Bita śmietana, czekolada i truskawki to idealne trio. Ten tort jest delikatny i puszysty i trzeba uważać bo szybko znika a że sezon już powoli się kończy więc trzeba się spieszyć z jego upieczeniem. A na prawdę warto. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywno. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką lub zmiksować na najwolniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Piec w 180 stopniach około
Ala piecze i gotujezagości u mnie na stałe. Szczególnie w tym okresie, gdzie królują faworki i pączki. Ciasto fantastycznie smakuje z serkiem śmietankowym i dżemem. Świetnie się też nadaje na biszkopt pod tort. Bardzo polecam… Składniki: 10-11 białek 150g masła 170g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (30g) 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)posypania 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle mieszając, dodać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści. 3. Masło roztopić. 4. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę mąki. Następnie wlać powoli połowę roztopionego masła. Dodać powoli resztę mąki
Mała Cukierenkatorcie jest w tym wypadku intensywny kolor babki. Prawdziwie marmurkowy :) Nic, tylko sięgać po następny kawałek, choć w święta nie jest to wcale takie proste!"Składniki:5 białek130 g cukru125 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g mąki1,5 łyżki kakaoSposób przygotowaniaDo miski wlewamy białka i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do masy
Słodkie Przyjemnościkrem lub zastosować barwniki spożywcze. Zarówno biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki słodyczy i truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli. Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj . Tort biała czekolada z truskawką Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 24 godziny Składniki Krem 1 szt. biszkoptu(...)palnika. Do śmietany dodać „połamaną” białą czekoladę, wymieszać aż do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc). Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić (jak bitą śmietanę) do otrzymania gęstego kremu. Frużelina truskawkowa W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem i wyciśniętym sokiem z połówki cytryny (mrożonych
Wypieki i RumieńceTen weekend będzie słodki !Kuszący torcik z musem czekoladowym i truskawkami gotowy. Puszysty orzechowy biszkopt, obłędnie czekoladowy krem i pierwsze truskawki !Ja zaczynam truskawkowy sezon
kolorowotorcikowopolewą - klasyka! Tort upiekłam miksując kilka przepisów z odziedziczonej po Babci książeczce "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" z 1987r... Nutellę dodałam do kremu, z którego zrobiłam ozdoby na wierzch tortu - mały akcent, ale jest:) składniki: biszkopt: 6 jaj 1,5 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl ciemnego, gorzkiego kakao(...)dekoracji boków. beza: Orzechy zmielić dość drobno. Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z orzechami. Masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 10 minutach obniżyć temperaturę do 140 stopni, piec około 1,5 godz. Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić
6nieboTo już ostatni mój przepis w tym roku... Aby zakończyć rok 2017 postanowiłam upiec imprezowe ciasto - szampańską wuzetkę🍸 Tradycyjna wuzetka z przepisu mojej babci wzbogacona przeze
Kuchnia MagdaLenyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków i ciasto to robiłam już niejednokrotnie. Jest przepyszne i nie wymaga wielkich
Di gotujeSKŁADNIKI 1/4 kostki margaryny 1/2 szklanki wody szklanka mąki szklanka cukru pudru barwniki spożywcze: żółty, czerwony, niebieski SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę i
Przepisy Kulinarnehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Bardzo łatwe i smaczne ciasto na zimno, które zawsze się udaje i ładnie wygląda
Di gotujeTa czekoladowa tarta to wariant dietetyczny. ciasto: 3 żółtka i 1 jajko pół szklanki mąki kukurydzianej 9 łyżek otrąb owsianych 3 łyżki słodzika
Humanistka w kuchniOj dawno mnie tu nie było, ale dużo się działo długi i wyczekiwany urlop, ślub Weroniki...itp ;) Ale do rzeczy dziś mam dla Was połączenie dwóch
Cukier&Puderświetnie, a wygląda jeszcze lepiej i przy tym jego przygotowanie jest naprawdę proste. Moja forma ma średnicę 16 cm, ale biszkopty urosły większe niż się spodziewałam – w rezultacie tort wyszedł dość wysoki, dlatego myślę, że jeśli macie formę do 20 cm to spokojnie możecie ją wykorzystać. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2): 2 jajka 4 łyżki mąki(...)niewielkiej ilości, która została w szklance rozrabiamy dokładnie mąkę ziemniaczaną. Kiedy mus zacznie się gotować wlewamy truskawki z mąką i energicznie mieszamy, aż pojawią się pierwsze bąbelki – masa powinna zgęstnieć i przypominać kisiel (w sumie to jest taki domowy kisiel). Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie miksujemy masło na puszystą masę z cukrem pudrem. Kiedy kisiel jest już zupełnie zimny
Ciastkozercyokazją, aby je upiec będą imieniny mojego męża Michała. W ostateczności upiekłam je trochę przed czasem – dokładnie w dniu jego urodzin, jako słodki dodatek do tortu z michałkami :). Na co dzień, do kawki polecam babeczki bez dekoracji, a od święta z pysznym kremem z białymi michałkami. Składniki(...)misce umieszczamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, aż uzyskamy jasną i gładką masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka i mieszamy dokładnie całość. Odkładamy mikser. Dodajemy suche składniki i mieszamy całość za pomocą szpatułki. Następnie wlewamy kawę i mleko. Mieszamy
Słodki Pomysłinspirować się ciekawymi przepisami. Ja ten przepis znalazłam w gazecie („starej jak świat”) i postanowiłam go odkurzyć specjalnie dla Was. Spróbujcie urozmaicić swoją babę wielkanocną i zrobić na podobieństwo tortu.... (foremka o średnicy 24 cm wys. kominka 11 cm) Składniki: 400 g mąki pszennej (luksusowa typ 550) 130 g cukru 40 g drożdży 125 ml mleka(...)cukru zrobiłam zaczyn drożdżowy. Wymieszałam i zostawiłam do wyrośnięcia. Masło stopiłam i wystudziłam. Do misy miksera wsypałam pozostały cukier, cukier waniliowy, dodałam żółtka i utarłam na puszystą masę. Do utartych żółtek wsypałam przesianą mąkę, resztę mleka, wystudzone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszałam i wyrobiłam na gładkie nieprzywierające do rąk ani do miski ciasto. Przykryłam ściereczka
Kuchnia u Krysi