mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:19/1172)

Fit menu na Boże Narodzenie 201

Pieczone mięsa, pasztety, sałatka jarzynowa z majonezem... To tradycyjne dania świąteczne, które są oczywiście bardzo dobre, ale dość tłuste i ciężkie. Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe nie muszą jednak być kaloryczne. Oto fit menu na Boże Narodzenie, czyli moje propozycje na świąteczny stół .  Przepisy na dania rybne Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Frittata z łososiem(...)szpinakiem Przepisy na pierogi Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami Przepisy na warzywa Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca Przepisy na wypieki i słodkości Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym

My Chcemy Jeść
Szynka w marynacie jogurtowej 115

osuszam na ręczniku papierowym i ostrym nożem wycinam białe włókna. Jogurt, kminek, curry i sok z cytryny mieszam, doprawiam solą i pieprzem i dodaje rozgniecione ząbki czosnku. Mięso przekładam do rękawa do pieczenia(...)zalewam marynatą, dokładnie zawiązuje i wkładam do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu obracając mięso na druga stronę. Piekarnik nagrzewam do 180°C-  200°C i piekę mięso przez godzinę, trzymając się zasady 1 kg mięsa=1 godzina pieczenia :) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Schab pieczony nadziewany grzybami 109

Kiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaz raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. A dodanie grzybów do środka... po prosu pycha :) około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 60 g cebuli(...)obwiązać sznurkiem. Czosnek rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyparwy sól (około 1 łyżki) wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa. Doskonały na ciepło i na zimno

królestwo garów
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 150

Poza tym trudno o popularność, jeśli coś jest zwyczajnie niedostępne w handlu ( w polskim handlu).Dziś na szczęście powoli się to zmienia. Dzisiejsze pieczone uda jest to dopiero moje drugie spotkanie z gęsina.Pieczona pierś była równie udanym daniem. Zanim upiekłam uda gęsie przeczytałam wiele przepisów.Szefowie kuchni uważają,iż gęsina sama w sobie bardzo aromatyczna(...)godziny.Istnieje też druga szkoła pieczenia mięsa,powolnego w niskiej temperaturze.Pieczemy wtedy 4 godziny w 120°C,po 2 godziny na każdą stronę.Mięso jest ponoć wówczas niezwykle mięciutkie. Dziesieć minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i w temperaturze 200°C i dopiec uda , tak by skóra stała się chrupiąca Przygotowanie czerwonej kapusty duszonej w cydrze: Muszę przyznać,że to najlepsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karkówka pieczona w soli 172

Jakiś czas temu wypróbowałam schab pieczony w mleku . Teraz kolejna dla mnie nowość-mięso na kanapki pieczone w soli. Wybrałam karkówkę. Doprawiłam ją czosnkiem, papryką i majerankiem. Mięsko po upieczeniu jest idealne i nie jest wcale za słone, po prostu takie akurat. To kolejny sposób na pyszną domową wędlinkę z którego skorzystam i to nie raz. składniki(...)łyżki słodkiej papryki 3-4 ząbki czosnku sól ok 1-2 kg Karkówkę doładnie oczyścić z wszelkich błonek. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso dokładnie natrzeć majerankiem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso w przyprawach owinąć w folię aluminiową lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin, u mnie

Monia miesza i gotuje
Pieczona karkówka z kremowym sosem pieczarkowym 112

smaku sos : 10 pieczarek 1 cebula 200 ml śmietany kremówki 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła dodatkowo : woreczek do pieczenia Mięso z karkówki, kroimy na plastry średniej grubości , około 1,5 cm . Obsmażamy z obu stron na bardzo(...)gorącej patelni , żeby zamknąć soki w mięsie . Mięso ma mieć rumieńce ale w środku ma być jeszcze surowe . Po tym zabiegu, karkówka pozostanie soczysta po upieczeniu . Obsmażone plastry solimy , doprawiamy pieprzem i układamy w woreczku do pieczenia , na przemian z plasterkami cebuli . Worek zamykamy i wkładamy do piekarnika , nie musi być nagrzany . Pieczemy w temperaturze 160 C z termoobiegiem około

Ogrodnik w podróży
Wołowina po burgundzku 135

zebrać z patelni cały smak pozostały po smażeniu. Powstały płyn wlać do naczynia z mięsem i warzywami, wlać również wino tak, aby całe mięso było w nim zanurzone. Mięso piec pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 2 godziny, następnie odkryć, ewentualnie dodać więcej wina i piec bez przykrycia około 45 - 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić(...)mięso, jeśli jest jeszcze twarde, to zwiększyć czas pieczenia. Taką wołowinę można również przyrządzić, dusząc ją odpowiednio długo w garnku lub w szybkowarze. Wołowinę po burgundzku podawać z chrupiącą bagietką lub puree z ziemniaków

Kuchcik gotuje
Pieczona karkówka 143

minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 2 godzin. Ponieważ czas pieczenia zależy od grubości mięsa ,należy sprawdzać wykałaczką czy jest miękkie.  Bardzo ważne jest co kilka minut podlewać mięso wydzielanym sokiem . Jak mam zamiar wykorzystać część  pieczeni na obiad to pod koniec pieczenia kroje ją na plastry ( coś w rodzaju kotletów Życzę smacznego

Eli Gotowanie
Schab pieczony 82

Kiedyś piekło się  schab  wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaz raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 1 – 2 ząbki czosnku, 2 goździki, 10 – 12 ziaren(...)tymianku, sól, Czosnek rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyparwy sól (około 1 łyżki) wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, odstawić go na około 10 minut, aby odpoczął. Dopiero po tym czasie kroić. Doskonały na ciepło i na zimno

królestwo garów
Schab w zielonej skórce nadziewany śliwką 106

wlewamy wodę, mieszamy z resztkami marynaty i utworzony płyn wlewamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do 100*C, wkładamy mięso i podnosimy temperaturę do 180*C. Od tego momentu pieczemy mięso przez 90 minut, po upływie pierwszych 45 minut mięso obracamy na drugą stronę. Po upieczeniu studzimy pieczeń przez 15 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyciągamy i zostawiamy(...)podawać jako pieczeń z ciepłym sosem borówkowym. Konfiturę z borówek należy podgrzać w rondelku lub na małej patelni i polać nią mięso.  *Na każdy 1kg mięsa przypada 90 minut pieczenia. Po połowie czasu z każdej strony

Gotowanie i blogowanie
MUSZTARDOWA KARKÓWKA Z SOSEM WSTRZĄŚNIĘTYM NIEMIESZANYM 130

świeżo mielony pieprz rosól – 2 szklanki – 400 ml mąka kukurydziana – 2 płaskie łyżki domowa maggi i szczypta soli PRZYGOTOWANIE : Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Do miski włożyć kawałki mięsa. Dodać musztardę i olej. Wsypać przyprawy – czosnek, pieprz i przyprawę do pieczeni. Mięso dobrze wymieszać w przyprawach. Mięso przesmażyć na patelni. Kiedy się opiecze z dwóch stron, dolać szklankę rosołu

kuchniabellissima.wordpress.com
Polędwiczka z sosem pieczarkowym 412

przyprawy pomidorowo-bazyliowej, 1 łyżkę oleju, około 1/2 łyżeczki soli oraz większą szczyptę pieprzu. Przygotowaną mieszanką nacieramy polędwiczkę ze wszystkich stron. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy(...)około 140-150 stopni i pieczemy jeszcze przez około 10 minut. Następnie możemy naczynie odkryć i zapiekać jeszcze chwilę, aż wierzch lekko się przyrumieni. W czasie gdy mięso się piecze przygotowujemy sos. Cebule drobno siekamy. Szklimy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone na półplasterki pieczarki i smażymy do odparowania wody. Wlewamy śmietankę, gotujemy do zredukowania sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką

Smaki Na Talerzu
Kurczak z pesto w cieście francuskim 189

obiad podchwyciłam od Jamie'go. Zamieniłam tylko zielone pesto na to czerwone, które o wiele bardziej nam smakuje. Cóż więcej pisać? Przygotowanie dania zajmuje kilka chwil. A gdy mięso się piecze, mamy jeszcze czas na wyczarowanie jakieś sałatki :) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżeczek czerwonego pesto 2 plasterki żółtego sera sól, pieprz, przyprawa do kurczaka(...)brzegi ciasta do środka (tak, jak na krokiety). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do dołu. Wierzch smarujemy jajkiem i używając ostrego noża wykonujemy poprzeczne nacięcia. Mięso pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni aż ciasto ładnie się zarumieni

My simple kitchen
Pieczona kaczka z jabłkami 150

niej kaczkę grzbietem do dołu (piersią do góry). Garnek zamykamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Kaczkę pieczemy w tej temperaturze przez czas wyliczony wg reguły, że na każde rozpoczęte 0,5 kg mięsa powinno przypadać 20 minut. Jeśli jednak piekarnik nie ma termoobiegu lub kaczka niekoniecznie była bardzo młoda, czas pieczenia może być dłuższy - dlatego warto(...)przed końcem pieczenia mięsa w taki sposób, aby były częściowo przykryte sosem z pieczenia. Kaczkę podajemy ciepłą razem z ziemniakami – w całości lub w porcjach. Dekorujemy żurawiną i rozmarynem. Podajemy z dodatkową żurawiną oraz z sosem z pieczenia. Uwagi Jeśli chcemy, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, przez ostatnie 15-20 minut możemy piec ją bez przykrycia, ewentualnie

Kulinarna Pokusa