blogu Posadzone i zjedzone znalazłam przepis na krem z buraczków, stwierdziłam, że będzie on świetną alternatywą dla barszczu, którego zrobić po prostu nie potrafię. A ostatnio przygotowałam najlepsze pierogi świąteczne (o nich już niebawem) i jakoś tak nie mogło się obyć bez wyrazistego smaku buraczków... To chyba ten grudzień(...)mnie działa. Przepis mnie nie zawiódł - zupa wyszła pyszna. Chilli nadaje jej ostrzejszego smaku, dodatek dyni, choć sam w sobie niezbyt wyczuwalny, idealnie łagodzi smaki. Całość rewelacyjnie smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać. Zupa krem z buraków i dyni Składniki: (na 4 porcje) 2 szalotki 500 g buraczków 1 jabłko 750 ml bulionu
Pożeraczka, czyli raz adobrzedopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania
UgotujmyTo.plpołowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając również 3 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchnimaja 2011 roku w Nikiszowcu , zabytkowej dzielnicy Katowic. Można ją jeśc na zimno , smażyć na cebulce , zapiekać w piekarniku lub też używać do nadziewania np. pierogów. Przepis : Pierogi z kaszanką Jedni kochają kaszankę … inni jej wręcz nienawidzą … a jeszcze inni nawet nigdy nie próbowali a z góry zakładają , że nie lubią. Wielokrotnie zdarzyło mi się stac
Ostra na SłodkoPieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię(...)choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party... Nadzienie: kilka różyczek brokuła, 250 g fety 2 ząbki czosnku, pieprz, tymianek, zioła do pizzy Ciasto
Czerwień i błękitzastosowań. To baza do mnóstwa świątecznych przysmaków, dlatego warto zapamiętać przepis. Kapusta może stanowić odrębne danie na wigilijnym stole, ale świetnie nadaje się też na nadzienia. Można nadziać nią pierogi, uszka czy paszteciki do barszczu. Będzie też wyśmienitą podstawą świątecznego bigosu czy łazanek. Im dłużej się ją podgrzewa tym jest lepsza – najlepiej poświęcić jej co najmniej(...)będzie zdecydowanie lepsza, gdy poddusimy ją trzeciego dnia (ja duszę 4-5 dni – jest idealna). Podajemy na stół wigilijny samą lub z łazankami albo używamy do nadziania uszek, pierogów czy pasztecików. Z powodzeniem można ją długo trzymać w lodówce i mrozić. Post Postna kapusta wigilijna pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuCalzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki. Calzone - Składniki: ciasto: 500 g mąki 240 ml ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 2 łyżki miodu łyżka oleju lub oliwy łyżeczka soli farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: czosnek(...)części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem. Składamy, zlepiamy jak dużego pieroga i całość smarujemy mlekiem. Można oprószyć ziołami. Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 7-10 minut do zrumienienia ciasta. Moje posty
Słodka StronaRobimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli: -gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. My do wody dodajemy: -jedną marchewkę -opaloną cebulę -ząbek czosnku -warzywko -ziele angielskie -liść laurowy -natkę pietruszki -kilka suszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa. Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkę i cebulę(...)połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwe poduszeczki. Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcem i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiem i do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe. Znakomicie smakują z czerwonym barszczem. Smacznego
Maminek kulinarnyWszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki. Składniki farszu: -25 dkg chudego twarogu -5 ugotowanych ziemniaków -cebula -ząbek czosnku -1 jajko -warzywko -pieprz Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymy z ziemniakami, dodajemy jajko, cebulę(...)przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Wykorzystujemy ciasto przygotowane jak na pierogi z pieca. Kroimy kwadraty. Na jednym układamy farsz. Przykrywamy drugim i dociskamy brzegi. Na poduszeczce robimy wzorek. Możemy jeszcze zawiązać wstążeczkę z ciasta
Maminek kulinarnymąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, po czym zawijać na palcu i zlepiać ich końce tworząc uszka. Uszka gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu uszek na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około(...)uszek. Uszka wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu. Olej użyty do podsmażania cebuli i pieczarek można zastąpić margaryną lub masłem. Źródło przepisu: Ciasto na pierogi - Wielkie Żarcie , farsz - Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawykrawać kwadraty o boku 10 - 11 cm. Na każdy kwadrat nakładać farsz (około 1 łyżki), złożyć na skos i zlepić brzegi. Brzegi pierogów można ozdobić, przyciskając ząbki widelca. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 20 - 25 minut, aż do zarumienienia
Gospodyni Miejskawodę. Na wrzącą wrzucamy pojedyńczo pierogi, tak żeby nie przerywać wrzenia. Od momentu wypłynięcia pierożków gotujemy 5 minut. Wyjmujemy, odkładamy na talerz. Śmietanę mieszamy z cukrem, polewamy nim pierogi, posypujemy też świeżymi jagodami
Z Majeczką w kuchniZazwyczaj kiedy lepimy pierogi zostaje trochę ciasta i nie wiadomo co z nim zrobić. Jedni dorabiają farszu inni po prostu wyrzucają. Mój sposób jest bardzo szybki i smaczny. Ciasto(...)mąki pszennej 1 jajko ok 1 szkl wody 3 łyżki oleju 2 szczypty soli Ciasto które zostanie rozwałkowujemy na małe placuszki i gotujemy w lekko osolonej wodzie , tej co pierogi. Gotujemy kilka minut , do miękkości. Ugotowane rozkładamy na talerz, można lekko posmarować olejem żeby się nie skleiły. Czekamy aż wystygną i odsmażamy na oleju aż staną się złote. Polecam
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzyznajemy się bez bicia. Nam, miłośniczkom typowo polskich smaków (przed oczami mamy pierogi, dużo pierogów), zdarza się mały skok w bok. Nierzadko serwujemy sobie orientalne podróże i bardzo nam (i tym co są na naszym garnuszku) z tym dobrze. Ale, jako, że doba i tak jest dla nas za krótka, nie będziemy tracić czasu na podróż samolotem, więc
Wypisz Wymalujwpierdalamy kaszanę, jemy tłusto i nie zdrowo. Tak przyznaję się wpierdalamy kaszankę, ale nie taką zwykłą we flaku, ale w dosyć nietypowej postaci, kaszanka jest np. farszem do pierogów z karmelizowaną cebulą , albo podana pod postacią kotletów mielonych. Wystarczy mięso mielone zastąpić kaszanką jak w tradycyjnych kotletach mielonych , aby przygotować pyszne, nietypowe kotlety z kaszanki. Kotlety z kaszanki(...)owalne kotlety z kaszanki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Podajemy kotlety z kaszanki np. z bagietką, pomidorem i sałatą. Smacznego! Poniżej zdjęcie pierogów z kaszanką i karmelizowaną cebulą The post Kotlety z kaszanki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię