masa do tortu - 6951 przepisów (strona:213/464)

Black velvet cake z jagodową frużeliną. 331

wody i zostawić aby napęczniała.  W garnuszku zagotujcie wodę z cukrem dodajcie kakao i śmietanę - jeśli będą grudki- przetrzyjcie przez sitko. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i wymieszajcie, aby masa była gładka. Schłodźcie do temperatury około 30 stopni.  Wykonanie Na podstawce ułóżcie pierwszy krążek ciasta i posmarujcie kremem. Na krem wyłóżcie trochę frużeliny jagodowej. Przykryjcie kolejnym krążkiem ciasta(...)odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta - samej góry). N astępnie posmarujcie frużeliną jagodową. Przykryjcie ostatnim kawałkiem ciasta, posmarujcie górę i odstawcie do lodówki na co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort wyrównajcie dookoła zbierając nadmiar kremu. Oblejcie glazurą czekoladową i ozdóbcie według własnej inwencji. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
TORT BEZOWY PAVLOVA BEZ CUKRU, GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo) 439

bezpośrednio przed włożeniem blaszki do piekarnika należy ją obniżyć. 7. Pod żadnym pozorem podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika by zachować stała temperaturę. 8. Głównym źródłem węglowodanów zawartych w torcie są substancje słodzące w postaci ksylitolu czyli poliole, które nie powodują wyrzutów insuliny. Faktyczna ilość tzw. węglowodanów netto jest dużo mniejsza bo pochodzą one tylko z owoców, mąki ziemniaczanej (której(...)był czysty bez miąższu czy pestek. Sok dodać powoli do piany i delikatnie wymieszać. W międzyczasie piekarnik nagrzać do temperatury 150°C (termoobieg). Na przygotowany papier wyłożyć delikatnie masę i uformować 2 blaty o wyższych krawędziach tak aby w zagłębieniach umieścić krem. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 120°C i piec bezę przez 1,5 – 2 godziny bez jakiegokolwiek

Ola la LCHF
Proste ciasto z bananami 575

smaku 1–2 łyżki mleka – opcjonalnie Wszystkie składniki (oprócz mleka) umieszczamy w misce i za pomocą miksera mieszamy, aż otrzymamy gładką i jednolitą masę. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta, to dodajemy odrobinę mleka. Jeśli wyjdzie za rzadka, to dodajemy trochę cukru pudru. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Użyłam mąki pszennej(...)Ciasto z polewą przechowujemy w lodówce. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów

Słodki Pomysł
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 395

stopni. Pieczemy - suszymy bezę ok. 2h. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Taka beza może leżeć kilka dni i nic jej nie będzie. Najlepiej wykonać ją dzień przed składaniem tortu, aby dobrze wyschła i była krucha (i piankowata w środku).Składniki na krem malinowy500 g serka mascarponeok. 200 ml śmietanki 30%200-300 g malin świeżych lub mrożonych2 łyżki soku(...)zblendowane maliny, sok z cytryny - miksujemy dalej do połączenia się składników. Następnie szpatułką przekładamy porcjami pianę i dokładnie zataczając koła po brzegach miski delikatnie łączymy z malinowym mascarpone (aby masa była puszysta). Odstawiamy do lodówki.Składniki na brownie (tortownica 23 cm średnicy)200 g ciemnej czekolady (najlepiej taka o zwartości kakao 70%)3/4 szklanki ciemnego cukru nierafinowanego demerara

Symfonia Smaków
Tort Ferrero Rocher 167

wokół mam wtedy ludzi, którzy ocenią wypiek przy świątecznej kawie to mogę szaleć. Rok temu na Wielkanoc wybrałam tort inspirowany pralinami Ferrero Rocher. Jakie one są obłędne. A ten tort to czysta rozpusta i poezja smaku. Trochę trzeba nad nim popracować, ale się opłaca. Kubki smakowe szaleją. Podpatrzone na niezawodnej Kwestii Smaku.  Potrzebujemy: Biszkopt: 4 jajka 200 g cukru(...)laskowych Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% 3 łyżki oleju kokosowego Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy w jednym naczyniu z połową cukru pudru na gładką masę. W drugim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, a następnie dodajemy drugą część cukru. Powinna powstać sztywna i błyszcząca piana. Mąki i kakao mieszamy w 3 naczyniu. Łączymy żółta

Emskie Smaki
TORT ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 315

łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO: 1 tabliczka mlecznej czekolady z orzachami 1-2 garści orzechów laskowych do posypania tortu  WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy  21 - 22 cm  wyłóż(...)koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  160 - 170 stopni C  przez około  35 - 40 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik czekoladowy z cukierkami czekoladowymi 274

piany (masa powinna potroić swoją objętość). W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, następnie partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy.Gotową masę przekładamy do małej torownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut ( do suchego patyczka(...)składniki) (blaty powinny namięknąć, ale nie na tyle aby z nich ciekło). Następnie układamy przecięciem w dół najpierw górny blat który przekładamy kremem śmietankowym, a następnie dolny. Na wierzchu tortu wykładamy krem a następnie posypujemy go pokrojonymi drobno cukierkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik z karmelem i orzechami pekan 223

Sernik z karmelem i orzechami pekan to jeden z moich ulubionych serników, które robiłam niejednokrotnie. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, jeszcze z czasów kiedy byłam

Di gotuje
Kruche rurki z kremem kajmakowym 224

Dziś drugie podejście do rurek, dla mnie równie smaczne jak kruche rurki z nadzieniem z musu śliwkowego , zdaniem mojego męża jeszcze smaczniejsze od wcześniejszych. Tym razem

moj przepis na
Hawajski tort bezowy 207

tort dedykowany jest wszystkim, którzy tęsknią za wakacjami! Kwaśne owoce przełamują słodycz bezowych blatów. Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Ponadto: 2 duże pomarańcze 6 kiwi 1 nektarynka Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy

Słodki Zakątek
Kruche ciasteczka maślane 220

Bardzo maślane i kruche ciasteczka, które podczas pieczenia zachowują swój kształt. Są bardzo proste do zrobienia i wymagają niewielkiej ilości składników, zapraszam na film: Składniki: 125

Słodki Blog
Sernik z chałwą 239

tort :) Składniki: spód 200 g ciemnych herbatników 150 g chałwy waniliowej 100 g masła 100 g czekolady  sernik 800 g zmielonego twarogu 120 g masła 4 jajka 170 g cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 opakowania budyniu wanilinowego  Przygotowanie: herbatniki zmiksować z chałwą, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło, następnie wszystko połącz ze sobą. Gotową masą

Niezły Młynek
tort z mascarpone i malinami 227

składniki na ciasto I: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do

Domowy Smak Jedzenia
Kruche babeczki z masą budyniową, bitą śmietaną i jagodami! 231

masach, ciastach, bułkach jakie kupujecie w sklepie. Jest to śmietana roślinna (rozwiązanie dla tych, co uczuleni na laktozę), która w swoim składzie ma dość sporo substancji, które powodują, że co byś nie robił źle, to i tak Ci się ubije na sztywno, jest idealnie biała, a nie kremowa jak prawdziwa śmietana. Jest to rozwiązanie dość dobre do tortów, wtedy kiedy

SMYKWKUCHNI
Pyszna granola 194

Odmian granoli jest tyle, ile jej amatorów. W poniższym zestawie znajdziecie: 2 szklanki płatów owsianych (niebłyskawicznych) 10 dag rodzynek 1/4 szklanki żurawiny 1/4 szklanki trochę posiekanych

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania