TORT Z NUTELLĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 547mascarpone9 łyżek (z górką) NutelliSKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:200 g mascarpone200 g śmietany kremówki 36%6 łyżek cukru pudru (lub według uznania)SKŁADNIKI NA KREM DO OBŁOZENIA TORTU:300 g śmietany kremówki 36%4 łyżki cukru pudruSKŁADNIKI NA KREM DO WYPEŁNIENIA WAFLI:200 g śmietany kremówki 36 %250 g mascarpone8 łyżek Nutelli3 łyżki cukru pudruSKŁADNIKI NA PONCZ:1/3 szklanki ciepłej(...)koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij
Słodko-Słony Świat Ilony
Tort schwarcwaldzki 367Dzisiaj kolejny tort. Też zrobiony na imprezę urodzinową córki. Tym razem tort schwarcwaldzki z wiśniami nasączony wiśniówką i z bitą śmietaną. Tort w smaku rewelacyjny wiśnie nadają lekko kwaśnego smaku a wiśniówka aromatu. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kisiel wiśniowy kompot z wiśni ( u mnie(...)żółtka nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na tortownicę 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 min. w 170 st. Zimny biszkopt przekroić 2 razy uzyskując 3 placki.Kisiel wiśniowy: Wiśnie odsączyć
Ala piecze i gotuje
tort czekoladowo jagodowy 170kakao 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia oraz olej i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki/ tortownicy (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem(...)doprowadzamy do wrzenia. Do gotujących się jagód dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie. Mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. dodatkowo opcjonalnie: nalewka jagodowa lub z czarnej porzeczki złożenie tortu: Pierwszy blat biszkopta układamy na paterze, opcjonalnie delikatnie nasączamy. Smarujemy cienką warstwą kremu, na którym układamy żelkę jagodową i przykrywamy ją również cienką warstwą kremu. Układamy drugi blat biszkopta, który również
Domowy Smak Jedzenia
Tort truskawkowo - czekoladowy 229wielu osobom. Co jeszcze mogę wam napisać, dobra kucharka to nie taka której wszystko wyjdzie, to taka która potrafi uratować coś co wydawało się nie do uratowania. Do dzieła. Tort ozdobiłyśmy czekoladowymi serduszkami ze Słodki Świat . Składniki : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniacznej 3/4 drobnego cukru frużelina truskawkowa (gotowa) 4 białe czekolady 1 l śmietany(...)kilka sztuk czekoladowych serduszek Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy
Lili w kuchni
Tort tęczowy z bitą śmietaną 302zrobił furorę.Przepis znalazłam na stronie "Moje wypieki", Zmodyfikowałam oczywiście ilość składników ,bo tortownice miałam w rozmiarach 24 cm.Polecam,jest z nim trochę pracy -ale jak zawsze z tortem,ale za to na pewno warto!! Składniki na ciasto (6 blatów): tortownica 24 cm 340 g masła 330 g drobnego cukru do wypieków 7 białek 3łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)mleka Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać, odłożyć. Masło i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować do połączenia. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką tylko
Swojskie jedzonko
Tort z bitej śmietany i malin na daktylowym cieście (bez glutenu i jajek) 296proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać mus daktylowy i wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli(...)dodać mus malinowy, wymieszać. Warstwę ciasta nasączyć ponczem lub herbatą (np. Earl Grey) Nałożyć warstwę bitej śmietany, zostawiając około 0,5 szklanki do dekoracji. Do boku tortu przykleić połówki pianek (użyłam typowych żelkowych pianek do grillowania, które przekroiłam wzdłuż). Wierzch udekorować pozostałą bitą śmietaną, wyciskając ze szprycy zawijasy - rozpoczynamy małym kółkiem, potem zawijamy zbliżając się do środka
głodny alergik
Urodziny w najbliższym gronie 205przełożyliśmy na przyszły rok, a dzisiaj świętowaliśmy w piątkę, my i nasze dzieci. Jak urodziny to wiadomo musi być tort urodzinowy. W tym roku upiekłam mojemu mężowi tort cappuccino. Właśnie jesteśmy po pierwszej rundzie, bardzo zadowoleni. Tort cappuccino to tort kawowy. Kawę cappuccino dodałam do jednego ze spodów jak również do kremu. Krem to bita śmietana z mascarpone, który podzieliłam(...)leche, a do trzeciej fusy z espresso. Tort udekorowałam czekoladowymi wiórami i pokruszonymi czekoladowymi wafelkami. Coś pysznego! Piekłam kiedyś inny cappuccino torcik , również smaczny ale zupełnie inny. Ba, nawet przyrządziłam gofry z kremem cappuccino . Ten tort jest po prostu dla smakoszy kawy takich jak ja i mój mąż. Bardzo lubimy kawę. Ten tort jest słodki ale raczej nie przesadnie słodki
codojedzenia
