masa do tortu - 6951 przepisów (strona:237/464)

Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu 165

polewy z solonego karmelu i dekoracji z makaroników z nadzieniem waniliowym i z solonym karmelem, popcornu, draży śmietankowych oraz praliny czekoladowej. Czy to nie brzmi cudownie? :D * SKŁADNIKI na tort w formie o średnicy 18-20 cm Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 120 g cukru 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli(...)krem powinien być gęsty na tyle, by móc się rozsmarowywać. Krem waniliowy W rondlu podgrzej mleko wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj obie mąki i zmiksuj ponownie do gładkości. Rondel ściągnij z ognia, wyjmij laskę wanilii i zacznij powoli dodawać masę, cały czas mieszając energicznie trzepaczką. Garnek wstaw z powrotem

Food Square
Tort ptysiowy z musem jabłkowym 213

Tort z ciasta parzonego na pewno przypadnie do gustu wielbicielom eklerek czy karpatki. Prostota ciasta ptysiowego pozwala nam tworzyć różne formy, dzięki czemu każdy wypiek jest elegancji, a dodatek musu jabłkowego z pewnością ucieszy smakoszy szarlotek :) Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 białko Przygotowanie: Do garnuszka wlej wodę i dodaj(...)czasu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Wystudź. Zimne ciasto przełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termoobieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą obręczy tortownicy wyciskaj okręgi idąc od brzegu do środka

Kulinarna (nie)codzienność
Tort kawowo-śmietankowy 120

taki zje. Do przygotowania kremu, zamiast prawdziwej kawy, użyłam kawy zbożowej. I faktycznie, Niejadek sprzątnął wszystko w kilka chwil i nawet  talerzyk  wylizał. Lepszej rekomendacji nie trzeba ;) Tort kawowo-śmietankowy Składniki: Biszkopt: 1)       3 jajka 2)       100 g mąki pszennej(...)ostygnięcia. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. 2)     Jajka ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem na puszystą masę aż będzie jasna (około 10 minut). 3)    Do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę oraz roztopione i wystudzone masło i delikatnie mieszamy (możemy też miksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników

Na kulinarnym poligonie
Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem 151

przywitanie Nowego Roku przygotowałam torcik bezowy z kremem malinowym na bazie serka mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu. Składniki bezy: 3 białka jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki kremu: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gęstego przecieru malinowe (na przecier potrzeba(...)pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi o średnicy 18 cm. Każdy z okręgów oprószyć skrobią ziemniaczaną, dzięki temu blaty bezowe nie będą przywierały do papieru. Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, przy pomocy łyżki uformować lekko spłaszczone ,,chmurki".  Blaty bezowe są niewielkie i niezbyt grube, dlatego najlepiej piec je przez 40-45 minut

Codziennik Kuchenny
Tort Lodowy z bezami 394

BEZOWE BLATY: 8 jajek 480 g. cukru DODATKOWO: 500 ml. śmietany kremówki 900 ml. waszych ulubionych lodów (polecam te z kawałkami owoców) 250 g. truskawek pół cytryny Wykonanie Tortu: BEZY : Aby białka dobrze napowietrzyły się w czasie ubijania- w misce, w której będziemy je ubijać, nie może być ani grama tłuszczu! Tłuszcz to główny wróg pięknie wyrośniętej bezy! Zwykłe umycie(...)wyeliminować, jeżeli chcemy aby nasza beza się udała. Ubijamy białka- poczatkowo na niskich, następnie na pełnych obrotach- stopniowo dodając cukier. Ubijamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Nagrzewamy piekarnik do 140 C. Dwie blaszki, wykładamy papierem do pieczenia, następnie wylewamy na każdą z nich po połowie masy- delikatnie rozprowadzając ją łopatką, tak aby powstały dwa okrągłe

Domowe Torty
Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia 898

jest trudny w przygotowaniu i nie jest czasochłonny. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Quiero Cupcakes ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia Składniki: Spód: 220g herbatników 120g masła – roztopionego i przestudzonego 1 łyżka kakao Krem: 12 czekoladek ferrero rocher 300g nutelli 400ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)rocher do ozdoby Spód: 1. Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć (można przy pomocy wałka) lub zemleć w blenderze. Przesypać je do miski, dodać roztopione masło, kakao i wymieszać. Masę herbatnikową przesypać do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać, docisnąć masę i wstawić do lodówki. 2. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około

Mała Cukierenka
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 155

tort. Torcik właściwie... Bo malutki, raptem osiemnaście centymetrów średnicy. Ale to dlatego, że dla dwóch osób większych porcji robić się nie opłaca. Nie jest to klasyczny, warstwowy tort biszkoptowy, choć jest biszkopt; są i warstwy. Na spodzie mamy więc cieniutki blat biszkoptowy, a na nim nieziemsko cytrynowy krem od Doroty . Według mnie, smakuje dobrze, ale jeśli wolicie słodsze słodkości , polecam(...)Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec partiami dodawać cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 10-15 minut w 160 st. C. Wystudzić. Mus cytrynowy: Sok z cytryny zagotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe wafelki Knoppers 135

Dzieci go uwielbiają i cała rodzinka zgodnie stwierdziła, że o niebo lepszy od kupnego. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, to dla

moj przepis na
Pączki serowe – bardzo łatwy przepis 618

Przepis na bardzo łatwe i szybkie pączki serowe. Do ich zrobienia potrzeba tylko kilku składników i dosłownie pół godziny czasu. Czas przygotowania: 30 min   Składniki

Słodki Blog
Domowe wafelki Knoppers 496

Dzieci go uwielbiają i cała rodzinka zgodnie stwierdziła, że o niebo lepszy od kupnego. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, to dla

moj przepis na
Babki z przepisu babki ;-) 365

Prosta babka z babcinego przepisu o niewiarygodnym smaku. Najlepsza, jaką jadłam, chociaż nie jedyna, którą piekłam. Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne:  cytrynową oraz

Humanistka w kuchni
Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem. 173

czuć cukinii. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. U mnie dzisiaj w formie tortu z kremem śmietankowo-owocowym. Wszystko z sobą smakowo idealnie współgra. Polecam. Upieczcie na podwieczorek. Tort warto ładnie udekorować. Bedzie i pięknie i pysznie. Do tego filiżanka kawy i czego chcieć więcej?.  Słodkich inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny 2 jajka(...)usuwamy pestki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, odmierzamy dwie szklanki i odciskamy z nadmiaru wody. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wlewamy olej i jogurt naturalny i dokładnie ucieramy. Wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i dokładnie ucieramy, na koniec

Izabelawkuchni
Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami 1486

roztopionego, ostudzonego 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g mąki ziemniaczanej 50g dobrego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: około 130ml wiśniówki 50ml wody (jeśli lubimy torty z alkoholem można dać samą wiśniówkę, czyli około 180ml wiśniówki) Nadzienie: 1 słoik wiśni w kompocie (aby po osączeniu było około 450g wiśni) 40g cukru kryształu 1 laska cynamonu(...)ozdoby Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem. Do jajecznej masy dodać

Mała Cukierenka
Cytrynowe ciasto z cukinii i młodego jęczmienia 177

skórkę cytrynową 💚💛💜 Ps.A już jutro rano pokaże Wam torcik jaki przygotuję do mojej małej królewny z okazji Chrztu Świętego. Jutro jej ważny dzień ;) mój zresztą też! Stresuje mnie ten tort jak żaden inny, tak więc trzymajcie kciuki ;) Składniki: 320 g cukinii 100 ml jogurtu greckiego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku(...)cytryny Przygotowanie: Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Cytrynę myjemy, polewamy wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę. Jajka z cukrem miksujemy na puszystą masę, ciągle miksując wlewamy olej, jogurt grecki i sok z cytryny. Mąkę, proszek przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy młody jęczmień. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki krótko miksując. na koniec dodajemy

Życie zaczyna się w kuchni
Herbaciany naked cake 226

jednocześnie uwielbiają mango. Jeśli lubisz wypieki z ich smakiem i nie jest dla Ciebie zbytnią przesadą popić go filiżanką ciepłego i aromatycznego naparu, to serdecznie polecam Ci spróbować tego tortu. Czyż nie jest to idealne połączenie? Smacznego! Biszkopt: 4 jajka 200 g mielonych orzechów włoskich pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kaszy manny Dno tortownicy o średnicy(...)stopni. Następnie rozdziel żółtka od białek, a suche składniki wymieszaj razem. Żółtka ubij z cukrem na puszystą, a białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz do masy żółtkowej stopniowo dodawaj suche składniki, a na koniec delikatnie połącz ją z białkami. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok 35 - 45 minut, do suchego patyczka

Karczma Honorietty
Ciasto Kinder Pingui 259

Kojarzycie batoniki Kinder Pingui? W bardzo prosty sposób możecie przygotować ciasto o bardzo zbliżonym smaku, dla wielbicieli tych batoników można przygotować tort - wystarczy ładna dekoracja i mamy tort:) Krem z śmietanki i serka mascarpone jest przełożony polewą z gorzkiej czekolady, a to wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany(...)szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker , 2 łyżki oleju, 2 łyżki mleka w temp. pokojowej, szczypta soli. masa: 400 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/2 opakowania żelatyny do deserów Dr Oetker , 2 łyżki cukru pudru. dodatkowo: 2 łyżki mleka, 2 opakowania polewy deserowej Dr Oetker

Aga w kuchni
Tort bezowy z powidłami i nutką cynamonu 134

okazja czy impreza Beti robi torta :). W związku z tym, że białek cały czas mi przybywa z przeróżnych wypieków, a zamrażarka wypełnia się słoikami z białkami przyszedł czas na tort bezowy. Torcik jest pyszniutki, słodziutki i naprawdę łatwo się go robi. Blaty bezowe są lekko ciągnące w środku. Posmak cynamonu wyczuwalny delikatnie więc lepiej z niego nie zrezygnować, a jedynie(...)całości. Został zjedzony tak szybko, że był problem nawet z jednym ujęciem. Skala smaku 10/10  blaty bezowe spokojnie można zrobić nawet dwa czy trzy dni przed wypełnieniem go masą, w suchym miejscu zachowają chrupkość. Źródło "Moje wypieki" Składniki na 3 blaty bezowe: 6 dużych białek (1 białko około 40 g) lub 9 mniejszych 300 g drobnego cukru do wypieków

Kubki smaku