka, soczysta, delikatna, po prostu rozpływa się w ustach. Mięso wkładamy do piekarnika na 5-6 godzin. Długie, powolne pieczenie w niskiej temperaturze powoduje, że nabiera wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym jest bardzo delikatne. Idealna propozycja na święta lub niedzielny obiad. Czytaj więcej
Ana Mari's worldŚwiąteczna propozycja na cudowną pieczeń! Łopatka wieprzowa jest miękka, soczysta, delikatna, po prostu rozpływa się w ustach. Mięso wkładamy do piekarnika na 5-6 godzin. Długie, powolne pieczenie w niskiej temperaturze powoduje, że nabiera wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym jest bardzo delikatne. Idealna propozycja na święta lub niedzielny obiad. Czytaj więcej
Ana Mari's worldwraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, dodać liść laurowy, ziele angielskie i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Czas pieczenia to około 1,5 godziny, co jakiś czas polewać mięso zalewą
O kuchni z uczuciemDzisiaj zrobiłam sobie wersje mini czyli pizzerinki do przygotowania w 15 min reszta pieczenie. Z podstawowych, łatwo dostępnych składników bez drożdży. Składniki na 4 mini pizzerinki (2 porcje): -140 g mąki ryżowej -1 jajko -woda +dodatki -4 łyżki koncentratu pomidorowego+woda+bazylia+oregano -200 g mięsa -1 cebula -1 kulka mozzarelli -1 łyżka oleju do podsmażenia mięsa Przygotowanie(...)przesiewamy mąkę, dodajemy jajo i stopniowo wody aby powstała nam średnio gęsta konsystencja. 2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę formując placki. Pieczemy 20 min 180 stopni. 3. W między czasie przygotowujemy dodatki. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy. Cebulę siekamy drobno. Mozzarellę również w kostkę. 4. Podpieczone spody smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy kurczaka, cebulkę posypując
Zdrowie i pysznie na talerzu