Szarlotka jaglana – detoks party! ("Jaglany detoks") 247Wczoraj były moje urodziny...a ,że jestem "na detoksie", czyli poście jaglanym ,już 10 dzień, nie mogłam tego zaprzepaścić. Zrobiłam coś, czego się niesłusznie obawiałam. Zrobiłam tort- szarlotkę na kaszy jaglanej. Brzmi jak brzmi, ale smakuje obłędnie! Jeśli będziecie trzymać się składników i proporcji, to wyjdzie NIEBO W GĘBIE". Kasza jaglana to prawdziwy skarb, wiedzą o tym dietetycy, wiedzą zwykli(...)albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto, wylep nim tortownicę pokrytą pergaminem. Dociskaj na brzegach. Piecz w 180 stopniach około 10 minut, po czym wyjmij spód i wyłóż masę jabłkową na wierzch. Wyrównaj i posyp płatkami migdałów oraz orzechami. Przykryj wierzch folią aluminiową i piecz około 35 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj 5 minut, aby płatki
Z Kuchni Do Kuchni
Tort dyniowo-śmietanowy 209tort każdemu, warto próbować nowych smaków, połączeń bo zawsze coś dobrego i ciekawego może z tego wyjść. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej, 4 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju 5 szkl. dyni starej na małych oczkach krem: 1l. śmietanki kremówki (30%) 2 op. żelatyny-fix deserowej polewa: 1 puszka masy
Motylkowa Kuchnia
Torcik z Kremem Patissiere Toffee i Musem Malinowym 244tort o średnicy 18cm: 3 jajka 75 g cukru, drobnego do wypieków 55 g mąki pszennej 12 g kakao 20 g masła, roztopionego i wystudzonego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka miksujemy z drugą połową cukru. Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do masy
Blondynka Gotuje
Masa z pianek Marshmallow 198smaku słodka, ale nie za bardzo. Elastyczna i nieklejąca- jak dla mnie idealnie nadaje się do dekorowania zarówno tortów jak i babeczek. Całkowity czas jej przygotowania to zaledwie 30 minut. Możemy ją barwić barwnikami spożywczymi każdego typu. Składniki: 270 g pianek Marshmallow Party ( JOJO) ok. 3-4 łyżek wody ok. 600 g cukru pudru (stopniowo!) odrobina oleju Sposób przygotowania: Pianki(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Następnie stopniowo dodajemy cukier i mieszamy. Gdy masa zacznie być zwarta, dłonie i blat smarujemy olejem i zaczynamy wyrabiać masę. Jej konsystencja przypomina ciasto na pierogi- nie może być zbyt twarda. Ważne! Masy nie kładziemy nigdy bezpośrednio na masy śmietanowe ( gdyż zacznie się rozpuszczać). Idealny pod spód będzie każdy
Wielki apetyt
Śnieżne dekoracje 237torty i inny słodkie wypieki możecie zrobić na wiele różnych sposobów wykorzystując najprostsze składniki, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni, takie jak kokos, lukier czy cukier (także ten w grubych kryształkach). Możecie sięgnąć także po koraliki, perełki czy śnieżynki z opłatka (takie jak te) dostępne w wielu sklepach spożywczych i marketach. Przydatna w wykonaniu dekoracji jest również masa
Ciastkozercy
Tort kawowy z wiśniami 143Uzupełnieniem tortu były wiśnie, z racji pory roku mrożone, zaś do ozdoby kandyzowane, ale już za kilka miesięcy kawowy tort będzie można zrobić, używając świeżych owoców. Udostępnij Składniki na tort kawowy z wiśniami Biszkopt czekoladowy: 110 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 4 jajka wielkości L 3 łyżki espresso 3 łyżki kakao Krem kawowy: 90 ml podwójnego espresso(...)miksera i dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie je wmieszać. Na koniec wmiksować espresso. Mąkę przesiać z kakao, wymieszać. Delikatnie wmieszać drewnianą lub silikonową łyżką w jajeczną masę, najlepiej zrobić to w kilku partiach, aby piana zbytnio nie opadła. Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego
niecodziennikpary
Torcik orzechowo - czekoladowy 232przełożone gęstym kremem czekoladowym, ułożone na cieniuteńkim kruchym spodzie i oblane grubą warstwą czekolady. Nie ma potrzeby ponczowania blatów, bo biszopt orzechowy jest wilgotny. Robi wrażenie i smakuje wybornie. Tort jest upieczony bez glutenu, bo mąkę zastępują zmielone orzechy laskowe i bez cukru, ponieważ cukier zastąpiłam ksylitolem. Polecam skusić się na ten przepis, bo jest cudowny w smaku i bardzo(...)zrumienienia białka odzielić od żółtek. Do ubitych na sztywno białek dodawać powoli po 1 łyżce zmielonego na puder ksylitolu. Następnie dodać kolejno po 1 żółtku i ubijać, aż masa potroi objętość. Do ubitych jajek dodać w 3 ratach orzechy wymieszane z mączką ziemniaczaną. Mieszać krótko i bardzo delikatnie szpatułką. Masę wylać do tortownicy o średnicy 21 cm , wyłożonej papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort Malakow (tort migdałowy bez pieczenia) 310Tort Malakov znalazłam wiele lat temu przeglądając jako dziewczynka segregatory z przepisami z Kolekcji Dobrej Kuchni. Wpadł mi w oko dzięki zdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej. Dla kogo: dla lubiących ciasta bez pieczenia dla fanów migdałów dla posiadających lodówkę :) Składniki(...)śmietany) szczypta cynamonu likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy łyżka cukru płatki migdałowe (do dekoracji) wiśnie kandyzowane (do dekoracji) Wykonanie: Migdały zmielić. Masło utrzeć na gładką masę powoli dodając żółtka i cukier puder. Na końcu ubijania dodać 150ml ubitej na sztywno śmietany kremówki, zmielone migdały i wymieszać. W razie gdyby zdarzyło się, że krem Wam się zwarzy należy
Mania Wypiekania