Schabowy...ciut inaczej...lekko pikantny..a to za sprawą dodatku sosu Salsa Mexicana .. schab, karkówka lub polędwica sos Salsa Mexicana jajka vegeta bułka tarta Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem, posmarować z obu stron sosem salsa mexicana.Jajka roztrzepać razem z vegetą.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano
Moje domowe kucharzeniesię sama :) ! Na jej przygotowanie potrzebujemy około 12 dni, więc trzeba będzie o niej pomyśleć wcześniej. Robiłam już taką suszoną polędwicę wileńską , była rewelacyjna, teraz przyszła pora na karkówkę. Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mój kulinarny pamiętnik . Schab karkowy z pończochy Składniki: 1,2 kg karkówki (im węższy kawałek, tym lepiej) 40 g soli
Kulinarne przygody Gatityparzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonała bazą do zupy. Inspiracja Kulinarne szaleństwa Margarytki . Domowa biała kiełbasa Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg karkówki 250 g łaty wołowej 6 g cukru 6 -7,5 g czarnego pieprzu ziarnistego 6 - 8 g majeranku 3 duże ząbki czosnku 51 g soli peklowej 1 szklanka lodowatej wody jelita(...)cienkie Wykonanie: Łopatkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia z sitkiem nr 13, karkówkę przepuszczamy przez sitko nr 10, a łatę wołową przez 4. Czosnek rozcieramy z solą, pieprz mielimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie kleiste. Pomagam sobie robotem z końcówką do wyrabiania chleba, czyli hakiem. Masę przykrywamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki : karkówka - około 1 i 1/2 kg boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino wytrawne lub półwytrawne białe - szklanka lub dwie Przygotowanie : Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i cynamonem- włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja trzymałam całą noc) Liście kapusty sparzyć we wrzątku,obrane ziemniaki, marchew(...)siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapusty Na tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie ) Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko pokrojone w ćwiartki Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy kilkanaście ( tak ) ziaren jałowca, można
Proste PotrawySzybki sposób na pyszne mięso. Pyszne zarówno do obiadu jak i do kanapki. Polecam. Skorzystałam z przepisu znalezionego na cincin.cc. Kawałek karkówki - moja ważyła ok.3kg. Przekroiłam ją wzdłuż na dwa zgrabne , długie kawałki aby było łatwiej kroić po upieczeniu. dość duża ilość soli gruboziarnistej - użyłam zwykłej kuchennej Musztarda - moja sugestia: jeżeli mięso ma być użyte do obiadu polecam musztardę raczej(...)łagodną, jeżeli do kanapek proponuję użyć musztardy rosyjskiej. Zioła prowansalskie. Na dnie blachy wysypać grubą warstwę soli. Karkówkę wysmarować musztardą i obsypać ziołami prowansalskimi. Ułożyć mięso na soli. Piec ok. 2,5 godz., najpierw do zrumienienia w temp. 220 stopni, później zmniejszyć temperaturę do 180 stopni
Praktyczna plkiełbasę z dużą ilością czosnku, majeranku i świeżo mielonego pieprzu. Dobór mięsa też zależy od osobistych preferencji. Nasza propozycja jest następująca. SKŁADNIKI Mięso: 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 1 kg podgardla Przyprawy: sól świeżo mielony pieprz świeży czosnek (1 główka lub mniej, w zależności od preferencji) rozmaryn świeży (posiekane listki z 4 gałązek) 4 stołowe łyżki majeranku(...)zimna woda WYKONANIE Podgardle zmieliliśmy w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na kawałki (kostka 1cmx1cm lub mniejsza) ponieważ lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Mięso wymieszaliśmy w miejsce i całość doprawiliśmy solą, pieprzem (dużo), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym rozmarynem i suszonym majerankiem. Dodaliśmy zimną przegotowaną wodę i dokładnie wymieszaliśmy . Mięso odstawiliśmy
OstryKęskonserwantów, a w dzisiejszej dobie, to raczej unikatowe. Moja kiełbasa powstała dziś, jest jeszcze ciepła. Gotowa do jedzenia Czego potrzebujemy: 1 kg. łopatki 30 dag karkówki 30 dag piersi indyka 25 dag słoniny ze skórką 30 g soli 2 łyżeczki pieprzu ( można mniej) łyżka majeranku 4 ząbki czosnku ok szklanki wody z ugotowanych skórek(...)Wykonanie: Łopatkę mielimy na siatce o grubości oczka 10 . ( rzadka). Pierś i karkówkę mielimy na jeszcze rzadszej siatce, grubość oczka 8. Ugotowane skórki przekręcamy na siatce o grubości 3, tak samo słoninę. Wszystko dokładnie wyrabiamy, wlewamy wodę ze skórek, masa lepi się do rak , dodajemy wszystkie przyprawy. Czosnek wyciśnięty zmieszany z solą. Ponownie dobrze wyrabiamy
W kuchennym oknie Ewyzagoszczą w moim domu , co też czynię. Wczoraj Mielonka domowa , bardzo smaczna. wcześniej podawałam przepis na Białą kiełbasę , również się sprawdziła. Wczoraj powstał wyrób z karkówki i filetu z indyka, w rezultacie mieszanka mięs dała smaczną szyneczkę. Tutaj również wyrób jeszcze na święta Kiełbasa wiejska Wygląda smakowicie i tak jest w rzeczywistości Czego potrzebujemy(...)filetu z indyka ok. 50 karkówki sól peklowana ok 15 g pieprz łyżeczka przyprawa do indyka lub jak wolimy 2 łyżeczki żelatyny majeranek 1 łyżeczka 1 szklanka wody Wykonanie: Wykonanie. Do miski dodajemy pokrojone w duże kawałki mięso Następnie dodajemy sól, żelatynę wodę i przyprawy. Wszystko musimy długo mieszać,aż woda połączy się i będzie kleista
W kuchennym oknie EwyCiasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKI przodek i podroby z zająca 500g podgardla wieprzowego wędzonego 1 kg karkówki 300g wątróbki wieprzowej 100g suszonych grzybków 100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka) 5 jajek 2 bułki 7 plastrów wędzonego boczku 5 ząbków czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe(...)sól, pieprz (kilka ziaren i zmielony), imbir, gałka muszkatołowa masło i bułka tarta do wysmarowania prodiża - formy PRZYGOTOWANIE Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj danie dla wielbicieli mięs, a mianowicie karkówka w aromatycznym sosie własnym z pyzami. Do przygotowania tego dania użyłyśmy wielki kawał mięsa z kością, rozmaite zioła i dodatki. Efektem jest pyszne, rozpływające się w ustach mięsko z wspaniałym sosem. Idealnym dodatkiem będą pyzy przygotowane na parze. Nic tylko zajadać! Czas przygotowania: 1h 40 Ilość porcji: 6 Składniki(...)karkówki z kością 10g suszonych grzybów np. borowików cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, gorczyca, sól, pieprz Mięso nacinamy w plastry, uważając by nie rozciąć do końca. Doprawiamy przyprawami, również w nacięciach. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wypełniamy nimi nacięcia. Całość posypujemy gorczycą. Grzyby namaczamy chwilkę
Kolizje Smakówjest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw musi leżakować w marynacie, a później gotować się około godziny. Jednak czas oczekiwania zostanie całkowicie wynagrodzony:) Składniki: 600g karkówki 500g łopatki 3 łyżki śmietany 30% 200 ml wody 50ml oleju rzepakowego Marynata do mięsa: 1 łyżeczka kolendry 2 ząbki czosnku ½ cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka(...)oraz sok z ½ cytryny. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę oleju rzepakowego i 1 łyżkę wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego. Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy z łopatką. Oba rodzaje mięs umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około
Kolizje SmakówPrzepis na karkówke z grilla Karkówka z grilla to moim zdaniem król naszych imprez przy grillu. Ważne jest marynowanie mięsa dzień wcześniej wtedy karczek powinien po upieczeniu pozostać soczysty. Składniki 1kg karczku pół szklanki oleju 4 łyżki majeranku 4 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie 1. Karczek kroimy na plastry grubości 2 cm. Każdy kawałek mięsa mocno(...)wcześniej przed pieczeniem mięsa. Mięso powinno się piec po 5 minut z każdej strony. Nie powinno być za bardzo spieczone, aby nie było suche w środku. Smacznego The post Karkówka z grilla appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnysię smakiem tej włoskiej kolorowej letniej sałatki. Ta sałatka to idealne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała(...)jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka. The post Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDanie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa. Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa Mięso kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Obsmażamy na rozgrzanej patelni prawie do miękkości i doprawiamy solą, pieprzem. Papryki kroimy w kwadraty ok. 2 cm, z brokuła(...)warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba
prawdziwe jedzeniemojego „fotograficznego stołu” aby ją uwiecznić. Czas tej kiełbasie służył Polecam, gdyż warto chorizo zrobić samemu. Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę : 2 kg chudej karkówki 1/2 kg słoniny lub podgardla 1,5 łyżki stołowe soli 1,5 łyżki soli peklowej 1,5 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka stołowa cukru 1 łyżka(...)rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody (kwas ascorbinowy) 1/2 szkl. brandy 1/5 szkl. czerwonego octu winnego 1 łyżka stołowa posiekanego czosnku lub granulowanego Dzień wczesniej mrozimy 2 kg chudej karkówki i 1/2 kg słoniny lub podgardla. Rano wyciągamy z lodówki. Mięso kroimy w kostkę ok. 2,5 cm. Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. W misie mieszamy mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię