karkówka - 4379 przepisów (strona:208/292)

Karczek z warzywami 180

Karczek z warzywami Kotlety z karczku z farszem z włoszczyzny   Składniki 2 kotlety z karkówki 1 marchewka 1/2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru … Czytaj dalej Karczek z warzywami

czarrna od kuchni
Placek ziemniaczany z gulaszem 114

podać również z sosem pieczarkowym , a przepis znajdziesz tutaj  , a jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane z marchewką i serem to przepis znajdziecie tutaj Gulasz 500 g  karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 czerwona papryka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól

O kuchni z uczuciem
Ragoût z jelenia z grzybami 106

mięsa z jelenia (gulaszowe, karkówka), mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec...), 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (u mnie prawdziwki), 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml bulionu (u mnie bulion z drobiowy), sól, 1,5 źdźbła trawy żubrowej* Mięso pokroić w kostkę (mniej więcej o boku

królestwo garów
Kiełbasa słoikowa-idealna na kanapki 224

przygotujecie błyskawicznie i bardzo prosto-a jak otworzycie słoik-mniam....i smak i zapach rewelacja... tak jak kiedyś mielonki ze słoików-polecam Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 05 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl. wody kilka kropli maggi Przygotowanie: Mięso zmielić

Swojskie jedzonko
PASZTET 192

PRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka -1 cebula -3 marchewki -1 pietruszka -½ małego selera -5 liście laurowe -10 ziaren ziela angielskiego -20 ziaren czarnego pieprzu -15-17 g soli na wagę mięsa i podrobów razem -1/3 szklanki bułki tartej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa krakowska parzona 211

Domowa wędzona kiełbasa chłopska Kiełbasa krakowska parzona Czas przygotowania: Składniki na 5 kg kiełbasy Składniki: 3750 g wieprzowiny kl. I (od szynki, biodrówka) 750 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka) 500 g pręgi wołowej 500 g słoniny osłonki białkowe fi 65 mm Przyprawy na 1 kg mięsa: 17 g peklsoli 15 g kminku 1,5 g pieprzu naturalnego

Kulinarne przygody Gatity
3 sposoby na najlepsze frytki 14239

wadze 100 g ma ok 314 kalorii. To ani szczególnie dużo ani mało. Ale jeśli porcja ma już 200 g (628 kcal), do tego dwie łyżki majonezu (338 kcal), karkówka (311 kcal) i kapusta zasmażana (245 kcal), wtedy mamy : 628 + 338 + 311 + 245 = 1522 kcal, a to już sporo jak na jeden posiłek. Jednak jeżeli pozostaniemy przy porcji

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Karczek dojrzewający 183

PRZEPIS Cukier - 3/4 szklanki karkówka około 1,5 kg Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5 łyżeczki. pieprz ziołowy -1,5 łyżeczki czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -5,6 ząbków zioła prowansalskie -1,5 łyżeczki bazylia -1,5 łyżeczki oregano -1,5 łyżeczki majeranek -1,5 łyżeczki Pończocha lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo szpagat

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 189

jest bardziej gęsty. Jedno jest pewne – to danie które koniecznie trzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone wino podkreśla smak warzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz

Trzeci talerz
Cannelloni z mięsem i pomidorami 133

było pyszne :)) Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje): 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 400 g mielonej karkówki 500 g dojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów 1 czubata łyżeczka domowej Vegety 2 czubate łyżeczki oregano 1 płaska łyżeczka bazylii sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru 125 g makaronu cannelloni

Smak mojego domu
Boczek w musztardzie duszony w białym winie 171

soczyste mięso, które świetnie komponuje się z aromatycznym sosem. Smak wina absolutnie nie jest wyczuwalny. Ja użyłam chudego boczku, ale Wy śmiało możecie użyć innego rodzaju mięsa, np. karkówki. Przepis jest banalnie prosty, więc śmiało każdy sobie z nim poradzi. (3-4 porcje) 500g boczku wieprzowego Marynata:   przyprawa do boczku (od Rafex ) + sól 2-3 łyżki musztardy (użyłam Kieleckiej

Di gotuje
Kulki śledziowe w zalewie 163

wieprzowe w zalewie octowej, to propozycja smacznej, zimnej przekąski. Dawniej były popularne na weselach. Przepis pochodzi ze starego zeszytu. 1/2 kg solonych płatów śledziowych 1/2 kg mięsa wieprzowego np. karkówki lub łopatki 1/2 kg mięsa wołowego  1 jajko 1łyżka mąki ziemniaczanej  pieprz, bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 1 litr wody  3/4 szklanki octu 10% 2 średnie

Praktyczna pl
Zrazy z karkówki z żurawiną 137

Roladki wychodzą przepyszne. Mięso jest miękkie, soczyste i idealnie komponuje się ze smakiem żurawiny. Dodatkowo lista składników nie jest wielka, a do ich przygotowania nie potrzeba wielkich umiejętności. 500g karkówki wieprzowej 3 cebule 4 łyżki żurawiny suszonej 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 litra bulion/wody 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego  mąka olej sól, pieprz Mięso

Di gotuje
ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE 187

ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE Bardzo smaczne i rozpływające się w ustach roladki o pomidorowo - serowo - winnym smaku. Składniki : ok kilogram karkówki lub mięsa od szynki  2 cebule 1 większy serek ziołowy ok 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 sok pomidorowy olej sol  pieprz słodka papryka czerwona w proszku Sposób  przygotowania: 1. Mięso myjemy i kroimy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Szynka w doskonałej marynacie 172

łyżeczka miodu sól peklowania 1-2  torebki 3/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki majeranku woda mineralna niegazowana ok. 1-2 l. ok. 1,5 kg.dowolnego mięsa (karkówka, pierś z indyka,szynka, schab) WYKONANIE  Mięso w takiej marynacie powinno leżeć 12 godzin. Szynkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok.30 min. Następnie zmniejszamy do 180 st i pieczemy jeszcze godzinę

W kuchennym oknie Ewy