doskonała propozycja na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa. Pieczeń jest bardzo smaczna i dzięki pysznej warstwie szpinaku wygląda naprawdę efektownie. U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez. Polecam! (Forma o wymiarach około 10 cm x 22) Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe) 1 cebula 1/2 ugotowanej marchewki(...)części. Szpinak podsmażyć na maśle i następnie połączyć ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz odrobiną soli i pieprzem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i warstwowo napełnić: mięsem, szpinakiem, mięsem. Pieczeń piec około 35 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika
Di gotujewino. Po upływie 20 minut pieczenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C, mięso zalać przygotowaną mieszanką (punkt 10) i w tej temperaturze piec przez około 90 minut. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas podlewać mieszanką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Siatkę wędliniarską można nabyć np. na Allegro. Należy wybrać duży rozmiar, aby podczas wkładania do niej mięsa plastry jabłek się(...)powodzeniem zastępuje siatkę wędliniarską. Wino można zastąpić większą ilością soku jabłkowego. Bulion można przygotować z kostki rosołowej - w 125 ml wrzątku rozpuścić 1 kostkę rosołową. Pod koniec pieczenia można mięso przykryć, aby nie przypiekło się zbytnio z wierzchu. Nie należy przesadzać z ilością czosnku, aby czosnek nie zdominował smak dania. Źródło przepisu: Galeria potraw
Gospodyni MiejskaCodziennie stoimy przed wyborem co zrobić dobrego na obiad gdy zwykłe kotlety się przejadły. Polecam udka w musztardowej marynacie pieczone na słodkiej świeżej kapuście która pod wpływem soków z mięsa jest pyszna i służy za jarzynkę, doskonała propozycja zarówno na świąteczny jak i codzienny obiad. Tak przygotowane mięso z kurczaka kusi wyglądem i jest banalnie proste do przygotowania(...)całości marynatą, odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Kapustę poszatkować nożem, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego razem z liściem laurowym. Na wierzchu ułożyć zamarynowane mięso. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około godzinę aż mięso będzie mięciutkie. Gdyby za szybko się przypiekało można nakryć folią aluminiową którą należy zdjąć 10 minut przed końcem
Wanilia i Kardamonzawsze mam chęć na długie pieczenie mięsa w wolnowarze. W takich sytuacjach dobrze sprawdza się garnek rzymski. Po dwóch godzinach wołowina jest miękka a na dodatek mamy sporo dobrego sosu. Goleń wołowa okazała się bardzo smaczna, a tuk z kości, który rozpuszcza się w sosie, nadaje mu wyjątkowy smak. Proste i dobre danie - polecam! składniki(...)oliwie, posypać kminem. Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego pokrojoną w piórka cebulę, na niej ząbki czosnku, obsmażone mięso, zioła, podlać winem i bulionem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, sos przetrzeć przez sito
Stare GaryPrzygotowuje się je w podobny sposób, jak to robimy z dziczyzną. Kaczy drób można piec, smażyć, gotować i dusić. Przepyszna jest krótko smażona wraz ze skórą kacza pierś. Do wykwintnych dań należy kaczka w galarecie i galantyna z jej mięsa, natomiast pieczona jest jednak jednym z popularniejszych dań serwowanych w najlepszych polskich restauracjach(...)minut w temperaturze 200 ° , a potem zmniejszamy do 170 ° i pieczemy kolejne 60 minut, pamiętając, aby często polewać kaczkę powstałym w trakcie pieczeni sosem. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy mięso przez 20 minut, aż się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy kaczkę na 15 minut, aby mięso odpoczęło. Kroimy na porcje
Kulinarne przygody Gatityziemniaczki niedźwiedzie frytki z warzyw ( u mnie marchewka, tym razem zamiast w słupki pokroiłam warzywa w talarki) ulubiona sałatka Sposób przygotowania: U mnie bywa różnie. Czasami marynuję mięso kilka godzin przed pieczeniem, czasami tuż przed. Wszystko zależy od tego ile mam czasu i jak wygląda mój dzień. Jeśli chodzi o marynatę tu nie ma żadnej filozofii, trzeba z gałązek(...)zimną bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem, a następnie polać z każdej strony marynatą. Mięso piekłam w temperaturze 190 stopni przez ok. 35-40 minut. Co 10 minut przekręcałam mięso na drugą stronę. Jeśli chodzi o pieczone warzywa, piekły się równocześnie z mięsem. W liście składników nazwy są podlinkowane do odpowiednich przepisów, wskakuj
Blondynka GotujeDzisiaj polecam przepis na pyszną karkówkę pieczoną z papryką. Mięso można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1,5 kg karkówki, ½ strąka papryki żółtej, ½ strąka papryki czerwonej, 50 ml oleju, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli, PRZYGOTOWANIE: 1. Papryki kroję w grubsze paski. Karkówkę nacinam(...)marynaty wkładam karkówkę. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 3. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Mięso piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu usuwam nici. Mięso kroję na porcję
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab pieczony w rękawie do pieczenia jest bardzo soczysty a dodatek kwaskowego sosu jabłkowego nadaje mu charakteru. Przepis łatwy do przygotowania, więc naprawdę warto się skusić…:)! Schab pieczony z jabłkowym sosem(...)cukru. Można sos zmiksować. Porada: Mięso po doprawieniu można -szczelnie zamknięte- wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl Smacznego Post Schab pieczony z jabłkowym sosem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsmaku. Foremkę (tzw. keksówkę) wykładam papierem do pieczenia, na spód wysypuję równomiernie 1 łyżkę bułki tartej,wykładam połowę mięsa. Układam jaja na twardo, przykrywam resztą mięsa. Piekę w piekarniku nagrzanym na 200 st.C około 45-50 minut. Keksówkę warto wstawić na blasze do pieczenia, może się zdarzyć, że w trakcie pieczenia będzie się
IzaGotujeciebie. Upiekłam w po 2 sztuki, w opakowaniu. Atutem tak pieczonego mięsa jest to, że można wykorzystać jako obiad. Mięso kroimy w grube plastry, a na bazie tego co powstaje podczas pieczenia wędliny przygotować sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Czyż to nie jest świetna sprawa, takie upieczone mięso z kurczaka? Składniki: 4 filety z kurczaka sól i czarny pieprz(...)kanapki to studzimy, jeśli chcemy zrobić z mięsa obiad, to wyjmujemy mięso, kroimy w grube plastry i wykorzystujemy wszystko to co zostało w torebce podczas pieczenia i robimy sos pieczeniowy. Jak zrobić sos pieczeniowy napisałam na blogu tutaj , w tym przypadku jest taka sama zasada. Smacznego! The post Pieczony filet z kurczaka na kanapki appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgodzinę. Podczas pieczenia schab od czasu do czasu polewać mlekiem. Po upieczeniu otworzyć piekarnik i trzymać w nim mięso (wraz z sosem mleczym powstałym podczas pieczenia), aż do całkowitego wystudzenia. Wystudzone mięso wyjąć z mleka, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po upływie tego czasu mięso staje się kruche i soczyste(...)Schab można podawać na zimno do kanapek, jak i na ciepło. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Podczas pieczenia schabu, na mleku może wytworzyć się piana, jest to normalne zjawisko. Mięso należy piec tyle czasu i w takiej ilości mleka ile waży tj. 1 kg mięsa należy piec w 1 litrze mleka przez 1 h, 1,5 kg schabu
Gospodyni Miejskamożna zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. PIZZA Z RESZTKAMI PIECZONEGO LUB GOTOWANEGO MIĘSA(...)Pizza – to idealny sposob na powtórne wykorzystanie gotowanego lub pieczonego mięsa. Ten przepis wymyśliliśmy, żeby zagospodarować kurczaka z rosołu, ale w ten sposób można zapiec każdy kawałek mięsa jaki został ze Świąt. Zapieczonena cienkim cieście gotowany nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie. JAMBALAYA Z RESZTKAMI Z MIĘSA Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które przygotujesz w pół godziny
Niedzielny kucharzhopsa, mamy klopsa. To bardzo przyjemna alternatywa dla mielonych kotletów. Pieczony w piekarniku a więc i nie taki tłusty jak tradycyjne kotlety. Świetny i na ciepło, podany z sosem do obiadu i jedzony na zimno z kawałkiem chleba. Piekłam w foremce 12x22 cm składniki 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 6 łyżek bułki tartej(...)piec ok 50 - 60 min. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia mięso przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, klops wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym lub koperkowym i ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni lub podane na zimno. Smacznego
Stare GaryAromatyczna pieczeń z łopatki wieprzowej z czosnkiem. Dzięki korzennej marynacie mięso idealnie sprawdzi się na zbliżające się Święta. Pieczeń jest krucha, delikatna i pyszna, dlatego warto zastąpić nią kupne wędliny. Schłodzona w lodówce i pokrojona w cienkie plasterki będzie wspaniała na kanapki Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej około 13 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju) 1/2 płaskiej(...)lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjąć z lodówki i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę. W połowie pieczenia mięso odwrócić (do góry nogami). Następnie wyjąć (nie otwierać rękawa!) i pozostawić do odpoczęcia na około 15 minut. Po tym czasie otworzyć folię i wyjąć mięso. Smacznego
Oryginalny smakpropozycję obiadu innego niż codzienny. Złocisty, z mocno przyrumienioną, przesiąkniętą aromatem ziół i warzyw skórką. Soczyste, delikatne indycze mięso idealne na świąteczne okazje. Składniki : Mięso: 3 kg indyk - uwaga, jeśli indyk waży więcej czas pieczenia wynosi odpowiednio: dla 4 kg- 3 h dla 4 i pół kg - 3 godz. 30 min Marynata: 6 łyżek oliwy z oliwek musztarda miód(...)Pieprz czerwony Sól Rozmaryn Majeranek Curry Warzywa: 2 duże marchewki Mały Seler 100 g świeżej żurawiny Rozmaryn Oliwa z oliwek Sól, pieprz, papryka chilli Dodatkowo: Rękaw do pieczenia mięsa lub folia Naczynie żaroodporne WYKONANIE: Indyka * oczywiście wypatroszonego:) nacinamy w widocznych na zdjęciu miejscach (klatka piersiowa- wzdłuż) Faszerujemy warzywami Zaszywamy nićmi do szycia mięsa Marynujemy
Domowe ciasta