mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:2/1172)

Udziec z indyka delikatnie pieczony w sosie pomidorowo-miodowym 124

Jeśli lubicie delikatnie pieczoną pieczeń z udźca z indyka, to ten przepis jest dla Was. Zapytacie, dlaczego? Otóż, zrobiłam go opierając się o zalecane metody pieczenia mięsa w niskich temperaturach, które znalazłam w książce „Dr Oetker Delikatne pieczenie metodą 80 stopni” * .   Dzisiejszy udziec z indyka upiekłam podobnie, jak np. schab z pieczarkami we śmietanie (w niskiej temperaturze), który(...)czasie pieczenia podlewałam mięso wytworzonym sosem, ale nie przewracałam go na drugą stronę. Po upieczeniu, mięso wyłożyłam na półmisek. Pokroiłam. Mięso wyszło tak soczyste, że po przekrojeniu widać było sok i nawilżone plastry mięsa.   Mój pięknie upieczony udziec z indyka podałam z kaszą bulgur pachnącą przyprawami, w których została ugotowana. Smaki pieczonego mięsa i kaszy doskonale się połączyły

Kuchnia u Krysi
Schab pieczony z piwem 115

Kiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaż raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. Schab można nastrzyknąć piwem i piec polewając piwem... warto :) około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy(...)około 1 łyżki) wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami. Mięso nastrzyknąć piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa. Podczas pieczenia mięso polewać najpierw pozostałym piwem, a następnie wytworzonym sosem. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, odstawić go na około 10 minut, aby odpoczął. Dopiero po tym czasie kroić. Podawać na ciepło

królestwo garów
Ziołowa karkówka pieczona z ziemniakami 220

ziemniakami to tani obiad…Lubicie karkówkę i potrzebujecie kolejny pomysł na to smaczne mięso, polecam ten przepis na karkówkę . Ziołowa karkówka to karkówka pieczona w całości z ziemniakami. Pod koniec pieczenia wlewam śmietanę, więc jest to danie praktycznie jednogarnkowe, mięciutka karkówka , pieczone młode ziemniaczki i śmietankowy sos pachnący ziołami. Wygodnie , prawda. Połową sukcesu jest oczywiście mięso(...)wciśniętym termometrem. Podany czas pieczenia jest więc czasem, w którym mięso uzyskało wyżej podaną temperaturę. Ugotuj kapustę według tego przepisu . Ja akurat nie dodałam marchewki. Wyjmij mięso z piekarnika i odczekaj 10 minut, następnie pokrój mięso na plastry, ułóż na półmisku obok ziemniaków. Sos zlej do sosjerki. Smacznego!   Spara Spara The post Ziołowa karkówka pieczona z ziemniakami appeared

codojedzenia
Pieczeń wołowa marynowana w winie medium rare 125

ochotę na sztukę pieczonej wołowiny medium rare? Pewnie wielu z Was powie, że nie lubi takiego krwistego mięsa. No cóż pieczeń wołowa nadaje się do jedzenia jeśli jest medium rare czyli wtedy, kiedy mięso uzyska wewnętrzną temperaturę 58ºC. Mięso jest wtedy różowe w środku, bardzo miękkie i lekko się kroi. Przepis na rostbef to pieczeń wołowa, która dochodzi(...)dobrze upieczonej wołowiny . Na pieczeń wołową najlepiej wykorzystać porcję skruszonej i chudej wołowiny jak np. rostbef. Zawsze piekę rostbef w kawałku. Nie ma wtedy szansy, że mięso się nie uda! W tym przepisie marynowałam mięso w czerwonym winie z przyprawami. Najlepiej marynować mięso przez noc. Marynatę można wykorzystać do sosu z czerwonego wina. My jedliśmy pieczeń z kremową zapiekanką

codojedzenia
Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 184

Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach – danie godne królów którego przygotowanie trwa 25 min plus czas na pieczenie Składniki: 1 – 2 kg karkówki w całości pół główki czosnku 2-3 cebule pieprz sól papryka słodka papryka ostra majeranek Przygotowanie: krok 1 – przygotowanie marynaty Mięso myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem(...)końcu marynata powinna smakować słono i pikantno. A co do czasu pieczenia – teoria mówi – 1 h na każdy kilogram mięsa. Ale po godzinie sprawdźcie wbijając widelec w mięso czy nie jest miękkie. Potem sprawdzajcie co 25-30 min. koniec dygresji. smacznego!       The post Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 183

mięso które (z racji nie najniższej ceny) warto przeznaczyć na odświętny obiad. Pieczeń wołowa nie jest ani trochę wymagająca – ta sztuka mięsa z dzisiejszego przepisu to tylko kilka składników i bardzo prosty, ale dające świetne efekty sposób obróbki cieplnej: mięso najpierw jest obsmażone, a później pieczone długo i w niskiej temperaturze. Jedyne co na pewno przyda się(...)temu mięso równomiernie będzie się ogrzewało i równomiernie piekło, a potem da się łatwo pokroić na zgrabne kawałki (poszukajcie na youtube filmu „wiązanie beleronu”). Mocno i solimy i pieprzymy związane mięso. Nie obawiajcie się, że tak użyta sól w jakikolwiek sposób wysuszy mięso – wyciągnie wilgoć tylko i wyłącznie z powierzchni pieczeni, przez co pozwoli jej się na patelni szybko

Karo in the Kitchen
Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami 101

pęczak i warzywami jest świetnym posiłkiem dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie i cenią nieskomplikowane jego przygotowanie. Uwielbiam posiłki jednogarnkowe, w których przygotowanie nie muszę wkładać dużego wysiłku. Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami jest tak proste do zrobienia, że każdy na pewno przygotuje je bez trudu. Pęczak jest gruboziarnistą kaszą, dlatego korzystnie wpływa na trawienie(...)spora dawka zdrowego błonnika, witamin i minerałów. Do tej potrawy wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale może też być dowolne niezbyt tłuste mięso wieprzowe lub nawet drobiowe. Ilość porcji: 6 - 8 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami: 1 kg łopatki wieprzowej 1 1/2 szklanki kaszy pęczak 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 marchewki

Kuchcik gotuje
Szynka Świąteczna z żurawiną 273

mięsa jak szynka, łopatka, czy boczek goszczą na naszym świątecznym stole można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku, do pieczenia została obłożona plastrami(...)pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję Wam, że naprawdę wyśmienicie smakuje. Polecam też inne przepisy na pieczone mięsa: Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym łopatka pieczona z oregano Mięso pieczonepieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona karkówka 184

Mięso pieczone w domu ma smak, którego nie znajdziemy na półkach sklepowych. Moja dzisiejsza propozycja to  pieczona karkówka, która doprawiłam czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Składniki: około 2 - 2,5 kg karkówki 18 dużych ząbków czosnku 4 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka pieprzu olej Wykonanie: Do przygotowania mięsa wykorzystamy dużą, podłużną(...)około 3-4 łyżki oleju. Naczynie z mięsem stawiamy na niewielkim ogniu i pieczemy do miękkości. Na kuchence elektrycznej wykorzystuję do tego pole na brytfannę i włączam moc 4. Mięso pieczemy około 2,5- 3 godziny.  Po godzinie pieczenia, mięso odwracamy na drugą stronę. Po 2,5 godzinach możemy sprawdzić, czy mięso jest gotowe. Najlepiej zrobić to patyczkiem

Smak mojego domu
2 sprawdzone przepisy na niemarnowanie żywności 109

foremek (max 2/3 wysokości), wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 18-20 minut. Smacznego! 2. Sałatka makaronowa z pieczonym mięsem, 3-4 porcje: * makaron Kokardki Lubella- 300 g * pieczone mięso, np. kurczak * zielone winogrona bezpestkowe- spora garść * suszone pomidory w zalewie- 5-6 szt. * orzechy włoskie- 3-4 szt. * musztarda francuska(...)łyżki * tłuszcz powstały z pieczenia mięsa lub oliwa z oliwek- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * miód- 1 łyżeczka * sól, pieprz, suszone płatki papryczki chili- do smaku Makaron ugotować w posolonej wodzie. Mięso podgrzać i pokroić na mniejsze kawałki, suszone pomidory również pokroić i wszystko dodać do ciepłego makaronu. Dodać winogrona oraz orzechy włoskie. Polać winegretem musztardowym powstałym

Kraina Miodem Płynąca
Warsztaty Zero Waste z firmą Sokołów oraz przepis na pieczone ziemniaki 86

waste Składniki (na 4 osoby) Wywar/sos: kości z pieczonego mięsa np. żeberka obierki z warzyw głąb kapusty zwiędnięte zioła 3 cebule przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gwiazda anyżu 100 g przecieru pomidorowego Dodatki: 4 ziemniaki do pieczenia łodyga z brokuła wędliny (mogą być obeschnięte) obierki z marchewek pieczone mięso dymka Sposób przygotowania: Składniki na wywar (z wyjątkiem

Obiad gotowy
Zapiekanka ziemniaczana z pieczonym mięsem 601

piekarnika i gotowe. A inne moje zapiekanki, których się uzbierało na blogu już bardzo dużo możecie znaleźć tutaj Składniki 6 średnich ziemniaków 250 pieczarek około 300 g pieczonego mięsa (miałam pieczoną łopatkę) 1/2 puszki pomidorów 200 ml śmietany 1 por sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego 50 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać i pokroić(...)cienką warstwę ziemniaków, warstwę pieczonego i pokruszonego mięsa, podsmażone pieczarki, ponownie cienką warstwę ziemniaków. Następnie wykładamy usmażonego pora, warstwę ziemniaków. Śmietanę wymieszać w kubeczku z pomidorami, doprawić solą, pieprzem i wlać na zapiekankę. Całość posypać startym żółty serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez pierwsze 30 minut pieczenia zapiekankę nakryć folią aluminiową, a następnie sprawdzić patyczkiem

O kuchni z uczuciem
Pieczona karkówka i sos do pieczonej karkówki 243

piekę karkówkę w rękawie, to otrzymany przy pieczeniu sok, który puściło mięso zamieniam na sos :-) Składniki: 1,2 kg karkówki 4 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 2-3 łyżki oleju 2 liście laurowe Składniki na sos: sos otrzymany z pieczonej karkówki woda mąka sól, pieprz sos sojowy(...)naczyniu podczas pieczenia mięsa zlać do garnka. Dodać wody - około 1/2 szklanki. Zagotować. 2. W miseczce dokładnie wymieszać 1 łyżkę mąki pszennej z 5 łyżkami wody. Wlać do gotującego się sosu i gotować do zgęstnienia. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, odrobinkę soli, pieprzu. Chwilkę pogotować. Na koniec dorzucić siekaną natkę pietruszki (około 1 łyżki). 3. Podawać z pieczonym mięsem

Kuchnia domowa Ani
Forszmak wg Aleex 103

bulion, a w kilkanaście minut otrzymujemy przepyszne danie, które smakuje doskonale. Jest naprawdę pyszne, szczególnie ze świeżym, chrupiącym chlebem. Koniecznie, koniecznie spróbujcie. Składniki: • 300 g wędlin, pieczonych mięs, pieczonego boczku, kiełbasy • 1 cebula • 1 łyżka oleju • 1 litr bulionu drobiowego • 2 ogórki kiszone • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1 łyżka masła • 1/2 łyżki mąki pszennej • przyprawy: listek laurowy, ziele(...)angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Na patelni partiami podsmażyć wędliny i pieczone mięsa, kiełbasy obrane ze skórki, pokrojone na paseczki. Należy zacząć od najbardziej tłustych np. boczku, później obsmażać chudsze, w razie potrzeby dodać oleju. Obsmażone mięsa przekładać do garnka

W mojej kuchni
Łopatka pieczona z cydrem 218

sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru, z dodatkiem sosu sojowego, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw (majeranek, liść laurowy, papryka, ziele angielskie itd). Pyszna łopatka pieczona, polecam: Najpierw natarłam łopatkę(...)piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piekłam mięso ok. 1 godziny bez przykrycia, na ostatnie 30 minut przykryłam garnek z mięsem pokrywką i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjęte mięso zostawiłam aby chwilkę odpoczęło. Kroiłam mięso na zimno w grube plastry i podałam z ziemniakami i cebulą. Łopatka pieczona z cydrem pokrojona w cienkie plastry jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię