mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:18/1172)

ŻEBERKA PIECZONE W MARYNACIE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 450

sposobów i ja sama robię je według różnych przepisów. Znacie już ten na żeberka w kapuście kiszonej a tym razem prezentuję Wam moje ulubione, czyli pieczone w marynacie Miękkie, soczyste i aromatyczne mięso to jest to, co lubię najbardziej Mam nadzieję, że i Wam będą smakować Składniki: 2,5 kg żeberek w paskach 400 ml przecieru pomidorowego(...)Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Przygotowane mięso natrzeć dokładnie marynatą, pozostawiając 3-4 łyżki do podlania w trakcie pieczenia. Zamarynowane mięso wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin. Ja zostawiam na całą noc. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i zlać marynatę w której stała w lodówce (jeśli było to inne naczynie). Mięso

Ola la LCHF
Szynka w miodowej glazurze 172

Pieczona szynka w miodowo-balsamicznej glazurze świetnie się sprawdza zarówno jako danie obiadowe jak również na zimno jako wędlina do pieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami. Ma delikatnie słodkawy posmak i wyraźny aromat majeranku. Składniki: 1kg szynki sól ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki majeranku Glazura: 4 łyżki miodu(...)sól, czarny pieprz i majeranek łączymy tworząc marynatę. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na 2-3h. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy mięso przez około

Pyry na Gaz
Kurczak pieczony na płasko cytrynowo-tymiankowy, z szybkim sosem 199

którym kurczak się znudził, nie mają po prostu na niego pomysłu. Pieczony, duszony, grillowany czy gotowany – w naszym domu kurczak to zawsze prawdziwa gwiazda talerza, a nie zwykła zapchajdziura. Kurczak na płasko to około godzina pieczenia i 15 minut przygotowania. Nie trzeba go marynować – piecze się na aromatycznych cytrynach z dodatkiem ziół, masła i czosnku. Sos z kurczaka, podany(...)termoobiegu . Dajemy mu w tej temperaturze pochodzić 10-15 minut, żeby piekarnik był naprawdę mocno rozgrzany. W tym czasie kurczaka osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z odstających fragmentów. Technika pieczenia mięsa na płasko, tzw. ‘spatchcock’, jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega

Karo in the Kitchen
Udo z indyka z ziemniakami i buraczkami 106

Soczyste udo z indyka bez kości wolno gotowane metodą Sous Vide* następnie pieczone. Podczas pieczenia polewane powstającym sosem, mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, przyprawione m.in.: kminkiem, kolendrą, goździkami, papryką, czosnkiem i imbirem, zdecydowanie moje klimaty, pięknie pachnie, apetycznie wygląda. Mięso z indyka podane z pieczonymi burakami pokrojonymi w kostkę oraz ugotowaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami. Taki domowy(...)burakami. Doprawiam solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję cukrem pudrem i lekko podgrzewam mieszając do połączenia smaków. Po chwili wyłączam gaz i odstawiam na bok. W między czasie mięso piekę wg instrukcji na opakowaniu, w temp. 230 st. C przez 30 minut. Podczas pieczenia 3 razy polewam mięso powstałym sosem. Gotowe wyjmuję i lekko studzę, by dało się pokroić

Zasmakuj Kuchni
Pieczone skrzydełka kurczaka 273

Pieczone skrzydełka kurczaka lub pieczone udka kurczaka przyrządzam dość często z tego względu, że ich przygotowanie jest dość szybkie, a także bardzo je lubię, szczególnie chrupiącą skórkę – niebo w gębie! Przyznam się, że przed pieczeniem mięso zazwyczaj doprawiam na oko, jedynie jeżeli planuję zrobić coś właśnie na bloga, to skrupulatnie zapisuję składniki, aby podzielić się(...)która powinna być różnorodna i zawierać sporą mieszankę przypraw. Zapraszam niżej na przepis Zobacz też: Kurczak w 3 pysznych odsłonach Wrapy z kurczakiem Kurczak duszony z warzywami Przepis na pieczone skrzydełka kurczaka Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 500 g skrzydełek z kurczaka 6 łyżek przyprawy Maggi 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki

Kuchnia Bazylii
aromatyczna karkowa pieczeń w niedźwiezim czosnku 210

karkówka pieczona Karkówka to część wieprzowego mięsa, które wprost idealnie nadaje się do pieczeni.  A jeżeli pieczeń to najlepiej, z pieczonym mięsiwem, łączy się aromat czosnku. Niestety dodanie czosnku, do mięsa, w tradycyjny sposób ( zmiażdżenie ząbków i wtarcie ich z mięso), nie jest najlepszym wyjściem. W trakcie pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury, ząbki czosnku ( a właściwie(...)nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy karkówkę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut. Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej

Miód i pieprz
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 203

drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: - ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek.  Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić. Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw. Buraczki zasmażane(...)Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Upieczone mięso oddzielić od kostki. Przełożyć na talerze wraz z warzywami. Podawać z buraczkami zasmażanymi i sosem koperkowym. Mięso upieczone w taki sposób zachowuje wszelkie walory pieczeni, a jednocześnie nie jest suche. Warzywa podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka kanapkowa , pieczona , prosta wędlina 144

innymi to już trzeba sędziego i adwokata Żarty żartami , ale fakty są takie ,że nawet tłustsza ale domowa wędlina jest o 100 % zdrowsza od kupnej . W pieczonej karkówce jest tylko mięso z karczku 100 % plus przyprawy . W tym przypadku sól , pieprz , czosnek . W sklepowych jest dużo , dużo więcej . Ponadto domowych wędlin zjadamy zawsze dużo mniej, gdyż z uwagi(...)Pieczemy w temperaturze 170 C przez około 2 godziny . Po wyjęciu z piekarnika , otwieramy ostrożnie woreczek i wyjmujemy z niego mięso . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zawijamy szczelni w folię aluminiową , żeby uniemożliwić odparowywanie soków podczas stygnięcia . Pozostawiamy do ostudzenia . Ostudzoną pieczeń z karkówki przekładamy na dobę do lodówki . Dzięki temu będzie się ładnie kroić . Serwujemy na zimno na kanapkach , pokrojoną

Ogrodnik w podróży
Karczek pieczony po Staropolsku 2055

było kruchutkie i w zupełności nie przeszło tą ilością soli.  Karczek pieczony po Staropolsku Składniki : 1 kg karkówki  3 ząbki czosnku  1 łyżka  majeranku  1/2 łyżeczki pieprzu czarny świeżo mielonego  1 kg soli  1 łyżeczka soli peklowej Przygotowanie : Mięso myjemy. Do miseczki przekładamy rozgnieciony czosnek, majeranek, pieprz i sól peklową - mieszamy(...)Następnie nacieramy mięso roztartymi przyprawami. Przekładamy karkówkę do naczynia, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.  Karkówkę osznurowujemy lub przekładamy do siatki.  Do naczynia w którym będziemy piec mięso przesypujemy 1/2 kg soli, układamy na niej mięso i całość przysypujemy pozostałą solą.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, wkładamy naczynie z mięsem i pieczemy w termoobiegu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bardzo czosnkowy schab w ziołach 196

schab w ziołach. Pieczony w rękawie, bardzo aromatyczny. Schab piekłam głównie z myślą o jedzeniu go na zimno, ale jest równie smaczny podany z sosem na ciepło. Duża ilość czosnku! Przepis dla jego miłośników. Polecam! Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu  Kuchnia nad Atlantykiem składniki schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam(...)wszystkich stron natrzeć pastą, włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić na min. 4 godziny lub na całą noc w lodówce. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej i  skropić oliwą. Piec w temperaturze 180ºC ok 45 minut lub do czasu, aż temperatura mięsa w środku osiągnie 54 - 60 st C. Czas pieczenia zależy

Stare Gary
Fit menu na Boże Narodzenie 255

Pieczone mięsa, pasztety, sałatka jarzynowa z majonezem... To tradycyjne dania świąteczne, które są oczywiście bardzo dobre, ale dość tłuste i ciężkie. Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe nie muszą jednak być kaloryczne. Oto fit menu na Boże Narodzenie, czyli moje propozycje na świąteczny stół .  Przepisy na dania rybne Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Frittata z łososiem(...)szpinakiem Przepisy na pierogi Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami Przepisy na warzywa Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca Przepisy na wypieki i słodkości Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym

My Chcemy Jeść
Szynka w marynacie jogurtowej 162

osuszam na ręczniku papierowym i ostrym nożem wycinam białe włókna. Jogurt, kminek, curry i sok z cytryny mieszam, doprawiam solą i pieprzem i dodaje rozgniecione ząbki czosnku. Mięso przekładam do rękawa do pieczenia(...)zalewam marynatą, dokładnie zawiązuje i wkładam do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu obracając mięso na druga stronę. Piekarnik nagrzewam do 180°C-  200°C i piekę mięso przez godzinę, trzymając się zasady 1 kg mięsa=1 godzina pieczenia :) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Schab pieczony nadziewany grzybami 158

Kiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaz raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. A dodanie grzybów do środka... po prosu pycha :) około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 60 g cebuli(...)obwiązać sznurkiem. Czosnek rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyparwy sól (około 1 łyżki) wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa. Doskonały na ciepło i na zimno

królestwo garów
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 203

Poza tym trudno o popularność, jeśli coś jest zwyczajnie niedostępne w handlu ( w polskim handlu).Dziś na szczęście powoli się to zmienia. Dzisiejsze pieczone uda jest to dopiero moje drugie spotkanie z gęsina.Pieczona pierś była równie udanym daniem. Zanim upiekłam uda gęsie przeczytałam wiele przepisów.Szefowie kuchni uważają,iż gęsina sama w sobie bardzo aromatyczna(...)godziny.Istnieje też druga szkoła pieczenia mięsa,powolnego w niskiej temperaturze.Pieczemy wtedy 4 godziny w 120°C,po 2 godziny na każdą stronę.Mięso jest ponoć wówczas niezwykle mięciutkie. Dziesieć minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i w temperaturze 200°C i dopiec uda , tak by skóra stała się chrupiąca Przygotowanie czerwonej kapusty duszonej w cydrze: Muszę przyznać,że to najlepsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karkówka pieczona w soli 220

Jakiś czas temu wypróbowałam schab pieczony w mleku . Teraz kolejna dla mnie nowość-mięso na kanapki pieczone w soli. Wybrałam karkówkę. Doprawiłam ją czosnkiem, papryką i majerankiem. Mięsko po upieczeniu jest idealne i nie jest wcale za słone, po prostu takie akurat. To kolejny sposób na pyszną domową wędlinkę z którego skorzystam i to nie raz. składniki(...)łyżki słodkiej papryki 3-4 ząbki czosnku sól ok 1-2 kg Karkówkę doładnie oczyścić z wszelkich błonek. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso dokładnie natrzeć majerankiem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso w przyprawach owinąć w folię aluminiową lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin, u mnie

Monia miesza i gotuje