masa do tortu - 6951 przepisów (strona:219/464)

Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami 257

Słodki tort składający się z trzech warstw bezowych, przełożony delikatnym kremem z niewielkim dodatkiem konfitury z płatków dzikiej róży. Nadała charakterystyczny aromat całemu deserowi, a truskawki przełamały słodycz. Bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, gdyż są wtedy najbardziej chrupiące, a kolor kremu delikatnie różowy. Zdjęcia robiłam na drugi dzień i kolor jaki był dzięki róży niestety się ulotnił :( BEZY(...)ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodać ocet winny. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Należy zachować odstęp. Nie wypełniając całego koła, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą

https:KKuchniaMniam
delikatny tort kokosowy a la Raffaello 677

oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy(...)osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, mieszamy łyżką. Blaty biszkoptu kolejno nasączmy i przekładamy kemem kokosowych. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układam kuleczki kokosowe (ja użyłam kuleczek kokosowych a la Raffaello domowej roboty

Domowy Smak Jedzenia
tort czekoladowe cappuccino 160

Niedziela nie może się obyć bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek.  *tortownica 21 cm Składniki(...)wisienki koktajlowe Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z cappuccino i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia u piec w 175*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić a następnie podzielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort kwiatowy 98

tort jest u Was również nieodzownym elementem każdych urodzin niezależnie od tego, ile świeczek na torcie musi zdmuchnąć solenizant? Niezależnie od tego, czy impreza urodzinowa jest w szerszym, czy tylko w rodzinnym gronie? Moim skromnym zdaniem to wspaniała tradycja, która powoduje, że ten dzień staje się wyjątkowy, odpowiednio celebrowany. Dlatego proponuję tort na biszkopcie z przepisu cioci, z nadzieniem(...)płaska łyżeczka wanilii Kwiaty (goździki, bratki, róże, nagietki lub inne kwiaty jadalne) Przygotowanie: Całe jajka i cukier ubijam w misce na puszystą masę. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam w misce i dodaję do masy jajecznej. Delikatnie mieszam łopatką. Biszkopt wlewam do tortownicy 20-22 cm z wysmarowanym dnem i piekę w temperaturze 170 ° C przez 35-40 minut. Czekolady rozpuszczam

Słodki sentyment
Tort bakaliowy na białkach 232

piec w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 20 min. (do suchego patyczka). Przełożyć na tacki, pozostawić do ostudzenia. 2. Krem: Śmietankę ubijamy wraz ze śmietan-fixem na sztywną masę. Dodajemy cukier puder, mascarpone oraz posiekaną drobno czekoladę z orzechami i kokosowy wafelek. Mieszamy, ewentualnie odstawiamy w chłodne miejsce jeśli nasze blaty są jeszcze zbyt ciepłe, by je przełożyć(...)śmietankowego z mascarpone - placek migdałowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok. 1/3 kremu śmietankowego - placek kokosowy - ok 1/2 kremu śmietankowego - posiekane drobno kawałki ananasa. Pozostałą częścią kremu smarujemy boki naszego tortu.   Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
babeczki kawowe z czekoladą i granatem 163

Babeczki kawowe z granatem – wykonane przez Domowe Torty Delikatne kawowe babeczki pod lukrowo- kremową kołderką, opruszone czekoladą i udekorowane nasionami granata- będą zarówno pysznym jak i eleganckim dodatkiem do Waszej ulubionej kawy. SKŁADNIKI NA BABECZKI KAWOWE (20 sztuk ) : 225 g. masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)umieszczamy cukier oraz masło. Rozdrabniamy masło nożem, następnie miksujemy z cukrem, na średnich obrotach, aż uzyskamy kremową konsystencję. Nie przerywając miksowania dodajemy kawę. Gdy już kawa połączy się z masą (nie musi dokładnie się rozpuścić)- dodajemy kolejno po jednym jajku (cały czas miksując). Przerywamy miksowanie- dodajemy mąkę z proszkiem- którą najpierw łączymy ręcznie z pozostałą masą, po czym ponownie miksujemy

Domowe Torty
Szpinakowy tort z mascarpone i malinami 1511

szpinakowy przełożyłam kremem z serka mascarpone oraz frużeliną z malin. Myślę, że frużelina z wiśni również by do niego pasowała. Także możecie wybierać - malina czy wiśnia ? PRZEPIS NA SZPINAKOWY TORT Z MASCARPONE I MALINAMI Składniki ( * szklanka o pojemności 250 ml ) Biszkopt szpinakowy: 100 g mrożonego szpinaku Poltino 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 300 g śmietanki 30% Wykonanie: 1. BISZKOPT Szpinak rozmrozić i rozdrobnić blenderem na gładko. Jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę ( można też ubić z cukrem same białka, po czym do ubitej piany dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę ). Do ubitych jaj dodać szpinak - połączyć składniki miksując na niskich obrotach. Nie przerywając miksowania

kolorowotorcikowo
Tort ajerkoniakowo ananasowy 248

pierwsze dobry tort, to taki jaki lubimy, więc nie dyskutujmy o smakach, bo każdy ma swoje ulubione. Najważniejsze są tu dodatki. Tort ma przyciągać wzrok… ale i nie tylko. Tort ajerkoniakowo ananasowy.      Składniki na biszkopt:  - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki octu- 3 łyżki oleju- cukier(...)łyżki cukruO r a z:- kwiaty zrobione ze świeżego ananasa- listki zrobione z czekoladyMąkę przesiewamy. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość).  Do ubitych białek dodajemy, po łyżce, masę żółtkową, delikatnie mieszając. Kolejno  dodajemy - przesianą mąkę i olej - ponownie delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy

mojewypiekiinietylko
6 urodziny bloga | Number Cake, czyli tort z kruchego ciasta 256

Wami prawie 130 nowymi, kolorowymi przepisami, poznałam nowych ludzi, zdobyłam nowe doświadczenia, zadebiutowałam przed kamerami, nawiązałam współpracę z nowymi markami, poprowadziłam swoje pierwsze warsztaty dla maluchów, wygrałam całą masę świetnych konkursów ;) Utwierdziłam się także, w przekonaniu, że z niektórymi osobami, które poznałam dzięki blogowaniu połączyła mnie przyjaźń na dobre i na złe ♥ Jestem bardzo wdzięczna za wszystkie wiadomości(...)cały czas rozwijać i mam nadzieję, że widzicie to, że z roku na rok moje zdjęcia są coraz lepsze. Postanowiłam też […] Artykuł 6 urodziny bloga | Number Cake, czyli tort z kruchego ciasta pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
6 urodziny bloga | Number Cake, czyli tort z kruchego ciasta 283

Wami prawie 130 nowymi, kolorowymi przepisami, poznałam nowych ludzi, zdobyłam nowe doświadczenia, zadebiutowałam przed kamerami, nawiązałam współpracę z nowymi markami, poprowadziłam swoje pierwsze warsztaty dla maluchów, wygrałam całą masę świetnych konkursów ;) Utwierdziłam się także, w przekonaniu, że z niektórymi osobami, które poznałam dzięki blogowaniu połączyła mnie przyjaźń na dobre i na złe ♥ Jestem bardzo wdzięczna za wszystkie wiadomości(...)cały czas rozwijać i mam nadzieję, że widzicie to, że z roku na rok moje zdjęcia są coraz lepsze. Postanowiłam też […] Artykuł 6 urodziny bloga | Number Cake, czyli tort z kruchego ciasta pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 282

Święta! Jeszcze tylko kilka dni. Odliczam ze zniecierpliwieniem. //Weihnachten! Nur noch ein paar Tagen. Ich zähle mit Ungeduld ab.Nareszcie na blogu znajdą się świąteczne receptury! Studia

W kuchni Karmel-itki
Naked Cake 267

Jego dodatkowym atutem jest to, że bardzo prosto się go robi, zadziwiająco prosto. Biorąc pod uwagę jego zalety, chyba nie będę musiała Was długo przekonywać do zrobienia tego wyjątkowego tortu, prawda? A w związku z moimi dzisiejszymi urodzinami, postanowiłam Wam zdradzić ten prosty przepis. A tak przy okazji dziękuję, że jesteście ze mną ;) Zapraszam na Naked Cake ! Składniki na naked(...)truskawek 100 g borówek amerykańskich 2 małe brzoskwinie Jak zrobić naked cake: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość).  W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia,  następnie partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy. Dzielimy na dwie części. Gotowe masy

Słodkie Przyjemności
Leśny mech z malinami 199

wymieszać. Jajka ( w całości ) ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą, jasną masę. Ubijanie powinno trwać od 7 do 10 minut, na najwyższych obrotach miksera, aż masa nawet potroi swoją objętość. Następnie już na niskich obrotach miksera wlewać cienkim strumieniem pozostały olej. Dodać zmiksowany szpinak i dalej miksować. Dodać skórkę z cytryny, zmiksować.  Dodawać porcjami mąkę(...)nawet szybciej stężeje. Moje mrożone maliny były zbite w jedną kulę ( własne zapasy ) więc wcześniej je rozmroziłam.  Ciasto szpinakowe zapiąć z powrotem w tortownicy lub w obręczy do tortów. Tężejącą galaretkę z malinami wylać na ciasto ( galaretka nie może być zbyt płynna gdyż wsiąknie w ciasto ). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem śmietankowy: Żelatynę zalać zimną wodą

Opowieści z piekarnika
Czekolada plastyczna 176

różyczek) Nie ukrywam - miałam pewne obawy czy aby na pewno wyjdzie i czy efekt będzie taki jaki oczekuję, ale nie rozczarowałam się. Każdy kto chciałby w efektowny sposób ozdobić tort (czy każde inne ciasto lub deser) i miał chociaż raz w życiu doczynienia z plasteliną/modeliną/masą solną/ czy nawet mokrym piaskiem w piaskownicy może jak najbardziej użyć(...)warstw i najlepiej aby zajmowały jak największą powierzchnię się da. Na te kartki wylewamy naszą czekoladę z miodem i rozprowadzamy po całej powierzchni. Kartki papieru wchłoną tłuszcz z naszej masy, który powoduje twardnienie czekolady.  Musimy odczekać około 5-6 h (najlepiej całą noc. Pamiętajmy, żeby było kilka warstw papieru gdyż przez całą noc całkiem sporo tłuszczu się wchłonie

Jedzeniomania
Tort czekoladowo-jabłkowy (Torta di cioccolato e mele) 173

cucchiai di cacao  Ganache al cioccolato: 200 g di cioccolato fondente 50 g di burro PRZYGOTOWANIE Masło o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z kakao. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej(...)nagrzanym do 200 stopni ok. 50-60 minut. Upieczone c iasto odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy polewę: gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Tort dekorujemy polewą czekoladową. **** PREPARAZIONE Montate il burro ammorbidito e lo zucchero, aggiungendo un uovo alla volta. Per ultimo aggiungete la farina setacciata con il lievito vanigliato,  il cacao amaro

La grande e la piccola cuoca