Tort z czarną porzeczką jest lekki, owocowy i nie za słodki. Można powiedzieć, że niemal idealny Sprawdzi się na urodziny, ale także bez okazji, na przykład na niedzielnym stole. Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek , możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka(...)szklanka o pojemności 200 ml Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody
Słodki sentymentTort z czarną porzeczką jest lekki, owocowy i nie za słodki. Można powiedzieć, że niemal idealny Sprawdzi się na urodziny, ale także bez okazji, na przykład na niedzielnym stole. Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek , możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka(...)szklanka o pojemności 200 ml Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody
Słodki sentymentPrzyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami, smakuje równie dobrze. Jeśli macie swój sprawdzony sposób na biszkopt możecie go wykorzystać, ja tymczasem przedstawiam Wam mój numer jeden. Według mnie najlepszy, a do tego nie zdarzyło mi się, aby nie wyszedł, jest(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przygotowane żółtka oraz cukier, miksujemy aż się połączą. 3. Mąkę tortową oraz ziemniaczaną wsypujemy na sito. Przesiewamy do miski jednocześnie mieszając masę łyżką. 4. Biszkopt wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. 5. Biszkopt wyciągamy z tortownicy, przecinamy tak aby powstały 3 krążki
Kuchenne aromatymieszając, gdy uzyskamy jednolitą masę pozostawić nad kąpielą wodną jeszcze przez ok. minutę od czasu do czasu zamieszać. Odstawić na bok. Jajka z cukrem ubić mikserem na kogel - mogel. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać jeszcze ciepłą (nie gorącą, ma być lekko ciepła) masę czekoladową i delikatnie łopatką(...)cieniutką warstwę masy waniliowej (2-3 łyżki). Następnie na krem wyłożyć cały mus jabłkowy, wyrównać wierzch i schłodzić ok. 15- 20 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Delikatnie na mus jabłkowy kładziemy drugi blat ciasta i rozsmarowujemy pozostały krem waniliowy. Wyrównujemy wierzch i obsypujemy wierzch starta gorzką czekoladę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu. Tort przechowywać z lodówce
Ciastka - domowe słodkościSeromakowiec , czyli ciasto, które łączy dwa ulubione wypieki bożonarodzeniowe w jednym. Jeżeli ktoś nie wie na co się zdecydować - czy na wspaniały sernik z babcinego
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na ciasto Kinder Bueno bez pieczenia jest konsekwencją gorącej miłości, jaką żywię do tego batonika. Ciasto wymyśliłam w taki sposób żeby było łatwe do zrobienia
Słodki BlogNie mogę Was zmusić do upieczenia tego ciasta, ale napisze tylko, że jeśli nie spróbujecie, to może się okazać, że straciliście okazję na zjedzenie najlepszego w
Mienta blogTort bezowy, który idealnie sprawdza się na przyjęciach. Wygląda efektownie i jest bardzo podzielny - już mała kawałek wystarcza, by poczuć odpowiednią dawkę słodyczy. Tym razem przygotowałam go z orzeźwiającym i lekkim kremem z bitej śmietany i marakui. Aby krem był bardziej trwały dodałam do niego rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę, którą przed wmieszaniem do masy minimalnie podgrzałam - tylko
cool and mintyPieczenie. Jedzenie. I ratowanie ostatnich czterech ciastek przed łakomczuchami aby mogły swoje miejsce, jako 1003 wpis, znaleźć na moim blogu. Poniekąd ciasto na ciasteczka wykorzystałam w przepisie na tort mango- papaja, który jest moim tysięcznym wpisem. Składniki (na około 30 ciastek, aczkolwiek wszystko zależy od wielkości): 250 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)gram cukru 120 gram margaryny szczypta soli 100 gram rodzynek 1 jajko Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam. Margarynę ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję resztę składników (prócz rodzynek) i szybko zagniatam ciasto, na koniec dodając odciśnięte z nadmiaru wody bakalie. Wałkuję ciasto na grubość 1,5 cm delikatnie podsypując mąką i wykrawam średniej wielkości
Mango Papajatort za milion dolarów (physalis to cudne perełki 😊) a wykonuje się go szybko i jest przepyszny. Naszym zdaniem biała część jest dużo lepszą wersją wegańskiego sernika niż np. tofurnik za sprawą kokosowego kremu, więc zdecydowanie warto zapoznać się z produktami, które oferuje sklep Kuchnie Świata i umożliwiają nam stworzenie takich cudowności 😍 Składniki (śr: 18cm): Masa „serowa” kokosowa
Candy PandasUwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko. Mam sprawdzony krem z ciasta karpatkowego - klik , więc dodałam
Di gotujebałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru (użyłam cukru pudru) – 5 białek – 2 łyżki ekstraktu z wanilii – 375g mąki – 4 łyżeczki(...)opakowanie) – pół łyżeczki soli – 355 g mleka – barwnik do ciasta w formie żelu (Wilton) * wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Masło ubić na puszystą, jasną masę, dodać cukier puder. Po kolei dodawać białka i cały czas miksować. W mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec
Szybko Tanio SmacznieNiezwykle delikatna pianka brzoskwiniowo smietankowa na puszystym biszkopcie. Dodatek całych brzoskwiń tylko uwydatnia smak. Polecam na wszystkie mniejsze i wieksze przyjęcia. Składniki:biszkopt:4 jajkapół
Z Majeczką w kuchnifasolkami.Świeczki na tort. Niby można kupić wszędzie, ale nigdy nie ma ich pod ręką kiedy są potrzebne, więc lepiej zrobić zapasy.Czekoladowa posypka - też całkiem zwyczajny i dobrze znany w Polsce produkt, jedyne, co mnie zaskoczyło, to fakt, że Holendrzy najwyraźniej jedzą ją na kanapkach, w związku z czym sprzedawana jest w bardzo dużych opakowaniach.Zestaw mas cukrowych i posypek
Ciastkozercy