masa do tortu - 6951 przepisów (strona:210/464)

Dżem,sos śliwkowy z czekoladą 229

To cud w gębie. Proste, szybkie, pyszne. Przepis na 8 mały słoiczków. 1,5 kg śliwek węgierek 0,5 szklanki cukru 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Humanistka w kuchni
Tęczowy tort Rainbow Cake na 5 urodziny bloga 185

przełożone kremem. Ale w sumie czego więcej potrzeba? Ciasto i krem to aż nadto, jak dla mnie. Mi bardzo smakował ten tort. Okrutnie słodki, ale właśnie taki jest tort. Tortów nie jemy na co dzień, więc raz na jakiś czas można się zemdlić potężną dawką cukru. Składniki na ciasto (6 blatów): 225 g masła 220 g cukru 335 ml mleka(...)wanilii 4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli barwniki spożywcze Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy razem. Masło miksujemy w misie miksera na gładką i puszysta masę. Cały czas miksując powoli dodajemy cukier. Białka wbijamy jedno po drugim (wciąż miksując). Dodajemy ekstrakt. Teraz na przemian po trochu dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą

Marder&Marder Manufacture
Tort Malinowo-Waniliowy 159

odczytuje ale przyznam się, nie chciało mi się, znajdywałem tysiące wymówek, a teraz się tłumaczę. W ramach zadość uczynienie mam dla Was moi Kochani przepis na przepyszny i cudowny tort pełen malin, słodki lecz nie do przesady, delikatny, maślany, kremowy a do tego pełen owoców. Do przygotowania biszkoptu potrzebne będą nam: 8 całych jajek 12 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku(...)szklanki wrzącej wody  i odstawcie do zastygnięcia. Śmietankę trzeba ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do miski z serkami mascarpone i łączymy w jednolitą masę. Ściętą żelatynę rozgrzewamy, żeby ponownie była płynna lecz nie gorąca pamiętajcie, że nie możecie jej zagotować. Musi się tylko rozpuścić inaczej straci swoje właściwości. Taką płynną żelatynę dodajemy do naszych

Kuba Gotuje
Tort mango papaja. Tysięczny wpis! 211

nadaje sensu wszystkiemu. Nawet ja, zagorzała feministka, pewna siebie, odważna, zapracowana, szczęśliwa do tej pory... czuję się znacznie szczęśliwsza, jeszcze pewniejsza siebie kiedy to On trzyma mój mangopapajowy tort i w swoich dłoniach chyba cały mój Świat. Tak szybko go skradł!  Ultrawyjątkowy wpis.  Torcik mango papaja (tortownica o średnicy 16 cm): Spód (jak na oryginalne walijskie ciasteczka, tyle(...)rodzynek): 250 gram mąki pszennej  120 gram margaryny  1 jajko  1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  90 gram cukru  Masa serowa mango: 300 gram serka homogenizowanego  2 ubite na sztywno białka (ze szczyptą soli) 1 mango zmiksowane na puree 1/2 szklanki cukru  Papaja curd: 150 gram zblendowanej papai  2 żółtka

Mango Papaja
Francuski torcik z kremem wafelkowym 162

miksujemy, dodajemy przestudzoną masę wafelkową, kakao i kawę zbożową. Miksujemy do połączenia składników. Wykonanie: Na papierze do pieczenia kładziemy jeden upieczony blat ciasta francuskiego, smarujemy warstwę kremu, przykładamy drugim blatem (ja trochę uciskałam dłonią każdy blat, by go spłaszczyć, bo listkujące ciasto bardzo wyrosło). Postępujemy tak ze wszystkimi blatami, następnie resztą kremu obkładamy całość (jak tort), oprószamy kawą zbożową

Kolorowy Przepisownik
Tort confetti 248

wodzie ;) Z tortu oczywiście najbardziej solenizant był zadowolony, ale goście również. Polecam! Składniki na 1 blat: 100 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka 100 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka soku z limonki skórka z 1 limonki 35 g kolorowej posypki Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim

Domowa cukiernia Ewy
Tarta z batoników i ciasteczek 399

spełniało funkcję urodzinowego tortu. Ba, nawet świeczka się znalazła :) 🎂 Z okazji urodzin życzę Pawłowi, aby zawsze był sobą - bo jest super hiper wartościowym człowiekiem. A Wam życzę takich przyjaciół jakim jest dla mnie Paweł. SKŁADNIKI: Na foremkę o średnicy 23 - 25 cm. Spód tarty: 125 g ciasteczek Oreo 125 g herbatników 175 g masła, rozpuszczonego Masa orzechowa: 3 batoniki Snickers

W kuchni Katie
Wuzetka 426

śmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci na swojej atrakcyjności. Wuzetka - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki(...)dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i z proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą na małych oczkach czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Kremówkę ubijamy*, pod koniec

Słodka Strona
Tort z musem czekoladowym 383

szybciej :) Co mogę powiedziec? Tort rozplywa się w ustach , delikatność musu I biszkopta rewelacyjnie współgra ze sobą. Pycha.... Zaczynamy: Składniki na biszkopt: 3/4 szkl mąki1/4 szkl mąki ziemniaczanej5 dużych jaj3/4 szkl cukru Wykonanie:Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno- w tym tkwi tajemnica udanego biszkoptu. Dodajemy cukier. Dalej ubijając. Powoli do masy białkowej dodajemy żółtka

Smaki Edyty
Lodowy tort bezowy z truskawkami 524

Słodkie blaty bezowe przełożone lodami śmietankowymi i orzeźwiającą, truskawkową granitą. Pomiędzy warstwami przeplata się chrupiąca, gorzka czekolada. Wszystko tworzy przepyszny, chłodzący deser w formie tortu. Z chęcią sięga się po kolejną porcję ;) Ten deser nie może udać się bez cukru, który towarzyszy nam w codziennym życiu. Więcej na temat cukru i słodzenia, można dowiedzieć się na stronie www.uczymyjakslodzic.pl 1 litr(...)zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, łyżka po łyżce. Cukier w bezie musi całkowicie się rozpuścić. Na końcu wlać sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Masą bezową podzielić na pół i rozłożyć do dwóch okrągłych form o średnicy 25 cm. Form nie należy natłuszczać, a na dnie powinien znaleźć się krążek

https:KKuchniaMniam
Tort czekoladowy z wiśniami i amaretto 239

bardzo wiedziałam do czego przypiąć.  Przyszła pora wiśni i robienia przetworów. I nagle okazało się, że ten ekstrakt migdałowy pasuje do konfitur jak złoto!  Ale o torcie miało być. Tam jest niemało czekolady. Całe 400 gramów. 200 g w musie i 200 g w polewie. Od Was zależy czy zmieszacie czekoladę mleczną z gorzką, czy użyjecie tylko gorzkiej(...)dodajemy stopniowo cukier i ubijamy jeszcze przez 1- minuty. Następnie dodajemy po kolei żółtka, ciągle ubijając.   Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko i delikatnie dodajemy do ubitej masy. Delikatnie łączymy za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.  Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy.  Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch

bistro mama
Tort czekoladowy z malinami (bez mąki) 239

diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera grama mąki, glutenu i jest prawie bez cukru. Nie trzeba go nasączać niczym bo samo w sobie jest bardzo gęste i wilgotne. Dodam, że tort robi się bardzo prosto a mikser jest naprawdę zbędny! Skusicie się?  Ciasto: 300 g gorzkiej czekolady  200 g suszonych daktyli 150 g oleju kokosowego lub oleju z pestek(...)Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem, tylko tyle pokryła je woda. Odstawić na 10 minut by zmiękły i napęczniały, następnie odsączyć z wody na sitku i zmiksować na gładką masę np. blenderem. Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do rondelka, dodać olej. Rozpuścić na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż składniki połączą się i powstanie jednolita czekoladowa

maniapieczenia
Czekoladowa charlotte , tort czekoladowo – wiśniwy 111

Bardzo dobre ciasto. Ja nie przepadam za czekoladowym ciastem ale ten mus czekoladowy bardzo mi smakował. W połączeniu z masą owocową dało fajną kombinację. Możecie zrobić

Kuchnia Pokoleń
Mazurek jogurtowy (z dżemem) 188

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Mazurek to typowe ciasto świąteczne - kuchni polskiej. Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy

Di gotuje
Rafaello 141

Słodki torcik Rafaello. Idealne do południowej kawy. Składniki (małą tortownica 22 cm): Biszkopt rzucany 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki

Pychotkaaa