Domowy likier Baileys 188mojprzepisna.pl | Domowy likier Baileys Sprawdzony, przetestowany, przepyszny, do złudzenia przypominający oryginalny liker Baileys. Przepis na niego znalazłam w komentarzach blogu Moje wypieki, komentarz umieszczony został przez
moj przepis na
Eklerki z bitą śmietaną 3732 jaja 50 g masła 1/2 szklanki wody 75 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 żółtko do posmarowania eklerki 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka
Humanistka w kuchni
Biszkopt tęczowy 248Kolorowy, puszysty, pachnący wanilią, domowy i smaczny! Przełożony Waszym ulubionym kremem- zamieni się w wyjątkowy pod względem smaku i kolorów tort. Stanowi świetną bazę do tęczowego tortu, który często dla uzyskania kolorowego efektu wykonuje się z kilku różnokolorowych biszkoptów. Jednak poniższy przepis łączy wszystkie kolorki w jednym cieście- unikamy więc pieczenia kilku kolorowych krążków- a efekt jest równie oryginalny(...)Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz zapach. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pianę z białek
Domowe Torty
Ciastka na chrzest 254pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml wody (do białek w proszku) 500g cukru pudru Dodatkowo do ozdobienia ciastek: biała masa plastyczna różowa masa plastyczna do tworzenia kwiatów lub figurek 1. Do białek w proszku dodać 75ml wody, wymieszać (zrobią się grudki) i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać łyżką(...)Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. 4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki. 5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć
Mała Cukierenka
Ciastka na chrzest 236pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml wody (do białek w proszku) 500g cukru pudru Dodatkowo do ozdobienia ciastek: biała masa plastyczna różowa masa plastyczna do tworzenia kwiatów lub figurek 1. Do białek w proszku dodać 75ml wody, wymieszać (zrobią się grudki) i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać łyżką(...)Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. 4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki. 5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć
Mała Cukierenka
Tort wiśniowy z kremem śmietankowym z białą czekoladą 271galaretki wiśniowej. Do tego frużelina wiśniowa, która przełamuje słodycz tortu. Uwielbiam takie smaki. Z powodu tego, że robiłam równocześnie trzy ciasta, trochę za dużo kremu nałożyłam na dolny placek tortu, ale to już tylko kwestia samego wyglądu. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko 1/3 składników sypkich, wymieszać szypułką, wlać wodę, ponownie wymieszać i przesiać resztę składników sypkich. Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy tortowej. Piec około 30 minut
Passions hobbies life
Tort mocno czekoladowy 337sądzę, że i nie jedna kobietka na jednym kawałku nie poprzestanie. Tort bowiem przygotowany jest z 9 tabliczek gorzkiej czekolady. Kusi Was? I o to chodzi! Zapraszam na Tort mocno czekoladowy, idealny nie tylko od święta.Składniki:6 żółtek6 białek180 g cukru85 g mąki pszennej70 g mąki ziemnaiczanej4 łyżki kakaododatkowo9 tabliczek czekolady gorzkiej (70% kakao)500 ml śmietanki(...)sztywną pianę, następnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Do gotowej lśniącej piany dodajemy żółtka i miksujemy. Obie maki i kakao przesiewamy ze sobą i w niewielkich ilościach dodajemy do masy, lekko mieszając. Całość przelewamy do średniej tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 25-30 minut
Słodkie Przyjemności
Beza z owocami – Tort Pavlova 359ziemniaczanej oraz ostu balsamico, to dzięki tym dodatkom wychodzi idealna i leciutko ciągnąca. Polecam Wam także przepisy: – tort wiśniowy – tort z nutellą i truskawkami – tort bezowy z malinami – tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami beza z owocami – pavlova Przygotowanie : ok 4-5 h Składniki: – 5 białek z jajek w rozmiarze M lub 4 z rozmiaru(...)czas ubijając. Musisz uzyskać sztywną pianę o święcącym odcieniu. Do ubitej piany z białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet a następnie zmiksuj do połączenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę białkową przełóż na blachę tworząc wysoki blat. Boki wyrównaj łopatką lub łyżką. Piecz przez 30 minut w 120 st C a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st C i piecz
nietylkopasta.pl
Ja: zrobię dacquoise. Mąż na to: że co?!? 207Małecki proponuje orzechy laskowe i truskawki, taką już sprawdziliśmy, jest cudowna, natomiast teraz truskawki nie mają swego słonecznego aromatu i smaku, dlatego zdecydowałam się na próbę wykorzystania w torcie ananasa. Dacquoise (czyt. dakłaz) jest całkiem nietrudny do wykonania. Trzeba upiec dwa spody bezowe i dobrać do nich pożądany krem, raczej niezbyt słodki, ponieważ beza jest mocno słodka(...)mielimy na mączkę lub bardzo drobniutko siekamy. Następnie ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Ubijając dodajemy stopniowo, łyżka za łyżką cukier. Ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Odwrócona powinna pozostać w naczyniu. Teraz do sztywnej piany delikatnie dodajemy 150 g drobniutkich orzechów i ostrożnie mieszamy najlepiej szpatułką. Przygotowujemy dwie tortownice o średnicy
I tu będę miała takie te
Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 182torcik przygotowałam dla Taty na 50-te urodziny. Trochę pokombinowałam, jak to ja :) Podobny tort podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mi się spodobał. Nie wyszedł idealnie, ale trening czyni mistrza, a już następna okazja do świętowania za pasem! Składniki: BISZKOPT 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao sól(...)cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale miksując. Do masy przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy dwa razy. Jedno pieczemy w tortownicy o średnicy 18 cm przez 25 minut w 180'C, a drugi na blaszce piekarnikowej
Cakes By Kejt
Tort Egipski 178Ostatnio znalazłam pyszny przepis na tort z orzechów laskowych. Blaty intensywnie orzechowe, przełożone pysznym kremem budyniowym oraz bitą śmietaną z prażonymi orzechami i karmelem. Cudownie rozpływający się w ustach... Składniki (tortownica 24 cm): składniki na 3 blaty: białka 9 szt, cukier 9 łyżek, orzechy laskowe 180 g, mąka ziemniaczana 2 i 1/4 łyżki, krem: mleko 470 ml, cukier waniliowy(...)wlewamy zmiksowane żółtka z mąką. Budyń energicznie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Cukier wsypujemy na patelnie i robimy karmel (nie mieszamy), gdy karmel zrobi się koloru jasnozłotego to wylewamy go na papier do pieczenia posmarowany delikatnie olejem
kulinarne odsłony pati
Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami 189uroczystość rodzinną i muszę nieskromnie powiedzieć, że podbił serca, a może żołądki gości Biszkopt kakaowy nasączony rumem i krem na bazie budyniu o smaku chałwy z dużą ilością bakalii. Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami smakuje genialnie i warto go przygotować Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru(...)chałwy waniliowej 150 g rodzynek 100 g migdałów Dekoracja: 50 g migdałów 50 g chałwy waniliowej 100 g rodzynek PRZYGOTOWANIE: Biszkopt - białka ubić z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i ponownie ubić. Wlać aromat rumowy i wymieszać. Do osobnej miski przesypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Suche składniki wymieszać
WSZYSTKO SMACZNE
Pieguski 363ucieramy masło z cukrem. Nadal miksując dodajemy stopniowo jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i orzechy laskowe. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy. Odkładamy mikser. Następnie delikatnie ugniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę(...)mamy to odwracamy delikatnie ciastka. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Ciasteczka Pieguski idealnie nadają się do dekoracji tortu Ciasteczkowy Potwór. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 200ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek. Jeśli
Słodki Pomysł