Tort z kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Przełożony brzoskwiniami z puszki. Jest delikatny i smaczny, rozpływa się w ustach. Zrobiłam go na 18 urodziny córki. Nie mam zdjęcia przekroju bo nic nie zostało. Widocznie im smakował :) Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mąki pszennej Krem 1 litr kremówki(...)mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix brzoskwinie w puszce Przygotowanie:Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku. Nadal miksować tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy 28 cm wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię
Ala piecze i gotujeczekoladowy z dodatkiem kawałków cukierków czekoladowo-orzechowych, nasączony ponczem pomarańczowym z bourbonem. Przekonani już do zrobienia ? Tort z serii tych - "zawsze się udaje" i "każdemu smakuje" ! PRZEPIS NA CZEKOLADOWY TORT Z "MICHASZKAMI" Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 100 g czekolady(...)cukierków "Michaszki" 70 g czekolady deserowej 1 łyżka oleju świeże maliny kruszone bezy Przygotowanie: 1. Jajka ubić z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Lub osobno ubić białka, a do piany dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito. Do ubitej piany jajecznej dodać mąkę z kakao i proszkiem
kolorowotorcikowocmok. Starsi panowie, starsi panowie, starsi panowie dwaj... Za czym kolejka ta stoi ? A to dopiero początek :) Przepis na moje łazanki znajdziecie tutaj . A dzisiaj zdradzę recepturę na pyszny tort czekoladowy jak z dawnej kawiarni "Ziemiańska". Za inspirację dziękuję Agnieszce z WolnaKuchnia SKŁADNIKI: 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g dobrego ciemnego kakao 2 gorzkie czekolady o min. 70% zawartości(...)pieczenia, kakao i cukier i szczyptę soli. W drugiej misce za pomocą trzepaczki rozkłócamy jajka z maślanką. Następnie do miski z mąką wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a potem dodajemy masę jajeczną. Całość mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 20 -22 cm. i pieczemy 90 minut w 160 stopniach. Krem czekoladowy: w rondelku podgrzewamy
Kuchnia w opałachszczypta soli Krem czekoladowy:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%200 g nutelliPoncz:pół szklanki wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżka cukru3 łyżki dowolnego alkoholu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki)Dodatki i dekoracje:Dżem - u mnie z czarnej porzeczkiposypka czekoladowamini bezikiczekoladowe gwiazdki(lub wedle uznania)Sposób przygotowania:1. Zrobić biszkopt: Obie mąki i kakao(...)dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości
Kuchnia domowa Aniczas szybko leci! Minął już (a dokładnie 3 dni temu) 3 rok bloga Candy Pandas a więc pora na tort! 🎉🎈 I to nie byle jaki bo z kategorii "słodyczowego przepychu" 😍 Nie jest w kształcie pandy ale zawiera wszytko to co lubimy najbardziej 💗 Dziękujemy Wam, naszym czytelnikom, komentatorom czy po prostu gościom. Bez Was blog by się(...)dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąkę, kakao i skrobie wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto
Candy PandasKolejny pomysł na słodkie Halloween to pyszny tort czekoladowy z kremem Oreo i pajęczą dekoracją :) Biszkopt upiekłam według przepisu na prosty biszkopt czekoladowy , zmieniłam tylko nieco proporcje, żeby tort był wyższy (wszystko podaję poniżej), piekłam go w dwóch niedużych foremkach (16 cm każda). Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)takich jak tu ). Lukier przekładamy do woreczka strunowego i malujemy oczy na Oreo, czarne źrenice malujemy rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń (może być prosto z lodówki) i dalej miksujemy. Oreo wkładamy do worka i rozgniatamy wałkiem (można też rozmiksować je w blenderze na proszek), dodajemy
Ciastkozercykompotu Wszystko składniki (z wyjątkiem wiśni) dokładnie połączyć. Przelać do garnka o grubym spodzie, podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić. Masa śmietanowa: 1 litr śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić mikserem na sztywno, na koniec dodać cukier i połączyć na wolnych obrotach. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć(...)rozprowadzić ½ frużeliny, na koniec ¼ porcji śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, ponownie nasączyć, rozprowadzić pozostałą część frużeliny i ¼ śmietany. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Pozostałą śmietaną ozdobić boki i wierzch tortu. Dekoracja z czekolady: 150 g gorzkiej czekolady papier do pieczenia Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą przekładamy do rękawa cukierniczego (u mnie wykonany z kawałka kartonu) i w dowolnej
kulinarnyswiatdomiPięknie wyrastający, oryginalny biszkopt, o niepowtarzalnym smaku- który może stanowić niebanalną podstawę wielu tortów. Irlandzki Likier Baileys nadaje mu wyjątkowy smak i piękny, ‘procentowy’ aromat. Połączenie go z kremem przygotowanym na bazie likieru, będzie spełnieniem marzeń nie tylko irlandzkich, ale wszystkich ( pełnoletnich ) łakomczuchów! Zapraszam do pieczenia!… SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy(...)pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Dodajemy liker i miksujemu do momentu połączenia się likeru z kremem z żółtek. Do masy powstałej z ubitych żółtek i likieru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń oraz cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pianę
Domowe Tortymojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną Jeżeli piekliście kiedyś Pavlovą z mojego przepisu… to ten jest bardzo podobny. Różnica polega na tym, że
moj przepis naprzypalić). 11. Gdy masa zacznie bulgotać, zdjąć z ognia i przełożyć ją na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni blat kruchego ciasta. Ciasto odstawić do ostudzenia. Ostudzone ciasto wstawić na całą noc do lodówki. 12. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest
Mała CukierenkaPrzepis na ciasto marchewkowe z orzechami, który Wam pokażę jest bardzo łatwy a jego efekt wspaniały. To ciasto zawsze kojarzyło mi się z jesienią, chyba za
Słodki BlogCytrynowy krem na bazie serka mascarpone, beziki i borówki to połączenie, które jest nieziemsko pyszne! Postanowiłam przygotować z niego łatwe ciasto, które okazało się hitem i
Di gotujeMasło utrzyj na puszystą masę. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Do utartego masła stopniowo dodawaj ubite jajka z cukrem, cały czas mieszając. Na końcu wlewaj cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Czekolada nie może być za gorąca, bo nam roztopi masło ! Wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Gotowym kremem przekładaj ciasta, torty, ciasteczka
Przepisy i porady kulinarnePrzepis autorski (mój). Mazurek to typowe ciasto świąteczne - kuchni polskiej. Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy np. marcepanowe. Nadzienie
Di gotujepieczenia, dodać do masy z jaj, wymieszać ręcznie. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną srebrem. Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Wymiary blachy: okrągła o średnicy Sposób przygotowania kremu: Śmietanę zmiksować ze Śnieżką, dodać wiórki kokosowe i starty na tarce o grubych oczkach wafelek, wymieszać ręcznie. Sposób przygotowania tortu: Biszkopt przekroić
Przepisy kulinarne babci Antoniny