karkówka - 4379 przepisów (strona:223/292)

Karkówka z grilla z pieczonymi ziemniaczkami 151

Sezon na obiadki na balkonie trwa w najlepsze... Dziś grillujemy :D niestety nadal na grillu elektrycznym... SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki marynata: oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka kilka ziemniaków sól, rozmaryn 4 pomidorki 1 cebula kilka oliwek 1/4 fety oliwa z oliwek z czosnkiem, sól Pokroić ziemniaczki w krążki, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić rozmarynem

MarciochaKucharzy
Ciekawe przepisy na Grill a 139

tylko karkówka i kiełbaska smakuje z grilla... my lubimy próbować i kombinować... Majówkowe grillowanie Cebula faszerowana kaszanką Szparagi pieczone z boczkiem roladki z suszoną śliwką i boczkiem SKŁADNIKI duża cebula (na jedna kaszankę) 1 kaszanka przyprawa do grilla szparagi (zielone lub białe) plasterki boczku sól można też (masło, czosnek) suszone śliwki plasterki boczku    Cebula faszerowana kaszanką: Cebulę obieramy

MarciochaKucharzy
Zrolowana karkóweczka 144

Dziś zapraszam was na karkówkę zrolowaną, czyli smaczne roladki na obiad. Przepis jest dość stary jeszcze sprzed założenia bloga. Co jakiś czas będę umieszczać przepisy, które miałam wcześniej, ale takie które warto Wam zaprezentować. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
No to klops (moja "pieczeń rzymska") 439

wyszedł pyszny. A jutro pewnie będziemy jeść kanapki z klopsem na zimno:) Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego (ja miałam część od łopatki) 300g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam karkówki) pęczek natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 czerstwa namoczona kajzerka 2 łyżki bułki tartej 1 jajko boczek wędzony w cienkich plastrach łyżka majeranki łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego pieprzu sól

Kulinarne Inspiracje
Bigos orientalny 174

kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty  0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)  0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)  0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko 200

wyliczyć składniki, poniższe proporcje dotyczą 1 kg gotowego wyrobu. Składniki 0,5 kg tłustego boczku (zawartość tłuszczu ok. 40%) 0 4,kg łopatki wieprzowej 10 dag wołowiny ścięgnistej (karkówka wołowa, pręga wołowa) 100 ml lodowatej wody jelita wieprzowe fi 26-28   Przyprawy pieprz świeżo zmielony - 1-2 gramy na kilogram (dałem 3,5 grama) czosnek - 5 do 8 gramów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos staropolski 160

odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chrzanowa karkówka 159

karkówka to coś dla wielbicieli chrzanu. Mięso jest gotowane we wcześniej przygotowanej zalewie. W zależności od wielkości kawałka mięsa gotowanie powtarza się od dwóch do trzech razy. Po wystudzeniu karczek idealnie nadaje się na kanapki. A do podania karkóweczki wykorzystałam talerz z kolekcji New Hollis Gold od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc MARZEC 2015 97

Marzec w statystykach wyglądał tak : 527 polubień na FB       152 obserwujących       14 postów 25 ,676 wyświetleń     najpopularniejsze posty : Karkówka z żurawiną   Torcik pomarańczowy   Jajka faszerowane łososiem    Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek

Magiczne Życie Marty
Pieczeń cielęca 222

domowej wędlinie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby była daniem obiadowym. Wystarczy dodatkowo obłożyć ją ziemniaczkami i upiec razem. Składniki dla 4 osób: 1 kg cielęciny np. karkówka lub łopatka 4-5 łyżek oleju Kujawski z cytryną i bazylią sól wg smaku 4 gałązki świeżego tymianku 2 szalotki 1 szklanka białego wytrawnego wina Cielęcinę opłukać pod zimną bieżącą wodą

Pełny talerz
Pasztet z dzika 138

wieprzowiny. Przepis znajdzie się w e-booku kulinarnym z potrawami z mięsa, do którego przygotowania zostałam zaproszona przez redakcję serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1000 g karkówki z dzika 500 g wątroby z dzika lub wieprzowej 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 jajka 1 czerstwa bułka 1 łyżeczka suszonego

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety mięsne z sosem cebulowym 161

stworzona na bazie bulionu oraz suszonych przypraw i ziół, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza również ekstraktowi z czerwonego wina. Pozwoli przygotować gęsty, kremowy sos cebulowy, który będzie doskonale pasował do karkówki lub wołowiny. Przyprawa gosposi Rafex -Skład w różnych proporcjach pieprz czarny- grys, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka

Moje domowe kucharzenie
Moje propozycje na świąteczny stół 153

szwedzkie ciasto z jabłkami szybki biszkopt z jabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera  - dla tych co nie jadają mięsa klops z mięsa

Proste Potrawy
Sałatka z truskawkami i fetą 160

truskawki? Na pewno tak. Tym razem jednak wystąpią w wersji wytrawnej. Taka sałatka gościła u nas ostatnio jako dodatek do mięsa z grilla i bardzo się "zaprzyjaźniła" z ciężką karkówką. Sałatka jest lekka i pyszna. Smakuje nawet typowym mięsożercom :-) Sałatka 125 g rukoli 200 g truskawek 100 g sera typu feta 60 g obranych pistacji   Rukolę umyć i osuszyć

Pełny talerz
Pasztet tradycyjny 174

Mamy mojego męża. Zebraliśmy w nim to, co najlepsze i powstał naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki

Pełny talerz