mięsa pieczone - 17552 przepisów (strona:4/1171)

Pieczony kurczak z gruszką i żurawiną 30

bardzo jesienne danie – połączenie mięsa z wrześniowymi owocami. Pieczony kurczak świetnie komponuje się z jesiennymi owocami – gruszką, żurawina i figą. Owocami obłożyłam mięso w trakcie pieczenia. A jak przygotować takiego pieczonego kurczaka z gruszką i żurawiną? Składniki 1 kurczak (bez podrobów) 1-2 gruszki (twardsze) 1/2 szklanki żurawiny 2 figi marynata 1/3 szklanki oliwy z oliwek(...)Mieszamy składniki do połączenia się. Schłodzonego kurczaka nacieramy z każdej strony ziołową marynatą. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Kurczaka umieszczamy w formie do pieczenia / naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez ok. 1,5-2h na złoty kolor, często podlewając mięso powstałym sosem. Zastosowałam następujący tryb pieczenia: przez pierwsze 30min piekłam mięso w 200C w opcji grzania góra-dół pod przykryciem, kolejne 45min

Raj dla Podniebienia
Pieczone kacze udka 58

Soczyste i delikatne czerwone mięso dopieszczane podczas pieczenia. Pachnie majerankiem i oregano. Chrupiąca skórka, która w środku kryje soczyste mięso drobiu. Wspaniały obiad! z dodatkami żurawiny i pieczonych jabłek lub gruszek Podałam je z pieczonymi ziemniakami i sałatą z jogurtem. Polecam także z puree ziemniaczanym, kaszą pęczak z pieczarkami i chili oraz buraczkami lub surówką z pora. Jest(...)wlać do naczynia (nic nie może się zmarnować Część jabłek lub gruszek obieram, resztę zostawiam ze skórką, kroje na cztery, wydrążam środki. Owoce układam ok. 20 minut przed końcem pieczenia mięsa. Piekę pod przykryciem grzaniem góra-dół przez godzinę i 10 minut pamiętając, by od czasu do czasu polewać mięso powstałym tłuszczem. Po połowie pieczenia przekładam mięso na drugą stronę

Zasmakuj Kuchni
SZYNKA PIECZONA W RĘKAWIE 38

Szynka upieczona w rękawie to smaczne danie obiadowe na ciepło, ale także schłodzona jako wędlina na kanapki. Smaczna, aromatyczna mięciutka, soczysta, ponieważ mięso piecze się we własnym wytworzonym sosie i nie wysycha. Natarta przyprawami, marynowała się kilka godzin i wyszła wręcz idealna :) Składniki: * ok. 1 kg szynki wieprzowej * 5-6 łyżek oleju * przyprawa  pomidory z chili i oregano(...)przyprawą pomidory z chili i oregano. Mięso włożyć do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C i piec mięso około godziny, następnie rozciąć rękaw i piec mięso jeszcze przez około 20 minut

Zrób to smacznie
Bigos 92

poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6 liści laurowych10-12 ziaren ziela angielskiegoIstnieje wiele(...)miękkości kapusty.Po ugotowaniu produktów, dodać:- obrane i starkowane jabłka,- namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby,- pokrojone pieczone mięso,- sos z pieczenia mięsa,- pokrojoną kiełbasę.Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą, wlać do garnka. Na koniec dodać powidła.Wszystko dokładnie wymieszać

Świat Domowej Kuchni
Jak przechowywać mięso – część I 66

mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i wartości odżywczych posiłku. Dlatego zachęcamy Was do lektury naszego poradnika – jak przechowywać mięso. Dziś kilka zasad dotyczących kurczaka. Jak przechowywać mięso – kurczak Jeśli dzisiaj jest niedziela, na obiad będzie kurczak Pieczony, z farszem i bez, smażony na patelni, grillowany, gotowany – przepisów na podanie drobiu jest mnóstwo. To smaczne, mało(...)Wysoka temperatura w mikrofali przeniknie tylko do mięsa. 9. Piecz drób w odpowiedniej temperaturze Bezpieczna temperatura gotowania, pieczenia kurczaka to minimum 73,9 stopni Celsjusza, mierzona w najgrubszej części uda i piersi. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka. Przyjmuje się zasadę, że na 1 kg kurczaka trzeba poświęcić 50-60 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni . My lubimy dobrze wypieczony

Niedzielny kucharz
Pieczeń rzymska z królika 223

papierem do pieczenia. Na spód formy wykładamy trochę mięsa, następnie układamy obrane ze skorupek jajka. Na koniec wykładamy na jajka pozostałą część mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 90 min. Jak na wierzchu pieczeni zobaczymy gdzieniegdzie z cięte białko mięsa to pieczeń powinna być upieczona. Pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno

IMPRESJA SMAKU
Pieczona szynka świąteczna 66

niedawno. Z początku podeszłam do niej dość sceptycznie zwłaszcza jak przeczytałam, że pieczenie mięsa może trwać od 30 minut do  kilku godzin w zależności od jego wielkości. Odważyłam się jednak w końcu spróbować i teraz nie wyobrażam sobie, ze mogłabym wrócić do starej metody. Mięso pieczone w niskiej temperaturze nie traci soku, zostaje on w środku pieczeni(...)wstawić do piekarnika na środkową półkę. Włączyć termoobieg i nagrzać piekarnik  do 80°C. Ułożyć szynkę na nagrzanym naczyniu i piec z włączonym termoobiegiem  w temp. 80°C prze 5 godzin. W żadnym wypadku nie należy mięsa przykrywać. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce bez przykrycia

Wiem co jem
zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką 36

powstała zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką. Kaczka w tym zestawie wzięła się zupełnie przypadkowo, zostało trochę jej pieczonego mięsa - za mało na 2 osoby, w sam raz, gdy towarzyszy innym składnikom. Można też wykorzystać inne pieczone mięso, np. kurczaka lub wieprzowinę. zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką - składniki: 3/4 szklanki nieugotowanego brązowego ryżu(...)szklanki ugotowanego, 1 cebula,  1 zielona papryka,  3 ząbki czosnku,  1 łyżka oleju, 1 szklanka mięsa pieczonej kaczki, 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka bulionu warzywnego, 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżka kminku, 1 szklanka tartego sera, 1 pęczek zielonej

Eksperyment sobotni
Pikantny sos do mięs 45

łyżeczki masła 1-1,5 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka delikatnej musztardy,  u mnie miodowej szczypiorek pieprz  ewentualnie woda Przygotowanie :  Sos z pieczenia mięsa podgrzewam w rondelku. Śmietanę, musztardę i chrzan mieszam z mąką na pastę, do tej mieszanki wlewam kilka łyżek gorącego sosu, a potem całą zawartość przelewam do rondla. Podgrzewam mieszając(...)zgęstniał.  Dodaję masło, doprawiam do smaku pieprzem. Jesli jest zbyt słony dodaję jeszcze trochę wody pomieszanej z odrobiną mąki. Już na talerzu posypuję szczypiorkiem. Przepis autorski. Sos z pieczeni zsiądzie się w lodówce jak galaretka

sio-smutki
Pulled pork z szynki wieprzowej 89

mięso na dobę do zamarynowania, żeby jeszcze mocniej nawilgło i nabrało głębi smaku. Ale można piec je od razu. Wstawiamy zamknięte naczynie do piekarnika, 180⁰C, grzanie góra-dół. Pieczemy mięso pod przykryciem 1,45h. Po upływie tego czasu pokrywkę z naczynia zdejmujemy, a mięso pieczemy kolejną godzinę, co 10 minut mieszając. Część sosu odparuje i płyn powinien zgęstnieć, mięso(...)które przypiecze się z wierzchu z powrotem pokryjemy sosem, to co było w sosie – lekko się przypiecze. Sprawdzamy widelcem po godzinie pieczenia czy mięso już daje się łatwo podzielić na nitki. Jeśli macie bardzo duże kawałki, może potrzebować jeszcze kilkunastu dodatkowych minut. Odlewamy z naczynia sos do miseczki, a mięso rozszarpujemy dwoma widelcami na pojedyncze ‘włoski’. Wlewamy sos z powrotem

Karo in the Kitchen
PASZTET DROBIOWY, PIECZONY, BEZGLUTENOWY 260

najważniejsze. I pomimo iż wolimy pasztety grubomielone, to ten swym smakiem zauroczył nas wszystkich. I na pewno zagości u nas jeszcze nie raz. Ja swoje mięso piekłam (jakoś tak wolę smak pieczonego mięsa), ale można również dać gotowane. Ja do swojego pasztetu przygotowywałam się już jakieś dwa tygodnie wcześniej, tzn. przygotowywałam na obiad większe ilości mięsa, które od razu(...)cebule i mogłam przystępować do mielenia, wyrabiania i pieczenia pasztetu. Z podanych składników wyszły mi dwie metalowe foremki o wym. 22x8cm (dół) i 25x12cm (góra). Składniki: - ok.1250g usmażonego (pieczonego) mięsa z kurczaka, indyka, itp. - 500g surowej wątroby drobiowej - 4 całe jajka - 100g wędzonego boczku lub słoniny (dałam wędzoną słoninę) - 2 duże cebule - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka mielonej

Smaczne Zdrowe
Schab pieczony w rękawie, aromatyczny i pyszny 86

Bardzo lubię piec mięsa w rękawie, mięso jest aromatyczne i wszystkie przyprawy zostają w mięsie. Bardzo łatwo jest przygotować takie mięso. Można jeść na zimno, podczas pieczenia wytworzy się sos. Który po ostygnięciu przekształci się w pyszną galaretę. Na ciepło do ziemniaków też będzie pyszne. Ja upiekłam schab z kością, ale możecie upiec bez . Moim zdaniem schab z kością jest(...)słodką i ostrą, ziołami. Dokładnie obsypać przyprawami z wszystkich stron. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Suszone pomidorki pokroić na drobne kawałeczki. Włożyć mięso do rękawa foliowego do pieczenia mięsa. Polać mięso oliwą w której były pomidorki suszone, obsypać kawałkami pomidorów suszonych i plasterkami czosnku. Dokładnie zamknąć rękaw foliowy, delikatnie potrząsnąć worek, żeby oliwa obtoczyła mięso. Wstawić mięso

Kuchnia Pokoleń
Pulled pork w ciemnym sosie, że Łooo! 80

zamiarem przygotowania szarpanej wieprzowiny. Każdy tak ją zachwala, że ja również postanowiłam upiec ją na niedzielny obiad. Już od samego ranka po mieszkaniu rozchodził się cudowny zapach pieczonego mięsa. Ciężko było wytrzymać aby nie spróbować choć kawałeczka. Pod koniec pieczenia dodałam do mięsa sos ciemny uniwersalny Łowicz . Świetnie podkręcił smak mięsa. Danie wyszło genialne, cudowne w smaku, takie(...)polać resztą marynaty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni, przykryć mięso pokrywką lub folią aluminiową i piec mięso przez około 5 godzin. Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika, zlać wytopiony płyn (ok 1/2 litra - zamroziłam w kosteczkach. Będzie jak znalazł jako dodatek smakowy do dań mięsnych

Smakołyki Asi
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego 49

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc przygotowaliśmy przepis: kolorowa pieczeń, który przypadnie do gustu osobom uwielbiającym mięso mielone. Zielona i czerwona papryka, a także żółty ser nadają niepowtarzalny urok tej potrawie. Podobnie, jak jest w przypadku pieczeni rzymskiej , kolorowa pieczeń może być podana jako danie główne z sosem, albo jako przystawka. Jeśli potrzebujecie ostrych noży do kuchni, powinniście sprawdzić(...)tartej połowa papryki czerwonej połowa papryki zielonej 200-300 g żółtego sera w kawałku 2 jajka surowe majeranek, papryka ostra, pieprz ziołowy pieprz i sól Przepis – kolorowa pieczeń z mięsa mielonego Papryki i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mielonego mięsa. W większe kawałki kroimy też żółty ser. Następnie wbijamy dwa jajka i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą

Kuchennyviral.pl
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego 61

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc przygotowaliśmy przepis: kolorowa pieczeń, który przypadnie do gustu osobom uwielbiającym mięso mielone. Zielona i czerwona papryka, a także żółty ser nadają niepowtarzalny urok tej potrawie. Podobnie, jak jest w przypadku pieczeni rzymskiej , kolorowa pieczeń może być podana jako danie główne z sosem, albo jako przystawka. Jeśli potrzebujecie ostrych noży do kuchni, powinniście sprawdzić(...)tartej połowa papryki czerwonej połowa papryki zielonej 200-300 g żółtego sera w kawałku 2 jajka surowe majeranek, papryka ostra, pieprz ziołowy pieprz i sól Przepis – kolorowa pieczeń z mięsa mielonego Papryki i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mielonego mięsa. W większe kawałki kroimy też żółty ser. Następnie wbijamy dwa jajka i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą

Kuchennyviral.pl