mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:45/1172)

Pierś z kaczki pieczona na cebuli i jabłkach z majerankiem 111

cebuli i jabłkach ułożyć pierś z kaczki. Naczynie przykryć. Można użyć kawałka folii aluminiowej - błyszczącą stroną do mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez około godzinę. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, odkryć mięso i dopiec do miękkości i zrumienienia skórki. W zależności od wielkości piersi, może to zająć kolejną godzinę. Po upieczeniu skórka powinna(...)ciepło. Tak upieczone mięso jest miękkie i soczyste. Nabiera pięknego aromatu od cebuli, jabłek i majeranku.  W naszym domu najczęściej jako dodatek są buraczki. W formie sałatki z cebulką i jabłkiem lub w zasmażane na maśle, z dużą ilością czosnku. Jeśli lubicie kaczkę, to zerknijcie też na jeden ze starszych przepisów na pieczoną kaczkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 421

temperatura domknie wszystkie pory mięsa. 6. PIECZENIE WŁAŚCIWE (2 h): Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni C i pieczemy szynkę ok. 1 h 45 min pod przykryciem (jeśli mamy szynkę cięższą niż 1 kg, doliczamy 1,5 h na każdy kilogram), pamiętając, aby co jakiś czas podlewać ją powstałym sosem. 7. PODANIE: Po właściwym czasie pieczenia, wyciągamy szynkę z piekarnika(...)pieczenia, ale jeśli nadal jest dla Was zbyt rzadki, zredukujcie go nieco na patelni, możecie też wymieszać go ze śmietaną lub winem. My podaliśmy szynkę z gotowanymi ziemniakami i sosem. Można też upiec ziemniaki, dorzucając obrane i pokrojone w kawałki do naczynia żaroodpornego, w którym pieczecie szynkę na ok. 1 h przed końcem pieczenia. OM NOM NOM! Post PIECZONA

Nerds Kitchen
Szybki krupnik na gęsinie 160

gęsiej uczcie zostało  trochę pęczaku i nieduża ilość gęsiego, upieczonego mięsa - garść z którą nie wiadomo co robić. A ponieważ korpus pieczonej gęsi został wykorzystany do ugotowania bulionu, miałam znakomite składniki do przygotowania błyskawicznego krupniku. Wyszła smaczna zupa o bardzo wyrazistym(...)smaku gęsiny. Bardzo polecam! składniki 1 l bulionu z gęsi - przepis  tutaj warzywa z gotowania bulionu (wykorzystałam mniej więcej połowę ugotowanych warzyw) (marchewka, pietruszka, seler) 2 ziemniaki garść mięsa pieczonej gęsi szklanka ugotowanej kaszy pęczak natka pietruszki przygotowanie Odcedzony bulion wlać do garnka, wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę , gotować aż zmiękną. Warzywa z bulionu pokroić w kostkę

Stare Gary
Żeberka wieprzowe według Gordona Ramsay'a 213

PRZYGOTOWANIA: Pokrój żeberka na spore kawałki, przysmaż na rozgrzanej patelni na oliwie, przypraw solą i pieprzem. Przygotuj blachę/ patelnię do pieczenia i przysmaż na niej mięso. To samo naczynie użyć do pieczenia żeberek w piekarniku.  Do przyrumienionego mięsa, dodaj imbir pokrojony w paski i posiekany czosnek, całość podsmaż chwilę. Dodaj kolejno: płatki chilli, pieprz syczuański, gwiazdki anyżku, 3 łyżki(...)blachę do pieczenia. Do mięsa wkrój dymkę, wlej 400 ml bulionu i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Po 30 min. duszenia obróć mięso i duś kolejne 30 min. Przed podaniem warto podsmażyć ponownie mięso na patelni, wtedy zyska jeszcze lepszy smak. Jako dodatek proponuję rucolę, lub lekką sałatkę z warzyw sezonowych oraz pieczone ziemniaki

Calzonella.com
Żeberka teriyaki 106

nasze żeberka. Tak przygotowane mięso w 1 kawałku chowamy do lodówki, aby się zmarynowało. Marynowanie powinno trwać nie krócej niż 1 godzinę, najlepiej zostawić mięso w marynacie na całą noc. W głębokiej patelni do pieczenia układamy(...)nasz kawałek żeberek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 2 godziny. Co 30 minut smarujemy nasze żeberka marynatą, która pozostała w naczyniu po marynowaniu mięsa. Po pieczeniu każde mięso musi "odpocząć", żeby podczas krojenia nie wypływał z niego nadmiar soków, które gwarantują jego doskonały smak. W takim razie proponuję odczekać około 15 minut, po czym pokroić

MamaOskarka
Pieczone żeberka - costolette al forno 209

pół szklanki wytrawnego wina.Wszystko dokładnie wymieszać z mięsem,  przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 2 godzin. Co jakiś czas przewracać mięso. Obrać i pokroić ziemniaki. Ułożyć w naczyniu do pieczenia żeberka wraz z warzywami z marynaty, dodać ziemniaki, polać olejem z oliwy, posolić(...)dokładnie  wymieszać.  Włożyć do nagrzanego do 200 ° C  piekarnika i piec pod przykryciem około godziny w zależności od wielkości żeberek ( 1 godzinę na każdy kg mięsa ). Do wspólnego pieczenia większej ilości mięsa i ziemniaków używam dwóch identycznych blach do pieczenia  ( jedna służy za przykrywkę ). SMACZNEGO

zielonacukinka
Bigos mojego Taty 526

naczyniu po pieczeniu płynem, ugotowane grzyby i przesmażoną cebulę, podsmażoną i suszoną kiełbasę. Dorzucamy całe śliwki, z pestkami, podlewamy kapustę 2 łyżkami wazowymi wywaru pozostałego z gotowania grzybów. Całość bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy razem ok. 2-3 godzinki na malutkim ogniu. Zostawiamy bigos do wystygnięcia, kończymy go na 3 dzień. Szpikulcem lub widelcem dzielimy kawałki mięsa na mniejsze fragmenty(...)łyżki odciśniętego soku z kiszenia, aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Bigosu raczej nie solimy – z każdym kolejnym odgrzewaniem będzie się robił bardziej słony – i od wędlin, i od pieczonego mięsa. Gotujemy go trzeciego dnia kolejne 3-4 godziny na maluśkim ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Możecie go podzielić na porcje i zamrozić – zaoszczędzi to sporo czasu

Karo in the Kitchen
Schab pieczony 115

wlać do mięsa przykryć naczynie z mięsem i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie piec mięso w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 godzinę i 15 minut. schab pieczony

O kuchni z uczuciem
Schab pieczony w warzywach 205

nagrzanego piekarnika na 200 C na 20 min. Po tym czasie odwracamy mięso i pieczemy dalsze 20 min. Mięso i ziemniaki powinny być gotowe. Wyciągamy z piekarnika. Dajemy mięsu "odpocząć" około 10 min. Dopiero po tym czasie porcjujemy schab. Zapewni to naszej pieczeni soczystość. Gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
Pieczona szynka z jarmużem i jabłkami na przywitanie jesieni 117

marynatą z każdej strony. 3. Miskę z szynką w marynacie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min.3h lun najlepiej na całą noc. 4. Naczynie, w którym będziesz piec mięso, posmaruj delikatnie tłuszczem ( smalec/olej rzepakowy) i wyłóż umytymi liśćmi jarmużu. 5. Na jarmuż połóż schłodzoną szynkę. 6. Cebulę (bez łupin) i jabłka ( bez gniazd nasiennych) pokrój w ćwiartki/ ósemki(...)wokoło.  7. Mięso oprósz z wierzchu brązowym cukrem, a warzywa delikatnie pieprzem. 8. Całość obsyp ziarnami czarnego pieprzu. 9. Wlej wodę cienką strużką wokół mięsa na warzywa. 10. Naczynie przykryj i wszystko piecz 1h w 200*C, następnie zmniejsz temperaturę do 160*C i zapiekaj kolejne 30min. Smacznego! W akcji

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Marynowana cebula – do mięs i na grilla 481

cebula. Dodajemy utarty ząbek czosnku i jedną dużą łyżkę miodu. Co jakiś czas całość mieszamy, do momentu, aż cebula całkowicie zmięknie. Doskonały dodatek do potraw z grilla i pieczonych mięs. P.S. Sposób na domowe suszone chili na moim blogu. Sprawdź również drugą wersję surówki z cebuli. Domowe przyprawy – chili Surówka z cebuli

MarcinChef
Potrawka z pieczonym indykiem 125

godzinę do lodówki, ale jeżeli nie mamy czasu to wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200° przez godzinę. Ja takie mięso piekłam dzień wcześniej. Jest wtedy bardziej aromatyczne i lepiej pokroić go w kostkę. Cebulę kroimy w grubszą kostkę, małe pieczarki pozostawiamy w całości, duże dzielimy na cztery. W głębokim rondlu rozgrzewamy(...)pół plasterki. Dodajemy wraz z odsączonym groszkiem i pokrojoną w paski marynowaną papryką do rondla z warzywami, dolewamy przecieru pomidorowego, wodę, dodajemy keczup, delikatnie solimy i pieprzymy. Upieczone mięso kroimy w grubą kostkę dodajemy do potrawki i wszystko razem dusimy pod przykryciem 5 minut. Wykładamy na talerze i posypujemy dowolną zieleniną. W moim przypadku był to szczypiorek

Kulinarne przemyslenia
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 132

usunąć skórę i kości, mięso podzielić na małe porcje, posmarować gorącą glazurą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować glazurą piec kolejne 5 minut. Wyjąć mięso, posmarować glazurą, obsypać pestkami, piec dalej przez 5 minut. Tradycyjna wersja obiadowa: golonki posmarować gorącą glazurą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut(...)Wyjąć z piekarnika, posmarować glazurą piec kolejne 10 minut. Wyjąć mięso, posmarować glazurą, obsypać pestkami, piec dalej przez 5 minut.   Mięso przełożyć na talerze. Piana Chrzan zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem, odstawić do lodówki na 8 godzin.  Przecedzić przez sito, jogurt ubić blenderem, aż pojawią się pęcherze powietrze. Nałożyć łyżką na talerze. Puder Zmielić kwiaty

SzczyptaSmaQ
Schab pieczony 141

wielu wielu lat moja mama robiła domowe świąteczne pieczyste. Teraz według tego przepisu korzystam ja, bo nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez pieczonego w domu schabu. SCHAB PIECZONY Składniki: 1 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli  1/3 łyżeczki pieprzu 3-4 łyżki majeranku smalec do smażenia Przygotowanie: Schab nacieramy solą i pieprzem oraz(...)każdej strony około 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia, mięso podlewamy szklanką wody i wstawiamy ponownie na ogień pod przykryciem, aby mięso mogło się powoli dusić. W taki sposób mięso pieczemy przez godzinę co jakiś czas przewracając je na inną stronę. Trzeba uważać aby mięso się nie przypaliło,jeśli woda wyparuje trzeba jej dolać. Po "upieczeniu" schab odstawiamy do ostygnięcia

Bon appetit mon amie
Pasztet ze śliwką 214

najważniejsze smaczny. Ponadto dokładnie wiem co się w nim znajduje, a to chyba największy atut domowego pasztetu (Równać się z nim może chyba tylko zapach podczas jego pieczenia). Takim domowym pasztetem zajada się cała moja rodzina i ze spokojną głową daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę!Ilość porcji: 2 keksówkiSkładniki:900g szynki500g wołowiny350g(...)wywaru ( u nas było to około 8 łyżek). Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy do około 1/3 wysokości keksówek. Następnie układamy suszone śliwki i żurawinę, wykładamy pozostałe mięso. Pieczemy około 70 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie patyczek powinien być suchy. Pasztet przed jedzeniem należy ostudzić na kratce i schłodzić w lodówce. Smacznego*  Tak zmielony

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania