masa do tortu - 6951 przepisów (strona:212/464)

Tort z bitą śmietaną i owocami 168

okazji zrobiłam pyszny tort z bitą śmietaną i owocami – truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. Kto z Was ma ochotę na kawałeczek? Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy) 5 jajek (białka odzielone od żółtek(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania – zacznij stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijając – zacznij dodawać żółtko po żółtku. W drugim naczyniu połącz ze sobą mąki, przesiej je, ostrożnie wmieszaj do masy z jajek i cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach ! Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym

Moja pasja smaku
Tort z bitą śmietaną i owocami 208

okazji zrobiłam pyszny tort z bitą śmietaną i owocami – truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. Kto z Was ma ochotę na kawałeczek? Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy) 5 jajek (białka odzielone od żółtek(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania – zacznij stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijając – zacznij dodawać żółtko po żółtku. W drugim naczyniu połącz ze sobą mąki, przesiej je, ostrożnie wmieszaj do masy z jajek i cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach ! Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym

Moja pasja smaku
Letni tort truskawkowy 233

sezonowymi owocami. Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy 25 cm 4 duże jajka 180 cukru 60 g pszennej mąki 80 g kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta(...)cukrem zaparz w kąpieli wodnej, cały czas mieszając trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli, zdejmij z ognia i ubij na puszystą i sztywną masę. Przesiej mąkę z proszkiem, skrobią kukurydzianą i dodaj do jajecznej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a następnie napełnij masą. Piecz

codojedzenia
Mini Torcik Cukierkowy 206

Robiąc swój tort urodzinowy przy okazji zrobiłam mini tort dla mojego syna - tak bez okazji, tak po prostu. Zniknął jak kamfora - bardzo mu smakował i do tego bardzo się ucieszył. A uśmiech mojego dziecka to najlepszy prezent jaki mogłabym sobie wymarzyć. Biszkopt:  2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko(...)czerwony Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu, aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka oraz barwnik spożywczy i tu rola miksera się kończy:) Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu

Blondynka Gotuje
Tort bez pieczenia 290

dekoracji, ale także do przełożenia biszkoptów. Świetnie pasowałyby do słodko-kawowego smaku. Ja zapisuję sobie na następny raz, a Wy możecie skorzystać z tej rady już teraz ;) Do przygotowania tortu wykorzystałam niedużą foremkę o średnicy 18 cm. Składniki: 150 g/ ok. 18 sztuk podłużnych biszkoptów (u mnie dł. 10 cm) 180 g okrągłych biszkoptów 250 ml mocnej kawy dowolna nalewka(...)mikrofalówce, dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy krótko do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy do masy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Okrągłe biszkopty zamaczamy po jednym w kawie z alkoholem, ważne, żeby nie robić tego zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło za mokre. Układamy

Ciastkozercy
Tort makowo kokosowy 435

miałam takiej tylki więc musiałam sobie kupić. Jak już sobie kupiłam to musiała nabrać mocy a ja musiałam dostać chęci żeby  go zrobić. W końcu zrobiłam. Zrobiłam tort z makowym biszkoptem, kokosowym blatem i krem na bazie bitej śmietany z mascarpone. Posmarowany dżemem i posypany płatkami migdałów. Palce lizać. Składniki: Biszkopt makowy 7 jajek 7 łyżek cukru(...)dżem brzoskwiniowy do posmarowania migdały płatki  Kresto do posypania Przygotowanie:Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku i miksować tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielony mak i wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do wypieków

Ala piecze i gotuje
Powitalne ciasto orzechowe z czekoladowym kremem z awokado 206

tort, to jednak z łatwością mogące go zastąpić. Ciasto pieczone na wzór biszkoptu wyrasta z nieznaczną „górką” i z łatwością udaje się przekroić na dwa blaty. Marzący o wysokim torcie mogą upiec go z podwójnej porcji. Jest bezglutenowe, bez dodatku cukru, a zawarty w nim tłuszcz pochodzi wyłącznie z orzechów, kakao oraz awokado. Smak orzechów laskowych łączy się(...)osobnym naczyniu umieścić jajka wraz z syropem klonowym, ekstraktem i szczyptą soli. Miksować całość przez około 10 minut, aż do powstania gęstej pianki oraz znacznego, nawet trzykrotnego zwiększenia objętości masy. Dodać suche składniki, całość delikatnie, niemniej dokładnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy, delikatnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C (T) i piec około 30-35 minut

Even Better Food
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 328

tortu. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 16 cm: 150 ml śmietanki kremówki 36% 100 – 110 g białej czekolady 150 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy

Słodki Pomysł
Keto ciasto kokosowo- cytrynowe (Paleo, LowCarb) 319

będzie się komponować także z sosem jogurtowym. Na przykład takim jak w tym przepisie . Do tego pasowałyby sezonowe owoce, np. borówki czy truskawki. Można je równie dobrze wrzucić do masy przed pieczeniem. Uzyskamy wtedy kokosowe ciasto owocowe. Podobny wypiek planuję popełnić na dniach, bo nie jestem w stanie już dłużej opierać się piętrzącym się na straganach truskawkom… To jest(...)towarzystwa- czy to w postaci lodów z kalafiora czy też owoców sezonowych. Sprawdzi się jako deser na letnie dni. Dania Deser , Przekąska Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciasto kokosowe , torcik , tort Porcje 12 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 40 minut Składniki 2 jajka 1 szklanka gęstego mleka kokosowego 1/4 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki erytrytolu 2 łyżki rafinowanego oleju

Modern Cave Girl
Tęczowe babeczki dla dzieci 481

kawałka tortu). Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Świeże lub mrożone borówki Żelki tęcze Niebieski barwnik spożywczy składniki na krem: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy borówki

Ciastkozercy
Tort „Pożegnanie lata” 208

Wieczory stają się chłodne i coraz przyjemniej sięga się po herbatę, której akompaniują pachnące kanikułą ciasta. Korzystając jeszcze z tego, co daje nam w tym okresie natura, warto upiec tort pełen letnich skarbów: cierpkich jeżyn, kwaśnych porzeczek, słodkich borówek i oblanych czerwienią malin, które skąpane w bitej śmietanie i ukryte między lekkim jak puch biszkoptem, staną się prawdziwym ukoronowaniem lata(...)żółtka, cały czas miksując.  Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj w osobnym naczyniu, a następnie przesiej. Mąkę dodawaj stopniowo do piany, mieszając łyżką delikatnie w jedną stronę. Gotową  masę umieść w tortownicy z położonym na spód papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do  160ºC  i  piecz przez   30-40 minut   do suchego

Food Square
Patera do ciasta (i nie tylko) 174

moich dziewczynek, bo mam ambitny plan nauczyć się te torty w końcu zdobić ;) trzymajcie kciuki za powodzenie tej misji :D Właśnie - torty! Dzięki dolnemu rantowi i dużej średnicy do tortów jest idealna! Ale, aleee... Styl naszego domu będzie raczej nowoczesny, ale patera pasuje do każdego wystroju i pięknie się prezentuje nie tylko w nowoczesnych wnętrzach, ale też na starych, antycznych(...)moja Mama ma taką szklaną :) ( o tutaj ją widać w przepisie na grzybki ) odkąd pamiętam, czyli przyjmijmy, że od jakichś +20 lat! Jest nie do zdarcia ;) wytrzymała całą masę imprez, mniejszych i większych, i nadal nie widać po niej, żeby się na emeryturę wybierała ;) różnica między tą moją nową, a tą Mamy (poza wyglądem) jest taka, że Mama

Kolorowy Przepisownik
Ptysie w trzech odsłonach 143

Dzisiaj przepis na ptysie z nadzieniem w trzech wariacjach smakowych. Ciasto bardzo proste w wykonaniu, smaczne i efektowne. Ciasto: 1 szkl wody 100g masła 1 szkl

Słodki Blog
Biszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany. 2888

Biszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany – czyli najlepszy biszkopt do ciast i tortów! Nie opada, a smakuje wyśmienicie! W dodatku jest bez użycia proszku do pieczenia i innych ulepszaczy :) Przepis widniał na blogu już w 2013 roku, ale zdjęcie było masakryczne i opis też do końca nie kompletny – teraz wzbogaciłam go o cenne wskazówki ;) Wysokość biszkoptu możecie(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt – Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i dalej ubijać aż masa będzie sztywna (po przejechaniu nożem powinien zostać ślad). Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać ze sobą i przesiać przez sitko. Zwolnić obroty miksera do najniższych

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania