pierogi - 9067 przepisów (strona:261/605)

Serowe pieczone pierożki z jabłkiem 260

pierogów. Wykrawamy kształt przy pomocy szklanki. Jabłka kroimy na paseczki/kostkę - nie za duże, nie za małe. Układamy na środku wykrojonego ciasta i lepimy jak najzwyklejsze pierogi. Pieczemy na folii aluminiowej i pieczemy 25 minut 1 80 stopniach (10 min jedna strona, przewracamy, 10 minut druga i 5 minut podwyższamy temperaturę - czas należy dostosować do własnego piekarnika

Czarnawisienka
Uszka z grzybami do barszczu 322

pogrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć! Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki pszennej(...)jajko sól  woda ok 1/4 szklanki, ale wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być gorąca   Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe kółeczka, zlepiać jak na pierogi, a następnie złączyć rożkami. Układać na ściereczce. Wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką, od wypłynięcia gotować nie dłużej niż 3-5 minut

Apetyczna babeczka
Pierogi nie tylko po polsku 137

Książka " Pierogi nie tylko po polsku" wg. mnie ma swoje plusy i minusy... Plusem tej książki jest duża różnorodność przepisów na pierogi z różnymi nadzieniami - na słodko i wytrawne oraz smażone, gotowane, drożdżowe...  ravioli,kołduny, cepeliny, tortellini oraz pielmieni.  Przy przepisach znajdziemy cenne rady i wskazówki. Minusem tej książki jest brak zdjęć do przepisów, są tylko

Aga w kuchni
Boże Narodzenie 236

Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Łosoś i pstrąg w galarecie Pierogi z makiem Pierogi z kapustą i grzybami

Aga w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 157

Takie pierogi oprócz ruskich to przysmak moich dzieci. Polecam. SKŁADNIKI 1/2 kilograma kapusty 5 dag grzybów suszonych 2 cebule olej rzepakowy sól , pieprz Na ciasto 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 2 jajka 1 żółtko WYKONANIE Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste. Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości. Grzyby zalewamy wodą(...)Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę. Do kapusty dodajemy uduszone grzybki i cebulę. mieszamy dodajemy do smaku sół pieprz. Kleimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Jak wypłyną , po minucie wyjmujemy. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi smażone 159

Moja młodsza córka lubi pierogi..zwłaszcza z grzybami...no i była okazja do wypróbowania miski Tupperware. ...ciasta na pierogi są różne..a ja postanowiłam zrobić z ciasta zaparzonego..i taka miska mi w tym idealnie pomogła..nie musiałam męczyć się z gorącym ciastem, po prostu do miski włożyłam wszystkie składniki, zamknęłam, odpowietrzyłam,zakręciłam miską i prawie gotowe..tylko(...)ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać .Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć grzyby [ugotowane i podsmażone oraz doprawione] i zlepiać pierogi..Smażyć na gorącym oleju.Osuszyć na papierowym ręczniku

Moje domowe kucharzenie
PIEROGI Z BIAŁYM SEREM 187

Pierogi z białym serem są moim ulubionymi, przy okazji lepienia pierogów z innym farszem, zawsze zrobię małą porcje z białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z wody polanę śmietaną i posypane cukrem. SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody Farsz 500 g zmielonego twarogu(...)dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować.    Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy farsz. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi uważając aby farsz nie dotykał brzegów. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około

RAROSSA
Pierogi z mięsem 180

Były już tradycyjne pierogi ruskie, a teraz naszedł czas na pierogi z mięsem. Ciasto robi się dokładnie tak samo, za to napełnia innym środkiem. Jest on równie prosty w przygotowaniu jak do pierogów ruskich, nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest powalający. Zresztą sami spróbujcie! Czas przygotowania:   30 minut Ilość porcji: dla 4 osób Składniki: 500g(...)jajko, bułkę tartą i podlewamy wodą. Jeśli chcemy bo farsz był bardziej zbity dajemy mniej wody, a więcej bułki tartej. Całość intensywnie mieszamy. Wypełniamy wcześniej przygotowane ciasto i lepimy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody, wyjmujemy 3 minuty po wypłynięciu. Podajemy od razu po przygotowaniu, na ciepło np. z podsmażoną cebulką lub boczkiem. Smacznego

Kolizje Smaków
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 175

Pierogi to nieodzowny element świąt w naszym domu. Zawsze mamy na wigilijnym stole pierogi ruskie . Jednak niekiedy pojawiają się i takie z innym farszem. Dzisiaj przepis na równie pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, doskonałe nie tylko na święta. Składniki na farsz: 250g białego sera 250g kaszy gryczanej (choć my dodałyśmy nieco mniej) 2 cebule(...)Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dorzucamy do kaszy. Dodajemy do niej również ser biały rozduszony widelcem. Mieszamy wszystkie składniki doprawiając solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto według tego przepisu . Napełniamy pierogi farszem i wrzucamy do posolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy 5 minut. Podajemy z roztopionym masłem i podsmażoną cebulką lub śmietaną

Kolizje Smaków
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM 147

Dzisiaj są u mnie pierogi takie same jakie  robi moja mama, no prawie takie same, ja ułatwiłam sobie prace i użyłam formy do wycinania pierogów. Dzięki czemu pierogi  robi się znacznie szybciej, niże te tradycyjnie lepione ręcznie, które robi mama. Ciasto: 2-3 szklanki mąki  1 szklanka ciepłej wody 1 żółtko 2-3 łyżki(...)własnego gustu i dokładnie wymieszać wszystkie składniki farszu. Składniki ciasta dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2-3 części rozwałkować, wykrawać krążki i na każdy nakładać farsz, następnie staranie zlepić pierogi.  Gotować w osolonej  wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia około 5 minut. Najlepiej smakują odsmażane ;) rrarossa@gmail.com

RAROSSA
PIEROGI RUSKIE 143

oraz elastyczne. Dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy farsz. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi uważając aby farsz nie dotykał brzegów. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około(...)minuty. Pierogi można podawać z tłuszczykiem, skwarkami, lub bez żadnej okrasy.   rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku 384

sól, pieprz  dodatkowo, do podania  jogurt naturalny  listki natki z pietruszki do dekoracji  czerwona słodka papryka  Przygotowanie:  W malakserze przygotowujemy farsz na pierogi. Kurczaka, cukinię, obranego ze skóry pomidora i czosnek dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z listkami natki pietruszki. Masę przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu, aż woda odparuje(...)Przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody, a gdy masa będzie zimna, dodajemy żółtko jaja, doprawiamy do smaku, mieszamy.. Przygotowujemy ciasto na pierogi: wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane całe jajko, olej, stopniowo wodę i szczyptę soli, ciasto wyrabiamy starannie i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółka, na środku każdego układamy farsz, zlepiamy - brzegi możemy zmoczyć

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z mięsem 336

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pierogi z mięsem z najlepszym wg mnie ciastem z dodatkiem masła, które idealnie się rozwałkowuje, nie rozpada podczas gotowania i nie skleja. A co najważniejsze jest proste i szybkie w wykonaniu. Polecam je każdemu, kto wcześniej miał problemy z twardym, rozklejającym się ciastem. Do farszu(...)wieprzowej i kurczaka. Ja zmielone mięso smażę a następnie miksuję blenderem, co wg mnie jest szybsze w wykonaniu. Przepis znalazłam na  tym blogu. Post Pierogi z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta 5376

mojego ulubionego szpinaku z dodatkiem kurczaka. Podajemy je z  jogurtem greckim z czosnkiem. Z przepisu wychodzi 24 sporych pierogów.   Post Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania