kostki szpinaku. Przygotowujemy marynatę mieszając olej, paprykę, curry, pieprz i sól. Można spiąć mięso wykałaczkami. Sylikonowym pędzelkiem smarujemy z obu stron piersi kurczaka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy mięso przez ok. 30 minut w 200 °C. Tak przygotowaną pierś podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie była to kasza bulgur z papryką i groszkiem. Smacznego! The post Pierś faszerowana serem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmajeranku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 4 łyżeczki soli Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Odkładamy w chłodne miejsce na około 12 godzin. Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem w 200°C przez 1 godzinę i 20 minut. Mięso kroimy po schłodzeniu. Podajemy z chrzanem lub musztardą
Qchnia po prostupodane jako dodatek do mięs, - pieczone w tartach, babeczkach, zapiekankach, na tostach, - kurki jako farsz do krokietów, naleśników, pierogów, - jako główny składnik zup i sosów, - kurki marynowane, - jako farsz do pieczonych warzyw, np. faszerowane kurkami pomidory, papryki, kabaczki czy bakłażany, - risotto z kurkami, - zamknięte z mięsem w placku calzone, - smażone z dodatkami i podane
Zasmakuj Kuchnichłodnego ciasta formuję kulki (nieco mniejsze niż orzech włoski), układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach i rozpłaszczam je widelcem (wzorek widoczny na zdjęciach zrobiłam tłuczkiem do mięsa). Piekę 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formiepatelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Warzywa ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Pod koniec możemy zdjąć folię aby mięso się zarumieniło
VioletoweKucharzenieDawno, oj bardzo dawno nie było na blogu nic z pieczonego mięsa. Sama się aż dziwię, bo to najprostszy sposób na przygotowanie obiadu. Wystarczy zamarynować, włożyć do piekarnika i od czasu do czasu zajrzeć czy aby na pewno nic nie chce z niego uciec 😜 Nie mówię tu oczywiście w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale zdarza się czasem, że źle(...)NONE X-NONE Składniki: 1kg szynki wieprzowej (najlepiej „Kulki”) 3 jabłka szara reneta 1 łyżka masła Składniki na marynatę: 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu+ 1 łyżka przed końcem pieczenia 1 łyżeczka sosu sojowego Odrobina pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 jabłko szara reneta Sposób przygotowania: Jedno jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach lub kroimy w malutką kosteczkę. Łączymy
Kuchnia w czekoladziebyło ważne na terenach generalnie pozbawionych drewna) i nie zatłuścić pucharu z winem :-). Kebab serwowany był jako przekąska do wina, którą wygodnie można było jeść rękami. Ten sposób pieczenia mięsa przyjął się wzdłuż całego Jedwabnego Szlaku. Na Bliskim Wschodzie znany jest jako shish , od słowa miecz, szpikulec. Na Kaukazie występuje pod nazwa shashlik , co jest prostym tłumaczeniem słowa shish(...)Indonezji znany jest jako satay , a jego ślady można odnaleźć w Japonii, gdzie technika pieczenia na szpadelkach nazywa się yakitori . Wiedzieliście to wszystko? Fascynujące, prawda? Szaszłyki stały się bardzo popularne w krajach dawnego Bloku Wschodniego, gdzie trafiły ze Związku Radzieckiego (kto jeszcze dzisiaj pamięta tę nazwę!). W Rosji stały się bardzo modne tuż przed I wojną światową i podawane byku
Niedzielny kucharzbyło ważne na terenach generalnie pozbawionych drewna) i nie zatłuścić pucharu z winem :-). Kebab serwowany był jako przekąska do wina, którą wygodnie można było jeść rękami. Ten sposób pieczenia mięsa przyjął się wzdłuż całego Jedwabnego Szlaku. Na Bliskim Wschodzie znany jest jako shish , od słowa miecz, szpikulec. Na Kaukazie występuje pod nazwa shashlik , co jest prostym tłumaczeniem słowa shish(...)Indonezji znany jest jako satay , a jego ślady można odnaleźć w Japonii, gdzie technika pieczenia na szpadelkach nazywa się yakitori . Wiedzieliście to wszystko? Fascynujące, prawda? Szaszłyki stały się bardzo popularne w krajach dawnego Bloku Wschodniego, gdzie trafiły ze Związku Radzieckiego (kto jeszcze dzisiaj pamięta tę nazwę!). W Rosji stały się bardzo modne tuż przed I wojną światową i podawane byku
Niedzielny kucharzObtoczyć je w panierce Kamis. 4. Układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową posmarowaną 2 łyżkami oleju 5. Piec mięso 20 minut w temperaturze 180 stopni 6. Między czasie przygotować sałatkę – sałatę porwać na drobne kawałki, ogórka i paprykę pokroić w kostkę, cebulę(...)Placki tortilli podgrzać w mikrofalówce zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 8. Nakładać na środku po całej długości pasek pionowy sałatki, na to pieczoną pierś z kurczaka, a na to polać sosem. Zwinąć. Aby wygodniej było jeść obwinąć dół tortilli kawałkiem folii aluminiowej. Smacznego
Fabryka pomysłówaromatycznym nadzieniem z grzybów i sera z dodatkiem jarmużu, oraz sałatkę z pieczonych buraków, kaszy bulgur, czarnej soczewicy i sałaty. Przyprawione i nafaszerowane grzybami piersi kurczaka nie trzeba piec od razu, można je zamrozić i upiec później, pamiętajcie jednak o ich rozmrożeniu przed pieczeniem! Można też przygotować większą ilość farszu grzybowego i również zamrozić, można je potem wykorzystać(...)duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki klasycznej Ramy Smaż jak szef kuchni (to mix olejów roślinnych: oleju rzepakowego i słonecznikowego) + 1 łyżka Ramy Smaż jak szef kuchni do pieczenia mięsa 2 łyżki sera parmigiano reggiano sól, czarny pieprz i pieprz różowy do smaku jarmuż Sałatka: 1-2 upieczone buraki, 1 mała czerwona cebula, ½ szkl. (poj. 250 ml) kaszy bulgur
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisu na karkówkę pieczoną w pomidorach z tego bloga postanowiłam spróbować jeszcze innych wersji pieczonej karkówki. Polecam na pyszny obiad :) Składniki: 1 kg karkówki 2 łyżki sosu sojowego - u mnie ciemny 1 opakowanie przyprawy do grilla Wykonanie: Mięso kroję w plastry, lekko rozbijam i nacieram przyprawą oraz sosem sojowym.. Przekładam do miski, nakrywam folią spożywczą(...)nagrzanego do 220°C na 10-15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez około 55 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia, odkrywam mięso i piekę do zrumienienia. Jako dodatek proponuję surówkę z selera :) Mi bardzo smakowało takie połączenie składników SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenZostało mi z obiadu trochę pieczonego mięsa, zawsze mam w lodówce jakieś warzywa, więc powstała z tego sałatka w sam raz na lekką kolację. Możesz ją także spakować do lunchboxa, ale pamiętaj, by sos do niej wziąć oddzielnie, wtedy sałata zachowa świeżość. Składniki na 1 porcję: 100g piersi z kurczaka lub 70g pieczonego kurczaka z obiadu
Fabryka pomysłówjeśli mięso marynuje się dłużej, to warto ją dodać dopiero pod koniec marynowania. 4. Miód lub cukier. Marynata z dodatkiem miodu lub cukru najlepiej nadaje się do mięs pieczonych w piekarniku, gdyż jego smażenie bądź grillowanie powoduje karmelizowanie się cukru i tym samym nadaje mięsu gorzkiego smaku. 5. Zioła lub warzywa. Jeśli marynata zawiera sporo ziół lub warzyw
Di gotujecieniej pokroić i traktować jak chrupiące ziołowe domowe frytki. Pieczone ziemniaki podaję także z dodatkiem lekkiej sałaty z jogurtem i szczypiorem, gzikiem lub/i smacznym kawałkiem mięsa, pieczonym lub smażonym. Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz, suszona cebula opcjonalnie: vegeta natur 2 ząbki czosnku olej rzepakowy Przygotowanie: Ziemniaki dobrze szoruję, nie obieram
Zasmakuj Kuchnitłuszcz, do mięs dodaję przyprawy: czosnek,paprykę, majeranek, kminek, domową wegetę, duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam go do kapusty. Patelnię podlewam odrobiną wody, aby wszystkie smaki z pieczenia mięsa odeszły i dolewam ten płyn do bigosu. Boczek i kiełbasę kroje w plastry przesmażam na suchej patelni, dodaje do kapusty z mięsem. Mieszam i gotuję. W mniejszym garnuszku moczę
Kuchnia z widokiem na ogródkaczki umyć i osuszyć. Skórkę delikatnie naciąć na krzyż. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 195ºC (najlepiej wstawić do niego puste naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec mięso z kaczki). Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć piersi z kaczki skórką do dołu. Smażyć 12 minut na średnim ogniu. Uwaga: wytopi się bardzo duża ilość tłuszczu, więc patelni nie smarujemy olejem(...)upływie czasu (12 minut!), piersi przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty. Do naczynia żaroodpornego przełożyć piersi z kaczki (tym razem skórką do góry) i piec około 8 minut. Upieczone piersi z kaczki przełożyć na talerz i przekroić na pół dopiero po 5 minutach od wyjęcia z pieca. Na talerze przełożyć sos wiśniowy i na nim ułożyć upieczone
Ugotowaćmożna spotkać je w różnych formach, np upieczone w keksówce. Ja piekę w foremce silikonowej do babki, więc tak też je nazywam. Jest to punkt obowiązkowy na moim świątecznym stole . Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu... Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól(...)masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pozostałym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy babkę przed podaniem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDuszona czerwona kapusta Kapusta jest w Szkocji bardziej popularna niż mogłoby się wydawać. Duszona czerwona kapusta , którą dziś przygotowałam świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs (wieprzowiny, kaczki czy dziczyzny). Do kapusty zostały dodane egzotyczne przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, czy goździki, które znane są w Szkocji od XVI wieku. Przyprawy trafiły do Szkocji dzięki handlowi(...)czerwonego wina, na wierzchu ułożyć kilka płatków masła. Przykryć (pokrywką od naczynia lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1,5-2 godziny mieszając od czasu do czasu. Podawać na ciepło jako dodatek do mięs. Smacznego
Codzienne Gotowanieroku na Boże Narodzenie przygotowuje jakieś pieczone mięso, np. schab. Tym razem w wydaniu podwójnym. Dzisiaj jednak chciałabym zaprezentować Wam przepis na pyszny i pachnący schab w pomarańczach. Wraz z owocową dekoracją będzie królował na każdym stole! Mięsa z owocami mają wielu fanów, jednak tyle samo jest tradycjonalistów uznających, że mięsa mogą komponować się tylko z wytrawnymi
Pasja Smaku