masa do tortu - 6951 przepisów (strona:221/464)

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką (pieczony) 188

  Dawno nie piekłam sernika, a miałam ochotę na jakiś szybki, niezbyt wymyślny i prosty w przygotowaniu... Ten - okazał się wielkim hitem nie tylko wśród rodziny

Di gotuje
Suflet czekoladowy 331

Jak osłodzić sobie dzień? Najlepiej czekoladą, ona pocieszy w każdej sytuacji... Dzisiaj zapraszam na suflet czekoladowy, drugi w moim życiu. W związku z tym, że to

Humanistka w kuchni
Ciasto kokosowo - śmietankowe 493

Cześć , Wczoraj wpadli do mnie goście , więc trzeba było coś upichić:))  Przedstawiam Wam dziś ciasto  kokosowo - śmietanowe:))))))) składniki ciasto kruche: mąka pszenna 3 szklanki

Cukier&Puder
Tort Bezowy 440

Składniki: 2 lub 3 spody bezowe 400g serka mascarpone 200ml śmietany kremówki 400g świeżych malin cukier puder Przygotowanie: Serek maskarpone mieszamy z ubitą na sztywno

cookpl
CZEKOLADOWY TORT DOBOSZA IDEALNY DO WINA HENYE FURMINT SEMI SWEET ZE SKLEPU WYBIERAMWINO.PL + kod rabatowy! 153

ciasto inspirowane węgierskim TORTEM DOBOSZA. Nazwa tort Dobosza wywodzi się od nazwiska jego twórcy – Jozsefa Dobosa, który po raz pierwszy zaprezentował go pod koniec XIX stulecia, w Budapeszcie, przedstawiając nieznany dotychczas wielu cukiernikom krem maślany. U mnie na lekkich, puszystych biszkoptach, z obłędnym czekoladowym kremem. Prawdziwa rozkosz dla fanów czekolady, a zarazem fantastyczny, klasyczny tort na specjalną okazję. Spróbujcie(...)partiach i delikatnie szpatułką mieszamy masę podnosząc od spodu ( robimy to jak najkrócej! ). Przekładamy do 2 tortownic takiej samej wielkości. Natychmiast wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu rzucamy. Studzimy. KREM CZEKOLADOWY: Czekoladę roztapiamy na kąpieli, odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodajemy przesiane kakao cały czas ucierając. Wlewamy rum, zaraz

Ostra na Słodko
Tort czekoladowy świąteczny z czekoladową bezą 222

lubię. Mnóstwo czekolady, czekoladowa beza i orzeźwiające owoce. Tort świetnie pasuje na wszystkie okazje. Możecie go upiec nawet na święta! Upiekłam tort z połowy porcji z poniższego przepisu. Tort czekoladowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26 cm 225 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 2 łyżki likieru amaretto 100 g masła 2 jajka 4 żółtka 75 g brązowego cukru1 łyżeczka waniliowego(...)160ºC. Posmaruj formę tłuszczem. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. W misce miksera umieść żółtka, jajka, wanilię i cukier. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj po kolei ostudzoną czekoladę z masłem, mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie. Wylej masę do formy i piecz ciasto przez 25 minut (z połowy porcji piekłam

codojedzenia
Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy 253

porcji, bo moją "18-stkę" rozkroiłam w całości jednego dnia, a drugiego fiksowałam, że mi nic do porannej kawy nie zostało 🙈 Na szczęście, już niedługo kolejna okazja do przygotowania tortu i już w głowie mam plan, jak będzie wyglądał i smakował! Całkiem możliwe, że znowu wykorzystam pierniczki, bo ich zapas,który zrobiłam, by wziąć udział w konkursie, prędko(...)dopuszczamy do zagotowania! Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, po czym dokładnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Dodajemy stopniowo pokruszone pierniki, likier, a jeśli masa będzie zbyt gęsta- kilka łyżek gorącej wody. Krem studzimy, a następnie przekładamy do worka cukierniczego z szerszą końcówką (u mnie gwiazdka). Przełożenie: Słoiczek dżemu dzielimy mniej więcej na 4 części

Kuchnia w czekoladzie
Truskawkowy puch 413

truskawek 1/2 cytryny 3/4 szklanki maślanki 1 galaretka truskawkowa krem truskawkowy: 500 ml śmietany kremówki 30 % 20 dkg truskawek 1 łyżka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny wierzch tortu: 400 ml śmietany kremówki 36 % 1 fix do śmietany pozostałe: 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego 1/2 galaretki truskawkowej 20 dkg truskawek poncz: 1/2 szklanki wina czerwonego 1/2 szklanki herbaty 100 g migdałów tartych(...)wyczerpania. Na końcu dodaje po jednym żółtku mieszam mikserem ale już tylko chwilę do połączenia. Maki przesiewam, dodaję kakao, proszek, startą czekoladę i mieszam. Dodaję w trzech partiach do masy jajecznej i mieszam delikatnie od spodu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę

wesoła kuchnia
TORT MOKA 189

rodzinne uroczystości i święta. Jego nazwa pochodzi od jemeńskiego portu Moka (Mocha), skąd sprowadzano w XIX wieku kawę do Europy. Dzisiaj tort moka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą tortu moka jest ciasto biszkoptowe, génoise , używane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem(...)białości. Następnie postaw miskę na garnku wypełnionym do połowy wrzącą wodą (tak, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody), i ubijaj jajka jeszcze przez około 5 minut, aż masa podwoi objętość i osiągnie temperaturę 40-45 °C (nie wyższą, aby jajka się nie ścięły). Zdejmij z ognia i nadal ubijaj energicznie trzepaczką lub na szybkich obrotach miksera (przez około

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik czekoladowy z musem malinowym 204

minut. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Lekko przestudzić. Kilka łyżek masy dodać do mleka z żelatyną (nie odwrotnie!) i wymieszać. Następnie całość dodać do pozostałej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć na ostudzony sernik, wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć(...)mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie polać wierzch ciasta i schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cie zainteresować: → Sernik czekoladowo – piernikowy → Sernik z malinami → Tort bezowy z czekoladą i malinami → Pianka z malinami na biszkopcie → Muffinki z malinami i białą czekoladą

Oryginalny smak
LODY BEZOWE Z ORZECHAMI / JAK ZROBIĆ IDEALNĄ BEZĘ WŁOSKĄ? 242

Misa zwyczajnie nie mieściła mi takiej ilości ubitej bezy, a cała „piana” wychodziła górą. W misie z robota Assistent PRO zapomniałam o tym problemie, i robienie piętrowych tortów czy wielkich, słodkich Pavlovych z sezonowymi owocami stało się przyjemnością. WAŻNE! Nie jest to jednak tylko sprzęt do bezy ( żeby nie było! ;) ). Stylowy wygląd, perfekcyjne działanie i możliwość dopięcia dedykowanych(...)sprawiają, ze jest on idealnym pomocnikiem w kuchni! LODY BEZOWE Z ORZECHAMI: SKŁADNIKI: * białko – 150 g * cukier – 300 g * śmietana 36% – tyle ile wyjdzie gotowej masy bezowej ( przygotujcie ok. 400 ml ) * orzechy włoskie, laskowe, nerkowce SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : 280 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy

Ostra na Słodko
Tort Marcinek wielowarstwowy z kremem śmietanowym 397

przepis od pół roku czekał na to, aż go opublikuję:) W końcu nadszedł jego czas :) Pracochłonny, ale niesamowicie pyszny tort przełożony kremem śmietanowym. Idealnie sprawdzi się także podczas Świąt Bożego Narodzenia czy w Sylwestra. Naprawdę jest wart poświęconego czasu :) Ciasto:  6 jajek,  300g masła,  15 czubatych łyżek mąki tortowej,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  1 szklanka(...)cukru,  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  szczypta soli,  łyżka cukru waniliowego. Masło stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ucierając, powoli dodawać stopione, przestudzone masło. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do żółtek. Krótko zmiksować. W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty

Z miłości do słodkości
TORT Z KREMEM ŚMIETANOWYM 214

tort zrobiłam na urodziny męża. Biszkopt kakaowy i krem ze śmietany i serka mascarpone.  Nie jest idealny bo nie mam zdolności ani cierpliwości do dekoracji tortów ale był pyszny :)   Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 szklanka maki * 2 łyżki mąki ziemniaczanej *2 łyżeczki proszku do pieczenia *2-3 łyżki wody *2 łyżki kakao Składniki(...)krem: * 2 śmietany kremówki 36% duże * serki mascarpone po 120g * cukier puder do smaku według uznania Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać razem obie masy. Dodać pozostałe sypkie składniki przesiane przez sitko, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać do okrągłej blaszki ( ja smaruję tylko spód blachy masłem i obsypuje bułką tartą). Wstawić

Zrób to smacznie
Biszkopt orzechowo- kawowy 287

Tworzy się kolejny tort;) Jego bazą jest pyszny orzechowo- kawowy biszkopt. Pyszny, rozpływający się w ustach. Mocno orzechowy, wprost idealny;)  Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki   Polecam:)  Składniki: 300 ml orzechów (to 100 g) 220 g mąki pszennej  300 g cukru  2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  6 jajek 50 ml wody zimnej  szczypta(...)soli Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki

Krakowskie smaki Ani
555. Krem budyniowy, wiśnie i kokosowe smaki. 201

kremem budyniowym i sosem wiśniowym * z dodatkiem domowego mleczka kokosowego i mąki kokosowej(zdecydowanie nie potrafię robić zdjęć naleśnikom >.<)Uwielbiam ten krem, robiąc go do tortu czy gdzieś indziej zawsze połowa znika w dziwnych okolicznościach >.< Wczoraj odważyłam się pierwszy raz zrobić swoje własne mleczko kokosowe i powiem wam, że przepis jest banalny, a smak(...)Krem budyniowySkładniki:100ml mleka + ok.20ml łyżeczka mąki ziemniaczanej*łyżeczka mąki pszennej*żółtko łyżka cukru (u mnie trzcinowy)aromat waniliowyMleko zagotowuje. Żółtko ucieram z cukrem na jasną masę. Mąki mieszam ze sobą i dolewam do nich mleko. Dodaję powstałą masę do utartych żółtek i mieszam. Wlewam zagotowane mleko do miseczki cały czas energicznie mieszając, znów przelewam do saganka

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania