masa do tortu - 6951 przepisów (strona:209/464)

Tort z m&m's-ami 425

Następnie dodałam żółtka (po jednym), cały czas miksując. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszałam i przesiałam przez sito. Dodałam ją do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszałam łopatką. Masę wylałam na blaszkę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).  Upieczone ciasto wyjęłam(...)wysokości około 50 cm. Wstawiłam ciasto ponownie do piekarnika i studziłam przy uchylonych drzwiczkach.  Gdy ciasto wystygło przekroiłam je na 3 blaty (wierzchnią warstwy wykorzystałam jako spód tortu, zaś spód ciasta - jako wierzch tortu). Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Powstałym kremem przełożyłam blaty ciasta, każdy z nich nasączając herbatą. Wierzch i boki tortu również posmarowałam kremem

Kulinarny Pamiętnik
Tort orzechowo czekoladowy 115

Masę wyłożyć do tortownicy i równo rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Czekoladę zetrzeć lub drobno posiekać. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem. Dodać 150 g czekolady i wymieszać. Ciasto ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, ścisnąć obręczą do tortów

królestwo garów
Beza. Wszystko co najważniejsze 283

Beza francuska, klasyczna, jest świetnym, delikatnym i bardzo wdzięcznym ciastem. Jeśli tylko opanujecie podstawy jej wykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru(...)Masę bezową wyłożyłam na blachę dwoma łyżkami stołowymi, zrobiłam wgłębienie na krem. Suszyłam 1 godzinę 20minut w piekarniku z termoobiegiem, w 120⁰C. Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami.   Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova

Karo in the Kitchen
TORT MLECZNY - KINDER 169

słodki, z dużą ilością śmietany, po prostu pyszny. Udekorowany jajeczkami i batonikami Kinder. Dekorację można wykonać dowolną, ja zrobiłam ją z tego o miałam w domu, możemy jeszcze udekorować tort ozdobnie bitą śmietaną. Polecam ciasto na urodziny dla dzieci(...)puch, następnie dalej ubijając wsypujemy partiami cukier a po chwili wlewamy żółtka. Następnie dodajemy olej i wszystko mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewając wsypujemy je do masy, delikatnie mieszamy szpatułką aby ciasto nie opadło. Wylewamy na wyłożoną folią tortownicę 24 cm, i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez około 35-40 minut. Po upieczeniu biszkopt

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort cytrynowo - bezowy 238

dodatkowo świeże maliny :-) Taki tort to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Blaty bezowe można zrobić wcześniej a krem robi się naprawdę ekspresowo. Jeśli macie w lodówce zbędne białka, zróbcie bezowy tort! Nie ma pyszniejszego wykorzystania białek niż beza! Polecam :-) Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 300 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia(...)odcisnął się potem na bezie.   Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na dwie równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach

maniapieczenia
Tort z maślanym kremem orzechowym 163

Tort z maślanym kremem orzechowym i solidną porcją rumu przygotowałam na obchody kolejnej rocznicy ślubu rodziców. Nie jest ani bezglutenowy, ani bezcukrowy, ani niskokaloryczny, ale za to pyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki(...)rozgrzać do 175 stopni (155 z termo obiegiem). Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać  z proszkiem do pieczenia i octem – trzeba to zrobić w troszkę większej miseczce, ponieważ masa bardzo rośnie. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie

Kuchenne zapiski Edyty
Walentynkowy tort serce 177

tegoroczne Walentynki postanowiłam zrobić własnoręcznie tort. Niestety, moje osiągnięcia w sferze cukierniczej do tej pory były raczej marne, więc spodziewałam się klapy. Na szczęście wszystko się udało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym(...)kakaoNa kremy:- 1 litr śmietany 30%- opakowanie fixu do bitej śmietany- 4 łyżeczki cukru pudru- opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy

W poszukiwaniu inspiracji
Tort Miś 176

wycinanie kształtów. Warto również już na etapie składania misia ułożyć go na naczyniu lub desce, na którym go podamy i pod spód umieścić serwetkę albo papier, gdyż gotowy tort ciężko będzie przenieść na inne naczynie. Składniki: Biszkopt jasny (średnica 26 cm): 5 jajek 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny(...)łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt jasny: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Partiami dosypujemy cukier aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko ze sobą łączymy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem

My simple kitchen
Drożdżówki dyniowe Cinnamon Rolls 175

cukru pudru lub więcej, do smaku 1 – 2 łyżek mleka W misce umieszczamy serek i cukier puder. Przy pomocy miksera mieszamy do momentu otrzymania gładkiej masy. Jeśli polewa z serka wyjdzie za gęsta dodajemy 1-2 łyżek mleka.   Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na polewę. Użyłam mąki pszennej luksusowej(...)krojenia ciasta. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 190°C, piekłam na najniższym poziomie. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów

Słodki Pomysł
Tort Mleczna kanapka 201

Tort Mleczna kanapka powstał na bazie przepisu na  ciasto wuzetkę. Niby ciasto i krem śmietanowy ten sam ale wykonanie w okrągłej formie i odpowiednie wykończenie daje zupełnie inny efekt. W mojej rodzinie jest to najbardziej popularne ciasto, szczególnie wśród młodzieży. Michał od razu bierze dwie porcje i jeszcze niejedną dokładkę(...)minut. Krem śmietanowy • Żelatynę zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła proszek i wymieszać. • Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęstą masę. • Do żelatyny wlać wrzącą wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. • Do śmietany wlać żelatynę i bardzo szybko wymieszać. • 1/3 śmiatany

To co kocham
Smerfny tort o smaku lodowych cukierków! 205

się mleko wlać roztwór mączny i stale mieszając doprowadzić do ponownego wrzenia. Wyłączyć, pozostawić do całkowitego wychłodzenia. Masło rozbić mikserem i łyżka po łyżce wkręcać do niego wcześniej przygotowaną masę. Do części kremu można dodać odrobinkę barwnika. Pozostałe składniki: około 15 sztuk cukierków o smaku  lodowym 25 ml wody pianki w kształcie smerfów Do małego rondelka włożyć cukierki(...)rozpuszczenia. Wykonanie końcowe: Biszkopt przekroić tak, by powstały 3 blaty. Każdy blat uprzednio nasączyć ponczem przygotowanym z cukierków i dopiero przełożyć warstwą kremu. Ścisnąć dobrze ciasto, posmarować cienko kremem tort z wierzchu i po bokach oraz ozdobić piankami. Przechowywać w lodówce i smacznego! :-) Ps. Ciasto jest tylko delikatnie miętowe, by nadać mu większy posmak, można dodać pokruszone cukierki także

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami 260

Dziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc może być nawet i bez okazji :) Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)jasny: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki. 2. Biszkopt

Na Ciasteczkowych Papierach
Białe brownie z kremem kinder i polewą z białej czekolady 174

Torcik wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu. Biszkopt jest rewelacyjny - wilgotny, puszysty, pachnący białą czekolada i nuta kawy. Do tego aksamitny krem z batonikami Kinder oraz biała polewa. Tort dla wielbicieli słodyczy. Biszkopt Brownie (20 cm) ¼ szklanki soku jabłkowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g margaryny lub masła 100 g białej czekolady ¾ szklanki cukru (drobnego do wypieków) 2 jajka(...)wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do ciepłej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka i jogurt grecki. Do jajek przelewamy czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko

VioletoweKucharzenie
Ciasto Gaja bez pieczenia z Nutellą i truskawkami / No Bake Nutella and Strawberries 'Gaia' Cake 195

piekarnika. Zobaczcie, jak przygotować to ciasto na moim filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Do naszego ciasta bez pieczenia z galaretką i nutellą przygotowujemy spód z masy jak do trufli bajaderek. Możecie wykorzystać do niego gotowe ciasto bez kremów i owoców (babkę, muffinki, ciasto drożdżowe itp.) lub herbatniki, biszkopty albo inne ciastka. Możecie też połączyć ciasto(...)połowę. Ciasto Gaja z jogurtem i nutellą zawiera też dość słodki krem czekoladowy z mascarpone - jeśli lubicie gorzką czekoladę, zdecydowanie warto użyć jej w kremie. Dzięki nutelli nasz tort bez pieczenia jest dość słodki, więc należy pamiętać o ostrożnym słodzeniu warstwy jogurtowej. Jogurtu można nie słodzić też wcale. Ciasto Gaja bez pieczenia z galaretką i truskawkami to prosty, słodki torcik

Lekcje w kuchni
Ciasto Toffi bez pieczenia – Krakersik 681

To ciasto uratowało mnie, gdy okazało się, że w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu nie działa piekarnik! Nawet nie wiecie jaka byłam załamana tym faktem :(. Cóż…

Słodki Pomysł