pierogi - 9067 przepisów (strona:243/605)

Empanadas z pieczarkami 127

ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na nieco grubsze niż na pierogi i wykrajamy duże kółka. Na środek każdego układamy po łyżce farszu i zlepiamy jak pierogi. Widelcem robimy wzorek na złączeniu. Gotowe empanadas układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tłuszcz rozpuszczamy i smarujemy nim pierożki. Posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z bobem i rzodkiewką 139

Cóż ja na to poradzę, że kocham to małe zielone nasionko ? I mogę je dodawać do wszystkiego. W tajemnicy Wam powiem, że w zanadrzu mam jeszcze przepis na boskie pierogi z bobem i serem. A dziś zapraszam Was na bardzo prostą sałatkę z dodatkiem młodych ziemniaków i rzodkiewki. Możemy też ją podać w wersji na ciepło, jeśli oczywiście(...)zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki...   Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników

Kulinarne przygody Gatity
Churros – przepis 174

Soczyste kąski z kurczaka Moja rodzina uwielbia takie drobiowe kąski, dlatego ostatnio robię je dość Pierogi smażone Tym razem przepisu nie będzie To bardziej pomysł, niż przepis. Tradycyjne pierogi ruskie ( .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post .post-list .item .title { font-size:16px; color:#999; line-height:normal; }.related-post .post

NiePieprz.pl
PRZEPISY Z TRUSKAWKAMI! ŚNIADANIE/ OBIAD / KOLACJA! 414

OBŁĘDNYM KREMEM KOKOSOWO - TRUSKAWKOWYM! MAKARON SOBA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI W SOSIE NA BAZIE CYDRU PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! NAJLEPSZE NA DZIEŃ DZIECKA! DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ! NAJLEPSZE! PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! TRUSKAWKOWE CIASTO Z KOKOSEM! SERNIK NA ZIMNO! CZEKOLADOWA OWSIANKA

SMYKWKUCHNI
Sernik z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym 131

mnie, bo na pewno mi nie wyjdą, są właśnie dla mnie. Tak stało się ze zwykłymi pierogami. Umocniłam się w błednym przekonaniu, że pierogi są pracochłonne, długo się je robi, a znikają tak szybko! Może i tak jest, ale zmieniłam swoje nastawienie do nich i w ciągu tego miesiąca zrobiłam je już trzy razy. A cały wysiłek wynagradza

Raj dla Podniebienia
„Mamo, tato, jest mi z wami tak dobrze!”…czyli piękna niedziela w Lanckoronie – post mniej kulinarny 127

ludźmi. Niektórzy relaksują się, czytają książkę lub gazetę. Ogródek Arki jest pełny, ale daleki od restauracyjnego hałasu. Tak jakby każdy czuł potrzebę ciszy w tym miejscu… Wszyscy uwielbiamy pierogi. Możemy(...)jeść zawsze i wszędzie. Wybieramy je także w Arce. Ruskie, ze szpinakiem i na słodko z borówkami. Każdy ma swój zestaw, ale już po chwili rozpoczyna sie wędrówka pierogów z talerza na talerz, aby każdy spróbował czyjegoś. Popołudnie mija za szybko…Ale cieszymy się ze wspólnych wrażeń w tę piękną, wrześniową, pełną słońca niedzielę. Zatrzymujemy się jeszcze

Raj dla Podniebienia
Pierożki sofficini z szynką i serem 314

Dzisiaj mam dla was włoskie pierożki sofficini z szynką i żółtym serem. Są to pierogi przygotowane z ciasta parzonego, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Złociste chrupiące i można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1,5 szkl mleka 1 łyżka masła 3/4 łyżeczki soli 200 g żółtego sera(...)ognia i pozostawić do ostygnięcia. Podsypując mąką ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć kawałek sera i szynki. Zlepić jak tradycyjne pierogi, obtoczyć w roztrzepanym jajku następnie obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju z dwóch stron na rumiano

Ala piecze i gotuje
PIEROGI Z JAGODAMI JAK U BABCI! 158

Najsmaczniejsze na świecie pierogi! Pierogi z jagodami! Polane śmietanką z cukrem! Czy czegoś więcej nam trzeba? Mi zdecydowanie nie! Jestem już w niebie, jagodowym niebie z fioletowymi ustami ;-))) I tak mi dobrze i niech już tak zostanie! PRZEPIS NA MOIM BLOGU http://smykwkuchni.blogspot.com/2016/06/pierogi-z-jagodami-jak-u-babci.html

SMYKWKUCHNI
Pierogi leniwe czyli ratujmy klasykę. 164

wziąć w niej  udział. Link zamieściłam wyżej. 😊 Ja się odniosę do tego konkretnego przykładu, czyli leniwych. Jeśli do twarogu, mąki i jajka dorzucimy ziemniaki to już nie będą pierogi leniwe. Tak wiem, mama, babcia robiły tak leniwe, więc robię i ja. Pewnie że robiły, tylko ziemniakami kobiety walczyły z niedostatkiem lub biedą(...)była ich kreatywność, pomysłowość i chwała im za to. Jednak to już nie były leniwe, te kluski były lub są na nich wzorowane. Stara, dobra  Kuchnia Polska mówi: ,,Pierogi leniwe ( potocznie leniwe) kluski przyrządzane  z twarogu, mąki i jaj, gotowane w lekko osolonym wrzątku.'' A więc do dzieła. 😊 300 g twarogu półtłustego jajko mąka pszenna Twaróg rozgniatamy

Dieta moja pasja
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 147

kuchni" Tego dnia przygotowaliśmy: brazylijską zupę pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem(...)miętą wołowinę na słodko-kawśno pszenicę gotowaną w mleku z miodem, z musem z rabarbaru i karmelem z tataraku Wszystkie potrawy smakowały wyjątkowo i niebanalnie. Mój hit to wołowina, pierogi i oczywiście deser, czyli gotowana pszenica z musem rabarbarowym i karmelem. Kolejne spotkanie już w maju, a jego temat to: " Ryby, raki i szparagi". Tym razem niestety nie będę

kolorowotorcikowo
Chipsy ziemniaczane – przepis 168

Soczyste kąski z kurczaka Moja rodzina uwielbia takie drobiowe kąski, dlatego ostatnio robię je dość Pierogi smażone Tym razem przepisu nie będzie To bardziej pomysł, niż przepis. Tradycyjne pierogi ruskie ( Smażone ziemniaczki Takie ziemniaczki u mnie w domu goszczą ostatnio coraz częściej. Są fajnym urozmaiceniem zwykłych, gotowanych .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item

NiePieprz.pl
Calzone mini. 186

Pizza w kształcie pieroga. Ja zrobiłam wersję mini :) Polecam bo są naprawdę pyszne, a przede wszystkim wygodne do jedzenia. Duże calzone trzeba kroić nożem, a takie małe można spokojnie jeść  ręką jak bułkę. Składniki na ciasto: 400 g maki 30 g drożdży 250 ml wody z mlekiem 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Wykonanie: Drożdże(...)kawałków, ale to zależy jakiej wielkości chcecie pierożki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i posmarować delikatnie olejem. Posypać serem, na to wyłożyć trochę farszu i znów ser. Skleić jak pierogi. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni 10-15 minut

Agusiowe smakołyki
Calzone z kurczakiem 197

jest to potrawa kuchni włoskiej.   Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga, w którym znajduje się nadzienie . Oryginalne jest z ciasta drożdżowego, ja zrobiłam ten pyszny pieróg z ciasta kruchego. Przepis na ciasto pozyskałam od mojej przyjaciółki Krysi. Nadzienie to kwestia gustu i smaku. SKŁADNIKI: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka(...)maśle klarowanym,  dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy, na końcu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser, ciasto wałkujemy (grubość 0,5cm), wykrawamy koła, na ciasto nakładamy farsz,zamykamy w pieróg,  smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(20 min, następnie 180), pieczemy aż ciasto się zrumieni około

Kuchnia Beaty
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem 165

Corner by "jagodzianka" Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem powstały na potrzebę chwili. Tydzień przed Wielkanocą zaczęłam testować białą kiełbasę z kilku (dostępnych … Przeczytaj cały artykuł Post Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Oszukane udka przepiórcze 167

kłaść po mniej więcej łyżeczce mięsnego farszu. Koło nie może być całe zakryte farszem, ponieważ wtedy się nie zlepi.  Zlepić końcówki kół tak jak pierogów . Przeciąć każdego pieroga na pół.  Każde "udko" maczać w roztrzepanym jajku, następnie obtaczać w bułce tartej  i smażyć z każdej strony na bardzo małym ogniu. Usmażone "przepiórcze nóżki" przełożyć

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania