mięsa pieczone - 17552 przepisów (strona:8/1171)

Pieczeń z szynki 58

Dzisiaj polecam pieczeń z szynki. Ostatnio bardzo często robię, różnego rodzaju pieczone mięsa do pieczywa. Gdyż te kupowane w różnych firm jak i przedziału cenowego, bardzo szybko się psują, i nie na dają się do spożycia. Może to ja złe kupuje, albo takie faktycznie są teraz w sprzedaży. Nie chcę mówić że wszystkie wędliny(...)złe bo też kupuję. Moim zdaniem mają te wędliny coraz miej w sobie mięsa, a coraz więcej różnych dodatków. Pieczeń z szynki Ale przecież nie mamy na to wpływu co jest w tych wędlinach, to jest nasz wybór czy kupujemy czy nie. Dlatego zachęcam do przygotowania pieczeni. Składni potrzebne do przygotowania marynaty. Wszystkie przyprawy sypałam bez żadnej miary

Pomysłowa kuchnia
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 66

Pieczeń rzymska, to inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem(...)szynką, cebulą i czosnkiem.Do zmielonego mięsa wlać bulion, wsypać płatki, doprawić i wymieszać.Masę przełożyć do aluminiowej keksówki i odstawić do lodówki na noc.Piekarnik nagrzać na 180 stopni i piec mięso przez około 60 minut (jeżeli zbyt mocno będzie się rumienić, to przykryć folią aluminiową).Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pieczony filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną 74

Żadne święta nie mogą się obyć bez pieczonego mięsa! ;) Obok tradycyjnego schabu i boczku warto zrobić także lżejszą i zdrowszą, ale równie smaczną wersję: filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną. Nie bójcie się tego, że wyjdzie suchy. Dodatek suszonych owoców oraz pieczenie w folii sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste, kruche i smaczne. Może być wykorzystane jako wędlina(...)zawiązujemy jej końce, po czym robimy w niej kilka niewielkich otworów, aby para miała gdzie uciekać. Mięso wstawiamy do piekarnika na ok. 1-1,5 godziny (do wyraźnego zarumienienia mięsa). Pieczemy w 180 stopniach. Po upieczeniu mięso musi odpocząć, aby wszystkie soki mogły się wchłonąć i by pozostało soczyste. Jeśli indyk jest przeznaczony na obiad wówczas możemy go pokroić

MyCookBook.pl
Pieczone młode ziemniaczki w piekarniku 217

Młode ziemniaczki z piekarnika- smakują tak dobrze, jak ziemniaki pieczone w ognisku ;) Często robię takie ziemniaczki, gdy na obiad mam coś z piekarnika- typu kurczak, żeberka czy pieczeń. Wtedy godzinę przed końcem pieczenia mięsa przygotowuję takie ziemniaczki i pieką się razem z mięsem. Składniki: ok. 1 kg młodych ziemniaków (małych), 3 łyżki oleju, sól. Przygotowanie:  Ziemniaczki(...)układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni od 40 do 60 minut. Ja zazwyczaj wkładam 40-60 min (w zależności od ich wielkości) przed końcem pieczonego mięsa w piekarniku. Co jakiś czas obracamy ziemniaczki, sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków ich miękkość. Można także posypać je słodką papryką lub wymieszać z rozmarynem czy tymiankiem

Aga w kuchni
Pieczona karkówka w indyjskiej marynacie. 157

Mięso zaczęłam piec od niedawna... i wiecie co? żałuję ,że nie zrobiłam tego wcześniej! Domowe mięso smakuje wręcz wybornie! Ze sklepu może się schować ... ;-) Polecam! A potrzebne składniki marynaty tradycyjnie możecie zakupić w internetowym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 1,5 kg karkówki wieprzowej 2 łyżki przyprawy tikka masala Skworcu 1 łyżka przyprawy tandoori masala Skworcu 1/3 szklanki  ciemnego sosu sojowego(...)czasie mięso wraz z marynatą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 2 godz. Delikatnie sprawdzając szpikulcem czy mięso już jest miękkie. Dodatkowo podczas pieczenia mięso należy polewać sosem lub je przekręcać. Jeśli płyn wyparuje należy dolewać po ok pół szklanki wody. Kiedy mięso przestygnie, kroimy w plastry. Idealne na kanapkę. Na ciepło również można podać do obiadu

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczeń wieprzowa zapiekana z warzywami. 65

czas pieczenia mięsa już się skończy dokładamy do naczynia żaroodpornego warzywa, skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą ziołową. Wkładamy pieczeń do pieca i pieczemy kolejne 30 minut. W połowie czasu pieczenia ostrożnie mieszamy warzywa i dodajemy ugotowane ziemniaki. Po upieczeniu wyjmujemy danie, posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem, pozostawiamy na 20-30 minut. Następnie kroimy pieczeń i serwujemy z warzywami i sosem(...)pieczeni

Rozpustne gotowanie
Pieczeń wołowa 45

nicią kuchenną , lepiej utrzyma kształt podczas pieczenia. Udziec natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, dobrze obsmażyć mięso ze wszystkich stron. do naczynia w którym będziemy mięso piekli, włożyć pokrojoną w piórka cebulę, na niej ułożyć mięso, wrzucić pozostałe ząbki czosnku ,bez obierania, 2 listki szałwii. Patelnię na której smażyliśmy mięso podgrzać i wlać do niej kieliszek(...)patelni, całość dodać do mięsa. naczynie przykryć , można folią aluminiową , i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 3 godziny. Co jakiś czas warto pieczeń podlać wytworzonym sosem. Po trzech godzinach mięso powinno być już  bardzo miękkie. Mięso wyjmujemy, zawijamy w folię a z powstałego z tego co zostało w naczyniu robimy sos. Przelewamy zawartość przez

Stare Gary
Zero waste inspirujące warsztaty z Piotrem Kucharskim i Sokołowem 35

kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek) obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler) głąb kapusty zwiędnięte ulubione zioła 3 cebule średniej wielkości – białe lub czerwone ziele angielskie, liść laurowy, mała gwiazdka anyżu 100 g przecieru pomidorowego ziemniaki: 4 dość duże ziemniaki do pieczenia łodyga z brokuła pozostałości wędlin- mogą być obeschnięte obierki z marchewki pozostałe pieczone mięso(...)nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, doprawić solą i pieprzem. Mięso porwać na kawałki i podsmażyć. Szczypiorek lub dymkę posiekać. Ugotowane ziemniaki przekroić na krzyż, do środka nałożyć podsmażone wędliny, mięso i wiórki z obierek marchewki, posypać posiekanym szczypiorkiem. Całość polać 2-3 łyżkami sosu. Następnie jedna z grup zrobiła coś co bardzo mi się spodobało, czyli wykorzystali resztki białej kiełbasy

Kuchnia na wzgórzu
Pieczeń wieprzowa z kminkiem 48

przełożyć do rondla, posypać drobno pokrojoną cebulą, wlać bnulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C. Piec 100 minut, kilkakrotnie w czasie pieczenia skrapiać sosem. Upieczone mięso odłożyć, by odpoczęło. W miedzyczasie zlać sos spod pieczeni i zblendować pokrojone plastry mięsa polać sosem z pieczeni podawać z pyzami, kopytkami lub kaszą. Super smakują z zasmażaną kapustą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 144

zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska(...)chciało by mi się wstawać od stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta, a ile ma być tych mięs pieczonych, wędlin, ryb. Mięsa pieczone, wędliny i sery -  po 3 dag z każdego asortymentu  na 1 osobę. Ta ilość w zupełności wystarczy, daje

Kulinarny karnet Christophera
kark wieprzowy po madziarsku, czyli długo pieczona domowa wędlina 77

rodzaj mięsa, który można przyrządzić na wiele rożnych sposobów. Dzisiaj chciałbym zaproponować wykonanie wieprzowego karku na sposób węgierski, polegający na  długotrwałym pieczeniu mięsa w niskiej temperaturze. Taka temperatura pozwala na pełne zachowanie soczystości pieczeni, a dodanie aromatycznych przypraw ( takich jak  gorczyca, kolendra czosnek, gałka muszkatołowa, czy  lubczyk), w połączeniu z ostrą(...)całość wcieramy w karkówkę.  Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do całkowitego wystygnięcia, a następnie

Miód i pieprz
Schab pieczony – jak upiec schab w całości 128

Schab pieczony ale jak upiec schab w całości aby był mocno soczysty i aromatyczny? No właśnie…Największy problem przy pieczeniu schabu to to, że szybko staje się suchy. Schab należy do chudych mięs, a niewłaściwe pieczenie wysusza go. Zamiast pięknego, soczystego kawałka mięsa na stole ląduje podeszwa. Mimo wszystko uważam, że pieczenie schabu w całości jest o wiele(...)każdej strony. Teraz mogę go wstawić do piekarnika na 150ºC , wcisnąć termometr i piec go do uzyskania 67ºC. Schab można też piec na patelni, również przy pomocy termometru. Zajmuje to około 30 minut. Tak upieczony schab jest bardzo soczysty. Podobnie jak inne mięsa pieczone w całości zawijam schab w folię i odstawiam na 10 minut przed pokrojeniem. Schab

codojedzenia
PIEROGI Z MIĘSEM - przepis 78

Pierogi z mięsem fot. Moja Książka Kucharska Pierogi z mięsem. Przepis na pyszne pierogi z mięsem pieczonym. Absolutnie pyszne pierożki z pieczoną cielęciną. Farsz można przygotować z innego mięsa : wieprzowiny, drobiu, jagnięciny lub wołowiny. Pierogi z mięsem można podawać ze skwarkami ze świeżej słoniny i cebulką lub sosem grzybowym. Pierogi z mięsem kcal. Ile kalorii jest w porcji(...)obrać i posiekać - zrumienić na 2-3 łyżkach masła. Krok 3. Upieczone i wystudzone mięso zmielić wraz z marchewką, cebulą i bułką tartą - do masy wlać sos powstały podczas pieczenia mięsa, całość doprawić solą oraz pieprzem. Krok 4. Ciasto na pierogi rozwałkować i wykroić szklanką kółka, na każdy krążek nałożyć porcję farszu mięsnego, złożyć ciasto na pół i mocno zlepić

Moja Książka Kucharska
Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie (na obiad i kanapkę) 65

Schab to mięso, które jest mało soczyste, a pieczenie dodatkowo je wysusza. Zgadzacie się ze mną? Przyznam, że mam kilka sposobów, aby mięso nie było wiórowate (zerknijcie np. na schab pieczony w mleku - klik ), ale najprostsza metoda to pieczenie go w rękawie. Do tego kilka podstawowych przypraw oraz czooosnek! Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Może(...)czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w 210-220 stopniach, a następnie około 80 minut w 180. (Po zmniejszeniu temperatury każdy 1 kg mięsa piec 1 h.) Upieczony schab wyjąć z worka i ostudzić. Po 10 minutach można kroić na obiad (*) (wtedy soki pozostaną w środku i mięso nie będzie suche) lub zawinąć w folię aluminiową

Di gotuje
UDKA PO CYGAŃSKU 29

Poszperałam trochę w przepisach i natrafiłam na przepis na udka po cygańsku. Zmodyfikowałam go trochę według naszych smaków i wyszedł przepyszny obiad. Udka po cygańsku to nic innego jak mięso pieczone w słodko- kwaśnej marynacie z ketchupu, cebuli, śliwek suszonych. Wiem, że nie wszyscy lubią takie połączenie smaków jeśli chodzi o mięso, mi to zasmakowało i na pewno(...)ogniu około 5-6 minut. Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, całość zalać powstałą na patelni marynatą, przykryć naczynie pokrywką. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około godziny. Mięso można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub pieczonymi ziemniakami

Zrób to smacznie