karkówka - 4371 przepisów (strona:207/292)

Pieczona wołowina 140

całości. Wspaniała pieczeń do obiadu. Można ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej  . W ten sam sposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki

O kuchni z uczuciem
Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc 142

Wielkanoc to i biała kiełbasa musi być. Zrobiłam zapas będzie akurat do żurku   Składniki szybka wieprzowa 1,5 kg  karkówka 1,5 kg sól - 50 g pieprz - 1 płaska łyżeczka, mielony czosnek - 5 ząbków woda - 300 ml wody zimnej majeranek - 4 łyżki, suszony Tradismak jelita  Turbo Smak przyprawa do białej kiełbasy

Różowa kuchnia
Kotlety mielone z cukinią 120

idealne :)  Dzięki cukinii i wodzie kotlety są  mięciutkie i soczyste.  Cukinia dodaje im również s zczególnego smaku i aromatu. Składniki (10 niedużych kotletów): 500 g mielonej karkówki 1 mała cukinia (około 250 g) 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu

Smak mojego domu
Pyzy z mięsem 124

obranych ziemniaków 1 jajko 200 ml mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3-4 łyżki oliwy 0,5 kg karkówki mielonej 2 czubate łyżeczki majeranku pieprz do smaku sól do smaku Okrasa: 300 g boczku surowego wędzonego 2 cebule kilka łyżek oliwy (jeśli zachodzi potrzeba) Przygotowanie farszu: Cebulę i czosnek kroimy w drobną

Smak mojego domu
wędlina długo pieczona z wieprzowej łopatki 152

wędlina długo pieczona z łopatki Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania mięsa wieprzowego, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Z reguły na wyroby takie przeznaczamy schab, czy karkówki, ale ja dziś wyrób wykonam z łopatki. Pragnę bowiem pokazać że długa  obróbka termiczna  wpływa na kruchość wyrobu, w tak daleki sposób iż każdy rodzaj mięsa

Miód i pieprz
Meksykański gulasz z wołowiną 234

rozpływa się w ustach! Nie ma nic smaczniejszego! Wystarczy dobrej jakości pieczywo by goście byli oczarowani tym daniem. Składniki (na 4-6 porcji): 300 gram pręgi wołowej 350 gram karkówki wołowej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 lampka białego musującego wina 400 gram pomidorów z puszki krojonych 4 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy

Mango Papaja
Kiełbasa ala - Salami w przyprawach i ziołach 234

Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy  -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki -pieprz czarny 3 g/kg Przyprawy dodatkowe do obtoczenia ja dałem to co miałem pod ręką -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 ząbki -płatki suszonej cebuli -bazylia -oregano -zioła prowansalskie -tymianek -gorczyca mielona -papryka słodka -papryka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
KARKÓWKA STARZONA 128

łyżeczka soli peklowej folia aluminiowa Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich mięso, zawinąć raz po długości karkówki, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu żeby mięso obsychało. Suszyć

Z Majeczką w kuchni
Wołowina zapiekana z żurawiną i rodzynkami 85

Rating: Wołowina zapiekana z żurawiną i rodzynkami podana została dziś na obiad. Miała być karkówka, ale… jak wyciągałam mięso z zamrażalnika to się pomyliłam i gdy większość składników była już prawie gotowa zorientowałam się, że rozmroziło mi się nie to mięso…. Najważniejsze że oba to czerwone mięsa, więc za chwilę poznam wynik eksperymentu – piszę to gdy wołowina

Magiczny Garnek
Boczek suszony,dojrzewający-a'la włoska Panchetta 233

praskę 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno) 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Karkówkę przekładamy do metalowej lub szklanej  foremki,przykrywamy np.folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo  płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy

Swojskie jedzonko
karkówka wołowa obsuszana, dojrzewająca domowa wędlina 297

obsuszana wołowa karkówka Wiele osób stroni od wykonywania wyrobów z mięsa wołowego, moim zdaniem całkiem niesłusznie. Przecież z wołowiny również można wykonać kruche i delikatne wyroby. Oczywiście nie nadają się do tego chude części mięsa z udźca, ale poprzecinany delikatną siatką marmurkowego tłuszczu rozbratel, czyli kark wołowy, to już surowiec wprost idealny na wyrób pysznej domowej wędliny. składniki foremny kawałek

Miód i pieprz
Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną 133

obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać.  Składniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki

Smak mojego domu
Karczek z warzywami 162

Karczek z warzywami Kotlety z karczku z farszem z włoszczyzny   Składniki 2 kotlety z karkówki 1 marchewka 1/2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru … Czytaj dalej Karczek z warzywami

czarrna od kuchni
Placek ziemniaczany z gulaszem 110

podać również z sosem pieczarkowym , a przepis znajdziesz tutaj  , a jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane z marchewką i serem to przepis znajdziecie tutaj Gulasz 500 g  karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 czerwona papryka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól

O kuchni z uczuciem
Ragoût z jelenia z grzybami 102

mięsa z jelenia (gulaszowe, karkówka), mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec...), 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (u mnie prawdziwki), 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml bulionu (u mnie bulion z drobiowy), sól, 1,5 źdźbła trawy żubrowej* Mięso pokroić w kostkę (mniej więcej o boku

królestwo garów