Cukierkowy Tort z Wafelkami w Czekoladzie 359przyznam się ile jeszcze zaległych przepisów do wpisania mi zostało, to będzie niespodzianka :)Wracając do tortu, przekroju nie ma, gdyż piekłam go dla pewnego sympatycznego 5 latka i tort pojechał na imprezkę. Jedyne co mogę pokazać to założone warstwy. Dlaczego w przepisie napisałam "dzielimy na trzy równe blaty"? Już wyjaśniam. Ja upiekłam dwa biszkopty z przepisu, który widzicie niżej, czyli(...)cukru i miksujemy do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami.Żółtka miksujemy z drygą połową cukru.Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy szpatułką do połączenia się składników, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło i ponownie mieszamy.Masę wykładamy do tortownicy o średnicy
Blondynka Gotuje
Tort czekoladowo - malinowy 156Mocno czekoladowy tort z pysznym kremem z mascarpone i frużeliny malinowej. Prosty i dosyć szybki do zrobienia. Nie za słodki i bardzo fajnie się kroi. Przepis z najsłodszego bloga w sieci: https://www.mojewypieki.com z małymi zmianami. Składniki (tortownica 26 cm): ciasto czekoladowe: jajka 6 szt, mleko 300 ml, olej 250 ml, cukier waniliowy 16 g, cukier 450 g, kakao(...)dodatkowo: maliny ok 400 g, Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko, olej, cukier zwykły oraz cukier waniliowy i wymieszać. W oddzielnej misce przesiać suche składniki, dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia(nie mikserem), możemy to zrobić za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez
kulinarne odsłony pati
Tort z małych pączków z dziurką 214już wcześniej w poście “Pączki bez drożdży”, ponieważ same w sobie ciastka są rewelacyjne. Mimo to żeby ten przepis był kompletny dziś również podaje przepis na te pączki. Do tortu wykorzystałam ok. 80 - 85 pączków. Składniki: pączki: 580 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g cukru pudru(...)sito, dodać sól, proszek do pieczenia i gałkę,wymieszać. Masło rozetrzeć z cukrem mikserem do momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta. Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część mąki, połowę śmietany, resztę śmietany, resztę mąki a na koniec spirytus i całość jeszcze
Mama Gotuje
Zguba i przedwyjazdowy torcik 213biszkopt z kremem. Zrobiłam taki w wersji mini - żebyśmy zdążyli zjeść przed wyjazdem. Ale wyszedł naprawdę bardzo smaczny, i spokojnie, przygotowany z większych proporcji, sprawdziłby się jako pełnowymiarowy tort, na przykład urodzinowy. Najpierw chciałam zrobić torcik tiramisu, ale okazało się, że w sklepie nie było mascarpone. Kupiłam więc zwykły serek kremowy, który też bardzo lubię, ale plany niestety legły(...)dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać z kakao i kawą. Po łyżce dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch.Piec 25-35 minut w 160 st. C.Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort migdałowy z malinami i mango 497wykonany z mąki orkiszowej i krem o smaku mango świetnie harmonizuje ze świeżymi malinami. Na uwagę zasługuje kruchy, razowy spód, przełamujący delikatną strukturę tortu. Opis jest dość przydługi, ale tort jest bardzo łatwy do przygotowania. Jeśli dzień wcześniej upieczesz kruchy spód i biszkopt, pracy przy nim naprawdę niewiele. Składniki na biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 90 g mąki orkiszowej(...)minut - do suchego patyczka. Góra powinna się lekko zrumienić. Do wystudzenia pozostawić w foremce mango obrać ze skóry, odkroić miąższ od pestki, następnie z dodatkiem cukru zmiksować na gładką masę. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Połączyć z musem owocowym podprażyć płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu, na nie za wielkim ogniu, by nie przypalić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe 235Przepis autorski (mój). Bajaderki, czyli kulki, które powstają z resztek innych ciast. To dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru ciasta, czy po prostu niechciany zakalec. Mi zostały blaty od tortu, a że nie miałam ochoty na następne większe słodkości - tak powstały pyszne kuleczki. Co prawda różnią się one od typowych bajaderek, ale są tak smaaaczne, że może nawet i lepsze(...)tych uroczych "pralinek". Możecie użyć dowolnego ciasta, ale pamiętajcie, że nie może być ono z kremem, ani owocami. Efekt finalny też jest uzależniony od rodzaju naszej bazy. Dodatkowo do masy można dodać ulubione bakalie lub dowolny olejek zapachowy. (około 16 sztuk) 300g biszkoptu kakaowego (*) 4 łyżki masła (płaskie) 4 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki cukru (w zależności
Di gotuje
Pavlova z kremem toffi 181Lekka jak chmurka z wierzchu chrupiąca w środku delikatnie wilgotna-idealna! Po raz kolejny mogę śmiało stwierdzić, że uwielbiam bezy. Odkąd zrobiłam swój pierwszy tort bezowy i okazało się, że jest to naprawdę łatwe, Pavlova bywa na moim stole naprawdę często. Tym razem odeszłam od klasyki- zobaczcie co pysznego z tego wyszło. Dodam, że to idealny deser na każdą imprezę(...)jest zła! Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g masy kajmakowej Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny nacieramy miskę i wlewamy do niej zimne białka. Ubijamy je na sztywna piane,stopniowo dodając cukier. Dodajmy mąkę ziemniaczaną i ocet-miksujemy przez minute
Wielki apetyt
Biszkopt czekoladowy bez proszku do pieczenia (2 blaty) 278korzystam z niego od dawna, zrobiłam już nie jeden tort z biszkoptem z tego przepisu. Biszkopt ten jest mocno czekoladowy, a po upieczeniu starcza na dwa blaty od tortu. Przepis na wersję 3-blatową pojawi się mam nadzieję wkrótce :) Składniki (26 cm): 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku(...)uzyskania sztywnej piany, która po odwróceniu dnem do góry nie wypada. Wstawiamy ją go lodówki. Żółtka miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny również na najwyższych obrotach. Masa, która nam powstanie powinna mieć około 2-3 razy większą objętość niż na początku. Zajmuje to kilka dobrych minut jednak lepiej dłużej niż krócej. Ważne żeby była bardzo puszysta. Do masy
Jedzeniomania
Trufle czekoladowe. 275Trufle te powstały z pozostałego ze świątecznych tortów biszkopta.Mocno czekoladowe w 3 smakach. 100g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)3 łyżki masłaok 12o ml śmietany kremówkiszczypta soliPokruszony suchy biszkopt ( najlepiej z domowego wypieku)Dodatkowo:kieliszek wódki , winiaku lub brandy , kakaoskórka otarta z 2 pomarańczykawa espresso ok 50 ml + kawa sypka w proszku (nie w granulkach) Czekoladę pokruszyć do małego garnka , dodać(...)masło , śmietanę i sól.Rozpuścić na małym ogniu.Lekko przestudzićWsypać biszkopt , tyle aby masa była gęsta.Podzielić ją na 3 części.Do pierwszej wlać wódkę , formować kulki i obtaczać w kakaoDo drugiej wsypać połowę skórki pomarańczowej , a pozostałej obtaczać kulki.Do trzeciej wlać kawę i kulki obsypać sypką kawą.Smacznego :)Naszym faworytem okazały się trufelki pomarańczowe . Polecam
Malinowa Kawiarenka
Tort Oreo 170słodkich wypieków (bez fałszywej skromności, serio:), moje torty są raczej proste i myślę, że z takim przepisem jak ten poniżej, każdy sobie poradzi bez większego trudu. Nie znajdziecie tu żadnych wymyślnych składników ani skomplikowanych technik. Urodziny mojego synka przypadły w czasie, kiedy odbywaliśmy kwarantannę, przyjęcie urodzinowe było więc skromne i kameralne, a tort przygotowałam ze składników, które miałam w domu(...)solą. Jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, mleko i olej mieszamy trzepaczką w drugiej misce. Wlewamy gorącą kawę i energicznie mieszamy. Wsypujemy suche składniki, ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej czekoladowej masy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut lub do tzw suchego
Smakowity Blog Kulinarny
American Carrot & Orange Birthday Cake, czyli Tort pomarańczowo – marchewkowy w stylu amerykańskim 182cieście z marchewkowym. Po pewnym czasie robiłam tort dla mojego super Męża, a zawsze staram się robić tak, by każdy tort był inny. No, więc postanowiłam, że zrobię tort na marchewkowym cieście, a jako, że marchewka mi się komponuje z pomarańczą, to dodałam dżem pomarańczowy :) Wszystko skąpane w delikatnej śmietance, obłożone kawałkami świeżej pomarańczy, wyszło przepysznie! Ciasto marchewkowe, ma konsystencję(...)jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę wylewamy do tortownicy o średnicy 26 – 28cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 – 60 minut. Po upieczeniu
Smakowy Raj
Czekoladowe babeczki z malinowym kremem 247małym ogniu, do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy z palnika. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Studzimy. Ostudzoną frużelinę miksujemy blenderem, aby otrzymać gładką masę. Wkładamy nasze puree na kilka minut do lodówki, aby się schłodziło. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i przy pomocy miksera mieszamy, aż otrzymamy gładki krem(...)bardzo. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów
Słodki Pomysł
Truskawkowa pianka z kremem czekoladowym, czyli ptasie mleczko z 4 składników 189Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimne galaretki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać masę. Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy. (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi.) (*) Na wierzch możecie użyć(...)rodzaje tylek, dzięki którym można nadziać wszelkie wypieki - albo pięknie udekorować swoje słodkości. Taka dekoracja rewelacyjnie trzyma formę i nie rozpływa się. Niebawem wykorzystam ją w zaplanowanych tortach. Dodam jeszcze, że nadzienie można mrozić i nie wpływa to na jego jakość, ani smak. Polecam
Di gotuje
Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem) 137Sernik pomarańczowy to ciasto, który piekłam niejednokrotnie i zawsze znikało w ekspresowym tempie. Cóż, moja rodzina oraz znajomi je uwielbiają! Sernik kusi swoim cudownym, aromatycznym
Di gotuje