Pieczona kaczka to moja propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Jak już pewnie zauważyliście, lubię podawać mięso, a szczególnie drób ze słodkimi dodatkami. Dzisiejsza pieczona kaczka pachnie pięknie przyprawą pięć smaków i wspaniale smakuje z dodatkiem karmelizowanych brzoskwiń i ryżu. Artykuł PIECZONA KACZKA Z BRZOSKWINIAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniamarynaty wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron, owinąć je w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Mięso umieścić w odpowiednio długim kawałku rękawa do pieczenia, oba jego końce dokładnie zawiązać, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką. Włożyć do foremki lub naczynia żaroodpornego. Piec 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka
Kuchenne zapiski Edytymarynaty wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron, owinąć je w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Mięso umieścić w odpowiednio długim kawałku rękawa do pieczenia, oba jego końce dokładnie zawiązać, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką. Włożyć do foremki lub naczynia żaroodpornego. Piec 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka
Kuchenne zapiski EdytyNajlepsza gęsina na świętego Marcina! I rzeczywiście te pieczone udka są najlepsze . Dobrze doprawione, pachnące, mięciutkie mięso i chrupiąca skórka a do tego złociste ziemniaczki i duszona żurawina. Przepyszny obiad, daję słowo! Jesienią gęsina jest najsmaczniejsza bo gąski są już dobrze odchowane i tłuściutkie. Nie bójcie się gęsiego tłuszczu bo to najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy . Jest łatwo przyswajalny
Smaczna PyzaKurze podudzia a'la creme Ciekawa alternatywa dla pieczonego kurczaka. Udka duszone w śmietanie. Delikatny smak, mięso kruche, a sos kremowo-śmietanowy. Szybki i tani sposób na zwyczajnego kurczaka. Do dzieła. Składniki: 8 podudzi z kurczaka kilka szalotek sok z jednej cytryny 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki mąki 2 łyżki masła do smażenia 1 żółtko sól biały
na moim stole...umyć, oczyścić z błon, osuszyć. Obtoczyć w przyprawach, posolić, polać oliwą. Na dnie misy wolnowaru ułożyć pokrojoną w krążki cebulę, na niej umieścić mięso, polać sokiem z cytryny. Jeżeli pieczemy ziemniaki, położyć je obok polędwiczki, lekko posolić - w zależności od wielkości przekroić ziemniaki na 4 lub 2 kawałki. Przykryć i gotować w ustawieniu high 4-6 godzin
Stare GarySchab to zdecydowanie moje ulubione mięso. Uwielbiam je w sosach czy właśnie w pieczeniach. Wersja ze śliwkami i czosnkiem była (i jest) przygotowywana przez moją Mamę już od kilkunastu (kilkudziesięciu?) lat. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak nam :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy AleksandrySchab pieczony w rękawie foliowym z kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia schabu. Danie robi się samo, a schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty. Pierzynka z kiszonej kapusty dodatkowo(...)rękawa, na górze zrobić maleńkie nacięcia, dla ujścia nadmiaru pary. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 75 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i rozchylić na boki, by mięso się przyrumieniło i dołożyć pokrojone na kawałki pieczarki upieczone mięso pozostawić na 10 minut, by odpoczęło, następnie pokroić w plastry i podawać z kiszoną kapusta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!litr wina czerwonego 3 litry bulionu marynata do mięsa: łyżka zmielonych suszonych grzybów, papryka wędzona słodka i pieprz na koniec do sosu dodaj sól, czekoladę gorzką olej do smażenia Dodatki: pieczony w całości, owinięty folią batat (2h), tak samo pieczone ziemniaki grillowany na oliwie w tymianku brokuł i groszek mięta(...)dobę do lodówki. Kolejnego dnia na oleju podsmażyłam z każdej strony, tak długo aż mocno się zarumieniło. Przygotowałam włoszczyznę, którą skarmelizowałam w piecu przez kilkanaście minut do mocnego zarumienienia. W dużym garnku poukładałam połowę warzyw, mięso i ponownie warzywa. Dodałam przyprawy, wlałam bulion i gotowałam na wolnym ogniu dwie godziny. Wlałam wino i gotowałam mięso kolejne 6 godzin. Co jakiś
Mango Papajaprosty sposób na dania z grilla lub pieczone w piekarniku na obiad lub kolację. Tak naprawdę przygotowując szaszłyki mamy ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o dobór dodatków. Dziś przygotowałam na obiad szybkie z piersi kurczaka, którą wcześniej marynowałam w ostro-słodkiej marynacie. Na patyczki nabiłam pomiędzy mięso pomidorki koktajlowe, wyszło szybko i smacznie. Składniki na 3 szaszłyki(...)lodówki na około godzinę. Patyczki do szaszłyka moczyć w wodzie około 10 minut przed nabijaniem na nie mięsa. Na namoczone patyczki nabijać na przemian mięso i pomidorka koktajlowego. Piekarnik nagrzać do 180'C. piec szaszłyki około 10 minut. Po tym czasie obrócić e na drugą stronę i piec jeszcze 6-7 minut. W sezonie wiosennym i letnim można
Zrób to smacznieCiekawa propozycja na lunch, lekki obiad lub dodatek do mięsa :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Miłosna . Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek do mięsa): 20 brukselek 10 kasztanów jadalnych 1 marchewka 2 szalotki kawałek boczku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 łyżki masła 3 łyżki miodu lub syropu klonowego(...)solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. 2. W garnuszku łączymy miód, masło, utarty czosnek i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła i polewamy warzywa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. 3. Kasztany układamy na blaszce płaską stroną do dołu, nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż i pieczemy przez
My Culinary Artjajka 5 dkg żółtego sera 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego koperku (lub szczypiorku albo pietruszki) 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Cukinię kroimy w drobną kosteczkę, a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach *** *** W dużej(...)misce umieszczamy mięso z kurczaka, cukinie, ser żółty, jajka, mąkę, majonez, proszek do pieczenia, koperek oraz sól i pieprz *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc kotleciki *** *** Smażymy z dwóch strona po około 4 minuty, na mocno rumiany kolor *** *** Usmażone kotleciki odsączmy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy na gorąco (chociaż
Blog z ApetytemBitki wieprzowe z szynki są mniej znane niż te z karkówki czy tradycyjne wołowe . A szynka wieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi
Poezja smakuwyłożyć indyka (zalewę, w której się moczył zachować, bez przypraw), a na mięso drugą pomarańczę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. godzinę, polewając co jakiś czas marynatą. Upieczone mięso wyłożyć na talerz. Z naczynia przelać do garnka powstały sos, cebulę i pomarańcze, zmiksować. Zagotować i odparować nadmiar płynu
zadanie-gotowanieulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy listki sałaty 2. Awokado i ogórka obieramy i kroimy w kostkę 3. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju, ulubionych przyprawach i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 15-20 min. Czekamy aż mięso ostygnie, kroimy je na plasterki i układamy na sałacie. 4. Całość skrapiamy oliwą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachnasz obowiązkowy dodatek do wszelkich świątecznych (i nie tylko) mięs i pasztetów. Słodko-kwaśne gruszki o delikatnym aromacie goździków wspaniale komponują się ze smakiem pieczonego schabu, czy boczku, sprawiając jednocześnie, że trochę zbyt tłuste mięso nie jest mdłe. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do pieczonego drobiu (zwłaszcza kaczki). Wypróbujcie koniecznie ten przepis, a już zawsze będziecie przygotowywać
MyCookBook.plZnudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy(...)mieszankę warzywną mieszamy z białkiem i nadziewamy nimi cukinię. Do formy wykładamy połowę mięsa, układamy na nim na nim cukinię a później przykrywamy pozostałym mięsem, tak by szczelnie "otulić" cukinię. Na wierzch układamy plasterki boczku. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C. Zajadamy się mięskiem na gorąco jak i na zimno :)klops z cukinią w środku
Bon Appetit Małgorzaty