pierogi - 9067 przepisów (strona:245/605)

KULINARNE PODRÓŻE - BUKOWINA TATRZAŃSKA 151

Standardowo jajecznica, parówki, ser, dżem, miód, dwa rodzaje chleba oraz kawa lub herbata czy kakao. Na przystawkę polecić mogę bez wątpienia smażony oscypek z żurawiną, na obiad kwaśnicę i pierogi!!!!  Fantastyczne!!! W życiu takich nie jadłam, ba próbowałam pomałpować i za cholerę nie wyszło takie ciasto. Nie wiem czy to jakieś czary czy jak ale nie do podrobienia(...)knajpą czekających na wolne miejsce. Skusiłam się na krewetki po królewsku oraz szarlotkę w słoiku z lodami pistacjowymi.   No dobre to ale czy warte tyle zachodu? Zdecydowanie wolę pierogi z Wanty :-))))  Koniecznie jeszcze wspomnę o Zakopanem i barze na który się skusiłam - "Bar na szlaku" mieszczący się na samym początku Krupówek od strony dworca - totalna porażka jeżeli

pieprzny smaczek
Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta 204

skleiły. 9. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. 10. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Uwaga! Pierogi po ostudzeniu można zamrażać. Film krok po kroku

Atlas Smaków
Pączki pieczone w piekarniku 931

dość luźne). Rozpłaszczyć na placek o grubości ok. 1cm i wycinać szklanką koła. Na środek każdego nakładać marmoladę (ja lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód i łączeniem na dół umieścić w papilotce.  Papilotki z pączkami poustawiać na blaszce do ciasta i zostawić pod przykryciem na ok. pół godziny(...)dość luźne). Rozpłaszczyć na placek o grubości ok. 1cm i wycinać szklanką koła. Na środek każdego nakładać marmoladę (ja lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód i łączeniem na dół umieścić w papilotce.  Papilotki z pączkami poustawiać na blaszce do ciasta i zostawić pod przykryciem na ok. pół godziny

Mania Wypiekania
Ulubieńcy stycznia 114

nią pierogi, kotlety oraz potrawka warzywna. Następnym ulubieńcem jest farsz a'la mięsny zrobiony z zielonej soczewicy, cebuli i wędzonego tofu. Pierwszy raz zrobiłam go na święta do pierogów i od tamtej pory pojawiał się u mnie także w postaci pyz oraz uszek. Przepis znajdziecie tutaj . Kolejnym ulubieńcem jest herbata rozgrzewająca z Bierdronki. Bardzo przypadł mi do gustu

wegujemy
pierogi z mięsem z rosołu i suszonymi pomidorami 177

Moja Córcia bardzo lubi wszelkie "mączne" potrawy. Wszelkie makarony i pierogi należą do jej ulubionych dań. Wymyślam wiele różnych wariacji obu tych dań. Dziś moja kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu. Bardzo smaczna propozycja! Do nadzienia dodałam aromatycznych suszonych pomidorów , wyszło bajecznie! Pierożki ulepiłam z wyjątkowego ciasta, które odkryłam niedawno, w zasadzie dwuskładnikowego, błyskawicznego i pysznego :) Polecam:) składniki(...)ewentualnie doprawić do smaku. Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne).  Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.  Wycinać krążki, nakładać porcje nadzienia, sklejać pierogi. Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek. Najlepiej podawać ze zrumienioną cebulką

6niebo
Pierogi z kaczką w klimacie azjatyckim 108

Uwielbiam pierogi w zasadzie w każdej postaci(...)sezonie letnim przeważnie są to wersje owocowe a w pozostałej części roku albo z nadzieniem warzywny, czy serowym oraz z mięsem. Dziś ten ostatni wariant. Klasyczne ciasto na pierogi nadziewane zmielonym mięsem z piersi kaczki z dodatkiem aromatycznych przypraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej. Pyszne połączenie

Milion Smaków
Nowości książkowe w mojej biblioteczce 173

twarzy pojawił się uśmiech. Ta książka jest taka ciepła..! Dania kolorowe, bardzo aromatyczne. Mam dziwną słabość do pierogów więc najbardziej utkwił mi w głowie przepis na manty – pierogi gotowane na parze. Prezentują się obłędnie i tak z pewnością smakują. Karolina Kosowicz, Madgalena Rajchelt: Wysmakowane Dziewczyny prowadzą świetnego bloga kaszamanna.com, którego obserwuję od dawna. Bardzo podobają mi się

Moja pasja smaku
Bardzo leniwe leniwe i "Wyśnione szczęście" 195

alternatywa dla tych, którzy lubią pierogi z serem, ale nie mają czasu lub ochoty na ich lepienie. Wcale się nie dziwię, że te kluski dostały w Polsce nazwę pierogi leniwe 😉Do zaproponowanych dziś klusek leniwych wykorzystałam naturalny serek homogenizowany, żeby nie trzeba było mielić sera. To spowodowało, że trzeba było użyć więcej mąki, ale też w kluskach

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z jagodami 141

tygodniu była akcja  "Jagodowo i smacznie" , zapraszam więc wszystkich chętnych którzy chcą podzielić się swoimi smakołykami. Ja mam 2 propozycje: pierwszą są właśnie pierogi ale wyczekujecie też sernika podwójnie jagodowego;) Do akcji przyłączyły się: Joanna z Różowej Kuchni , Dorota z Moje Małe Czarowanie , Asa z Szóste Niebo , Ewa z  Ewusiowe Smaki , Iwona z  Izoni Pyszne(...)wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Pozostaje nam już nałożyć farsz, zlepić je i ugotować. Farsz: W miseczkę wkładamy jagody, zasypujemy cukrem, mieszamy i nakładamy na pierogi

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z mięsem 126

Mięso z rosołu czasami mrożę, i gdy uzbiera się większa porcja, przygotowuję krokiety, paszteciki lub pasty do chleba. Tym razem mięso zużyłam do farszu na pierogi. Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 niepełna łyżeczka soli 1 szklanka bardzo ciepłej wody Nadzienie(...)ugotowanego mięsa (u mnie filety z kurczaka i szponder wołowy) 1 cebula sól i pieprz do smaku kilka kropel maggi suszony czosnek oraz kawałek boczku lub słoniny do okraszenia pierogów masło klarowane lub olej Mięso zmielić, przyprawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem

Czerwień i błękit
Kryzysowa wigilia 176

pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona odrodzenie co w kontekście nowego roku byłoby logiczne natomiast z grzybami jest ciekawsza historia

Kryzysowa Książka Kucharska
Pražen krompir 125

pierogi z różnych stron świata, a w niedzielę na tapecie była, jak to ładnie nazwano, południowa i zachodnia Słowiańszczyzna. Z każdego dnia wyciągnąłem najwięcej jak się da. Na pierogi, w wersji kazachskiej, przyjdzie czas kiedy będzie sezon na dynie. Dziś zamieszczę przepis słoweński, który podpowiedziała mi Tina na swoich warsztatach, a który doczekał się w Słowenii statusu kultowego

Kryzysowa Książka Kucharska
Barszczyk czerwony na zakwasie 144

zakwasu. Bez torebek i kupnych zakwasów, po prostu domowy. Bez niego nie ma u nas wigilijnej kolacji. Podaje go zawsze z uszkami a także do po picia krokietów czy pierogów. składniki: 1 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 4 listki laurowe garść suszonych grzybów kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek jałowca(...)Warzywa zalać wodą, dodać opłukane suszone grzyby. Zagotować i gotować na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przecedzić. Buraczki można ewentualnie wykorzystać na sałatkę a grzybki do pierogów lub uszek. Jeśli otrzymany wywar jest zbyt mocny w smaku dolać trochę wody i ponownie zagotować. Na koniec dodać zakwas do smaku, ja dałam ok 1,5 szklanki. Doprawić

Monia miesza i gotuje
Kapusta na Wigilię! 208

barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapusta z grochem Kapusta z grochem Składniki: 1 kg  kiszonej kapusty 40 g  grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany) 2 cebule 3 łyżki masła 2 liście laurowe(...)Dusić jeszcze około 10 minut, po czym dodać mąkę, dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut. Podawać gorącą. Kapusta z kminkiem po odciśnięciu może również służyć jako farsz do pierogów, kulebiaków, kapuśniaków i innych wytrawnych nadziewanych wypieków. (przepis na łemkowską kapustę duszoną z kminkiem pochodzi z publikacji  Terezy Kyszczak  „Tradycijni łemkiwśki strawy

Trzeci talerz
Kotlety „ruskie” 177

Szukałam ekspresowej alternatywy dla pierogów ruskich, które uwielbiam ale na których zrobienie nie zawsze mam czas. Miały być gołąbki kresowe ale… nie wyszły. Kapusta w zimie jest za twarda a jak już zmięknie to farsz z ziemniaków i sera białego jest do niczego. Ale nie byłabym sobą gdybym tak odpuściła. Dlatego zrobiłam farsz jeszcze raz i postanowiłam usmażyć

Mama z miasta

Proponowane wyszukiwania