mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:25/1172)

Kurczak idealny 160

przypraw: sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkuma, słodka lub ostra papryka, imbir główka czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju lub masła 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny Mięso na pieczeń można przyprawić zaraz przed włożeniem do piekarnika, jednak najlepszy smak uzyskamy marynując je na dzień lub dwa. Więc po koleji: Przygotowanie: Kurczaka myję w chłodnej wodzie, wkładam do pojemnika(...)lodówce dłużej) Pieczenie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam mięso bez przykrycia. Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni i sosem, który wytwarza się z mięsa polewam pieczeń. Piekę jeszcze półtorej godziny i raz lub dwa w tym czasie polewam jeszcze mięso sosem

prawdziwe jedzenie
Gęś pieczona w całości 133

około 1 szklanki. Włożyć gęś, zamknąć naczynie i wstawić do piekarnika. Piekarnik musi być nagrzany do 200 C. Jest taka zasada że pieczemy 1 godzinę na 1 kg mięsa. Po godzinie pieczenia odwrócić gęś, dodać suszone grzybki i jabłko.Podlać dodatkowo wodą. Ponownie zamknąć i wstawić do piekarnika. Podczas pieczenia super jest jak mięso będzie polewane sosem własnym. Pod koniec(...)pieczenia otworzyć formę, polać mięso sosem wytworzonym podczas pieczenia. Zwiększyć temperaturę do max i czekać aż gęś pięknie się zarumieni. Gęś była rewelacyjna, podawać z ziemniakami, kluseczkami lub pyzami. Cudna, pyszna i zdrowa

Kuchnia Pokoleń
Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku 177

inspirowane kuchnią islandzką to czerwona kapusta z przyprawami . Tak przygotowana czerwona kapusta stanowi popularny dodatek do pieczonych i smażonych mięs, drobiu czy dziczyzny. Tradycyjny sobotni obiad z pieczonym mięsem nie może obejść się bez duszonej czerwonej kapusty. Tak przygotowana kapusta, dzięki dodatkowi takich przypraw jak cynamon, goździki i żurawina idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Gorąco

Codzienne Gotowanie
Wołowina po burgundzku (Manzo alla borgognona) 148

gałązki rozmarynu (możemy obwiązać je sznurkiem, wtedy łatwiej będzie je wyjąć przed podaniem mięsa). Wszystko zagotowujemy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez ok. 3 godziny. W tym czasie przygotowujemy warzywa do podania z mięsem. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzanej(...)oleju i listkiem laurowym. Po ok. 10 minutach dodajemy gorący wywar warzywny, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut. Po 3 godzinach pieczenia mięso powinno być miękkie. Przed podaniem, wyjmujemy z formy skórę od boczku i zioła. Wołowinę podajemy z pieczarkami, cebulkami i sosem z pieczenia

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad 229

jeść klasycznie z pieczywkiem, bądź w formie sandwicza, jak komu wygodnie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka z pieczonym kurczakiem (4 porcje) Składniki: 2 szklanki posiekanego mięsa pieczonego kurczaka (lub innego mięsa jak masz pod ręką) ¼ szklanki posiekanej suszonej żurawiny ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki słodkiej kukurydzy Bonduelle , odsączonej(...)mayonnaise salt and pepper, to taste Preparation: Mix all ingredients in a bowl. Season with salt and pepper to taste. Serve with crusty bread. Enjoy! Artykuł Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Marynata do mięs 132

Czasem pieczemy mięsa i podajemy jego plastry z sosem na obiad. Czasami pieczemy i zjadamy na zimno na kanapkach. Warto pokusić się i zamarynować mięso wcześniej nie tylko z suchymi przyprawami. Marynata, którą chcę dziś polecić świetnie sprawdza się do przyrządzania dziczyzny i wołowiny. Znalazłam ten przepis wiele lat temu, chyba wtedy, gdy przygotowywałam pierwsze urodziny córki. Dostałam wtedy sporo(...)dziczyzny i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Mięsko powędrowało do zamrażarki, a ja rozpoczęłam poszukiwania jakiegoś sensownego przepisu. Wiadomo, że dziczyzna jest mięsem chudym i „wiórowatym” z charakterystycznym zapachem. Trzeba ją skruszyć przed pieczeniem, duszeniem, etc., a stanie się miękka, pyszna i aromatyczna Na ten przepis trafiłam w jednej ze starych książek, dziś już nawet nie pamiętam jaka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń z warzywami. 159

warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ(...)Związujemy bawełniana nicią lub spinamy wykałaczkami, równomiernie smarujemy marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C i pieczemy mięso około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 75 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy do zarumienienia. Wyjmujemy z pieca

Rozpustne gotowanie
Policzki wołowe duszone z warzywami 211

Przepyszne, mięciutkie policzki wołowe w towarzystwie pieczonych warzyw  i rozmarynu to świetny , aromatyczny, łatwy w wykonaniu obiad. Surowe policzki to mięso bardzo twarde, ale po pieczeniu przez 3 (!) godziny to mięciutkie mięsko, które samo rozpływa się w ustach. Jeśli macie chody u rzeźnika polecam wypróbować. Coraz częściej można też już po prostu zamawiać w sklepach i marketach. Jeśli(...)kilka minut do lekkiego zrumienienia. Zalewamy winem i gotujemy przez 2-3 minuty. Przekładamy warzywa do mięsa, przykrywamy i pieczemy prze 3 godziny.  Połowę warzyw miksujemy z wytworzonym sosem. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem i podajemy z pieczonymi warzywami. U nas świetnie całość dopełniły smażone kopytka. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczeń chwała południa 174

Bardzo smaczna propozycja obiadowo-imprezowo-kanapkowa - pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem keczupu. Miękka, wilgotna, o oryginalnym smaku, pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się jako danie główne lub przystawka dla gości, a także jako zamiennik wędliny. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa bułka  mleko do namoczenia(...)mleku, dobrze odcisnąć. 3. Czosnek zmiażdżyć/przecisnąć przez praskę. 4. Mięso wymieszać dokładnie z bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, keczupem oraz przyprawami. 5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć mięso, wierzch posmarować keczupem. Piec w 190C ok 1 godziny. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub na zimno jako przystawkę - wtedy należy przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na całą

Kto ugości moich gości?
Schab pieczony z chilli i czosnkiem 121

posiekać. 2. Olej wymieszać z octem winnym, miodem, słodką papryka, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i połową papryczki chilli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego w którym będzie się piekło i polać przygotowaną marynatą, dodatkowo dobrze ją wetrzeć w mięso. Odstawić do lodówki(...)godziny. 4. Po tym czasie mięso wyjąc z lodówki i przed pieczeniem posypać go posiekanym czosnkiem i drugą połową papryczki chilli, oraz podlać odrobiną wody.  5. Mięso pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub serwować na zimno do kanapek. My wybraliśmy wersję na zimno do kanapek :-) Smacznego

kruche babeczki
Pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym 179

majerankiem. Wstawić do lodówki. Godzinę przed przygotowaniem mięsa, wyjąć je z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 ºC    (najlepiej wstawić do niego puste naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec mięso z kaczki). Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć piersi z kaczki skórką do dołu. Smażyć 6 minut na średnim ogniu. Uwaga: wytopi się bardzo duża ilość tłuszczu, więc patelni nie smarujemy(...)minuty. Do naczynia żaroodpornego przełożyć piersi z kaczki (tym razem skórką do góry) i całość zalać tłuszczem z patelni. Piec około 15 minut (ja swoje kawałki piekłam 20 minut i muszę stwierdzić, że mięso zbyt mocno się upiekło, dlatego radzę Wam skrócić czas pieczenia o 5 minut).  Od lewej strony: pierś smażona od strony skórki, a następnie od strony

Ugotować
Pieczony udziec z indyka w musztardzie 129

pyszne danie na lekki obiad. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy nadaje bardzo przyjemnego smaku i dodatkowo zapobiega wysychaniu mięsa w czasie pieczenia. Mięso indyka jest bardzo smaczne i na pewno zdrowsze od mięsa wieprzowego. Kupując mięso z indyka, raczej nigdy się na jego jakości nie zawiodłam, czego nie mogę już powiedzieć o kurczaku, bo z nim bywa różnie(...)limonki 2 łyżki soli łyżeczka świeżo mielonego pieprzu łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić pieczony udziec z indyka w musztardzie? Udziec umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wyciąć delikatnie ze środka kość. Z wierzchu ponacinać w kilku miejscach skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa. Czosnek obrać, przekroić wzdłuż i robiąc nożem dziurki naszpikować nim mięso od strony, gdzie

Kuchcik gotuje
Karkówka pieczona w rękawie 150

Karkówka pieczona w rękawie jest bardzo soczysta i mięciutka. Na gorąco można podać do obiadu, na zimno na kanapki. Lubie mięsa pieczone w ten właśnie sposób, bo mało pracy, a efekt.. zresztą sami spróbujcie, bo warto. W moich przepisach znajdziecie również kurczaka pieczonego w rękawie (przepis) , który także bardzo polecam. Karkówkę możecie zastąpić łopatką. Życzę(...)papryką. Przełożyć mięso do rękawa foliowego , obłożyć pokrojoną w ćwiartki cebulą, ząbkami czosnku i marchewką pokrojoną w kawałki. Rękaw związać z dwóch stron, zrobić trzy dziurki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny. Następnie rękaw przeciąć na górze (ostrożnie żeby się nie poparzyć parą) i piec jeszcze około 15 minut. karkówka pieczona

O kuchni z uczuciem
Pieczone ćwiartki z kurczaka z pieczarkami i kukurydzą. 156

minut w chłodne miejsce. 2. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa. 3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny do miękkości mięsa, od czasu do czasu mięso polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia. 4. Gotowe danie podajemy

Izabelawkuchni
Schab peklowany pieczony na kanapki 381

Przygotowanie tej pysznej i aromatycznej wędlinki należy rozpocząć już na tydzień przed pieczeniem. Tyle czasu bowiem trwa peklowanie. Dzięki temu schab nabierze pięknego różowego koloru ale również wspaniałego aromatu.  W ten sposób przygotujecie również pyszną szynkę. Polecam, naprawdę warto! 1 kg schabu bez kości Zalewa: 2,5 l wody 100 g soli peklowej łyżeczka cukru po 5 ziaren jałowca(...)zmiażdżonym czosnkiem, ostudzić. Mięso umyć i włożyć do zimnej zalewy. Przykryć a garnek przełożyć do lodówki na 6-7 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso. Dzień przed pieczeniem mięso wyjąć z zalewy, opłukać i natrzeć marynatą. Marynata: wszystkie składniki wymieszać. Mięso związać sznurkiem nadając mu ładny i zwarty kształt, zawinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Na drugi

Smakołyki Asi