mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:271/1172)

Kurczak w paprykowym sosie 211

bardziej miękkie i rozpływające się w ustach). Podsmażamy na oleju, doprawiając słodką czerwoną papryką, czosnkiem granulowanym, solą ziołową i pieprzem. Mieszamy, aby przyprawy pokryły całe mięso. Podsmażamy jeszcze chwilę, następnie dodajemy pastę z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami. Mieszamy, ustawiamy zastawiamy pod przykryciem na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę obie papryki i po chwili(...)dolewamy wodę. Zostawiamy dalej pod przykryciem aż nasze mięso będzie mięciutkie (co jakiś czas mieszamy). Smacznego

Słodkie okruszki
Zdrowa sałatka „ryżowa” – bez ryżu:) 190

cebula 2-3 łyżki mieszanki oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek Wielkopolski sól, pieprz szczypta kurkumy szczypta słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki większa szczypta oregano 1/2 pieczonego buraka 1/4 op. sera feta pestki dyni lub słonecznika 2-3 duże garści rukoli Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki posiekanej(...)zioła, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę podajemy z sosem. Sałatkę możemy zjeść jako samodzielne danie lub wykorzystać ją jako dodatek do mięsa. Ja podałam ją razem z pieczonymi drobiowymi muffinami. Prawda, że wyszło z lekka „restauracyjnie”?;) www.olejkonwenanse.pl #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski

Smaki Na Talerzu
Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i rodzynkami czyli Niedzielne Mielenie odc.40 224

teściowa. Ja popełniłam je dwa razy w życiu.  Pierwsza próba była nie udana i kapusta strasznie twarda, druga... miała miejsce w ubiegły weekend.  Pieczone gołąbki z pysznym sosem, napakowane mięsem, kaszą i rodzynkami nie mogły być niesmaczne!  Jedyne zastrzeżenie jakie miałam to mało sosu, ale to następnym razem łatwo naprawić.  Przepis z książki "kuchnia(...)polska wg Karola Okrasy". Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i rodzynkami  gołąbki: 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę 1 posiekana cebul;a 2 posiekane ząbki czosnku 3 łyżki rodzynek 3 łyżki octu jabłkowego 500 g mielonej łopatki wieprzowej 200 g niepalonej kaszy gryczanej, ugotowanej 1 łyżka gorczycy sól, pieprz 10 liści kapusty włoskiej sos: wg mnie powinno być

Dzieje kuchennej Wiewióry
Książęce przepiórki z białym sosem 141

Książęce przepiórki z białym sosem Mięso przepiórek jak od dawna wiadomo jest niesamowicie zdrowe . Dietetycy zalecają zwiększenie jego spożycia . Do tego wszystkiego jest niesamowicie smaczne i delikatne . Teraz pewnie wielu dopowiedziało sobie: ” i dość drogie ” Nie musi tak być , każdy kto ma choćby balkon lub mały tunel foliowy jak w moim przypadku może pokusić się o malutką hodowlę(...)przepiórek Przepiórki oczyszczamy dokładnie , płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Nacieramy tuszki czosnkiem , solą i pieprzem . Pod skórę na piersiach upychamy dość grube plastry masła . Resztę masła rozprowadzamy po blaszce do pieczenia i układamy na nim przepiórki , podlewamy winem. Wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika i zapiekamy około 20 – 25 minut w zależności od wielkości przepiórek . W momencie kiedy skórka

Ogrodnik w podróży
Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem 197

pieczone z pęczakiem podane, to z pewnością rodzinne smaczne danie. Przyprawy, zioła sami komponujemy i kurczaka nimi oklepujemy.  Warzywa mieszamy, na nich kurczaka układamy. Wg sposobu pieczemy, w między czasie pęczak gotujemy, który na końcu z warzywami mieszamy i z pełnym aromatu kurczakiem zjadamy. Skórka kurczaka dzięki takiemu pieczeniu, idealnie chrupie na całości,  a mięso(...)wędzoną i słodką, całość rozcieramy w moździerzu.   Kurczaka wyciągamy z wody, suszymy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy cytryną. Następnie wklepujemy przygotowaną mieszankę przypraw. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy końce i wkładamy do lodówki na ok. 4 godz., można na całą noc. Kurczaka wyciągamy z worka, przecinamy wzdłuż mostka i spłaszczamy. Do prostokątnej brytfanny do pieczenia (np. 30/25

Moniki Smakołyki
Pulpety z indyka na pieczonych warzywach 197

Pulpety z indyka na pieczonych warzywach  podane z sosem serowym. Smaczne, syte i bardzo łatwe do przygotowania. Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu. Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką(...)czosnku przekroić na połówki. Pomidory i paprykę pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć i skropić olejem. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia dodać pulpety i piec około 10 minut. Sos serowy 300 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera typu gouda sól pieprz Śmietanę wlać do rondelka

O kuchni z uczuciem
Pieczone kotlety mielone 346

Tradycyjne kotlety mielone, które nie wymagają smażenia. Nie trzeba stać długo przy patelni, bo pieką się w piekarniku. W smaku są bardzo podobne do tych smażonych, z tym że nie są takie tłuste. 2 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 jajka 1/2 łyżeczki(...)drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40 min, przy czym w połowie pieczenia odwrócić kotlety na drugą stronę. Podawać gorące. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad , Obiad na szybko Tagged: wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Boczek pieczony 283

pastą z papryki, przykryć i odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce ( ja nacieram zwykle wieczorem, dzień wcześniej). Mięso włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, na górę położyć przekrojony czosnek i liście laurowe, następnie z góry przykryć folią aluminiową.Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę i jeszcze piec około 30 minut. 10 minut przed(...)końcem pieczenia zdjąć folię, aby boczek się zapiekł ( można włączyć termoobieg). Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim jeszcze boczek na jakieś 10 - 15 minut. Czy jest upieczony sprawdzam widelcem, jeśli po wkłuciu mięso łatwo się zsuwa z widelca to jest gotowe. Boczek z wierzchu jest dość pikantny, zaś środek delikatny

Kuchcik gotuje
SCHAB MIODOWO-MUSZTARDOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM + KONKURS AMBITION! 189

przepis.  Każdy będzie po nim oblizywał się ze smakiem. Sekretem jest dobrej jakości, świeże mięso, długie marynowanie ( pamiętajcie, że im dłużej marynujemy mięso, tym jest ono bardziej przesycone smakiem i bardziej soczyste) i pieczenie w odpowiedni sposób. Składnikami mojej marynaty jest musztarda sarepska, miód prawdziwy z pasieki moich znajomych i ziarnisty, kolorowy pieprz, bez którego marynata nie może się(...)następnie zmniejszamy do 165C i pieczemy do miękkości ( mniej więcej 1 godzina pieczenia na 1 kg schabu ). Po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączony, uchylonym piekarniku. Kroimy. Pamiętajcie, żeby kroić schab dopiero po ok. 15-20 minutach – soki muszą się „rozejść” po całym mięsie. Podajemy z kluskami śląskimi i smażoną brukselką. Smacznego! Komplet sztućców Verona 24-elementowy

Ostra na Słodko
Kurczak pieczony w jogurcie z czosnkiem 209

dokładnie przyprawą do mięsa, imbirem i suszonym lubczykiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Jogurt mieszamy z majonezem, curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy nim mięso. Odstawiam do lodówki na 40 minut. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 190*C (funkcja termoobiegu). Pod koniec możemy mięso odkryć aby ładnie się przyrumieniło. Dekorujemy natką pietruszki i pomidorkami

VioletoweKucharzenie
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 239

jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.  Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu

Fabryka pomysłów
Prosty pszenny chleb z garnka 362

pierwszy, odziedziczony po Mamie garnek żeliwny. Koleżanki blogerki, zapewniały, że choć garnek żeliwny doskonale utrzymuje temperaturę, z powodzeniem można go zastąpić innym, nadającym się do pieczenia w piekarniku garnkiem: brytfanką do mięsa, zwaną u mnie gęsiarką, naczyniem żarodopornym z przykrywką, czy zwykłym metalowym garnkiem. Już samym zapachem chlebek zrobił furorę. Przeniósł mnie do starej,  przykościelnej piekarni, w której, przed(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i składamy jak kopertę. Przekładamy go łączeniami do dołu na posypany mąką papier do pieczenia, umieszczamy w koszyku i luźno nakrywamy. Chleb powinien wyrastać jeszcze 1 h. Po upływie 30 minut od rozpoczęcia drugiego wyrastania, do zimnego piekarnika wkładamy garnek żeliwny wraz z pokrywką, ustawiamy

Mia Cucina Sofieta
Kaczka w pomarańczach 195

pierś, którą właśnie zrobiłam. Udka i skrzydełka osobno, a cały korpus został przeznaczony na rosół. Na moim blogu są już dwa przepisy na pierś z kaczki np kaczka na pieczonych  buraczkach (przepis)  . A teraz nowy sposób na pyszną kaczuszkę. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kaczki ze skórą 2 łyżki masła klarowanego 2 pomarańcze 3 łyżki cukru(...)masła klarowanego  i ułożyć piersi kacze skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty, a następnie obrócić pierś i smażyć 2 minuty. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego  posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut. W tym czasie na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i czekać aż powstanie karmel. Dodać łyżkę

O kuchni z uczuciem
Dietetyczna niedzielna pizza z cukinii 340

jogurtem i mlekiem; przyprawić. Przygotowanie: Mięso usmażyć z przyprawami na łyżeczce oleju. Cukinie pokroić w grubsze plastry. Ułożyć na blaszce okrytej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem i posmarować sosem cukinie. Następnie "przykleić" mięso. Układać pokrojone pomidorki (w talareczki i na pół), małe paski papryki, pokrojone na 3 cząstki oliwki. Posypać parmezanem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika

Czarnawisienka
Pomarańczowo-tymiankowy kurczak i miodowe pieczone ziemniaczki 177

Ponakłuwane nożem udka umieszczamy w otrzymanej marynacie i zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie razem z całą marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 1h w 180*C z termoobiegiem. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy marynatą. Ziemniaczki kroimy na ząbki, solimy i luźno rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem(...)czasie ziemniaczki wyjmujemy w piekarnika, polewamy miodem i wkładamy, żeby się dalej piekły. Co jakiś czas mieszamy ziemniaczki, żeby rozprowadzić równomiernie miód. To, czy potrawa jest gotowa poznamy po kolorze mięsa i ziemniaczków- powinny być złotobrązowe. Podajemy na ciepło, posypane świeżym tymiankiem, z dodatkiem sałaty. Smacznego!  Ten przepis nie wymaga laboratoryjnej precyzji- z każdym kolejnym przyrządzeniem dochodzi się samemu

les mirabelles