pierogi - 9320 przepisów (strona:255/622)

Dobra kawa w Jeleniej Górze? – KUKUTU CAFE !!! 170

tylko. Celowo pisze miejsce, ponieważ nie jest to ani typowa kawiarnia, ani typowa restauracja, chociaż można tam wypić kawę z pysznym ciachem jak i zjeść domowej roboty pierogi. Kukutu Cafe to po prostu miejsce, w którym każdy znajdzie coś dla siebie i gdzie naprawdę można się na chwilę zatrzymać i pozbierać myśli. Przekraczając próg Kukutu Cafe nie wchodzimy(...)ciasta. Co więcej zawsze mamy jakiś wybór: klasyczna słodkość, coś wegańskiego lub z kaszą jaglaną. Bardzo miłą niespodzianką było otrzymanie do zamówienia po jabłku Małżeństwo siedzące niedaleko nas, zamówiło pierogi. Muszę przyznać, że jak zobaczyłam talerz z nimi to aż, mi ślinianki zaczęły mocniej pracować. Ale i na to przyjdzie czas. Następnym razem pójdziemy do kukutu na obiad. Karta

Relaxtime
"Zdrowe słodkości" na każdą porę dnia - Katarzyna Maciejko - Zielińska 139

bardzo prostych jak jaglanka, owsianka, ale w książce znajdziemy też przepisy na bardziej wyszukane potrawy jak ciasto czekoladowo - kasztanowe, pulpeciki ryżowe na słodko, pierogi orkiszowe z malinami, razowe pierogi z jagodami. Z racji tego, że jestem fanką mięty to dla mnie numer jeden do wypróbowania jest lekki torcik czekoladowo - miętowy :-). Składniki wykorzystane w przepisach są ogólnodostępne, więc

kruche babeczki
Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów 198

Aromatyczny farsz grzybowy - doskonały do uszek, pierogów lub krokietów. Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki 250 ml wywaru grzybowego  (użyj 30 g suszonych grzybów i 700 ml wody, nie dodawaj przypraw) 300 g kapusty kiszonej, drobno posiekaj 240 ml wody do gotowania kapusty 1 cebula, obierz i drobno posiekaj ok. 2 łyżki masła sól, czarny pieprz(...)cebuli z grzybami dodaj ugotowaną kapustę całość dopraw do smaku solą i pieprzem i podsmażaj chwilę do całkowitego odparowania płynu  gotowy farsz schłodź Farsz możesz wykorzystać do pierogów, pasztecików lub w innym celu. Podsmażona cebulka po dodaniu posiekanych grzybów. Dodana ugotowana kapusta. Farsz po odparowaniu płynu. Pyszny farsz z grzybów i kapusty

Szybko Szybkowar
Uszka wigilijne 213

bułki tartej, przy maśle nie jest to konieczne. Do naszego farszu użyliśmy masła, jednak dla osób mocno dbających o postny charakter Wigilii polecamy olej. Ciasto zagniatamy, podobnie jak na pierogi. Staramy się go nie wyrabiać, a zarabiać, czyli całą dłonią rozcierać mąkę z wody, aby uwolnić jak najwięcej glutenu. Dodajemy żółtko i olej i zagniatamy normalnie. W razie potrzeby(...)przypadku użycia oleju zamiast masła, dopiero po schłodzeniu zagęszczamy bułką tartą, inaczej farsz może stać się za gęsty. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i wypełniamy farszem. Zlepiamy jak pierogi i łączymy ze sobą końce. Uszka gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju - dzięki temu, nie będą się sklejały. Wyciągamy po chwili od wypłynięcia i rozkładamy pojedynczo do przestudzenia. Kiedy

Kuchnia od dwojga
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 246

zastanawialiście się kiedyś skąd taka nazwa? Czy orzechy włoskie pochodzą z Włoch? A może jest tak, jak z pierogami ruskimi czy french fries? Okazuje się, że  orzech włoski, nie tylko nie jest włoski, ale też nie jest orzechem :) Botanicznie orzech (nux) to rodzaj suchych zamkniętych owoców, odpadających od rośliny matecznej w całości. Orzechy mają twardą, zdrewniałą owocnię, niezrośniętą(...)stanowią nieodzowny składnik wigilijnej kutii. Orzechy wykorzystywane są również do przygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz z orzechami na przykład do nadziewania kaczki, ale także do pierogów, czy naleśników (orzechy miesza się na przykład z twarogiem). Coraz modniejsze są sałatki, w których wykorzystuje się orzechy, jednak jest to dodatek sałatkowy, który za naszą wschodnią granicą wykorzystywany

Trzeci talerz
Pierogi z kapustą i grzybami 247

Pachnące świętami, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. W naszym domu jadamy je nie tylko od święta, zresztą tak jak inne pierogi z różnymi farszami. Są pyszne i nikt nie może się im oprzeć! Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko około 0,5 szklanki ciepłej wody farsz

Zasmakuj Kuchni
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 172

tęsknoty za Polską. Za Mamą i Tatą, za językiem, który rozumiem mimochodem, zupełnie się nad nim nie zastanawiając, i oczywiście za jedzeniem. Brakuje mi kiszonych ogórków i kapusty, twarogu, pierogów i gołąbków. Szczególnie jednak braki odczuwam w okresie przedświątecznym, bo wiem, że nie zjem karpia (no dobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem; ale, o dziwo, skoro(...)niego mam chrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki z ciasta francuskiego 201

sera na pierogi ! Co prawda moje dzisiejsze ślimaczki rogów nie posiadają, ale za to ser już tak.  No może nie koniecznie twarogowy, który byłby idealny na pierogi - ale żółty, który pięknie się zapieka w ślimaczkach :) Ślimaczki z ciasta francuskiego to bardzo szybka przystawka, którą na pewno możemy przygotować w parę chwil - np. w razie wizyty niezapowiedzianych gości

Taste Therapy
Kurczak z warzywami 284

psiapsiółami. W takich sytuacjach zazwyczaj nie chce mi się gotować. Jak cholera. A zjeść po robocie trzeba. Wtedy wiadomo, wieje stereotypem: facet sam w domu = głodówka, pizza albo pierogi z biedry. Niepotrzebne skreślić. Jeszcze na studiach wymyśliłem sobie potrawę, którą robię w takich sytuacjach. Założenia są proste: ma być konkurencyjnie pod względem ilości, prostoty i czasu wykonania dla fastfoodów(...)Gotowe. Przy odrobinie wprawy można zejść z czasem wykonania do 20 – 25 minut. To dwa razy szybciej niż przyjazd zamówionej pizzy i jakieś 10 minut dłużej niż odgrzewanie pierogów z dyskontu. Według mnie, zdecydowanie się opłaca . Smacznego

manslogblog
rosół z gęsi z kołdunami 173

litry wody - duża marchew - korzeń pietruszki - 1/2 selera - średnia cebula - porcja rosołowa z gęsi - natka pietruszki wg uznania - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy kołduny: - ciasto jak na pierogi (1/2 porcji)  klik - obrane mięso z porcji rosołowej - gęsi smalec (u mnie wytopiony z najtłustszych części z porcji rosołowej) - marchewka i cebula pozostała po przecedzeniu rosołu Porcję z gęsi(...)klik . Małą szklanką wycinam kółeczka, na środek nakładam łyżeczkę farszu i sklejam boku dookoła (u mnie w trochę innej wersji, z bokami sklejonymi tylko z jednej strony - jak tradycyjne pierogi). Gotowe kołduny najlepiej ugotować w rosole. Smacznego

Cook&Love
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 205

burakiem i orzechami. Znajdziemy jednak dość ciekawe połączenia takie jak słodko-kwaśne pieczarki z bryndzą i pietruszką czy grzanki z kaszanką i figami. W tym rozdziale także znajdują się Pierogi po Bosacku , czyli popisowa przystawka Kasi(...)która gości na okładce książki. Nowa wersja tego klasycznego dania zachwyca kolorami, smakami, sosami czy dodatkami. Coś czym zdecydowanie będzie można zadziwić swoich znajomych. Niekoniecznie już tylko ruskie, czy pierogi z kapustą i grzybami powinny stać na naszych stołach. Zupy – Już na początku tego rozdziału możemy dowiedzieć się, że statystyczny Polak zjada jej w ciągu roku

Mr. Taste
Uniwersalne ciasto na pierogi 48099

przepis mojej babci, która robiła w ten sposób pierogi od kiedy pamiętam. Bardzo prosty i szybki a pierogi wychodzą doskonałe. Ciasto jest cienkie i elastyczne i bardzo delikatne - w końcu składa się praktycznie tylko z wody i mąki

Milion Smaków
Dworek Koper 187

nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką, podawane z ajerkoniakowym sosem. Deser był delikatny, fantastyczny w smaku i zaskakiwał nietypowym wykorzystaniem leniwych pierogów. Najedzeni, rozleniwieni nie spieszyliśmy się z powrotem do domu. Postanowiliśmy nacieszyć się w pełni niepowtarzalną atmosferą dworku. Jestem pewna, że będziemy tutaj wracać, a Gospodyni nie raz zachwyci nas swoim

Szybko Tanio Smacznie
Naleśniki "ruskie" z dynią 298

Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Każda ich ilość znika u nas w oka mgnieniu. W trakcie lepienia pierogów zawsze stwierdzam, że będziemy je jeść przez co najmniej  tydzień, po czym wieczorem okazuje się, że nie ma już ani jednego. Ich przygotowanie nie jest jakoś bardzo skomplikowane, ale jednak czasochłonne. Naleśniki wypełnione pierogowym farszem

Smakowity Blog Kulinarny
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 265

pieczeniu biszkoptów, ciast francuskich czy ciast ptysiowych; typ 500, mąka krupczatka idealna do domowych makaronów i ciast; typ 500, mąka wrocławska i poznańska używana jest przede wszystkim do ciasta, pierogów, kopytek, klusek śląskich, knedli czy pyz; typ 550, mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra(...)wypieki zawierające tylko tę mąkę często rozpadają się i są kruche. mąka orkiszowa - ma podobną strukturę do zwykłej mąki pszennej. Możemy z niej przygotować m.in. naleśniki, pierogi, różnego rodzaju ciasta, domowe makarony.  mąka grochowa - mąka bezglutenowa, powstała z przemiału ziaren grochu. mąka ryżowa - bezglutenowa; wytwarzana z brązowego ryżu, delikatna w smaku

Zasmakuj Kuchni