mój mąż nie za bardzo. Ale nie ma wyjścia i zajada co przygotuję. W rezultacie z talerza znika wszystko, więc chyba raczej tylko mówi że nie lubi. 500 g karkówki bez kości 3 marchewki 1 cebula ok. 20 cm pora 1/2 cukinii 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz do smaku ostra papryka do smaku
Ewa w kuchnikarkówka ( 1,8 kg ) Zalewa : 3 l wody 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu kolorowego 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/3 szk soli 150 g musztardy chrzanowej 1 łyżeczka ziaren kolendry kilka suszonych papryczek peperoncini Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniUwielbiam mięsa pieczone na kapuście kiszonej. Robiłam już biała kiełbasę, golonkę, karkówkę. Teraz przyszła kolej na żeberka. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwyszedł tak piękny ale był smaczny. Pierwsze koty za płoty i na pewno będą kolejne próby, bo już wiem co i jak. Spróbuję też z innym mięsem, może z karkówką ??? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniodgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka. SKŁADNIKI 9 kg mięsa w tym łopatka, karkówka, szynka 1 kg boczku 1 kg słoniny 120 g soli 3 g majeranku 3 g ziela angielskiego 15 g pieprzu mielonego czosnek jedna główka plus granulat pół torebki
W kuchennym oknie Ewymieliśmy dobrej pogody do częstego robienia grila Uwielbiam ten czas spędzany z rodziną i przyjaciółmi, z zapachem węgla drzewnego (gazowe grile nie dla mnie…), obowiązkowej kiełbasy, szaszłyków, karkówki i innych kulinarnych wariacji… i oczywiście zimnego piwa Ale niestety lato się skończyło i jakoś trzeba sobie z tym radzić… pogody niestety nie zamówię ale przynajmniej mogę zaproponować coś
UgotujmyTo.plbyć bigos dietetyczny… dietetyczna to jest surówka! Bigos ma być pyszny… Przepis na bigos – składniki: 3 kg kapusty kiszonej ok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab) ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej) ok. 0,5 kg boczku wędzonego 3-4 cebule garść suszonych grzybów ok. 15 śliwek suszonych sól, ziarnka pieprzu, ziele angielskie
UgotujmyTo.plzaszaleć i pasztet jest w stu procentach dziczy. I rewelacyjny. Pasztet z dzika Proporcje na 4 foremki po 500 g Czas przygotowania: 4 godziny Składniki: 1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika 500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej 500 g podgardla 1 garść suszonych grzybów 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego
Kulinarne przygody Gatityzwykle Ania pokaże szybkie, często nietypowe ale proste w wykonaniu przepisy. W programie podano następujące przepisy na potrawy z grilla: kanapka z grillowanym rostbefem oraz warzywami domowy sos barbecue karkówka w dwóch odsłonach, czyli w dwóch pysznych marynatach grillowane owoce z salsą miętową
WojnaNaSmaki.plhamburgerów. Całe szczęście, że dzień wcześniej wieczorem wyjęłam z zamrażarki kawałek mięsa. No to do dzieła. Na hamburger: około 70-80 dkg. mięsa (w tym wypadku użyłam karkówki), sól, pieprz, słodka czerwona papryka po pół łyżeczki ziół: majeranku, rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich, łyżka musztardy (najlepsza sarepska), 100 ml. zimnej wody . Mięso zmielić. (Nie uznaję gotowego kupionego mielonego.) Dodać przyprawy
Codzienna kuchnia niecodziennamieli się mięso i co się wrzuca do niego. Uwierzcie mi, że panie mielące to mięso nie kupują go dla siebie. Składniki: około 1,5 kg. mięsa (preferuję karkówkę, gdyż jest ona najodpowiedniejsza: nie za chuda i nie za tłusta), 1-1,5 szklanki ryżu (suchego), 1 sucha bułka, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka chrzanu, sól, pieprz
Codzienna kuchnia niecodziennanaleśniki. Pod każdą postacią i w każdym smaku, na słono i na słodko. Dzisiaj będę kusić naleśnikami z mięsem. Na farsz mięsny potrzebujemy: około 1 kg mięsa (np. łopatka, karkówka), 30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką), sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, 2-3 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennamieszance przypraw i postanowiłam sama coś wymyślić. W ten sposób powstała poniższa potrawa :) Składniki: mieszanka przypraw ras el hanout - około 2 łyżeczek, około pół kilograma wieprzowiny - ja użyłam karkówki, 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół małego selera , kawałek pora (około 10 cm.), 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , 4-5 łyżek oliwy . Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
Codzienna kuchnia niecodziennaporcję rosołową opłukać, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ugotować na średnim ogniu. Ja często do takich zup używam mięsa (najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennazapanuje ład i spokój, wtedy nadrobię wszystkie zaległości :) Dzisiaj zapraszam Was na gołąbki dla leniwych lub zabieganych, czyli nieloty. Tak je nazwałam ;) Składniki: około 60 dkg. mięsa (ja użyłam karkówki), pół szklanki ryżu , 1/4 niewielkiej główki kapusty , 1 sucha bułka , 2 całe jajka , 1 łyżeczka ziół prowansalskich , 1 łyżeczka chrzanu , 1 średnia cebula , sól i pieprz do smaku
Codzienna kuchnia niecodzienna