masa do tortu - 6951 przepisów (strona:221/464)

Torcik czekoladowo-jeżynowy 229

Kwaskowatość jeżyn przełamana gorzką czekoladą. Jak dla mnie połączenie idealne.  biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka

Kolorowa kuchnia Elki
Torcik z bezą 151

Nie wiem jak Wy sądzicie ale ja uważam, że ciasta upieczone tak bez konkretnego planu wychodzą najsmaczniejsze. I taki własnie jest ten torcik. Biszkopt, domowy dżem

Ewa w kuchni
Szybki makowiec z masy makowej 165

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na stronie: winiary.pl.   Troszkę go zmieniłam i dodałam lukier na bazie mleka. Ciasto jest pyszne i co najważniejsze

Di gotuje
DŻEM MALINOWY. 233

Zapadający już zmrok przegania żywe dusze z ogrodów, dając wolną rękę komarom i innym, nocnym stworzeniom. Jedna dusza zagubiła się w malinowym chruścianku, bezcelowo próbując przeżyć

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA TAHINI Z KAWĄ. 196

Ciasteczka pachnące chałwą. Delikatne, z wierzchu chrupiące, wewnątrz mięciutkie i sprężyste. Słodkie, kuszące. Mielona kawa,dodana do ciasta, nadaje niezwykłej struktury. Drobinki kawy bawią się w

W kuchni Karmel-itki
TORT Z NUTELLĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 487

mascarpone9 łyżek (z górką) NutelliSKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:200 g mascarpone200 g śmietany kremówki 36%6 łyżek cukru pudru (lub według uznania)SKŁADNIKI NA KREM DO OBŁOZENIA TORTU:300 g śmietany kremówki 36%4 łyżki cukru pudruSKŁADNIKI NA KREM DO WYPEŁNIENIA WAFLI:200 g śmietany kremówki 36 %250 g mascarpone8 łyżek Nutelli3 łyżki cukru pudruSKŁADNIKI NA PONCZ:1/3 szklanki ciepłej(...)koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort schwarcwaldzki 301

Dzisiaj kolejny tort. Też zrobiony na imprezę urodzinową córki. Tym razem tort  schwarcwaldzki z wiśniami nasączony wiśniówką i z bitą śmietaną. Tort w smaku rewelacyjny wiśnie nadają lekko kwaśnego smaku a wiśniówka aromatu. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kisiel wiśniowy kompot z wiśni ( u mnie(...)żółtka nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie  spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na tortownicę 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 min. w 170 st. Zimny biszkopt przekroić 2 razy uzyskując 3 placki.Kisiel wiśniowy: Wiśnie odsączyć

Ala piecze i gotuje
tort czekoladowo jagodowy 122

kakao 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia oraz olej i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki/ tortownicy (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem(...)doprowadzamy do wrzenia. Do gotujących się jagód dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie. Mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. dodatkowo opcjonalnie: nalewka jagodowa lub z czarnej porzeczki złożenie tortu: Pierwszy blat biszkopta układamy na paterze, opcjonalnie delikatnie nasączamy. Smarujemy cienką warstwą kremu, na którym układamy żelkę jagodową i przykrywamy ją również cienką warstwą kremu. Układamy drugi blat biszkopta, który również

Domowy Smak Jedzenia
Tort truskawkowo - czekoladowy 181

wielu osobom. Co jeszcze mogę wam napisać, dobra kucharka to nie taka której wszystko wyjdzie, to taka która potrafi uratować coś co wydawało się nie do uratowania. Do dzieła. Tort ozdobiłyśmy czekoladowymi serduszkami ze Słodki Świat . Składniki : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniacznej 3/4 drobnego cukru frużelina truskawkowa (gotowa) 4 białe czekolady  1 l śmietany(...)kilka sztuk  czekoladowych serduszek   Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy

Lili w kuchni
Tort tęczowy z bitą śmietaną 232

zrobił furorę.Przepis znalazłam na stronie "Moje wypieki",  Zmodyfikowałam oczywiście ilość składników ,bo tortownice miałam w rozmiarach 24 cm.Polecam,jest z nim trochę pracy -ale jak zawsze z tortem,ale za to na pewno warto!! Składniki na ciasto (6 blatów): tortownica 24 cm 340 g masła 330 g drobnego cukru do wypieków 7 białek 3łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)mleka Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać, odłożyć. Masło i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować do połączenia. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką tylko

Swojskie jedzonko
Tort z bitej śmietany i malin na daktylowym cieście (bez glutenu i jajek) 251

proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.  Dodać mleko, wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać mus daktylowy i wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli(...)dodać mus malinowy, wymieszać. Warstwę ciasta nasączyć ponczem lub herbatą (np. Earl Grey) Nałożyć warstwę bitej śmietany, zostawiając około 0,5 szklanki do dekoracji.  Do boku tortu przykleić połówki pianek (użyłam typowych żelkowych pianek do grillowania, które przekroiłam wzdłuż). Wierzch udekorować pozostałą bitą śmietaną, wyciskając ze szprycy zawijasy - rozpoczynamy małym kółkiem, potem zawijamy zbliżając się do środka

głodny alergik
Urodziny w najbliższym gronie 148

przełożyliśmy na przyszły rok, a dzisiaj świętowaliśmy w piątkę, my i nasze dzieci. Jak urodziny to wiadomo musi być tort urodzinowy. W tym roku upiekłam mojemu mężowi tort cappuccino. Właśnie jesteśmy po pierwszej rundzie, bardzo zadowoleni. Tort cappuccino to tort kawowy. Kawę cappuccino dodałam do jednego ze spodów jak również do kremu. Krem to bita śmietana z mascarpone, który podzieliłam(...)leche, a do trzeciej fusy z espresso. Tort udekorowałam czekoladowymi wiórami i pokruszonymi czekoladowymi wafelkami. Coś pysznego! Piekłam kiedyś inny cappuccino torcik , również smaczny ale zupełnie inny. Ba, nawet przyrządziłam gofry z kremem cappuccino . Ten tort jest po prostu dla smakoszy kawy takich jak ja i mój mąż. Bardzo lubimy kawę. Ten tort jest słodki ale raczej nie przesadnie słodki

codojedzenia
Szarlotka jaglana – detoks party! ("Jaglany detoks") 179

Wczoraj były moje urodziny...a ,że jestem "na detoksie", czyli poście jaglanym ,już 10 dzień, nie mogłam tego zaprzepaścić. Zrobiłam coś, czego się niesłusznie obawiałam. Zrobiłam tort- szarlotkę na kaszy jaglanej. Brzmi jak brzmi, ale smakuje obłędnie! Jeśli będziecie trzymać się składników i proporcji, to wyjdzie NIEBO W GĘBIE". Kasza jaglana to prawdziwy skarb, wiedzą o tym dietetycy, wiedzą zwykli(...)albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto, wylep nim tortownicę pokrytą pergaminem. Dociskaj na brzegach. Piecz w 180 stopniach około 10 minut, po czym wyjmij spód i wyłóż masę jabłkową na wierzch. Wyrównaj i posyp płatkami migdałów oraz orzechami. Przykryj wierzch folią aluminiową i piecz około 35 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj 5 minut, aby płatki

Z Kuchni Do Kuchni
Tort dyniowo-śmietanowy 171

tort każdemu, warto próbować nowych smaków, połączeń bo zawsze coś dobrego i ciekawego może z tego wyjść. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej, 4 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju  5 szkl. dyni starej na małych oczkach krem: 1l. śmietanki kremówki (30%) 2 op. żelatyny-fix deserowej polewa: 1 puszka masy

Motylkowa Kuchnia
Torcik z Kremem Patissiere Toffee i Musem Malinowym 211

tort o średnicy 18cm: 3 jajka 75 g cukru, drobnego do wypieków 55 g mąki pszennej 12 g kakao 20 g masła, roztopionego i wystudzonego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka miksujemy z drugą połową cukru. Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do masy

Blondynka Gotuje