mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:50/1172)

Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku 934

trzeba Was przekonywać – to, co samodzielnie zrobione, od początku do końca jest przez nas kontrolowane – niepotrzebne są żadne cuda i tablica Mendelejewa, żeby z odpowiedniego kawałka mięsa zrobić pyszną wędlinę. Peklowany pieczony boczek, zawinięty w bardzo ładną roladę, ma szansę zostać gwiazdą świątecznego talerza wędlin. Jego naszykowanie nie wymaga żadnych wybitnych umiejętności, fachowych narzędzi, szynkowaru czy wędzarni – przyda(...)lodówce i zostawiamy na 3-4 dni – cienkiemu płatowi mięsa więcej czasu na zakonserwowanie nie jest potrzebne , a i boczek mógłby się zrobić zdecydowanie zbyt słony. WIĄZANIE I PIECZENIE Zapeklowane mięso wyjmujemy z marynaty, oczyszczamy resztek przypraw. Boczek rozkładamy stroną z większą ilością tłuszczu na desce, osuszamy płat mięsa papierowym ręcznikiem. Cieniutko posypujemy mięso żelatyną i zwijamy w ciasną, elegancką

Karo in the Kitchen
aromatyczna szynka pieczona na jabłkach 184

z jabłkiem Jesienna aura sprawia, że mamy apetyt na "konkretne" dania. Niewątpliwie należy do nich pieczeń z wieprzowej szynki, której wyborny smak, został tym razem dodatkowo podkreślony, aromatem pieczonych jabłek.  składniki 1,5 kg foremnej wieprzowej szynki 3-4 niewielkie kwaśne jabłka 1,5 łyżki soli kamiennej grubej  1 łyżeczka cukru brązowego 2 liście laurowe(...)tłuszczem brytfanki ( z przykrywką). Na jabłka kładziemy naszą szynkę i wstawiamy całość do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20-25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, dokładamy do pieczeni pozostałe jabłka pokrojone w ćwiartki, przykrywamy brytfankę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń

Miód i pieprz
Żeberka z sosem czekoladowym 214

całej porcji. Rodzinka była zachwycona takim połączeniem i mam nadzieję, że Wam także posmakuje :) Składniki: 1 1/2 kg żeberek mięsnych sól przyprawa pomidor z chili Sos czekoladowy: sos z pieczenia mięsa 1 łyża kakao lub 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady chili do smaku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 opakowanie sosu pieczeniowego jasnego Wykonanie: Opłukane i osuszone mięso(...)piekę jeszcze przez 2 godziny. Upieczone zostawiam w piekarniku na dwie godziny, potem zlewam sos z pieczenia do rondelka, zagotowuję, dodaję sos pieczeniowy cały czas mieszając, wsypuję kakao, cukier, a na końcu doprawiam octem balsamicznym.  Mięso dziele na porcje, układam na talerzach , polewam sosem czekoladowym i podaję z ziemniakami z wody. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Tradycyjny schab ze śliwką 209

wykorzystać je do obłożenia mięsa. Całość zalewamy bulionem i zamykamy naczynie. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości mięsa (około godziny). W czasie pieczenia należy mięso w naczyniu kilka razy przewrócić. Podajemy pokrojone w plastry na półmisku, przykładowo z ulubionym sosem i surówką o raz frytkami

Kuchenna Kontrrewolucya
GOLONKI W CZERWONYM WINIE 180

palce lizać... i to dosłownie, kolagenu w tym daniu pod dostatkiem... :-) U mnie 3 golonki przednie, każda przecięta na pół, czyli 6 mniejszych. Mogą być oczywiście tylne (mają więcej mięsa, ale są też tłuściejsze). My preferujemy przednie. Samych malutkich z kolei też nie polecam, bo zostaje z nich niewiele, dosłownie tylko smak... Składniki: - 3 świeże (nie peklowane) przednie golonki(...)dusimy) nasze golonki dalej. W trakcie pieczenia golonki przewracamy na drugą stronę, również posypujemy je pieprzem oraz czosnkiem, wlewamy w dwóch turach resztę wina i pieczemy dalej. Całkowity czas pieczenia mięsa, to ponad 3h, u nas było to 3h i 15 minut . Golonki muszą być bardzo miękkie, wręcz mięso powinno odpadać od kości. Ok. 1-1,5h przed końcem pieczenia

Smaczne Zdrowe
Pasztet z pieczonych wątróbek 275

dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli. Pasztet z pieczonych wątróbek jest w miarę szybki do przygotowania, kremowy i idealny w smaku. Uwierzcie mi na słowo - sklepowe pasztety nie mogą z nim konkurować ;) Poniższy pasztet najlepiej smakuje podany z jasnym(...)grubo pokroić. Warzywa dodać do mięsa. Całość zalać mlekiem i wymieszać. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec co najmniej 1,5 godziny w 150ºC (bez przykrycia). Podczas pieczenia, mięso co jakiś czas przemieszać, aby upiekło się równomiernie z każdej strony. Gdy na dnie naczynia żaroodpornego pozostanie cienka warstwa mleka, to naczynie żaroodporne wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Następnie wszystko zmiksować

Ugotować
Schab w musztardzie 478

Święta zawsze przygotowujemy jakieś pieczone mięso. Tym razem schab pojawił się na naszym stole w dwóch odsłonach, wcześniej zaprezentowanej – pomarańczowej oraz musztardowy, na który przepis podam Wam dzisiaj. Schab w musztardzie to idealny wybór na rodzinne spotkanie.   Tak przygotowany schab dobry jest nie tylko na Święta, ale różne większe uroczystości rodzinne. Marynata do mięsa jest niezwykle

Pasja Smaku
Kurczak pieczony 154

składników sprawia, że pysznego kurczaka chętnie przygotują nawet osoby mało obyte w kuchni. Dobry smak kurczaka nie tylko zależy od sposobu przygotowania, ale przede wszystkim od dobrej jakości mięsa. Do pieczenia staram się używać drobiu, który pochodzi z wolnego chowu i jego smak po przygotowaniu jest o wiele lepszy, niż tego pochodzącego z zamknięcia. Kurczaka upiekłam razem z ziemniakami(...)wodę.  Kurczaka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 minut bez przykrycia.  Po upieczeniu odczekać 5 minut, aby w mięsie zatrzymał się proces pieczenia. Zobacz również: kaczka pieczona z pomarańczami

Kuchcik gotuje
Półwytrawny sos jabłkowo - borówkowy do pieczonych polędwiczek, czyli wspomnień o jedzeniu ciąg dalszy 157

naczyniu żaroodpornym . Nie obierałam ze skóry by w całości wykorzystać smakowity aromat jabłka. Zalałam sosem powstałym podczas pieczenia polędwiczek. Obsypałam majerankiem i pieprzem. Wstawiłam do piekarnika pod przykryciem i piekłam do miękkości w temperaturze 160 stopni. Zajęło mi to ok. 30 min. Po wystygnięciu osunęłam skórki z jabłek. Uzyskany miąższ "zblendowałam" wraz z sosem, który się wytworzył. Pozostało tylko dodać(...)przypalałby się przy podgrzewaniu. Przed... ... po upieczeniu ...i po oskalpowaniu ...oby smaki skomponować Jabłko z lasu gotowe by obyczaje mięsa łagodzić Sos wyszedł słodko - kwaśny i delikatny. Przetarte jabłko z całymi owocami borówki i majerankiem idealnie pasuje do pieczonych mięs.Gdyby nie to, że większość dań na przyjęciu zawierała czosnek bądź cebulę, do sosu dodałabym odrobinę podsmażonej na lekko

Kuchnia po mojemu
pieczeń z drobiem i cebulką 175

kanapce z kilkoma warzywnymi dodatkami. Mistrzynią takich pieczeni jest moja mama, która robi je zawsze "na oko" a wychodzą jej wspaniałe. Zresztą wszystko, co zrobione w domu jest smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze. W kolejnym poście pokaże Wam też do czego wykorzystałam taką pieczeń.  *keksówka 21 cm Składniki: kilogram mięsa mielonego z łopatki duża pierś z kurczaka(...)środku ułożyć pierś pokrojoną w kawałki i przykryć resztą masy mięsnej. Wstawić do piekarnika i piec około godziny w 190*C. Jeśli wytopi się tłuszczyk, można nim polewać mięso podczas pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierś kurczaka pieczona z cukinią. Odchudzamy. 318

mieszankę curry, 1,5 łyżeczki soli i łyżkę oleju. Dokładnie wymieszać, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Odstawić mięso na 1/2 godziny (jeśli jest upalny dzień, wstawić mięso do lodówki, ale 15 minut przed pieczeniem wystawić na blat kuchenny). Cukinie pokroić na 1 cm plasterki. Marchewki obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Warzywa posypać ziołami(...)minut. Mięso i warzywa piec na dużej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, ułożone w jednej warstwie. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Nie mieszać warzyw ani mięsa podczas pieczenia. Smacznego

Codziennik Kuchenny
KARCZEK PIECZONY (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 256

bardzo prosty a dzięki marynacie i sposobie pieczenia karczek jest soczysty, miękki i aromatyczny. Składniki na karczek pieczony: 2 kg karczku wieprzowego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony majeranek 3 ząbki czosnku Pomieszać sól z pieprzem i natrzeć mieszanką mięso z obu stron. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę a następnie natrzeć nim dokładnie mięso, które należy(...)wody (ok 1/2 szklanki. Piekarnik rozgrzać do 200° C (termoobieg). Czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Liczy się ok 60 minut na 1 kg karczku. Przy 2 kg kawałku mięsa jest to 120 minut, z czego 20 minut w 200 ° C a pozostały czas w 160° C. Karczek pieczony po wyjęciu z piekarnika pozostawić przykryty do całkowitego ostygnięcia

Ola la LCHF
Udka z kurczaka z ziemniakami 979

Soczyste, pachnące z odrobiną miodu, pomidorami i pieczonymi ziemniakami. Taki wyczarowałam obiadek z udek z kurczaka. Proste, ale jakie smaczne i aromatyczne. Koniecznie spróbujcie przygotować taki obiadek. Wszystko na blaszkę i do piekarnika, a Wy w tym czasie możecie poczytać ciekawą książkę lub obejrzeć fajny film. Potem wyjmujemy z piekarnika i obiadek na stół. Czy może być lepiej? Składniki(...)oliwę, ketchup, miód, słodką paprykę, sos sojowy i wszystko zagotować. Polać dokładnie udka. Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, wymieszać z 1 łyżką oliwy i poukładać na blaszce z mięsem . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem około 40 minut, a następnie dołożyć pomidory koktajlowe wraz z gałązkami i piec kolejne 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika

O kuchni z uczuciem
Wieprzowina z Szanghaju 148

zalewy (marynatę pozostawiłem). Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na ruszcie grilla, mięso przełożyłem na tacę aluminiową, przykryłem folią aluminiową, w stylu tagine. Piekłem mięso, co jakiś czas smarując je marynatą, 45 minut. Gotowe mięso wyjąłem i odstawiłem, aby ostygło. Następnie pokroiłem je w poprzek włókien na paski. Podałem na zimno

R'n'G Kitchen
Krem z pomidorów na winie z szarpaną wołowiną 139

przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było

Mango Papaja