masa do tortu - 6951 przepisów (strona:208/464)

Tort czekoladowy z wiśniami 245

parę, z mrożoną wiśnią od  Poltino . Z wiśni przygotowałam aromatyczną frużelinę, która doskonale przełamała słodki smak tortu. Zachęcam Was do podjęcia wyzwania i przygotowania takiego tortu. PRZEPIS NA TORT  CZEKOLADOWY  Z WIŚNIAMI Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy(...)mrożonych wiśni Poltino 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny Przygotowanie: 1.  Jajka ubić z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Lub osobno ubić białka, a do piany dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito. Do ubitej piany jajecznej dodać mąkę z kakao i proszkiem

kolorowotorcikowo
Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białej czekolady oraz nektarynkami i jagodami (pierwsze święto bloga!) 185

nadzienie to koncepcja własna. Nie jest zbyt słodkie, ani mdłe. Miałam pewien problem z lukrem plastycznym, bo pierwszy raz z niego korzystałam, ale efekt końcowy jest raczej zadowalający ;) TORT RED VELVET CAKE Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY ORAZ NEKTARYNKAMI I JAGODAMI Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)kakaem, sodą i solą. Następnie dodajemy do sypkiej mieszanki masło i olej. Całość mieszamy, starając się dobrze napowietrzyć. W drugim naczyniu mieszamy jajka, kefir, ekstrakt waniliowy, ocet oraz barwnik - masa musi być jednolita. Kolejny etap to połączenie zawartości obu misek. Gładkie ciasto przelewamy do okrągłej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut

Życie zamknięte w smaku
Tort chałwowy i pierwsze urodziny bloga 198

lubię. Mam przez to znacznie mniej czasu na gotowanie, bo sporo czasu zajmuje mi praca i oczywiście moje małe pociechy Takim małym symbolem na zakończenie pierwszego roku blogowania jest tort chałwowy. Ja oczywiście jak to ja pierwszy kawałek spróbowałam zaraz po przełożeniu ciasta kremem, ale stanowczo jest bardzo pyszny po nocnym chłodzeniu się w lodówce. Bardzo słodki, pyszny. Składniki(...)stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. 2 jajka rozkłócić z resztą mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Masę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego mleka. Mieszać do zgęstnienia. Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Płaty biszkoptu nasączyć herbatą

dom-agi.pl
Idealny biszkopt czekoladowy/kakaowy 237

się odratować. W środku był idealny, wilgotny, nie potrzebował żadnego nasączania, a właśnie takich ponczowanych nie lubię. Biszkopt ma smakować sam w sobie. I ten jest idealny. Do każdego tortu. Jeśli upieczesz w mniejszej formie, np. 23 cm, wyjdzie wyższy, pilnuj wtedy czasu pieczenia, żeby doszedł w środku. Metoda suchego patyczka jest tu niezawodna. Aha, jeśli nie masz domowego cukru(...)rozpuści. Wlewaj po 1 żółtku i dalej miksuj, do połączenia. To już koniec pracy miksera/robota. Wsyp suche składniki. Ręcznie i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką miksera, ale nie miksuj. Masa powinna pozostać puszysta i nie tracić objętości. Jeśli mocno opadnie, z biszkoptu najpewniej nici. Ciasto przelej delikatnie do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika

Anioszek w kuchni
Krem kakaowy 326

fantazyjne dekoracje, jest także bardzo trwały – po schłodzeniu masło twardnieje i dodatkowo utrwala wygląd dekoracji na babeczce czy torcie. Podane proporcje wystarczą na przełożenie i dekorację średnich rozmiarów tortu o średnicy 20-22 cm lub na dekorację (duże rozetki) 2 blaszek babeczek (24 sztuki). Składniki: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1,5 szklanki mleka 5 łyżek cukru pudru(...)bąbelki. Ważne, żeby budyń nie miał żadnych grudek. Przelewamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło na krem miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli w kremie dalej widać małe grudki budyniu i nie da się ich połączyć mimo miksowania

Ciastkozercy
Meksykańskie kotleciki 244

Jeżeli lubicie jedzenie na ostro to musicie posmakować innej odsłony kotletów mielonych.  pół kg drobiowego mięsa mielonego  1 cebula czerstwa bułka jajko pół łyżeczki

Humanistka w kuchni
Marchewkowy torcik z serowym kremem 199

kolejny do kolekcji moich tortów. Marchewkowy z serowym kremem. Proste składniki, prosty w wykonaniu, prosta dekoracja. Jeśli lubicie marchewkowe ciasta (a kto nie lubi:), to ten torcik sprawi, że polubicie je jeszcze bardziej. Upiekłam go kiedyś na niedzielną kawę u naszych przyjaciół, dlatego zdjęcie w przekroju zrobiłam z telefonu i na szybko, póki ostatni kawałek jeszcze zostawał na talerzu(...)pomarańczy Marchew zetrzeć na drobnej tarce, jeśli jest bardzo soczysta, odcisnąć lekko. Orzechy zrumienić na suchej patelni, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Ciągle ucierając dodać olej, marchew, otarta skórkę. Mąkę, sodę, proszek i cynamon przesiać, wsypać do płynnych składników, wymieszać. Wsypać orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy

Obiad gotowy
Tort kokosowy 408

mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie tortu Herbata z łyżeczką aromatu migdałowego (szklanka) 100g płatków migdałów 50g wiórków kokosowych Dzień wcześniej: Mleczko kokosowe należy schłodzić w lodówce. Następnie wyciągamy z lodówki, otwieramy i zbieramy powstałą śmietanę(...)ubijania dodajemy cukier nie przerywając miksowania.  Dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesiewamy oba rodzaje mąk (cały czas miksując na niskich obrotach). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu

Kolizje Smaków
Tort niebiesko biały 229

nadałby się alkohol w stylu „kamikadze”, niestety nie mogłam wykorzystać tego pomysłu, gdyż dzieci również jadły ten tort. Postanowiłam więc wykorzystać jagody i nutkę syropu kurakao. Całość tortu zwieńczyłam białymi i niebieskimi wiórkami kokosowymi. Składniki: Biszkopt: - 10 jajek; - 3/4 szklanki cukru; - 1,3 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; - 1 łyżeczka niebieskiego barwika spożywczego w proszku(...)błyszcząca. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując po każdym dodanym. Na koniec dodać barwik spożywczy i zmiksować na małych obrotach miksera do całkowitego rozprowadzenia barwnika w masie. Obydwie mąki przesiać do jednej miski. Do ubitej piany dodać około 1/3 część mąki i miksować na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund, dodać drugą porcję mąki i znów króciutko

dom-agi.pl
Kokosowy tort bezowy z karmelizowanym ananasem 300

brzegi, ale przechodząc koło półek z ananasami ich zapach nas dosłownie zauroczył! Idealnie słodkie, soczyste i lepiej jak my kupcie dwie sztuki, bo to co nie wykorzystacie do tortu z pewnością zjecie podczas pracy ;) U nas tak właśnie było ;) Składniki na blaty bezowe: 7 białek, szczypta soli, 350 g drobnego cukru, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)Kiedy cały cukier będzie już zmiksowany z białkiem i powstanie błyszcząca piana, dodajemy skrobie, ocet i wiórki kokosowe jeszcze chwile miksując. Na blaszkach rysujemy 18 cm koła i wykładamy masę dzieląc równo na cztery części. Blaty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze ok. 70 minut

Plate of Joy
Biszkopt – prosty przepis 241

pieczenia, a mimo to wychodzi bardzo puszysty. Biszkopt ten jest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie pyszne. Przepis Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (dobrze żeby był(...)partiami, ubijając po dodaniu każdej partii. Następie dodajemy powoli żółtka ubijając cały czas, aż do połączenia się składników. Mąkę i mączkę ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do powstałej wcześniej masy, całość mieszamy łyżką, aż do połączenia się składników. Lepiej nie używać do tego miksera, bo może masa nam opaść, no chyba że mamy wolnoobrotowy mikser z mieszadłem, to powolutku można

KasiaiKrzysiu.pl
Tort z czarną porzeczką 139

Tort z czarną porzeczką jest lekki, owocowy i nie za słodki. Można powiedzieć, że niemal idealny Sprawdzi się na urodziny, ale także bez okazji, na przykład na niedzielnym stole. Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek , możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka(...)szklanka o pojemności 200 ml Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody

Słodki sentyment
Tort z czarną porzeczką 143

Tort z czarną porzeczką jest lekki, owocowy i nie za słodki. Można powiedzieć, że niemal idealny Sprawdzi się na urodziny, ale także bez okazji, na przykład na niedzielnym stole. Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek , możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka(...)szklanka o pojemności 200 ml Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody

Słodki sentyment
Tort Hawana 271

Przyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami, smakuje równie dobrze. Jeśli macie swój sprawdzony sposób na biszkopt możecie go wykorzystać, ja tymczasem przedstawiam Wam mój numer jeden. Według mnie najlepszy, a do tego nie zdarzyło mi się, aby nie wyszedł, jest(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przygotowane żółtka oraz cukier, miksujemy aż się połączą.  3. Mąkę tortową oraz ziemniaczaną wsypujemy na sito. Przesiewamy do miski jednocześnie mieszając masę łyżką.  4. Biszkopt wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. 5. Biszkopt wyciągamy z tortownicy, przecinamy tak aby powstały 3 krążki

Kuchenne aromaty
JESIENNY CZEKOLADOWIEC 150

mieszając, gdy uzyskamy jednolitą masę pozostawić nad kąpielą wodną jeszcze przez ok. minutę od czasu do czasu zamieszać. Odstawić na bok. Jajka z cukrem ubić mikserem na kogel - mogel. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać jeszcze ciepłą (nie gorącą, ma być lekko ciepła) masę czekoladową i delikatnie łopatką(...)cieniutką warstwę masy waniliowej (2-3 łyżki). Następnie na krem wyłożyć cały mus jabłkowy, wyrównać wierzch i schłodzić ok. 15- 20 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Delikatnie na mus jabłkowy kładziemy drugi blat ciasta i rozsmarowujemy pozostały krem waniliowy. Wyrównujemy wierzch i obsypujemy wierzch starta gorzką czekoladę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu. Tort przechowywać z lodówce

Ciastka - domowe słodkości
SEROMAKOWIEC 519

  Seromakowiec , czyli ciasto, które łączy dwa ulubione wypieki bożonarodzeniowe w jednym. Jeżeli ktoś nie wie na co się zdecydować - czy na wspaniały sernik z babcinego

W kuchni Karmel-itki
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia 8269

Przepis na ciasto Kinder Bueno bez pieczenia jest konsekwencją gorącej miłości, jaką żywię do tego batonika. Ciasto wymyśliłam w taki sposób żeby było łatwe do zrobienia

Słodki Blog
Tarta z masą marcepanową i rabarbarem 164

Nie mogę Was zmusić do upieczenia tego ciasta, ale napisze tylko, że jeśli nie spróbujecie, to może się okazać, że straciliście okazję na zjedzenie najlepszego w

Mienta blog
BEZA Z KREMEM Z MARAKUI 178

Tort bezowy, który idealnie sprawdza się na przyjęciach. Wygląda efektownie i jest bardzo podzielny - już mała kawałek wystarcza, by poczuć odpowiednią dawkę słodyczy. Tym razem przygotowałam go z  orzeźwiającym i lekkim kremem z bitej śmietany i marakui.  Aby krem był bardziej trwały dodałam do niego rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę, którą przed wmieszaniem do masy minimalnie podgrzałam - tylko

cool and minty
Walijskie ciasteczka z patelni 181

Pieczenie. Jedzenie. I ratowanie ostatnich czterech ciastek przed łakomczuchami aby mogły swoje miejsce, jako 1003 wpis, znaleźć na moim blogu.  Poniekąd ciasto na ciasteczka wykorzystałam w przepisie na tort mango- papaja, który jest moim tysięcznym wpisem.  Składniki (na około 30 ciastek, aczkolwiek wszystko zależy od wielkości): 250 gram mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)gram cukru  120 gram margaryny  szczypta soli  100 gram rodzynek  1 jajko  Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam. Margarynę ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję resztę składników (prócz rodzynek) i szybko zagniatam ciasto, na koniec dodając odciśnięte z nadmiaru wody bakalie. Wałkuję ciasto na grubość 1,5 cm delikatnie podsypując mąką i wykrawam średniej wielkości

Mango Papaja
Wegański „sernik” kokosowy z mango (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański, bez pieczenia) 203

tort za milion dolarów (physalis to cudne perełki 😊)  a wykonuje się go szybko i jest przepyszny. Naszym zdaniem biała część jest dużo lepszą wersją wegańskiego sernika niż np. tofurnik za sprawą kokosowego kremu, więc zdecydowanie warto zapoznać się z produktami, które oferuje sklep Kuchnie Świata  i umożliwiają nam stworzenie takich cudowności 😍  Składniki (śr: 18cm): Masa „serowa” kokosowa

Candy Pandas
Ekspresowa kremówka na herbatnikach z sosem toffi 398

Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko. Mam sprawdzony krem z ciasta karpatkowego - klik , więc dodałam

Di gotuje
Szmaragdowy tort z kremem maślanym 182

bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru (użyłam cukru pudru) – 5 białek – 2 łyżki ekstraktu z wanilii – 375g mąki – 4 łyżeczki(...)opakowanie) – pół łyżeczki soli – 355 g mleka – barwnik do ciasta w formie żelu (Wilton) * wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Masło ubić na puszystą, jasną masę, dodać cukier puder. Po kolei dodawać białka i cały czas miksować. W mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania