małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ: 0,33 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (karkówki, grilla lub innej przyprawy do mięs) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 łyżeczka ziaren kolendry (może być też gorczyca
Rozpustne gotowaniedobrze nagrzanym węglu i bez potrzeby nie odwracać mięsa. Te zabiegi sprawią, że mięso będzie wyjątkowo soczyste, a przez to pyszne! Polecam!!! Składniki na karczek z grilla 1 kg karkówki wieprzowej 1 łyżeczka soli 0,3 szklanki oliwy bądź oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 0,5 małej cebuli (drobno pokrojonej, a najlepiej utłuczonej tłuczkiem na pastę
Rozpustne gotowaniePrzyznam się szczerze, że inspiracją do powstania tego dania była potrawa Leny z bloga Rhubarb Baby, a mianowicie Roladki z karkówki z fetą . Choć składniki zdecydowanie różnią się od siebie, to spodobał mi się sposób przygotowania potrawy, co oczywiście musiałam wypróbować. W rezultacie powstało bardzo smaczne danie, które nie wymagało dużego wysiłku, a efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam! Składniki
Rozpustne gotowanieIdealne do barszczyku lub jako ciepła przekąska na śniadanie. Pyszne zarówno na zimno jak i na ciepło. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami: NADZIENIE: 800 g karkówki 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1/3 szklanki rosołu sól pieprz 1 czerstwa kajzerka lub pół bułki + trochę ciepłej wody do namoczenia tymianek olej CIASTO DROŻDŻOWE
Rozpustne gotowanieswojski, domowy chleb, a jeszcze jak pachnie czarnuszką, to już w ogóle bajka. Bardzo nam posmakował, zarówno jako dodatek do karkówki z grilla , jak i do poczciwych kanapek do pracy. Bardzo polecam! Składniki na chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką: na dwie keksówki 1 kg mąki pszennej 70 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki wody
Rozpustne gotowaniepóźno, bo większość smakołyków przeznaczonych do degustacji już wyjedzono. Skandal, swoją drogą! :) Główną nagrodę w konkursie kulinarnym zdobył pięknie uśmiechnięte panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Laskowej za karkówkę nadziewaną śliwką w sosie miodowo-musztardowym. Jak smakowała - nie wiem, zaszczyt degustacji przypadł jedynie członkom komisji konkursowej, grrr :) Pochwalić natomiast mogę miękkie sery z ziołami, proponowane przez panie
Spektrum Smakusię jako danie obiadowe, ale idealne są również na zimno - do kanapek. Składniki na ok.10 sztuk: - 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie samodzielnie mielona łopatka z minimalną ilością karkówki) lub dowolnego innego - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (zwykłej mniej) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 mała cebula (pokrojona w małą kostkę
Smaczne Zdrowekupowanie zmielonego, zapakowanego mięsa. A już uchowaj Boże mrożonego! Najlepiej zmielić mięso w domu, ewentualnie poprosić o zmielenie panią w sklepie. Do kotletów nadaje się łopatka, biodrówka, niezbyt tłusta karkówka, ligawa, schab. Należy też dokupić nieco surowego boczku, żeby nasze kotlety nie były całkiem suche. Ja kupuję zawsze ok. 1-1,2 kg mięsa (400 g wołowiny -łopatki
Kuchnia Prezydentowejcebule 1 średnia główka młodej kapusty 4 nieduże marchewki 3 łyżeczki siekanego koperku 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 600 g mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka 1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia
Kuchnia domowa Aniwówczas można nie sypac go serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu) Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Kto ugości moich gości?Pyszna odmiana patisona z moim ulubionym serem. Składniki 2 patisony 100 g mięsa mielonego (karkówka) czerwona cebula ząbek czosnku papryczka chilli 4 łyżki oliwy z oliwek 100 g sera koziego 300 ml przecieru pomidorowego 4 pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 1/2 łyżeczki cukru sól ,pieprz Przygotowanie Mięso przesmażyłem na 2 łyżkach oliwy , pod koniec posoliłem. Przełożyłem do miski
R'n'G Kitchenjedzenia nie należy marnować. Składniki 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych) 2 pomidory biała część pora 2 marchewki 200 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z karkówki 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego masło łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kozieradka (do smaku) łyżeczka bazylii łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki imbiru sól ,pieprz dodatkowo ugotowany ryż Przygotowanie
R'n'G Kitchenteż do zamrożenia i w sytuacji kryzysowej ,zawijamy kotlety pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200°C. Składniki 100 g ryżu 250 g mielonej karkówki 1/2 pęczka koperku cebula łyżka smalcu jajko sól ,pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy al dente ,bez soli. Dodajemy do ostudzonego ryżu mięso mielone. Cebulę kroimy
R'n'G KitchenKlasyczne pulpeciki czasami też smakować mogą Składniki 50 dag mięsa mielonego ( u mnie karkówka ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki gryczanej 1 jajko 6 listków bazylii 1 łyżka bułki tartej 30 dag kiszonej kapusty 25 dag krojonych pomidorów z puszki 4 listki laurowe 25 dag pomidorów 1 papryczka chili brązowy cukier do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek
R'n'G KitchenNasza propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni. Składniki 500 g karkówki wieprzowej kilka grzybów mun 2 łyżki oleju sezamowego duża marchew pietruszka mały seler por (biała część) kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 500 ml bulionu wołowego
R'n'G Kitchen