mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:28/1172)

Mięsa pieczone 245

Nasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu. Ten przepis to też tradycja i wspomnienie. Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku. My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek. Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania(...)przykrycia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 40 minut.    Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim mięso na ok. 15 minut.     Wyjmujemy mięso z folii. Studzimy a potem kroimy w plastry i delektujemy się smakiem. Mięso tak upieczone

Maminek kulinarny
Glazurowane żeberka w marynacie 149

jednym żeberkiem. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste. Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, Worcester, ketchup, olej, imbir i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Obtaczamy żeberka tak żeby były przykryte marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc. Następnego dnia żeberka pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni(...)zależności od wielkości żeberek), co pól godziny przewracając mięso. Podnosimy temperaturę do 220 stopni C. Składniki glazury: sos sojowy, Worcaster, ketchup i miód dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch mięsa. Pieczemy do zarumienienia mięsa około 10 minut. Mięso serwujemy z powstałym z marynaty sosem

Pyry na Gaz
Pieczona łopatka 141

bardzo małym ogniu przez 60 minut. Pozostawić do wystygnięcia na kuchence a następnie zostawić na noc w lodówce lub chłodnym miejscu. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać niewielką ilością wywaru w którym się wcześniej gotowało. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut(...)minut podlewając kilkoma łyżkami wywaru z garnka. (można go zredukować, będzie bardziej wyrazisty). Po tym czasie wymieszać 3-4 łyżki wywaru z łyżką płynnego miodu i posmarować wierzch mięsa. Piec jeszcze około 15 minut aż wierzch łopatki się ze złoci. Podawać na ciepło jako mięso do obiadu lub na zimno w formie domowej wędliny na kanapki

Pyry na Gaz
Pieczona karkówka w musztardzie delikatesowej 362

Pyszna pieczona karkóweczka w musztardzie delikatesowej to kolejna propozycja domowej wędlinki na kanapki. Po prostu pyszności:) składniki: 1,4 kg karkówki 6 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 10 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku sok z połówki cytryny 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać musztardę, olej(...)Piekarnik nagrzać na 180 C. Mięso podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 2 godzin. Mięso piec w przykrytym naczyniu lub nakryte folią aluminiową aby musztarda się nie przypaliła. Przed krojeniem mięsko dobrze wystudzić. Polecam też: Karkówkę pieczoną z czosnkiem

Monia miesza i gotuje
Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem 162

Pieczony w piekarniku, bez tłuszczu, pod delikatną salsą pomidorową z jarmużem, pietruszką, imbirem i nutą czosnku smakuje idealnie!  Mięso jest soczyste, miękkie i przechodzi smakiem warzyw! W sam raz na wprowadzenie odrobiny lata w środku zimy ;) Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem Składniki: 2 filety z kurczaka 3 pomidory(...)skórka schodzi wręcz sama! Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy na patelnię.  Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia mięsa, układamy na nie salsę i pieczemy dalej :) Gotowe!  Skusicie się? :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Faszerowany filet z piersi indyka z warzywami i razowym kuskusem 241

pęczek natki pietruszki, czarne oliwki, kawałek fety, ok. 1/2 szklanki ugotowanego razowego kuskusu, 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz 1/2 szklanka wody lub bulionu warzywnego Dzień przed pieczeniem, na wieczór przygotowujemy mięso - mieszamy w miseczce wszystkie przyprawy następnie dodajemy olej aby stworzyć marynatę - 3-4 łyżki. Mięso wkładamy do większego woreczka strunowego, zalewamy marynatą, dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku, następnie woreczek(...)dobrze dociskając. Zrolowany filet związujemy bawełnianym sznurkiem, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą i podlewamy 1/2 szklanką wody lub bulionu warzywnego.  Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mięso pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 55 minut, następnie wyciągamy z piekarnika i lekko przykrywamy folią aluminiową na 15 minut, żeby doszło. Świetnie smakuje podane z ugotowanym razowym kuskusem

Plate of Joy
Udziec z indyka miodowo - musztardowy 166

Następnie nacieramy nim dokładnie udziec.  Zostawiamy w misce na noc. Na następny dzień przekładamy udziec do rękawa do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 1.5 godziny. Udziec podajemy z ulubionymi dodatkami: kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, kaszą bądź ryżem.  Smacznego

Taste Therapy
Pieczone udka z kurczaka 119

widok każdemu cieknie ślinka. Każde mięso, bez względu na rodzaj, najlepiej smakuje uprzednio zamarynowane. Marynata może być na słodko, na ostro czy pikantnie. Najważniejsze aby przygotować ją odpowiednio wcześnie i przetrzymać w niej odpowiednio długo mięso. Marynatę na bazie miodu, cytryny i musztardy francuskiej robię stosunkowo często. Połączona z mięsem z kurczaka smakuje wyśmienicie. Mięso pod wpływem marynaty nabiera lekko(...)przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na 12 godzin. Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki a następnie włożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw ułożyć na blasze do pieczenia. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 1,5 godziny. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą czy samo z sałatą. Pieczone udka z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując

mecooks
Żeberka w miodzie 92

łyżki sosu chilli do mięs Develay 1 cebula 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka soli Dodatkowo: worek do pieczenia Przygotowanie: Mięso pociąć na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i dodać żeberka. Marynować mięso najlepiej(...)kroku: 1. Pokroić mięso na mniejsze kawałki 2. Wymieszać składniki na marynatę 3. Zamarynować mięso 4. Przełożyć mięso do worka do pieczenia 5. Przedziurawić worek, aby mięso ładnie się zarumieniło Pobierz wersję do druku: Pobierz Żeberka w miodzie Artykuł Żeberka w miodzie pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Schab inaczej – pieczone kotlety z musztardą francuską, ziołami i octem balsamicznym 384

pieczeń – jasne mięso wycięte tuż przy żebrach, z kością żebrową lub bez, z niewielką ilością tłuszczu.   Dla mnie tą częścią, która świetnie nadaje się na kotlety – jest bardziej tłusta, ale też częściej używana, lepiej ukrwiona i dodatkowo ma fragmenty ciemnego mięsa z szynki i polędwicy – jest schab tylny. I taki polecam Wam na te marynowane i pieczone(...)półkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 35-55 minut (czas dobieramy w zależności od ich grubości – u mnie kotlety „na dwa palce” piekły się równo 43 minuty). Upieczone mięso powinno mieć w środku temperaturę 72-78⁰C. Kotlety finalnie są mięciutkie, bardzo soczyste, lekko kwaskowe i mocno aromatyczne od ziół. Do podania, na przełamanie, świetnie pasuje

Karo in the Kitchen
Boczek pieczony 195

temp. 200 stopni C (około 40 min.) - przykryłam folią aluminiową, a po tym czasie jeszcze 20 min. w temp. 170 -180 stopni C.- folię zdjęłam. W trakcie pieczenia polałam mięso po wierzchu dwukrotnie wytworzonym sosem. Pierwszy raz przyrządziłam boczek z goździkami i muszę powiedzieć, że zapach goździków w tym mięsie bardzo nam pasował :) Żeby pieczeń była soczysta i smaczna mięso(...)należy wyjąć z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem, żeby miało temperaturę pokojową. Jeśli włożymy je do piekarnika schłodzone, stwardnieje i będzie niesmaczne. Najpierw wstawiamy mięso na 15-20 min. do pieca nagrzanego do 190-200 stopni C. następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C. Dzięki temu mięso będzie miało złocistą i chrupiąca skórkę. Dobrze jest po upieczeniu zostawić pieczeń

Proste Potrawy
Udziec wołowy wolno pieczony w aromatycznych ziołach 182

wyrabiając mieszankę na jednolitą masę.  Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy dokładnie mieszanką przypraw, zamykamy w szczelnym pojemniku i wstawiamy do lodówki na 24 h. Mięso wyjmujemy 40 min przed pieczeniem. Piwo(...)mieszamy z miodem. Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wkładamy mięso po czym zalewamy mieszanką piwną.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 130 C i pieczemy 4 h. W trakcie pieczenia mięso powinniśmy kilka razy przewrócić (najlepiej co godzinę ). Po tym czasie nasz udziec jest soczysty i aromatyczny. Smacznego

Niezły Młynek
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 227

zapiekania, dodać pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku - wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około półtorej godziny, aż do miękkości. Podczas pieczenia kilkukrotnie odwracać mięso, aby przyrumieniło się równomiernie. Upieczone mięso wystudzić. Wątróbkę oczyścić, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie odsączyć dobrze z mleka, można użyć ręcznika(...)maszynce do mięsa, użyć najdrobniejszego sitka. Można też użyć malaksera i zmiksować. Masę przyprawić solą, wędzoną papryką, majerankiem. Wlać whisky (lub brandy, koniak) i śmietanę. Dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Wszystko razem dobrze wyrobić. Stopniowo dolewać mleka, aby masa była rzadsza, Powinna osiągnąć mniej więcej konsystencje bardzo gęstej śmietany. Masę przekładać do słoików, ubijając lekko. Na samej górze dokładać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie 125

zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku).  Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie(...)związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.  Początkowo piec 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie około 1,2-1,5 godziny w 180 stopniach. ( Każdy kilogram mięsa należy piec 1 godzinę.) Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierch łopatki delikatnie się zarumienił. Po upieczeniu odczekać z 10 minut (aby soki pozostały w środku mięsa) i dopiero potem kroić

Di gotuje