konkursowa wypowiedź to: "bylo to jakies 3 lata temu. Moj obecnie maz wyjechal do Holandii za praca. Pewnego dnia zadzwonil do mnie i mowi ze ma ochote na ruskie pierogi. Po chwili rozmowy powiedzial ze jego koledzy beda jechac autem to wstapia do mnie i wezma. Po rozmowie wzielam sie od razu za robote. Poszlam zakupic potrzebne artykuly.Bardzo staralam(...)tylko ze zamiast kolegi na podworko wjechala taksowka z ktorej wysiadl moj maz z bukietem roz. I tak zorganizowal sobie romantyczna kolacje na ktorej podane byly jego wymarzone ruskie pierogi." Wypowiedź należy do Beaty Maj do której wędruje Książka z Najlepszymi przepisami polskich blogerów.Gratulacje! I zachęcam do brania udziału w kolejnych konkursach :) Beatę proszę oczywiście o kontakt
Słodkie Przyjemnościjest sezon czy nie, jagody jeść lubię w każdej postaci. Babeczki, drożdżówki, ciasta, pierogi czy desery. Zawsze chętnie przygotuję coś z ich dodatkiem. Choć przyznam szczerze(...)mrożonymi to już nie to samo.. Dlatego gdy jest sezon, powinniśmy korzystać z nich tak często jak to tylko jest możliwe. Nie mówię, żeby codziennie lepić pierogi z jagodami, bo chyba nikt by nie dał rady (no chyba, że tak zarabia na życie). Mówię o dużo prostszym i zdecydowanie szybszym pomyśle - przygotowaniu na przykład takiej Tarty Jagodowej
Słodkie PrzyjemnościPierogi ruskie :) Potrzebujemy - ciasto: 450g mąki wrocławskiej 350ml gorącej wody 50g masła Farsz: 0,5kg ziemniaków 0,5kg sera białego półtłustego 1 cebula Sól i pieprz Wykonanie: (Farsz) Obierz i ugotuj ziemniaki, potem zrób puree Rozbełtaj ser widelcem Pokrój drobno cebule i zeszklij na patelni Wszystko wymieszaj, posól i popieprz (Ciasto): Ugotuj wodę Zmieszaj(...)Posyp wałek i blat mąką Ciasto pokrój na mniejsze kawałki i rozwałkuj Wycinaj koła o średnicy ok 8cm W środek kółka nałóż farsz Dokładnie zlep Możesz pierogi ugotować wrzucając do wrzącej wody lub zamrozić i zjeść kiedy indziej Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu :) Zachęcamy do komentowania i obserwowania :). Tutaj linki jakby chciał ktoś nas wspomóc
Bonapetit2xMtrzepotanie rzęs Polonesy, proszę, proszę Cunhady - te piękne zdjęcie zawdzięczamy dopiero przybyciu Naszych Niedzielnych Gości. Pasteis z kształtu i tzw. procesu przygotowania przypominają nasze swojskie polskie pierogi. Stolnica i wałek będą niezbędne. Składniki ciasta również będą podobne. Farsz - no cóż to jak rzekł Brasileiro kwestia gustu. Nasz farsz oczywiście będzie mięsny, jakkolwiek wegetariańskie też(...)dużo siły w rękach albo niewystarczająco je "wymiętosiliśmy"). Ciasto rozwałkujemy kawałkami na bardzo cienkie kawałki (im cieńsze tym pasteis będą bardziej chrupiące). Lepienie - sama przyjemność analogicznie jak pierogi. Jedyna mała wskazówka - dobry efekt daje klejenie ciasta na rogach za pomocą zmoczonego widelca. Pasteis się nam nie rozkleją a poza tym wygląda to bardzo ładnie. Filmik instruktażowy poniżej. Smażenie
Smaki Brazyliiminut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Kieliszkiem lub małą foremką wykrawamy kółka (średnica 4 cm), nakładamy porcję farszu. Lepimy, jak pierogi i łączymy końcówki, sklejamy nadając im kształt uszek . W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące podajemy(...)Moje zostały zrobione tylko z farszem z grzybów, ale równie smaczne są z kapustą i grzybami. Co do ilości farszu, zawsze robię go więcej. To co zostanie wykorzystuję do pierogów (oczywiście z kapustą i grzybami). Smacznego. Wydrukuj przepis The post Uszka z grzybami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoBardzo lubię ruskie pierogi, nie! Uwielbiam ruskie! :) Ale robienie ich jest pracochłonne, więc dlaczego by nie zrobić naleśników z owym farszem? :) Składniki na naleśniki: szklanka mąki 1 jajko szklanka mleka szczypta soli łyżka oleju Składniki na farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu chudego (2 kostki) 2 cebule ząbek czosnku sól i pieprz Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać(...)naleśnika dajemy farsz z ziemniaków i sera. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem. Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym. naleśniki z ruskim farszem jak na pierogi
Bon Appetit Małgorzatyciasto i dwa "rogi" wyciagamy trochę palcami i ściskamy. Uszka to po prostu takie małe pierogi ;) Najlepiej żeby ciasto było bardzo cieniutkie. Wskazówki: Zarówno uszka jak i pierogi można zrobić w dniu wigilii żeby były świeże, ale jeśli ktoś nie ma tyle czasu w natłoku obowiazków, można świeżo zrobione poukładać w zamrażarce pojedynczo, żeby się nie stykały
upichcicoryginalnym przepisie. Trochę się obawiałam, czy ciasto wyjdzie dobre, ale po wyrastaniu stało się miękkie i pulchne. Z podanej porcji wyszło mi około 25 sporych pierogów, plus zostało mi ciasta na jedną bułeczkę (swoją drogą też smaczną). Polecam jako alternatywę do uszek. Składniki: 500 g mąki 100 g suszonych borowików lub 250 g pieczarek(...)masa była gęsta (u mnie 2 - 3 łyżki). Ciasto rozwałkować. Filiżanką wycinać kółka. Na środku każdego kółka układać porcję farszu i skleić brzegi. Posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec 25 minut w 180 stopniach
Sto kolorów kuchnichociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań. 1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone. 2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę. 3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed(...)ciągu kilku dni, nie wyrzucam jedzenia, nie objadamy się do nieprzytomności chociaż ilość dań może na to wskazywać, każde danie jest w ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię sos, gotuję np, ryż i jemy obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie
NA MOIM TALERZUSerdecznie Wam je polecam. Zaczynamy. Składniki: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Wykonanie: Składniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi. Łączymy składniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne I łatwo odchodzące od reki. Babcia mówiła, by wyzywać się na ciescie :) to będzie bardziej się poddawało lepieniu(...)muszę powiedzieć ze coś w tym jest. :) Rozwałkowujemy , wycinamy kólka o średnicy 4-5 cm. Im mniejsze tym lepsze :) Na ciasto wykładamy pół łyżeczki farszu . Sklejamy jak pierogi I łączymy końcówki - ja nazywam to pracami plastycznymi- przy których relaksuje się I uspokajam :) Uszka gotujemy 3-5 min w osolonej wodzie. Podajemy z barszczem. Polecam I pozdrawiam
Smaki EdytyPierogi "zimowe" z farszem z dwoch kasz:gryczanej i quinoa.Zimowe,bo obydwie kasze posiadaja wlasciwosci rozgrzewajace.A gdy za oknem pojawia sie deszcz (snieg),organizm naturalnie sie przestraja na odmienny sposob odzywiania i jadamy wowczas produkty rozgrzewajace i neutralne,unikajac wychladzajacych. Kasze sa waznym produktem zdrowej kuchni.Kasza gryczana i quinoa-"zloto Inkow" to skarbnica blonnika,witamin i skladnikow mineralnych.Pierogi(...)sklejac.Doskonale wyrobione ciasto przykryc sciereczka i pozostawic,by odpoczelo. Cebule pokrojona w dorbniutka kostke zezlocic na 1 lyzce smalcu. Wymieszac z dwoma kaszami,jajkiem i przyprawami.Przyprawic intensywnie,by pierogi po ugotowaniu mialy wyrazisty smak. Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac kolejno na trzy cieniutkie placki.Nieodcieta czesc ciasta pozostawiac kazdorazowo przykryte sciereczka,by nie obeschlo.Wykrawac kolka i nakladac po 1 lyzeczce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blogu Posadzone i zjedzone znalazłam przepis na krem z buraczków, stwierdziłam, że będzie on świetną alternatywą dla barszczu, którego zrobić po prostu nie potrafię. A ostatnio przygotowałam najlepsze pierogi świąteczne (o nich już niebawem) i jakoś tak nie mogło się obyć bez wyrazistego smaku buraczków... To chyba ten grudzień(...)mnie działa. Przepis mnie nie zawiódł - zupa wyszła pyszna. Chilli nadaje jej ostrzejszego smaku, dodatek dyni, choć sam w sobie niezbyt wyczuwalny, idealnie łagodzi smaki. Całość rewelacyjnie smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać. Zupa krem z buraków i dyni Składniki: (na 4 porcje) 2 szalotki 500 g buraczków 1 jabłko 750 ml bulionu
Pożeraczka, czyli raz adobrzedopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania
UgotujmyTo.plpołowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając również 3 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchni