mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:20/1172)

Tradycyjny schab pieczony z majerankiem i czosnkiem 325

oliwa z oliwek) lub smalec 3 łyżki Przygotowanie: Mięso posolić. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć schab z każdej strony. Wystarczy lekkie obsmażenie aby mięso nie wysychało podczas pieczenia.  Czosnek drobno posiekać, obsypać schab z każdej strony. Na koniec posypać majerankiem. Piec w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie z przykrywką, jeśli takich nie mamy, to może być też(...)forma np. keksówka, którą przykryjemy folią aluminiową. Na dno nalać trochę oleju, włożyć mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić po wystudzeniu

głodny alergik
Barszcz wielkanocny 129

się ze świętami. A po świętach jeszcze przez kilka dni zjadamy go ze smakiem, jeśli oczywiście zostało nam trochę zakwasu. Do barszczu wrzucamy wszystkie rodzaje mięsa jakie mamy (gotowane, pieczone, wędzone), ser biały, jajko i chrzan - obowiązkowo skrobany z korzenia, nie ze słoiczka. Jak dla mnie innych potraw na Wielkanoc może nie być, ale barszcz obowiązkowo! szynka wędzona(...)litra zakwasu żytniego kawałek kiełbasy (np. podlaska) kawałek pieczonego mięsa kawałek ugotowanego schabu ugotowane jajka (jedno na talerz) kawałek twarogu chrzan sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z wędzonego mięsa bądź kości ugotować wywar. Do wywaru wlać zakwas, wlewać go powoli sprawdzając czy barszcz jest wystarczająco kwaśny. Całość zagotować. Pieczone i gotowane mięso oraz kiełbasę pokroić w małe

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Żeberka wieprz. z grilla w glazurze ostro-słodkiej i pyszne zapiekane z oliwą i czosnkiem pomidorki San Marzano 133

ruszania mięsa piec 10 minut. Po tym czasie dopiero odwrócić żeberka i posmarować je od wypukłej strony kilkoma maźnięciami marynaty. Teraz piec jeszcze kolejne 20 minut. Po tym czasie żeberka są gotowe. Ilość smarowania i przewracania żeberek można podwoić lub nawet potroić dla uzyskania grubszej warstwy glazury na mięsie. Według tych wskazówek- klik, przygotować pieczone pomidorki San Marzano

Sztuka gotowania w/g Samiry
Udziec z indyka pieczony z masłem 145

udziec przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć wiórkami masła i podlać odrobiną wody. Piec 40 minut w 200 stopniach i następnie około 1 h (do miękkości) w 180. W trakcie pieczenia mięso polewać wytwarzanym się sosem

Di gotuje
Indyk pieczony z ketchupem 244

Indyk pieczony w marynacie z ketchupem. Rewelacyjny w smaku, wilgotny. Możemy go podawać na dwa sposoby. Na ciepło pokrojony w plastry do obiadu lub na zimno na kanapki. Podałam z ryżem i surówką. Więcej przepisów na różne rodzaje mięs znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Specjalnością mojego bloga są dania mięsne i dlatego jest tam największy wybór przepisów(...)czasie przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego i na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w piórka. Piec mięso pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1h i 20 minut Po upieczeniu mięso pokroić w plastry. indyk pieczony z ketchupem

O kuchni z uczuciem
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 348

mięsa przekładam do naczynia żaroodpornego, przesypując je uprzednio pokrojoną w półplasterki cebulą. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn

Kuchnia z widokiem na ogród
Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym 166

podniebiena.  Przygotowując pieczeń, szczególnie się staram, aby wyszła idealna, a przede wszystkim aby nie była sucha. Dlatego przez 2/3 czasu pieczenia ( w piekarniku) mięso piekę pod przykryciem, np z folii aluminiowej. Kruchości pieczeni dodaje również odpowiednia marynata. Tym razem do marynaty wybrałam białe wino, a oprócz czosnku dodałam młodą cebulkę wraz z zieloną łodyżką i korzenne przyprawy: goździki(...)aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy przez około 2 h, w zależnosci od wielkości pieczeni, co jakiś czas sprawdzamy czy należy uzupelnić sos. Przez pierwsze 1,5 h pieczemy pod przykryciem, a ostatnie 30 minut bez. Upieczone mięso wyjmujemy z brytfanny, trzymamy w cieple. Sos przecieramy przez sitko( można zmiksować owoce lub zostawić je luzem

Mia Cucina Sofieta
Kurczak pieczony z porem w pomidorach 256

więc często przyrządzam go na obiad. Lubimy urozmaicenie, a ja dodatkowo prostotę i szybkie przygotowanie. Staram się też, aby mięso nie tylko zachwycało smakiem, ale również było bardziej fit, bez zbędnego tłuszczu. I taki jest ten kurczak! Pyszny, soczysty, pieczony bez tłuszczu, kuszący apetycznym aromatem. Zresztą sami spróbujcie... Naprawdę polecam! 3-4 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części(...)sosem wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i doprawić solą z pieprzem. Całość przelać na kurczaka i przykryć. Piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości - w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia mięso można odkryć, aby skórka nabrała rumianego koloru

Di gotuje
Karkówka w coli i ketchupie 208

rodzaje) 1 łyżka musztardy Dijon (jeśli ketchup był łagodny, jeśli ostry - użyć łagodniejszej) Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju i przełożyć do naczynia, w którym będzie pieczone mięso. Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek obficie natrzeć przyprawami (w tym solą i pieprzem), a następnie przesmażyć na patelni (z obu stron(...)Mięso ułożyć na cebuli. Składniki sosu zmiksować i polać po mięsie. Piec (bez przykrycia, w rozgrzanym piekarniku) około 1 godziny w 190 stopniach. Zdjęcie z wygranego konkursu. Wcześniejsza wersja

Di gotuje
Kurczak pieczony 119

Kurczak pieczony, jeden z moich ulubionych. Mi osobiście, kurczak kojarzy się z niedzielnymi obiadami jeszcze z dzieciństwa. Oczywiście, kurczak obowiązkowy był poprzedzony rosołem z makaronem. Na kurczaku gotowało się rosół, a potem odsmażało lub piekło mięso. Co tydzień odbywała się też walka o to, kto dostanie najlepsze kąski w postaci piersi. Lubimy mięso drobiowe, bo jest lekkie i dość(...)odgrzać mięso. Jeśli lubicie spieczoną skórkę, warto rękaw na 15 min przed końcem pieczenia rozciąć i pozwolić się kurczakowi zrumienić. Kurczak, dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu, przesiąka smakiem przypraw. My lubimy przyrządzać połówki kurczaka, dzięki czemu nie męczymy jednego dania przez tydzień Ja dodałam moje ulubione przyprawy, ale kierujcie się swoim smakiem i nacierajcie kurczaka według własnego uznania. Drukuj Kurczak pieczony

Mieszam w Garnku
Indyk w pomidorach pieczony na marchwi 123

samym pieczeniem obsypuję majerankiem. W rękawie do pieczenia układam pokrojoną w ćwiartki obraną marchewkę. Na niej kładę mięso. Podlewam wodą. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. z Mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przy okazji "sałatkę" mamy z głowy. Pieczona marchew dzięki smakowi pomidorów jest fantastyczna. Danie pysznie smakuje z ryżem. Polecam. Nawet tym, którzy za indykiem(...)przepadają ze ze względu na jego specyficzny smak. Pieczenie w pomidorach niweluje ten problem i pięknie wydobywa wszelkie walory smakowe mięsa indyczego

Kuchnia po mojemu
Aromatyczna pieczeń z karkówki 133

moździerzu. Mięso natrzeć sosem sojowym i obsmażyć na patelni ( bez tłuszczu ) Przekładając na kolejne boki nacierać przyprawą i jeszcze chwilę podsmażać. Przełożyć do naczynia, w którym będzie piekło się mięso. Na spód wlałam kilka łyżek wody. Włożyć do nagrzanego na 200* piekarnika na około 1 godzinę. od czasu do czasu podlać piwem. W tym czasie namoczyć grzyby i obrać warzywa(...)Cebulę pokroić w grube piórka a korzenie w grube słupki. Po około godzinie dodać do mięsa i piec kolejną godzinę. Podlać powstałym sosem. Około pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Powstanie bardzo aromatyczny sos. Nie zabielałam śmietaną gdyż nie lubię :) Podawać z ulubioną kaszą lub ziemniakami

Jemy Pijemy
Klops z pieczarkami 127

Lubicie zrobić czasem pieczeń, która nadaje się na ciepło z sosem do obiadu, a później na zimno np. na kanapki? Oprócz klasycznych mięs pieczonych w całości fajnym rozwiązaniem są pieczenie z mięsa mielonego. Wedle uznania lub okazji można je urozmaicić dorbnymi dodatkami - wetkniętymi gotowanymi jajkami lub warzywami. U mnie ostatnio gościła w wersji pachnącej pieczarkami. Składniki (8 porcji(...)cebula -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Pieczarki i cebulę obrac, drobno posiekać. Mięso mielone umieścić w misce, dodać bulkę, pieczarki, cebulę, jajka. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylożyć masę do foremki. Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 192,6 kcal Tłuszcz

Zielona Kuchnia
Boczek pachnący lasem 454

zaletę że można  go podać na zimno z różnymi dodatkami wg upodobań, ja podałam go z ćwikłą z chrzanem, która doskonale komponuje się z tak pieczonym mięsem, tym prostym przepisem będzie delektować się cała rodzina. Składniki: 2 kg boczku 1 duża cebula 1 mała główka czosnku 1 łyżka majeranku Sól himalajska gruboziarnista do smaku 1 łyżka ziaren suszonego(...)posypujemy na boczku i ciasno zawijamy w rulon, związujemy nicią bawełnianą. Jałowiec i kolorowy pieprz utrzeć w moździerzu posypać wierzch zrolowanego mięsa, oprószyć solą i odstawić w naczyniu żaroodpornym do lodówki na minimum 6 godzi, po czym piec około 1,5- 2 godzin pod przykryciem w  nagrzanym do 180*c piekarniku, na kilka minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie

Wanilia i Kardamon
Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej z czosnkiem 444

odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do miękkości - w 180 stopniach. 5-10 minut przed końcem pieczenia mięso odkryć i na każdym kawałku ułożyć 1-2 plasterki czosnku

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania