masa do tortu - 6951 przepisów (strona:215/464)

Tort bezowy, pavlova 127

pyszny tort. Można płyty bezowe przygotować nawet kilka dni wcześniej. Warto mieć takie płyty bezowe schowane i przygotowane na specjalne okazje. Śmietanę ubić chwilkę przed podaniem. Wykonanie płatów bezowych – białka ubić na sztywną pianę. jak już białka są sztywne powoli dodawać cukier. Podczas dosypywania cukru cały czas ubijać. Dodać cukier brązowy i ocet. Ubijać jeszcze chwilkę. Masa musi być

Kuchnia Pokoleń
Ciasto marchewkowe 226

smaczne, a dodatkowo zdrowe.  Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ciasto marchewkowe  Składniki : ·   1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) ·   2 jajka ·   200g cukru pudru  ·   150 ml oleju rzepakowego(...)200g mąki  ·   łyżeczka cynamonu  ·   pół łyżeczki proszku do pieczenia  ·   szczypta soli  Wykonanie :  Jajka ubić wraz z cukrem pudrem na gładką masę. Powoli dodać olej i dalej ubijać. Marchewkę utrzeć na tarce o małych oczkach. Ananasa pokroić w małą kosteczkę.  Do masy dodać utartą marchewkę , ananasa i kokos , wszystko razem wymieszać. Powoli

Aromatyczne Podróże
Naleśniki biszkoptowe z serem 172

naleśniki smarujemy masą serową i rolujemy. Podajemy podsmażone na maśle klarowanym. Naleśniki biszkoptowe z serem to potrawa uwielbiana przez dorosłych i przez dzieci. W sezonie letnim, kiedy mamy wybór owoców ich dodatek będzie miłym akcentem. Zaletą naleśników jest to, że możemy je przygotować i podać na bardzo wiele sposobów. Zrolowane, złożone w książkę, czy chusteczkę, w formie tortu , sakiewek, rożków

mojewypiekiinietylko
Zuccotto z truskawkami i mascarpone (Zuccotto alle fragole e mascarpone) 284

kremem na bazie serka mascarpone, bitej śmietany, cukru pudru i wanilii. Z kremem wspaniale komponują si ę  truskawki, prawdziwi bohaterowie deseru, które nadają lekkości i świeżości. Tort nie tylko zdobi stół, cieszy oko, ale co najważniejsze wybornie smakuje i jest rozkoszą  dla podniebienia.  A na koniec ma ł a ciekawostka ;) zastanawialiście(...)dodatkiem ziarenek z laski wanilii. Gdy śmietana będzie na wpół ubita, stopniowo dodajemy cukier puder; kontynuujemy ubijanie do uzyskania sztywnej piany. Do śmietany stopniowo dodajemy mascarpone, delikatnie mieszając masę.  Krem p rzykrywamy foli ą  spożywczą  i schładzamy ok. 30 minut. Ciasto Okrągłą miskę wykładamy folią spożywczą (moja miała wymiary 11 cm wysokości

La grande e la piccola cuoca
Czekoladowy brzoskwiniowiec 107

przygotować… KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml. gorącej, przegotowanej wody. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Pozostałe składniki kremu umieszczamy w misce i miksujemy, aż nie będzie żadnych grudek, a masa zgęstnieje. Pod koniec miksowania dodajemy galaretkę. Kończymy miksować w momencie gdy połączy się ona z resztą składników tworząc jednolity krem. Krem wykładamy na przełożony brzoskwiniami biszkopt. Delikatnie wyrównujemy. Na krem(...)możemy przygotować… CZEKOLADOWE ZDOBIENIA: Z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie, robimy na papierze do pieczenia czekoladowe esy floresy. Możecie to zrobić łyżką lub umieścić czekoladę w rękawie do zdobienia tortów z końcówką z otworkiem o bardzo małej średnicy. Za pomocą rękawa możecie wykonać bardzo precyzyjne kształty- to tak jabyście mogli rysować czekoladą na papierze. Wstawiamy zdobienia do lodówki. Ozdabiamy wyjęte

Domowe Torty
Tort Koliber w mojej wersji 176

blatów  tylko jeden duży prostokąt. Przekroiłam go na pół.  Tak  wyglądał mój tort. Podoba Wam się? Ci którzy jedli chwalili bardzo, ale czy mozna im wierzyć? Tort Koliber w mojej wersji Składniki na ciasto: 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę (może być z puszki) 3 dojrzałe banany(...)pokrusz go lub połam. Zajmij się ciastem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Do drugiej miski dodaj cukier i jaja - zmiksuj wszystko do chwili aż masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlewaj strużką olej. Widelcem rozgnieć banany a ananasa posiekaj drobno. Dodaj je do masy jajecznej. Dodaj sypkie składniki z drugiej miski. Wymieszaj

Gotuj Sam!
Tęczowy tort 485

Już od dłuższego czasu chciałam zrobić tęczowy tort, idealna okazja nadarza się z powodu zbliżającego się Dnia Dziecka. Bo które dziecko nie chciałoby dostać takiego tortu? :) Jako bazy użyłam ciasta muffinkowego i jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Ciasto na muffinki jest super szybkie i znacznie bardziej stabilne niż biszkopt, dzięki temu nawet 6 warstw ciasta poukładanych(...)pudru 2 opakowania śmietanFix + woda z cytryną na poncz lub dowolna herbata owocowa, kolorowe cukierki do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Przy tak dużej ilości składników zrobiłam to w mikserze. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Gotowe ciasto dzielimy na 6 porcji, można użyć do tego wagi kuchennej

Ciastkozercy
Tęczowy tort 117

pochodzi ze strony Whisk Kid , delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, jak dla mnie w oryginale jest go zbyt dużo. Tort tęczowy, kolorowy już gotowy, a dzieci wrzeszczą z radości!!! Print Tęczowy tort .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Tort na super imprezę! Course Deser Cuisine American Prep Time 40 minutes Cook Time 20 minutes Total Time(...)pieczenia przesiać do miski. Do miski miksera włożyć miękkie masło, zmiksować na gładką masę. Porcjami zacząć dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym białku i ekstrakt waniliowy. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, mi wyszła

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort leśny mech 338

nagi / naked cake” – nie ma on kremu po bokach, ani skomplikowanych dekoracji – jest minimalistyczny i prosty. W smaku jest przepyszny – mam nadzieję, że się spodoba! Tort leśny mech: 200 g świeżego szpinaku „baby” 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 4 ekologiczne jajka 1 i 3/4 szklanki mąki(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Czynności przygotowawcze: Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, kratka w dolnym poziomie piekarnika). Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę wraz z sokiem z cytryny. Jajka płuczemy przez ok. 30 sekund w gorącej wodzie, wycieramy, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem i sodą. Wysoką tortownicę

Poezja smaku
Tort z kremem truskawkowym 102

swoje zdolności nie podejmowałam kolejnych prób. Natomiast teraz o tort urodzinowy poprosiło mnie dziecko, no i chcąc nie chcąc (bardziej chcąc) prośbę spełniłam. Dziecko zachwycone, ja również i goście także zadowoleni. Dlatego z czystym sumieniem dzielę się z Wami przepisem na cały tort. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort z kremem truskawkowym Składniki Składniki na biszkopt rzucany: 5 jajek ¾ szklanki mąki(...)minut (do suchego patyczka), następnie tortownicę wyjmujemy i upuszczamy ją na blat z wysokości 40 cm, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ja do tego tortu upiekłam dwa biszkopty, każdy kroiłam na 3 blaty. Biszkopt na tort najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi. Krem czekoladowy: Czekoladę łamiemy na kawałki do miseczki, zagotowujemy śmietankę i gorącą zalewamy czekoladę. Dokładnie mieszamy

To co lubię - gotuję i polecam
Tort Babci 543

Dzisiaj powrót do przeszłości, czyli przepis na tort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest w trzech smakach: kawowym (z mielonymi ziarenkami kawy), kakaowym i cytrynowym. Pyszny… chociaż dosyć kaloryczny, ale co tam… Składniki:Biszkopt:7 jajek1 szklanka cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1 i 1/4 szklanki mąki tortowej2(...)średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160′C (termoobieg) przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka.Krem:Jajka z cukrem ubić

Oryginalny smak
Tarta warstwowa z brzoskwiniami 173

dekoracyjnych do deserów kilka migdałów WYKONANIE Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę i serek z żelatyną w czasie jak masa na kruchy spód się chłodzi i piecze, bo później straci się dużo czasu na czekanie, aż całość zacznie tężeć. Kruchy spód: Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypać do miski(...)dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Spód formy do tarty lub do tortów o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Wyjęte z lodówki ciasto podsypać mąką i rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę i podwinąć boki. Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 35 min, aż kruche ciasto

Passions hobbies life
Makowiec z bezą na kruchym spodzie – z maku mielonego 251

Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem

Słodki Blog
Rabarbar z mango na maślance 207

Deser lekki orzeźwiający na maślance z rabarbarem i mango. Można go jeść i jeść bo jest mało kaloryczny.  Takie desery to ja uwielbiam. Nic wielkiego

wesoła kuchnia
Malinowy król 298

Zapraszam na pyszny malinowy torcik. Idealna propozycja na upalną niedziele. Pyszny! Malinowy król Składniki: biszkopt:   4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka

paapilotkaa