masa do tortu - 6951 przepisów (strona:217/464)

Tort „Pożegnanie lata” 159

Wieczory stają się chłodne i coraz przyjemniej sięga się po herbatę, której akompaniują pachnące kanikułą ciasta. Korzystając jeszcze z tego, co daje nam w tym okresie natura, warto upiec tort pełen letnich skarbów: cierpkich jeżyn, kwaśnych porzeczek, słodkich borówek i oblanych czerwienią malin, które skąpane w bitej śmietanie i ukryte między lekkim jak puch biszkoptem, staną się prawdziwym ukoronowaniem lata(...)żółtka, cały czas miksując.  Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj w osobnym naczyniu, a następnie przesiej. Mąkę dodawaj stopniowo do piany, mieszając łyżką delikatnie w jedną stronę. Gotową  masę umieść w tortownicy z położonym na spód papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do  160ºC  i  piecz przez   30-40 minut   do suchego

Food Square
Patera do ciasta (i nie tylko) 136

moich dziewczynek, bo mam ambitny plan nauczyć się te torty w końcu zdobić ;) trzymajcie kciuki za powodzenie tej misji :D Właśnie - torty! Dzięki dolnemu rantowi i dużej średnicy do tortów jest idealna! Ale, aleee... Styl naszego domu będzie raczej nowoczesny, ale patera pasuje do każdego wystroju i pięknie się prezentuje nie tylko w nowoczesnych wnętrzach, ale też na starych, antycznych(...)moja Mama ma taką szklaną :) ( o tutaj ją widać w przepisie na grzybki ) odkąd pamiętam, czyli przyjmijmy, że od jakichś +20 lat! Jest nie do zdarcia ;) wytrzymała całą masę imprez, mniejszych i większych, i nadal nie widać po niej, żeby się na emeryturę wybierała ;) różnica między tą moją nową, a tą Mamy (poza wyglądem) jest taka, że Mama

Kolorowy Przepisownik
Ptysie w trzech odsłonach 104

Dzisiaj przepis na ptysie z nadzieniem w trzech wariacjach smakowych. Ciasto bardzo proste w wykonaniu, smaczne i efektowne. Ciasto: 1 szkl wody 100g masła 1 szkl

Słodki Blog
Biszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany. 2831

Biszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany – czyli najlepszy biszkopt do ciast i tortów! Nie opada, a smakuje wyśmienicie! W dodatku jest bez użycia proszku do pieczenia i innych ulepszaczy :) Przepis widniał na blogu już w 2013 roku, ale zdjęcie było masakryczne i opis też do końca nie kompletny – teraz wzbogaciłam go o cenne wskazówki ;) Wysokość biszkoptu możecie(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt – Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i dalej ubijać aż masa będzie sztywna (po przejechaniu nożem powinien zostać ślad). Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać ze sobą i przesiać przez sitko. Zwolnić obroty miksera do najniższych

Kulinarne Przeboje
Black velvet cake z jagodową frużeliną. 288

wody i zostawić aby napęczniała.  W garnuszku zagotujcie wodę z cukrem dodajcie kakao i śmietanę - jeśli będą grudki- przetrzyjcie przez sitko. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i wymieszajcie, aby masa była gładka. Schłodźcie do temperatury około 30 stopni.  Wykonanie Na podstawce ułóżcie pierwszy krążek ciasta i posmarujcie kremem. Na krem wyłóżcie trochę frużeliny jagodowej. Przykryjcie kolejnym krążkiem ciasta(...)odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta - samej góry). N astępnie posmarujcie frużeliną jagodową. Przykryjcie ostatnim kawałkiem ciasta, posmarujcie górę i odstawcie do lodówki na co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort wyrównajcie dookoła zbierając nadmiar kremu. Oblejcie glazurą czekoladową i ozdóbcie według własnej inwencji. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
TORT BEZOWY PAVLOVA BEZ CUKRU, GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo) 406

bezpośrednio przed włożeniem blaszki do piekarnika należy ją obniżyć. 7. Pod żadnym pozorem podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika by zachować stała temperaturę. 8. Głównym źródłem węglowodanów zawartych w torcie są substancje słodzące w postaci ksylitolu czyli poliole, które nie powodują wyrzutów insuliny. Faktyczna ilość tzw. węglowodanów netto jest dużo mniejsza bo pochodzą one tylko z owoców, mąki ziemniaczanej (której(...)był czysty bez miąższu czy pestek. Sok dodać powoli do piany i delikatnie wymieszać. W międzyczasie piekarnik nagrzać do temperatury 150°C (termoobieg). Na przygotowany papier wyłożyć delikatnie masę i uformować 2 blaty o wyższych krawędziach tak aby w zagłębieniach umieścić krem. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 120°C i piec bezę przez 1,5 – 2 godziny bez jakiegokolwiek

Ola la LCHF
Proste ciasto z bananami 516

smaku 1–2 łyżki mleka – opcjonalnie Wszystkie składniki (oprócz mleka) umieszczamy w misce i za pomocą miksera mieszamy, aż otrzymamy gładką i jednolitą masę. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta, to dodajemy odrobinę mleka. Jeśli wyjdzie za rzadka, to dodajemy trochę cukru pudru. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Użyłam mąki pszennej(...)Ciasto z polewą przechowujemy w lodówce. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów

Słodki Pomysł
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 348

stopni. Pieczemy - suszymy bezę ok. 2h. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Taka beza może leżeć kilka dni i nic jej nie będzie. Najlepiej wykonać ją dzień przed składaniem tortu, aby dobrze wyschła i była krucha (i piankowata w środku).Składniki na krem malinowy500 g serka mascarponeok. 200 ml śmietanki 30%200-300 g malin świeżych lub mrożonych2 łyżki soku(...)zblendowane maliny, sok z cytryny - miksujemy dalej do połączenia się składników. Następnie szpatułką przekładamy porcjami pianę i dokładnie zataczając koła po brzegach miski delikatnie łączymy z malinowym mascarpone (aby masa była puszysta). Odstawiamy do lodówki.Składniki na brownie (tortownica 23 cm średnicy)200 g ciemnej czekolady (najlepiej taka o zwartości kakao 70%)3/4 szklanki ciemnego cukru nierafinowanego demerara

Symfonia Smaków
Tort Ferrero Rocher 117

wokół mam wtedy ludzi, którzy ocenią wypiek przy świątecznej kawie to mogę szaleć. Rok temu na Wielkanoc wybrałam tort inspirowany pralinami Ferrero Rocher. Jakie one są obłędne. A ten tort to czysta rozpusta i poezja smaku. Trochę trzeba nad nim popracować, ale się opłaca. Kubki smakowe szaleją. Podpatrzone na niezawodnej Kwestii Smaku.  Potrzebujemy: Biszkopt: 4 jajka 200 g cukru(...)laskowych Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% 3 łyżki oleju kokosowego Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy w jednym naczyniu z połową cukru pudru na gładką masę. W drugim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, a następnie dodajemy drugą część cukru. Powinna powstać sztywna i błyszcząca piana. Mąki i kakao mieszamy w 3 naczyniu. Łączymy żółta

Emskie Smaki
TORT ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 266

łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO: 1 tabliczka mlecznej czekolady z orzachami 1-2 garści orzechów laskowych do posypania tortu  WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy  21 - 22 cm  wyłóż(...)koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  160 - 170 stopni C  przez około  35 - 40 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik czekoladowy z cukierkami czekoladowymi 228

piany (masa powinna potroić swoją objętość). W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, następnie partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy.Gotową masę przekładamy do małej torownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut ( do suchego patyczka(...)składniki) (blaty powinny namięknąć, ale nie na tyle aby z nich ciekło). Następnie układamy przecięciem w dół najpierw górny blat który przekładamy kremem śmietankowym, a następnie dolny. Na wierzchu tortu wykładamy krem a następnie posypujemy go pokrojonymi drobno cukierkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik z karmelem i orzechami pekan 164

Sernik z karmelem i orzechami pekan to jeden z moich ulubionych serników, które robiłam niejednokrotnie. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, jeszcze z czasów kiedy byłam

Di gotuje
Kruche rurki z kremem kajmakowym 173

Dziś drugie podejście do rurek, dla mnie równie smaczne jak kruche rurki z nadzieniem z musu śliwkowego , zdaniem mojego męża jeszcze smaczniejsze od wcześniejszych. Tym razem

moj przepis na
Hawajski tort bezowy 179

tort dedykowany jest wszystkim, którzy tęsknią za wakacjami! Kwaśne owoce przełamują słodycz bezowych blatów. Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Ponadto: 2 duże pomarańcze 6 kiwi 1 nektarynka Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy

Słodki Zakątek
Kruche ciasteczka maślane 156

Bardzo maślane i kruche ciasteczka, które podczas pieczenia zachowują swój kształt. Są bardzo proste do zrobienia i wymagają niewielkiej ilości składników, zapraszam na film: Składniki: 125

Słodki Blog