mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:24/1172)

Pieczony królik maślany 155

Tuż przed pieczeniem jeszcze raz odwrócić mięso. Piec ok. 1,5 - 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie warto nastawiać piekarnika na wyższą temperaturę, bo masło może się przypalić i królik nabierze zupełnie innego aromatu od założonego. Na ok. 20 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika ponownie odwrócić mięso. Podawać królika z wybranymi surówkami. U mnie z surówką(...)radicchio i jabłkiem :  oraz na surówce z selera naciowego i jabłka :   ---------- Podobne: Pieczony królik Królik z kasztanami Pieczony królik

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 209

obłędną pieczeń z części krzyżowej, które to mięso dostałam w piątkowy wieczór od QMP Dobra Wołowina . Piecze się z warzywami i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Dla Córci i Małżona odłożyłam po steku, bo takowe wolą od mięsa pieczonego. Przyznam szczerze, że poza warsztatami, nie miałam w reku tak pięknego kawałka mięsa!!! Na szczęście w lodówce jeszcze(...)jedna paczka krzyżowej czeka, i na święta będą zrazy... Ale nie o pieczeni i zrazach miało dzisiaj być! w ubiegłą niedzielę przygotowałam zapiekankę z warzyw, makaronu i mielonego wołowego. Może nie wygląda powalająco ale jest bardzo smaczna, nie rozwala się i dobrze podgrzewa np w pracy. Polecam wszystkim wielbicielom makaronów, wołowiny i zapiekanek! Przepis pochodzi z KUCHNI 03/2015. Makaronowa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Niesamowity kurczak paprykowy – pieczony z ziemniakami i cebulą 319

Wszystko za jednym zamachem – prosto z piekarnika, z jednej blachy. To mój zdecydowanie ulubiony sposób na pieczenie kurczaka – na płasko. Skórka po upieczeniu jest idealnie chrupiąca, mięso – soczyste, z łatwością odchodzi od kości. I od razu – z dodatkiem w postaci pieczonych warzyw. Ziemniaki obieramy, kroimy je na dość duże i grubsze frytki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki, z piętką(...)tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany z łupinek czosnek, dodajemy 3 łyżeczki soli i całość mieszamy na gęstą pastę.   SPATCHCOOK Technika pieczenia mięsa na płasko, tzw. ‘spatchcook’, jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega

Karo in the Kitchen
Wołowina z garnca. Królowa wędlin domowych na świąteczny stół. 162

Był już schab środkowy, indyk i karkówka na kanapki. Abyście mogli tu odnaleźć komplet domowych wędlin pieczonych opiszę dziś wołowinę w takim wydaniu. Przyrządza ją moja Mama, która nie jada prawie wcale kupnych wędlin - w większości wieprzowych. Uwielbiam mięso wołowe, a w wydaniu kanapkowym to już w ogóle poezja. Zdrowy, sycący, pożywny, a przede wszystkim bez konserwantów dodatek(...)cebulę i czosnek. Wkładamy do rozgrzanego na dużym gazie garnka żeliwnego. Kiedy mięso się podpiecze podlewamy ok 1/2 kupka wody. Pieczemy pod przykryciem do miękkości (sprawdzamy widelcem). W połowie pieczenia mięso przewracamy na drugą stronę. Czas pieczenia zależy od wielkości i wagi kawałka mięsa. Kontrolujemy ilość płynu, żeby całkiem się nie wypiekł, ale też żeby nie było go za wiele

Kuchnia po mojemu
żeberka w musztardzie i miodzie 186

razem coś dla wielbicieli porządnego, pikantnego kawałka mięsa. Dobrze zamarynowane mięso, upieczone w rękawie podałam z młodymi pieczonymi ziemniaczkami i surówką.  Składniki: kilogram żeberek wieprzowych 3 łyżki ketchupu pikantnego  2 łyżki musztardy  2 łyżki miodu łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól pieprz Mięso(...)opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Miód, musztardę, ketchup, czosnek i przyprawy wymieszać. Natrzeć mięso, umieścić w rękawie do pieczenia i dokładnie zawiązać. Wstawić do lodówki na dobę. Zamarynowane mięso piec w 200*C godzinę, po tym czasie rozciąć worek i piec jeszcze kilka minut aż żeberka się zarumienią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczona pierś z indyka – domowa wędlina 620

lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Pierś z indyka zawijamy w folię aluminiową dokładnie, tak żeby podczas pieczenia żadne soki nie wypłynęły nam na blachę. W takiej temperaturze pieczemy mięso przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę(...)180C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy zawinięte mięso w folii do wystygnięcia. Wtedy wszystkie soki zostaną w wędlinie i nam nie wypłyną więc mięso zostanie soczyste.    ps. całe szczęście, że zrobiłam zdjęcia rano .. bo wieczorem po wędlinie nie było śladu .. oprócz pytań kiedy upiekę kolejną ;)  Pieczona pierś z indyka

Kuchnia na wzgórzu
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 258

Ręczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda kaczka – skórkę cieniutką i wypieczoną jak najlepsze chipsy. Ze specjalną dedykacją dla mojego ‘teścia’ – smakosza tego zacnego drobiu Kaczkę oczyszczamy ze zbędnych nadmiarowych kawałków skórki, płuczemy pod bieżącą wodą, szczególnie w środku(...)kaczką można upiec w folii aluminiowej 3-4 buraczki, jadalne kasztany albo całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy

Karo in the Kitchen
Pieczeń z mięsa mielonego z porem 157

niż sklepowa, nie posiada żadnych konserwantów i ulepszaczy. Do przygotowania nie potrzebujemy dużo czasu, ani wysiłku, a efekt... sami spróbujcie. Domowy pieczony chlebek, masełko i pieczeń, a na wierzch plasterek kiszonego ogórka. Pycha! Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (miałam z łopatki) 1 duży por 2 łyżki masła klarowanego 2 jajka 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 łyżka(...)prostokątną (keksówkę) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mięso włożyć do foremki ubijając je lekko i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny. Smacznego pieczeń z mięsa mielonego z porem

O kuchni z uczuciem
Świąteczna szynka pieczona w rękawie 166

piękne pieczyste aż prosi się, aby mieć wielkie wejście na nasze świąteczne stoły, a że przygotowanie takiej szynki nie zajmie wiele czasu i wysiłku, tym chętniej ją przygotujemy. Mięso piecze się samo, nie ma potrzeby wcześniej go marynować, chociaż można przygotować je dzień wcześniej, wstawić do lodówki i upiec dopiero na drugi dzień. Składniki (na około 5-6 porcji(...)łyżki sosu sojowego 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: szklanka bulionu wołowego – może być z kostki łyżeczka mąki ziemniaczanej   Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy rękaw do pieczenia takiej wielkości, aby zmieścić mięso oraz przygotowujemy spinki do spięcia.   Wszystkie składniki na marynatę łączymy i dokładnie mieszamy.   Szynkę myjemy, osuszamy. Ostrym nożem robimy 2-3 nacięcia na wierzchu, aby marynata

Smaczna Strona
Schab z suszonymi pomidorami 144

Pieczony schab z suszonymi pomidorami świetnie smakuje podany na ciepło na obiad, jak i na zimno jako przystawka lub wędlina na kanapki. Aromatyczne, soczyste i smaczne mięso, bez konserwantów i poprawiaczy smaku i wyglądu powinno przypaść do gustu osobom, dbającym o jakość tego, co jedzą. Do pieczenia najlepiej wybrać niezbyt gruby kawałek schabu, wtedy będziemy pewni, że nie pochodzi(...)schabu delikatnie ponacinać, aby w czasie pieczenia nie pękła i schab się nie zdeformował. Marynatą natrzeć schab i odstawić na około 2 godziny. Schab włożyć do rękawa do pieczenia, na wierzch położyć listki laurowe i ziele angielskie, zawiązać końce i zrobić kilka dziurek z wierzchu w folii. W zależności od grubości schabu piec 60 - 80 minut w piekarniku nagrzanym

Kuchcik gotuje
Kurczak idealny 191

przypraw: sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkuma, słodka lub ostra papryka, imbir główka czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju lub masła 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny Mięso na pieczeń można przyprawić zaraz przed włożeniem do piekarnika, jednak najlepszy smak uzyskamy marynując je na dzień lub dwa. Więc po koleji: Przygotowanie: Kurczaka myję w chłodnej wodzie, wkładam do pojemnika(...)lodówce dłużej) Pieczenie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam mięso bez przykrycia. Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni i sosem, który wytwarza się z mięsa polewam pieczeń. Piekę jeszcze półtorej godziny i raz lub dwa w tym czasie polewam jeszcze mięso sosem

prawdziwe jedzenie
Gęś pieczona w całości 156

około 1 szklanki. Włożyć gęś, zamknąć naczynie i wstawić do piekarnika. Piekarnik musi być nagrzany do 200 C. Jest taka zasada że pieczemy 1 godzinę na 1 kg mięsa. Po godzinie pieczenia odwrócić gęś, dodać suszone grzybki i jabłko.Podlać dodatkowo wodą. Ponownie zamknąć i wstawić do piekarnika. Podczas pieczenia super jest jak mięso będzie polewane sosem własnym. Pod koniec(...)pieczenia otworzyć formę, polać mięso sosem wytworzonym podczas pieczenia. Zwiększyć temperaturę do max i czekać aż gęś pięknie się zarumieni. Gęś była rewelacyjna, podawać z ziemniakami, kluseczkami lub pyzami. Cudna, pyszna i zdrowa

Kuchnia Pokoleń
Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku 205

inspirowane kuchnią islandzką to czerwona kapusta z przyprawami . Tak przygotowana czerwona kapusta stanowi popularny dodatek do pieczonych i smażonych mięs, drobiu czy dziczyzny. Tradycyjny sobotni obiad z pieczonym mięsem nie może obejść się bez duszonej czerwonej kapusty. Tak przygotowana kapusta, dzięki dodatkowi takich przypraw jak cynamon, goździki i żurawina idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Gorąco

Codzienne Gotowanie
Wołowina po burgundzku (Manzo alla borgognona) 172

gałązki rozmarynu (możemy obwiązać je sznurkiem, wtedy łatwiej będzie je wyjąć przed podaniem mięsa). Wszystko zagotowujemy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez ok. 3 godziny. W tym czasie przygotowujemy warzywa do podania z mięsem. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzanej(...)oleju i listkiem laurowym. Po ok. 10 minutach dodajemy gorący wywar warzywny, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut. Po 3 godzinach pieczenia mięso powinno być miękkie. Przed podaniem, wyjmujemy z formy skórę od boczku i zioła. Wołowinę podajemy z pieczarkami, cebulkami i sosem z pieczenia

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad 258

jeść klasycznie z pieczywkiem, bądź w formie sandwicza, jak komu wygodnie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka z pieczonym kurczakiem (4 porcje) Składniki: 2 szklanki posiekanego mięsa pieczonego kurczaka (lub innego mięsa jak masz pod ręką) ¼ szklanki posiekanej suszonej żurawiny ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki słodkiej kukurydzy Bonduelle , odsączonej(...)mayonnaise salt and pepper, to taste Preparation: Mix all ingredients in a bowl. Season with salt and pepper to taste. Serve with crusty bread. Enjoy! Artykuł Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy