Golonka peklowana pieczona w piwie Prawdziwy rarytas dla miłośników golonek wieprzowych. Mięso najpierw gotujemy do miękkości, następnie marynujemy w piwie, a na końcu podpiekamy w piekarniku, dzięki temu golonki są soczyste i aromatyczne, a skórka nabiera wspaniałej chrupkości. Składniki: 4 golonki wieprzowe peklowane 1 pietruszka 1 marchew kawałek pora kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, polewamy delikatnie marynatą i całość zapiekamy przez około 45 minut. Podczas pieczenia mięso polewamy jeszcze dwa razy marynatą, po około 15 minutach pieczenia i ponownie po około 30 minutach *** *** Golonka pieczona w piwnej marynacie smakuje najlepiej podana z zasmażoną kiszoną kapustą, chrzanem i pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY
Blog z ApetytemZauważyłam, że od kwietnia raczę Was tylko słodkimi wpisami. Pora więc na coś konkretniejszego, czyli – mięso (nie obawiajcie się, w zanadrzu mam już kolejny słodki wypiek). Polędwiczki wieprzowe pieczone w niskiej temperaturze to przepis, z którego naprawdę warto skorzystać. Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe, po ok. 700 g każda - różowa sól himalajska - pieprz syczuański - 2 gałązki świeżego rozmarynu - olej(...)rumiano. Kładziemy na ruszt ustawiony na blaszce (na kapiący sok z mięsa) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 85 ° C na 70 minut. Po wyjęciu szczelnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy na 5 – 8 minut (aby mięso wchłonęło soki). Po tym czasie można już kroić. Polędwiczki wieprzowe pieczone w niskiej temperaturze podajemy z dowolnym, ulubionym sosem. Moim
mojewypiekiinietylkoKlopsy z mięsa mielonego czy też klasyczne pieczenie rzymskie są świetną propozycją na obiad czy też jako ciepła kolacja. Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i smaczna, przygotowałam ją z pikantnym sosem meksykańskim Kielecki , który świetnie nadała smaku całości. Boczek, którym otuliłam mięso pysznie się przyrumienił i był idealnie chrupki. Koniecznie skuście się i przygotujcie to danie w swojej kuchni(...)wyrabiamy do połączenia się składników. Keksówkę wykładamy plastrami boczku (brzegi boczku mają wystawać za boki keksówki), uzupełniamy środek ugniatając uzyskanym mięsnym farszem, a wolnymi brzegami boczku przykrywamy wierzch mięsa. Pieczeń wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyciągam klopsa na kratkę i piekę około 15 minut do zarumienienia boczku. Klops podaję
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinacieramy mięso i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie, posypujemy wierzch mięsa ulubionymi przyprawami lub ziołami i pieczemy przez 20 minut w temperaturze
Czerwona Porzeczkanigdy nic się nie marnuje. Użyliśmy pieczonych golonek z indyka, zamiast tego można użyć lekko podsmażonego mięsa. Składniki 500 g kiszonej kapusty 300 g pieczonego mięsa z indyka 3-4 duże kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( 90 g ) Przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/4 łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka
R'n'G Kitchenpierwszy i już wiem że na pewno będzie się pojawiał coraz częściej.Jest bardzo zdrowy i smaczny. Cukinia rośnie w ogródku więc połączyłam.Proponuję Wam zrobić moją pieczeń,na prawdę jest smaczna. Składniki: 500 g łopatki 300 g z szynki 2 szt jajka 1 szt bułka czerstwa 1 szt cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz mielony gałka muszkatołowa papryka(...)cebulki z czosnkiem oraz przyprawy. Mięso dokładnie wymieszać i doprawić dość pikantnie. Aluminiową formę wysmarować olejem. Wyłożyć 1/3 mięsa, na środek ułożyć cukinię z bobowym farszem i wyłożyć resztę mięsa. Piec w 180 st 80 min.Pozostawić po upieczeniu do wystudzenia.Forma
Ala piecze i gotujepietruszki. Dodajemy do mięsa i wszystko ze sobą łączymy. Nie potrzebujemy jajka gdyż ten rodzaj mięsa jest wystarczająco „kleisty”. Nagrzewamy piekarnik na 200C. Formę [ najlepiej keksówkę] wykładamy papierem do pieczenia. Mięso rozpłaszczamy na desce wielkości takiej jak forma do pieczenia. Środek wykładamy pokrojoną papryką i na to roszponka/rukolą. Zwijamy w kształt klopsa. Na suchej, gorącej patelni(...)strony w celu utrzymania soków w mięsie. Przekładamy do formy. Na wierzch nakładamy zwilżony papier do pieczenia i tak trzymamy w piekarniku przez 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i trzymamy w piekarniku dodatkowe 10-12 minut. Kolejno wyjmujemy mięso z formy i zostawiamy na około 2 minuty aby zachowało soczystość
Jedz zdrowo żyj zdrowo!ucha i pełny brzuch! Ja dzisiaj poprawiłam sobie humor bardzo smacznym obiadem, który to właśnie jest tematem dzisiejszego wpisu. Od samego rana miałam wielką ochotę na pieczone, soczyste mięso, które najpierw mogę zjeść na ciepło, a potem ze smakiem spożyć na zimno, na kolację - np. jako dodatek do kanapek! Tak więc dzisiaj zapraszamy Was na pieczone(...)zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy kolejne 25-30 minut. Dokładnie wyszorowane buraki przekrajamy na pół,owijamy folią aluminiową i umieszczamy je w piekarniku, w którym piecze się mięso. Buraki podpiekamy 30-35 minut w temperaturze 180-200*C (gdy mięso upiecze się, temperaturę w piekarniku należy podnieść do 200*C i dalej piec buraki
Symfonia Smakówkońca. Musi nam powstać taka kieszonka. Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem, curry oraz ostrą papryką. Do środka wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki sera camembert. Mięso układamy w wysmarowanym do pieczenia naczyniu żaroodpornym. Sos: Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do momentu aż powstanie(...)jasna zasmażka. Dolewamy mleko i ponownie mieszamy. Dodajemy kawałki serka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem przez 45-50 minut w 190*C (termo obieg). Podajemy z kaszą lub frytkami
VioletoweKucharzenieWolno pieczone mięso, z dodatkiem aromatycznych, intensywnych przypraw jest najlepszym co mogliście przygotować na obiad dla siebie i swojej rodziny. Taka rwana wieprzowina w brązowym, smolistym sosie, będzie idealnym dodatkiem do tortilli, kanapki, czy chociażby sałatki. A dwa macie w ten sposób obiad z głowy na 2 dni, a nawet dłużej. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpolędwica długo pieczona Wieprzowy schab, oraz wykonane z niego wyroby, to wysoce cenione w naszych domach artykuły. Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania kawałka schabu, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Taka temperatura pieczenia, w sumie niewiele się różni od temperatury panującej w wędzarni, podczas wędzenia mięsa ciepłym dymem. W wędzarni oprócz temperatury, to dym daje mięsiwu końcowy(...)całość wcieramy w schab. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do całkowitego wystygnięcia, a następnie używamy
Miód i pieprzpokrojone wcześniej frytki i wkładamy do smażenia. Smakują jak te smażone w głębokim tłuszczu. Serio! Z zewnątrz są chrupiące a wewnątrz miękkie i sprężyste. To samo pieczone ziemniaki, warzywa czy też mięso i ryby – są cały czas niezwykle soczyste i absolutnie nie przesuszone. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tę ilość oleju zwiększyć(...)łyżki oliwy ). Wszystko to włożyłam do pieczenia na 160C na ok 28 minut. I taki oto obiad ukazał się moim oczom! Chrupiące ziemniaki i mega soczyste i dobrze pieczone mięso! Mistrzostwo! Na dorsza z kulkami ziemniaczanymi też się zdecydowałam! Pycha! PLUSY: *Maksymalne ograniczenie tłuszczu *Możliwość smażenia zarówno świeżych jak i mrożonych produktów *Możliwość przygotowania 2 potraw jednocześnie *Łatwa
Ostra na SłodkoProsty przepis na pieczoną kaczkę po chińsku z chrupiącą skórką i bardzo aromatycznym mięsem, przesyconym przyprawami. Wspaniały efekt osiągnięty w niespełna godzinę. Przygotowanie : 10 minut Pieczenie : 50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Szybka kaczka po chińsku Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka(...)pekińsku. Tyle, że kaczka po pekińsku wymaga mnóstwo zachodu, a kaczkę po chińsku można zrobić w godzinę poświęcając na nią minimum pracy. Jaka jest tajemnica kaczki po chińsku? Mięso piecze się szybko dzięki super zabiegowi: trzeba je krótko obgotować w słodko-kwaśnym roztworze z wody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę i wzbogaca jej smak. Słodko-kwaśne smaki
Niedzielny kucharzProsty przepis na pieczoną kaczkę po chińsku z chrupiącą skórką i bardzo aromatycznym mięsem, przesyconym przyprawami. Wspaniały efekt osiągnięty w niespełna godzinę. Przygotowanie : 10 minut Pieczenie : 50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Szybka kaczka po chińsku Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka(...)pekińsku. Tyle, że kaczka po pekińsku wymaga mnóstwo zachodu, a kaczkę po chińsku można zrobić w godzinę poświęcając na nią minimum pracy. Jaka jest tajemnica kaczki po chińsku? Mięso piecze się szybko dzięki super zabiegowi: trzeba je krótko obgotować w słodko-kwaśnym roztworze z wody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę i wzbogaca jej smak. Słodko-kwaśne smaki
Niedzielny kucharz