Uwielbiacie jabłka? Macie dość szarlotki? Zróbcie "pierogi" z jabłkami - są to bardzo smaczne, kruche ciasteczka. Składniki: 3 szklanki mąki 225g margaryny zimnej 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Przygotowanie: Mąkę z solą, cukrem(...)pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wymieszać. Dodać żółtka, zimną margarynę i śmietanę - wymieszać dokładnie. Zagnieść i pozostawić na godzinę w lodówce. Następnie wycinać ciasto tak jak na pierogi, do środka włożyć kawałek jabłka. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. SMACZNEGO
My World by Dagmara RekKruche, serowe ciastka w kształcie pieroga z czekoladą można dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Miękkie a zarazem kruche można nadziewać dowolnie, u mnie są z czekoladą, jednak doskonale będą też smakowały z powidłami, marmoladą czy innym nadzieniem. Spróbujcie koniecznie :) Do przygotowania serowych pierożków wykorzystałam twarożek sernikowo- kanapkowy "Mój ulubiony" od Wieluń . Składniki(...)stolnicy podsypanej mąką na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawać koła, na każde ułożyć odrobinę nadzienia. Kołka składać na pół i skleić (postępować tak samo jak z klejeniem pierogów). Gotowe ciasteczka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 15 minut (aż pierożki się zarumienią). Wystudzone można posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieskleiły. 9. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. 10. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Uwaga! Pierogi po ostudzeniu można zamrażać. INSTRUKCJA - krok po kroku
Atlas Smakówdopraw wg uznania. Całość wymieszaj. Na środek ciasta nakładaj małą łyżeczką farsz, zlep jak pieroga i sklej końcówki. Nie umiem w ładny sposób (i nie lubię) kleić pierogów, a tym bardziej uszek, więc posiłkuję się „specjalistycznym sprzętem”, czyli foremką do lepienia uszek. W dużym garnku zagotuj wodę, posól, do wrzątku wrzucaj pierożki i gotuj
gutfutTakie smaczne pierożki często robię gdy jestem smutna a świat widzę w czarnych barwach,ubieram wtedy fartuch i czapę kucharską na głowę i oddaję się" lepieniu "makowych pierogów.Dla mnie nie muszą być akurat jakieś odświętne dni , ani zimowe miesiące ,wystarczy sama myśl że za chwilę zjem cudownego lekkiego, słodkiego pierożka, który świetnie poprawia zły nastrój.Zapraszam. Ciasto(...)wraz z orzechami, miodem , koniakiem i skórką pomarańczową, wymieszać.Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wyciąć krążki, wypełnić farszem, dokładnie skleić i wrzucić na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.Pierogi podawać gorące obficie oblane stopionym masłem lub jak ja sosem waniliowym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami Składniki – ciasto: Mąką pszenna – 400g Woda – 250g Sól Składniki - farsz: Pierś z kurczaka – 1 sztuka Mieszanka warzyw chińskich – 200g Imbir – kawałek 3cm Papryczka(...)sosem sojowym, rybnym i skrobią. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Gdy będzie się przyklejać, delikatnie podsypać je mąką. Z ciasta wykroić kółka, na które nałożyć kuleczkę farszu i zawinąć. Gotowe pierogi gotować przez 20-25 minut (w zależności od ich wielkości) w specjalnym bambusowym naczyniu do gotowania na parze lub w zwykłym garnku/naczyniu do gotowania na parze wyłożonym pergaminem
Kuchnia Bon Appetitksiążce "Ciasta domowe". Musiałam jednak zwiększyć ilość mąki prawie o połowę gdyż ciasto było bardzo luźne i nie dało się z niego formować muszelek. Ciasto ma przypominać to na pierogi. Poniżej podaję przepis już zmieniony przeze mnie. Muszelki przypominają w smaku tradycyjne faworki. Myślę, że warto je wypróbować. Najlepszym dowodem jest to, że tak szybko znikały z talerza jeszcze(...)olej do smażenia cukier puder do posypania Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodawać masło, śmietankę i sól. Mąkę dodawać stopniowo, mieszać a następnie zagnieść ciasto jak na pierogi. Ciasto cieniutko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Olej rozgrzać, smażyć muszelki na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Muszelki oprószyć cukrem pudrem
Smakołyki AsiŻukowie :) Wyjąłem ciasto, rozwałkowałem i podzieliłem jak na pierogi. Pasztetową obrałem ze skórki, rozrzuciłem po wyciętych plackach i polepiłem... Gdy pasztet się skończył, a ciasta zostało:) ulepiłem pierogi z różnymi serami i szpinakiem. Wyłożone na blachę specjały posmarowałem mlekiem i niektóre obrzuciłem kminkiem. Tak przygotowane piekły się w 200 st. C przez 30 min :) Smacznego
chleba naszegoczasu wypłynięcia... Jak zostało ciasto to robimy kluski...:) Podajemy od razu z kwaśną śmietaną... Możemy też serwować pierożki odsmażane :) W każdej wersji są to to pierogi o 100 razy lepsze niż ze sklepu :) Smacznego
chleba naszegoStandardowo jajecznica, parówki, ser, dżem, miód, dwa rodzaje chleba oraz kawa lub herbata czy kakao. Na przystawkę polecić mogę bez wątpienia smażony oscypek z żurawiną, na obiad kwaśnicę i pierogi!!!! Fantastyczne!!! W życiu takich nie jadłam, ba próbowałam pomałpować i za cholerę nie wyszło takie ciasto. Nie wiem czy to jakieś czary czy jak ale nie do podrobienia(...)knajpą czekających na wolne miejsce. Skusiłam się na krewetki po królewsku oraz szarlotkę w słoiku z lodami pistacjowymi. No dobre to ale czy warte tyle zachodu? Zdecydowanie wolę pierogi z Wanty :-)))) Koniecznie jeszcze wspomnę o Zakopanem i barze na który się skusiłam - "Bar na szlaku" mieszczący się na samym początku Krupówek od strony dworca - totalna porażka jeżeli
pieprzny smaczekskleiły. 9. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. 10. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Uwaga! Pierogi po ostudzeniu można zamrażać. Film krok po kroku
Atlas Smakówdość luźne). Rozpłaszczyć na placek o grubości ok. 1cm i wycinać szklanką koła. Na środek każdego nakładać marmoladę (ja lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód i łączeniem na dół umieścić w papilotce. Papilotki z pączkami poustawiać na blaszce do ciasta i zostawić pod przykryciem na ok. pół godziny(...)dość luźne). Rozpłaszczyć na placek o grubości ok. 1cm i wycinać szklanką koła. Na środek każdego nakładać marmoladę (ja lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód i łączeniem na dół umieścić w papilotce. Papilotki z pączkami poustawiać na blaszce do ciasta i zostawić pod przykryciem na ok. pół godziny
Mania Wypiekanianią pierogi, kotlety oraz potrawka warzywna. Następnym ulubieńcem jest farsz a'la mięsny zrobiony z zielonej soczewicy, cebuli i wędzonego tofu. Pierwszy raz zrobiłam go na święta do pierogów i od tamtej pory pojawiał się u mnie także w postaci pyz oraz uszek. Przepis znajdziecie tutaj . Kolejnym ulubieńcem jest herbata rozgrzewająca z Bierdronki. Bardzo przypadł mi do gustu
wegujemyMoja Córcia bardzo lubi wszelkie "mączne" potrawy. Wszelkie makarony i pierogi należą do jej ulubionych dań. Wymyślam wiele różnych wariacji obu tych dań. Dziś moja kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu. Bardzo smaczna propozycja! Do nadzienia dodałam aromatycznych suszonych pomidorów , wyszło bajecznie! Pierożki ulepiłam z wyjątkowego ciasta, które odkryłam niedawno, w zasadzie dwuskładnikowego, błyskawicznego i pysznego :) Polecam:) składniki(...)ewentualnie doprawić do smaku. Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wycinać krążki, nakładać porcje nadzienia, sklejać pierogi. Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek. Najlepiej podawać ze zrumienioną cebulką
6nieboUwielbiam pierogi w zasadzie w każdej postaci(...)sezonie letnim przeważnie są to wersje owocowe a w pozostałej części roku albo z nadzieniem warzywny, czy serowym oraz z mięsem. Dziś ten ostatni wariant. Klasyczne ciasto na pierogi nadziewane zmielonym mięsem z piersi kaczki z dodatkiem aromatycznych przypraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej. Pyszne połączenie
Milion Smaków