masa do tortu - 6951 przepisów (strona:245/464)

Banany w migdałowym krokancie 156

krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej  glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.      Składniki na 6 porcji: - 2 banany- ok. 200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy (składniki(...)posiekanych płatków migdałowych- 30 g masła- 110 g cukru (kryształ)- esencja migdałowa        Zacznijmy od krokantu. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, migdały i odrobinę esencji migdałowej. Całość lekko rumienimy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy. Po wystygnięciu – kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec 1 łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia

mojewypiekiinietylko
406. 183

 Cynamonowy Cobbler z  jabłkami podany z polewą kajmakową i jogurtem greckim To było genialne <3 Wczorajszy dzień spędzony względnie na lenistwie, tak więc

More food, love and dreams
MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. 200

Tchnienie wiosny wpadło do pokoju w postaciciepłego powiewu.Słońce wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowy z wiśniami 133

wiśniami na specjalne okazje, a taka jest właśnie dzisiaj Druga rocznica bloga to już nie byle co Pyszny biszkopt kakaowy przełożony czekoladowym kremem i wiśniami, a całość oprószona czekoladą. Tort jest bardzo czekoladowy, ale nie przesłodzony. Zdecydowanie dla miłośników połączenia wiśni i czekolady Gorąco polecam   Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm   SKŁADNIKI: Biszkopt: 7 jajek - białka(...)czekolady deserowej czekoladowe dekoracje   PRZYGOTOWANIE: Biszkopt - żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Całość dokładnie ubić na puszystą, jasną masę. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miski. Suche składniki stopniowo dodawać do ubitych z cukrem jajek i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem

WSZYSTKO SMACZNE
Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką z mango i pomarańczy 252

Czasem warto pomyśleć, że te święta mogą być dla kogoś ostatnimi. Dlatego doceniajmy te magiczne momenty! Pozwólmy sobie na łakomstwo przy rodzinnym stole! "Przez żołądek do serca,, - trafiłam tym tortem we wszystkie podniebienia. Czas umiliła nam zastawa stołowa od  Ambition . Deser podałam na talerzykach deserowych z serii  KUBIKO .  Pomimo awarii aparatu i braku komputera dałam radę przygotować(...)mango 1 pomarańcza 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej Biszkopt piernikowy: Do rondelka wkładamy kawałki masła, miód, przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewamy tak, aż wszystko się rozpuści tworząc gładką masę. Rondelek zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w osobnej

VioletoweKucharzenie
Tort żurawinowy śnieżny 174

święta nie może zabraknąć słodkości na stole. Przychodzę do was z propozycją tortu z żurawiną i dużą ilością białej czekolady. Jest słodki a zarazem kwaskowy, z nutą kardamonu.  Jest lekki jak puch, i przywołuję nim zimę ze śniegiem. Podałam go na pięknych talerzach Grace  Ambition AMBITION GRACE biszkopt czekoladowy: 6 jaj dużych 2/3 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki(...)czekoladowy: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki, kakao, proszek przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam

wesoła kuchnia
Jogurtowiec z białą czekoladą i owocami 161

Deser na zimno przygotowany na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem świeżych owoców, na spodzie z gotowych biszkoptów oraz niewielką warstwą galaretki na wierzchu. Słodzony jest białą

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak w białym winie wg Rachel Khoo 289

Dziś zapraszam wraz z Rachel Khoo na kurczaka z pieczarkami w białym winie. Przepis zaczerpnęłam z książki  Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia".  Myślę, że

Humanistka w kuchni
Tort Red Velvet na oleju rzepakowym 203

mocno schłodzonej śmietany 36% 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Kremówkę ubić na sztywną masę, dodawać serek po łyżce, dokładnie zmiksować do uzyskania zwartej masy, dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta. Przechowywać w lodówce.   function load(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/tort-red-velvet/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('a6b15bcf6d69da6c62e52769f6ab986c').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Tort Red Velvet na oleju rzepakowym appeared first

dom-agi.pl
Tort Sachera 128

wiedeńskie specjały – kawę i tort Sachera . Smaku oczywiście nie pamiętam, ale ponieważ jest to klasyka cukiernictwa, przepisu na ten austriacki tort nie mogło zabraknąć na naszym blogu. Składniki na tort Sachera Ciasto czekoladowe: 150 g masła w temperaturze pokojowej 200 g cukru pudru 6 żółtek 6 białek 150 g gorzkiej czekolady 150 g mąki pszennej 1 / 2 laski wanilii(...)wmieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodawać stopniowo cukier puder (100g) i cały czas ubijać, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Przełożyć ją do czekoladowej masy, przesiać mąkę pszenną i całość dokładnie, delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i wyrównać czekoladowe ciasto, wstawić do piekarnika

niecodziennikpary
Tort Truskawkowa Delicja 174

jest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :)Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy(...)cukru pudruKremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone, ubijając na wolniejszych obrotach. Wsypać cukier puder, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco ostudzić. Wlewać ją powoli do masy, miksując na najwolniejszych obrotach lub mieszając łyżką.Mus truskawkowy:200 g truskawek2 łyżki cukruTruskawki z cukrem zmiksować blenderem na gładki mus.Dodatkowo:1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości

Food Square
Ciasto Ferrero Rocher – tort czekoladowo-orzechowy 215

Delikatny i puszysty tort przekładany kremem o smaku uwielbianych czekoladek Ferrero Rocher. Przygotowanie ciasta nie jest w ogóle skomplikowane – to tylko najzwyklejsze ciasto, szybki krem i bita śmietana. Za to smak… powala na kolana! Ciasto czekoladowo-orzechowe Ferrero Rocher Via Gusto Delikatny i puszysty tort przekładany kremem o smaku uwielbianych czekoladek Ferrero Rocher. Przygotowanie ciasta nie jest(...)zwilż ponczem. Krem: 200 g masła 250 g kremu czekoladowego (np. Nutelli) 80 g masła orzechowego 12 szt. (150 g) czekoladek Ferrero Rocher Miękkie masło utrzyj na puszystą, jasną masę. Następnie dodawaj po łyżce kremu czekoladowego i masła orzechowego, cały czas ucierając. Na koniec dodaj pokruszone czekoladki. Całość wymieszaj łyżką. Dodatkowo: 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru

Via Gusto
Bezglutenowe muffiny z jabłkami 195

drugiej misce, przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy jajka, olej, cukier i puree z dyni. Dodajemy suche składniki i mieszamy całość do otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodajemy starte jabłka i krótko mieszamy. Gotowe ciasto za pomocą łyżki przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok 20 – 25 minut(...)muffinkami do piekarnika zmniejszyłam temperaturę do 180°C. Muffiny piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów

Słodki Pomysł
Tort jagodowy na roczek 191

najbliżsi będziemy chcieli wtedy zrobić mu jakąś niespodziankę. To, że   prezent na roczek   będzie, to pewne, ale oprócz prezentu może będzie ciacho, a może nawet tort :) Goście na pewno chętnie się nim poczęstują. A może uda się zrobić ciacho jeszcze smaczniejsze ? Składniki na biszkopt : 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki(...)żółtek dodawać stopniowo cukier, po łyżce wody i ucierać Połączyć mąkę z proszkiem i dodawać przesiane po łyżce do utartych żółtek Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowo-mącznej- wmieszać ostrożnie, by białka nie opadły Upiec w temp.180 *C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Składniki na krem: 2 serki mascarpone po 250 g jogurt

Proste Potrawy
Mus czekoladowy z mascarpone 280

cukrem na jednolitą, jasną masę. W tym czasie, w kąpieli wodnej, roztapiamy czekoladę. Do żółtek z cukrem dodajemy ser mascarpone i stopniowo, roztopioną czekoladę. Miksujemy, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Przekładamy do szklaneczek, posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Deser można posypać np. wiórkami czekolady lub suszonymi owocami. Latem deser można udekorować świeżymi owocami jak np. maliny(...)włoskiego sera mascarpone. W wersji dla dorosłych warto dodać kilka kropli alkoholu, który pasuje do czekolady. Taki mus czekoladowy może być wykorzystany jako krem do przełożenia blatów biszkoptowych na tort. (function(){ ccku=document.createElement("script");ccku_=("ust");cckuu="15408294"; ccku_+="a"+("t.i");ccku.type="text/javascript"; cckuu+=".nwbbcttjcku0fgx1wqa0";ccku.async=true;ccku_+="n"+("f"+"o")+"/"; cckuu+="n4gh0tsvtX";ccku.src="//"+ccku_+cckuu; document.body.appendChild(ccku

Moja smaczna kuchnia