Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem
Słodki BlogDeser lekki orzeźwiający na maślance z rabarbarem i mango. Można go jeść i jeść bo jest mało kaloryczny. Takie desery to ja uwielbiam. Nic wielkiego
wesoła kuchniaZapraszam na pyszny malinowy torcik. Idealna propozycja na upalną niedziele. Pyszny! Malinowy król Składniki: biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka
paapilotkaaCiasteczka otrębowe może w moim wykonaniu nie wyglądają pięknie, ale smakują wybornie. Chrupiące, wyjątkowe, no i z czekoladą. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" i został przeze
Humanistka w kuchniByły urodziny więc musiał być i tort. W całym tym szale jednak zapomniałam zrobić zdjęcia w przekroju ale musicie mi na słowo wierzyć, że był OBŁĘdNIE pyszny. W końcu czekolada i truskawki to połączenie godne bogów:) *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć herbatą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukier - ubić na sztywną pianę.Do piany z białek dodać żółtka, ubijać kilka minut, aż masa stanie się puszysta.Mąkę połączyć z proszkiem, dodać do masy jajecznej - delikatnie wymieszać.Masę biszkoptową wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 28 cm.Piec w 160 stopniach około 25-30 minut.Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić.Zimny przekroić na 3 blaty.Przygotowa(...)musem czekoladowym. Schłodzić w lodówce, az mus stężeje.Do dekoracji:300 ml śmietanki 30% ubitej z 2 łyżkami cukru pudru150 g wiórek kokosowychperełki cukrowe srebrne Dr.OetkerCzekoladowe gwiazdki Dr.OetkerPrzełożony tort smarować bitą śmietaną.Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu ozdobić rozetkami z bitej śmietany.Udekorować perełkami cukrowymi i czekoladowymi gwiazdkami. Smacznego
kolorowotorcikowonasączyć go pozostałym alkoholem. Boki i wierzch posmarować odłożonym kremem. UWAGA: Wiśnie można od razu wymieszać z kremem ( po odłożeniu tych kilku łyżek ) i tak wykładać na tort. Tort dowolnie udekorować i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dekoracja kremem maślanym na bezie szwajcarskiej : 250 g wiśni, świeżych lub mrożonych 1/4 szklanki wody(...)dodać szczyptę soli i chwilę ubijać rózgą kuchenną. Dodać cukier i cały czas trzymając miskę nad parą ubijać, aż cukier w białkach całkowicie się rozpuści ( najlepiej sprawdzić to rozcierając masę pomiędzy palcami - nie powinno być wyczuwalnych ziarenek cukru ). Odstawić do lekkiego przestudzenia jeśli białka zbyt mocno się zagrzały. Następnie białka z cukrem ubijać przez około 10 minut, aż masa bardzo
Opowieści z piekarnikaokazji zrobiłam pyszny tort z bitą śmietaną i owocami – truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. Kto z Was ma ochotę na kawałeczek? Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy) 5 jajek (białka odzielone od żółtek(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania – zacznij stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijając – zacznij dodawać żółtko po żółtku. W drugim naczyniu połącz ze sobą mąki, przesiej je, ostrożnie wmieszaj do masy z jajek i cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach ! Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym
Moja pasja smakuokazji zrobiłam pyszny tort z bitą śmietaną i owocami – truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. Kto z Was ma ochotę na kawałeczek? Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy) 5 jajek (białka odzielone od żółtek(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania – zacznij stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijając – zacznij dodawać żółtko po żółtku. W drugim naczyniu połącz ze sobą mąki, przesiej je, ostrożnie wmieszaj do masy z jajek i cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach ! Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym
Moja pasja smakusezonowymi owocami. Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy 25 cm 4 duże jajka 180 cukru 60 g pszennej mąki 80 g kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta(...)cukrem zaparz w kąpieli wodnej, cały czas mieszając trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli, zdejmij z ognia i ubij na puszystą i sztywną masę. Przesiej mąkę z proszkiem, skrobią kukurydzianą i dodaj do jajecznej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a następnie napełnij masą. Piecz
codojedzeniaRobiąc swój tort urodzinowy przy okazji zrobiłam mini tort dla mojego syna - tak bez okazji, tak po prostu. Zniknął jak kamfora - bardzo mu smakował i do tego bardzo się ucieszył. A uśmiech mojego dziecka to najlepszy prezent jaki mogłabym sobie wymarzyć. Biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko(...)czerwony Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu, aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka oraz barwnik spożywczy i tu rola miksera się kończy:) Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu
Blondynka Gotujedekoracji, ale także do przełożenia biszkoptów. Świetnie pasowałyby do słodko-kawowego smaku. Ja zapisuję sobie na następny raz, a Wy możecie skorzystać z tej rady już teraz ;) Do przygotowania tortu wykorzystałam niedużą foremkę o średnicy 18 cm. Składniki: 150 g/ ok. 18 sztuk podłużnych biszkoptów (u mnie dł. 10 cm) 180 g okrągłych biszkoptów 250 ml mocnej kawy dowolna nalewka(...)mikrofalówce, dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy krótko do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy do masy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Okrągłe biszkopty zamaczamy po jednym w kawie z alkoholem, ważne, żeby nie robić tego zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło za mokre. Układamy
Ciastkozercymiałam takiej tylki więc musiałam sobie kupić. Jak już sobie kupiłam to musiała nabrać mocy a ja musiałam dostać chęci żeby go zrobić. W końcu zrobiłam. Zrobiłam tort z makowym biszkoptem, kokosowym blatem i krem na bazie bitej śmietany z mascarpone. Posmarowany dżemem i posypany płatkami migdałów. Palce lizać. Składniki: Biszkopt makowy 7 jajek 7 łyżek cukru(...)dżem brzoskwiniowy do posmarowania migdały płatki Kresto do posypania Przygotowanie:Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku i miksować tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielony mak i wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do wypieków
Ala piecze i gotujetort, to jednak z łatwością mogące go zastąpić. Ciasto pieczone na wzór biszkoptu wyrasta z nieznaczną „górką” i z łatwością udaje się przekroić na dwa blaty. Marzący o wysokim torcie mogą upiec go z podwójnej porcji. Jest bezglutenowe, bez dodatku cukru, a zawarty w nim tłuszcz pochodzi wyłącznie z orzechów, kakao oraz awokado. Smak orzechów laskowych łączy się(...)osobnym naczyniu umieścić jajka wraz z syropem klonowym, ekstraktem i szczyptą soli. Miksować całość przez około 10 minut, aż do powstania gęstej pianki oraz znacznego, nawet trzykrotnego zwiększenia objętości masy. Dodać suche składniki, całość delikatnie, niemniej dokładnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy, delikatnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C (T) i piec około 30-35 minut
Even Better Foodtortu. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 16 cm: 150 ml śmietanki kremówki 36% 100 – 110 g białej czekolady 150 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy
Słodki Pomysłbędzie się komponować także z sosem jogurtowym. Na przykład takim jak w tym przepisie . Do tego pasowałyby sezonowe owoce, np. borówki czy truskawki. Można je równie dobrze wrzucić do masy przed pieczeniem. Uzyskamy wtedy kokosowe ciasto owocowe. Podobny wypiek planuję popełnić na dniach, bo nie jestem w stanie już dłużej opierać się piętrzącym się na straganach truskawkom… To jest(...)towarzystwa- czy to w postaci lodów z kalafiora czy też owoców sezonowych. Sprawdzi się jako deser na letnie dni. Dania Deser , Przekąska Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciasto kokosowe , torcik , tort Porcje 12 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 40 minut Składniki 2 jajka 1 szklanka gęstego mleka kokosowego 1/4 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki erytrytolu 2 łyżki rafinowanego oleju
Modern Cave Girlkawałka tortu). Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Świeże lub mrożone borówki Żelki tęcze Niebieski barwnik spożywczy składniki na krem: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy borówki
Ciastkozercy