mięsa pieczone - 17552 przepisów (strona:10/1171)

Schab pieczony z jabłkami i żurawiną 35

Soczysta, krucha i aromatyczna pieczeń ze schabu to idealna świąteczna potrawa. Mięso pieczone z jabłkami i żurawiną cudownie przechodzi owocowymi smakami. Zamiast schabu możemy wykorzystać szynkę. Pieczeń pięknie prezentuje się na stole i jest znakomita w smaku. Polecam! Schab pieczony z jabłkami i żurawiną Składniki: 1 kg schabu lub szynki 2 cebule 3 jabłka, najlepiej twarde garść(...)żurawiną, cukrem, cynamonem i goździkami, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy 5 minut. Po upływie 50 minut mięso obkładamy jabłkami i żurawiną (zostawiamy 2 łyżki jabłek do podania). Mięso pieczemy kolejnych 30 minut ponownie polewając je co jakiś czas sosem. Po upieczeniu mięso odkładamy na 10 minut. Sos przecedzamy i zagotowujemy z mąką, aby się zagęścił. Mięso kroimy na porcje

Smak mojej kuchni
Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 62

zewnątrz. Przekładamy nasmarowaną pierś do niemetalowego naczynia i zamykamy je lub zawijamy folią spożywczą. Jak pisałam wyżej - najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc. W dniu pieczenia mięso wyjmujemy na stolnicę wyłożoną folią aluminiową. Na płacie układamy ścisło farsz, w kolejności - plastry sera, cienkie plastry pieczarek, cienko pokrojone paski papryki. Roladę zwijamy delikatnie, by nic się(...)końcu dłuższy kawałek sznurka. Gotową roladę "pakujemy" w folię aluminiową i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kamionkowego.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i umieszczamy w nim naczynie z mięsem. Pieczemy w folii przez 45 minut. Następnie z góry odwijamy folię i dopiekamy dwa kwadranse polewając co jakiś czas roladę powstałym sosem

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 72

domowe mięsiwa obiadowe to między innymi łopatkę pieczoną , karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką bez jajka . Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (łopatka i boczek) 4-5 łyżek domowej prażonej cebulki 3 ząbki czosnku ½ szklanki bułki tartej + ½ szklanki mleka 2 jajka(...)tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Przekładamy mięso do formy, całość dokładnie dociskamy. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki tartej i dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy pieczeń rzymską nie wyciągając z formy, następnie kroimy w plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
soczysta pieczona szynka 65

szynka pieczona Dziś czas na kolejny przepis z szynką wieprzową w roli głównej. Aromatyczne przyprawione mięso  zrumienione  przed pieczeniem na maśle będzie tak soczyste i kruche, iż będzie musiało spotkać się z uznaniem wszystkich domowników. składniki 1,5 kg ładnie wykrojonej wieprzowej szynki 50 g masła marynata 3 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego(...)pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut. Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia. Teraz możemy wyjąć

Miód i pieprz
żeberka w musztardzie 41

łyżeczki soli zmiękczającej mięso 3-4 łyżki musztardy 3 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki pieprzu słodka i ostra papryka kolendra 3 ząbki czosnku Żeberka najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem. Natrzeć mięso solą zmiękczającą i odstawić na kilka godzin, następnie wypłukać. Ketchup wymieszać z musztardą, startym czosnkiem i przyprawami. Marynatą dokładnie natrzeć mięso, umieścić je w rękawie do pieczenia i wstawić(...)całą noc lub dłużej. W dniu pieczenia wstawić blaszkę z mięsem w rękawie do piekarnika i piec około 70 minut w 200*C. Po tym czasie rozciąć worek i piec mięso jeszcze kilkanaście minut, aż się ładnie zarumieni

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Żeberka peklowane, pieczone z fasolką i warzywami 45

pieczonych żeberek. Tym razem z kolorową fasolką i dużą ilością warzyw.     Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -puszka czerwonej i puszka białej fasoli -puszka krojonych pomidorów -10 pomidorów suszonych -3 marchewki -czerwona papryka -2 ząbki czosnku -olej i 2 dkg  masła -czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, słodka papryka oraz składniki do peklowania mięsa ( patrz mięsa pieczone )    Mięso wkładamy do solanki i pozostawiamy na noc. Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek w plasterki i suszone pomidory w duże kawałki. Fasolę odsączamy. Żeberka płuczemy, dzielimy na mniejsze kawałki i posypujemy słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, układamy żeberka i obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego. Posypujemy

Maminek kulinarny
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 80

celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam  trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna porcja mięsa na smaczne pierożki.składnikiciasto 1 szklanka mąkiok 90 ml gorącej wodyewentualnie 1 łyżeczka oliwylub gotowe ciasto na pierożki (25 szt)farsz140 g pieczonego mięsa (u mnie perliczka i resztki przepiórki)3 ząbki czosnku, szalotkałyżeczka

Stare Gary
Schab z pieczarkami 41

Jedno z moich ulubionych mięs pieczonych to schab z pieczarkami. Sprawdzi się zarówno jako dodatek na kanapki do pracy, jak i mięso na świąteczny stół. Pieczarkowy farsz jest aromatyczny i wilgotny, a schab tak przygotowany nie jest suchy. Składniki: kawałek schabu (około 1,5 kg) 500 g pieczarek sól pieprz olej 2 duże garście siekanej natki pietruszki 1 czubata(...)oleju, który rozprowadzamy po całym dnie. Na olej wykładamy mięso. Brytfannę przykrywamy i mięso dusimy na bardzo wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W międzyczasie, w połowie czasu pieczenia, mięso odwracamy na drugą stronę. Schab studzimy w brytfannie.  Ostudzone mięso zawijamy w aluminiową folię i wkładamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie można mięso kroić. Smacznego

Smak mojego domu
Kurczak w marynacie mleczno-jogurtowej FIT (z makaronem ryżowym) 41

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Tak przygotowany kurczak jest dowodem na to, że jedząc dietetycznie - można zjeść naprawdę smacznie. Dodatkowo z mięsa (przed pieczeniem) można ściągnąć skórę - będzie mniej kalorycznie. Danie przygotowuje w bardzo prosty sposób i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, a z marynaty można przyrządzić pyszny sos. Reszta dodatków zależy(...)podudzi z kurczaka (mogą być inne części) Marynata: 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka przyprawy do kurczaka/gyrosa 1 cebula Dodatkowo: rękaw/worek do pieczenia   Mięso umyć i umieścić w misce. Składniki marynaty połączyć i przelać na kurczaka. Dodać cebulę (pokrojoną w piórka), wymieszać i odstawić do lodówki - minimum na 2-3 godziny. Po tym czasie kurczaka

Di gotuje
Pieczony Filet z Kurczaka na Kanapki - Zielony ;) 293

Coraz częściej piekę mięso na kanapki, coraz rzadziej kupuję wędlinę w sklepie.Dobrze mi tak. Domowa wędlina ma same plusy, bo mam większą kontrolę nad tym co dodaję. Ma smak jaki sobie sama wymyślę. Co jest najfajniejszym plusem? Takie pieczone mięso jadamy nie tylko na zimno w kanapkach, ale i na ciepło w sosie z ziemniaczkami jako drugie danie(...)obiadowe. Wykonanie? Proste! Mięso marynuję, zapominam o nim na dzień lub dwa, a potem piekę. To wszystko, żadnej filozofii, żadnych skomplikowanych składników. No to co? Do dzieła Kochani! Ps. Mięso fotografowałam znowu na tej małej desce i tak to jest pierś z kurczaka, normalnej wielkości ;) Zainteresowani wiedzą o co chodzi ;) Buziaczki Kochani! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem

Blondynka Gotuje
Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko 44

oliwą , dodałam imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy, natarłam marynatą mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia podlałam mięso połową szklanki wody i piekłam w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso. Tłuszcz(...)pieczenia zlałam do miseczki. Kapusta na słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę, wlałam wodę, doprawiłam

Wanilia i Kardamon
Pulled pork barbecue – wolnopieczona łopatka 56

Wolnowar to genialne urządzenie do przygotowywania jedzenia z wyprzedzeniem. Nastawiam porcję mięsa wieczorem, a następnego dnia w porze obiadowej jest już ugotowane. Zero pilnowania, zero wylewania się jedzenia z garnka, zero przypaleń. Ot samogotujący się obiad. Na wolnogotowaną łopatę z wolnowaru miałam już ochotę dłuższy czas, do tej pory przygotowywałam ją w piekarniku, ale nie zawsze wychodziła idealnie miękka(...)wstawiamy do lodówki na 12 godzin.  Pieczenie w wolnowarze Mięso wkładamy do garnka wolnowaru, przykrywamy i nastawiamy na I program pieczenia ( wolnowar Russell Hobbs ) – wolne, długie pieczenie. Pieczemy mięso przez 10 godzin. Pieczenie w piekarniku Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą. Piekarnik rozgrzewamy do 120*C, wstawiamy naczynie i zmniejszamy temperaturę do 100*C. Pieczemy

Gotowanie i blogowanie
Burgery z szarpaną wieprzowiną i purpurowym coleslawem 55

tłuszczu. Rozdrobnioną wieprzowinę przełożyć na patelnię. Wlać 2 szklanki domowego sosu bbq i odrobinę pozostawionego, odcedzonego soku z pieczenia mięsa (jeśli mięso jest zbyt suche) oraz dodać upieczoną, odcedzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać.  Podgrzać na średnim ogniu, często mieszając, aż mięso z sosem stanie się gorące. PRZYPRAWA CAJUN: Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy tj. czosnek granulowany (2 łyżki), słodką(...)położyć purpurowego coleslawa. Zamknąć górną połówką bułki. Burgery zjadać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 15 burgerów. Wolno pieczona wieprzowina jest soczysta, krucha i miękka. Do mięsa można użyć kupnego sosu bbq. Potrzebne są 2 szklanki tj. 480 ml. Przygotowany w ten sposób sos bbq można, po przełożeniu do czystego słoika/plastikowego

Gospodyni Miejska
Pieczone mięso w słoiku wg Aleex 65

różne smakołyki. Wiem, że za moment znów wyjedzie i zobaczymy się na dłużej dopiero wiosną. Aby mógł zabrać ze sobą coś dobrego, przygotowałam dla niego i Gwiazdeczki pyszne, pieczone mięso, zamknięte w słoikach. Kiedy robiłam je po raz pierwszy, nie wiedziałam, jaki będzie efekt. Ponieważ okazał się przepyszny, polecam Wam ten przepis. Jest doskonały na co dzień(...)czasie mięso w naczyniu wymieszać. Gdyby było za mało wody, można jej trochę dolać, ale nie jest to konieczne. 5. Temperaturę pieczenia obniżyć do 160 st. C. Piec mięso dalej, znów pod przykryciem, przez kolejną godzinę. 6. Dodać kostkę smalcu, wymieszać z mięsem, aż się rozpuści. 7. Po tym czasie wyjąć naczynie. Mięso rozdzielić na włókna widelcami. 8. Znów wstawić

W mojej kuchni
Makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami. 86

kolejna propozycja na szybki obiad, pod warunkiem, że ma się akurat kawałek pieczonego mięsa. Za bazę do sosu mogą nam posłużyć resztki z  kurczaka pieczonego na tymianku lub  pieczonych ćwiartek z kurczaka . Jest to naprawdę pyszne danie, pieczone mięso dopełnia smak aksamitnego, kremowego sosu, a dodatek brokułów przełamuje smak nadając mu świeżości. Pycha

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania