Powoli kończymy sezon truskawkowy, ale nie wyobrażam sobie lata bez pierogów z truskawkami polanymi słodką śmietaną. Czytaj więcej
Ana Mari's worldPowoli kończymy sezon truskawkowy, ale nie wyobrażam sobie lata bez pierogów z truskawkami polanymi słodką śmietaną. Czytaj więcej
Ana Mari's worldPierogi ruskie wszyscy znają i kochają a ja dziś przedstawiam inną wersję tych ruskich pierogów. Smakują obłędnie z sosem z maślanki i surówką z białej kapusty. Popróbujcie bo i szybko się je robi i znikną szybko. Takie kotlety smakują wybornie o każdej porze roku. Kotlety "ruskie". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekopytka, czyli w romby. Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Maliny rozgnieść widelcem i wymieszać z jogurtem. Sos wyłożyć na talerz, na nim ułożyć pierogi. Całość oprószyć cynamonem i karmelem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachSezon jagodowy w pełni, a ja nie wyobrażam go sobie bez dwóch rzeczy: pierogów i drożdżowych bułeczek. Pierogi w ilości kosmicznej, pałaszowaliśmy u Mamusi, bo ona robi najlepsze. Zatem przyszła kolej na bułeczki, postanowiłam je nieco odchudzić, by móc zjeść jedną więcej bez wyrzutów sumienia. Dlatego ograniczyłam ilość użytego cukru (odrobina musi być, wtedy drożdże lepiej
Cynamonowe szczęściemój słodki wynalazek czyli pierogi migdałowe z serem, wiśniami i smażoną śmietaną która jest przepyszna i idealnie pasuje do słodkich pierożków. Z tego przepisu wychodzi około 50 sztuk pierogów. Czytaj więcej
Pychotkaaasamodzielnie (lub z pomocą) przygotowały - moja Córcia jest tu świetnym przykładem, bo zawsze jak ze mną pierogi lepi to po ugotowaniu je tylko te, które sama zlepiła :) kształtu pieroga to te jej jeszcze nie mają, ale farsz w środku ma :) Co ważne - dzieci uczą się, że jedzeniem można się bawić, ale jednocześnie uczą się szacunku do jedzenia! Główna
Kolorowy Przepisownikwięcej przepisów na ciastka zapraszam tutaj>>>> Pierogi drożdżowe z jabłkami XXL To ostatnio hit naszych podróży. Lila często wspomina, że na placyku jadła pyszne pierogi z jabłkami. Robiłam je ostatnio z trzy razy! Ciasto drożdżowe, a w środku niespodzianka - jabłko starte na grubych oczkach z cynamonem. Muffiny Robi się je błyskawicznie, wystarczy wymieszać składniki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comnierzadko również na początku szkoły. Jak dla mnie są szybsze do wykonania niż pierogi,a do tego w przypadku nieco kanciastych truskawek, które niekoniecznie dobrze komponują się w pierogach, tutaj ich obły kształt ukrywa się w cieście idealnie. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie owoce dodatkowo doprawić np cukrem czy cukrem waniliowym, ja jednak preferuję jako nadzienie same owoce
Mieszam w GarnkuJest kilka sposobów na ciasto na pierogi, jednak to jest dla mnie najlepsze. Nie rozwala się przy gotowaniu, idealnie się rozwałkowuje i skleja. Składniki: * 300 g mąki pszennej * 250 ml przegotowanej, ciepłej wody * sól Wykonanie: Do miski wsypać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę i mieszać łyżką drewnianą. Kiedy już mąka(...)wodą się połączą, można zacząć wyrabiać ciasto ręką. Przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać ciasto około 10-15 minut. Z takiej ilości ciasta wychodzi mi około 40 pierogów
Zrób to smacznierozwałkowujemy, wycinamy za pomocą literatki kółka, nakładamy pasztet dodajemy po jednym ziarenku kapary i sklejamy. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kilka min. Gorące pierogi polewamy roztopionym masłem, doprawiamy zielonym pieprzem, posypujemy posiekanym Tymiankiem. Podajemy z kaparami i kiełkami z brokułów . Smacznego
Moniki SmakołykiTaką inspirację znalazłam, przebywając w tym roku w Niemczech. Pewnie jesteście ciekawi, co mnie zainspirowało? Otóż przebywając u moich niemieckich przyjaciół, miałam okazję zjeść tzw. "Apfeltaschen" - coś na kształt pierogów, tyle, że z ciasta, które można wypiekać i z nadzieniem jabłkowym. Owe "Apfeltaschen" robili nie moi niemieccy przyjaciele, a pewna starsza dama z Iraku, której nie miałam niestety okazji(...)rozwałkujcie ciasto i wykrawajcie z niego koła o średnicy ok. 8-10 cm. Jedno półkole "pomalujcie" mlekiem. Na środek wyłóżcie letnie nadzienie. Sklejcie brzegi ciasta, tak jak się skleja pierogi. Wierzch naszych pierożków pomalujcie roztworem z mleka i żółtka. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Rozłóżcie na niej nasze pierożki:) Całość należy piec w nagrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia
Kuchnia smakówKlasyka w zdrowej wersji! Pierogi leniwe są bogate w białko, a także wartościową mąkę żytnią, bardzo zdrową dla naszego organizmu. Gorąco polecam ten rodzaj mąki zamiast zwykłej, oczyszczonej mąki pszennej. Jako dodatek polecam jogurt naturalny i cynamon. Składniki: 150 g twarożku 1 jajko 8 łyżek mąki żytniej 1, 2 łyżeczki soli Składniki umieścić w misce i posiekać nożem(...)średnicy ok. 2 cm, delikatnie przyklepać i nożem lub łopatką odcinać kluseczki (w kształcie rombów - ok. 3 cm). W dużym garnku zagotować sporą ilość wody (jak na pierogi), posolić - u mnie dwie łyżeczki. Kluseczki wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4-5 minut. Odcedzić na sitku. Podawać z cynamonem i jogurtem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmąką stolnicy. Rozwałkować na grubość ok 5 mm. Wycinać kółka jak na pierogi. Na połowę z nich nałożyć po łyżce nadzienia, przykryć "pustym" kółkiem. Sklejać brzegi naokoło (jak pierogi). Każdy krążek naciąć w 6 miejscach uważając, by nie przeciąć do końca. Każdy rozcięty kawałek wywinąć na bok formując płatki. (zdjęcia istruktażowe tutaj ). Gotowe pizzerinki przekładać na blaszkę wyłożoną
6nieboDziś mam dla Was włoskie panzerotti. Te spore pierogi wywodzą się od pizzy. Przypominają calzone, aczkolwiek smażone są w głębokim tłuszczu. Ja jednak, mając na uwadze zbliżające się lato, postanowiłam jednak upiec je w piekarniku. Wyszły pyszne! Puszyste, mięciutkie, drożdżowe ciasto wypełnione soczystym nadzieniem. Dla nas rewelacja! Idealne na obiad, kolację, a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Smakują(...)Teraz dzielimy ciasto na około 8 porcji, każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180°C. DODATKOWO: 1 roztrzepane jajko sezam
Rozpustne gotowanie