pierogi - 9067 przepisów (strona:255/605)

Pierogi z kaszą gryczaną i mascarpone 246

sól do smaku Kaszę gryczaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić. Dodać serek mascarpone i sok i skórkę a połowy limonki, sól i imbir. Całość wymieszać. Ciasto na pierogi: 150 g. mąki pszennej małe jajko 1/2 łyżeczki miękkiego masła około 1/2 szklanki gorącej wody  szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać jako, masło i sól - wymieszać. Stopniowo(...)więcej farszu ( tyle, aby łatwo było zlepić brzegi ciasta). Do dużego garnka wlać wodę, zagotować. Gotującą się wodę osolić i dolać oliwy lub oleju.  Do garnka wrzucić kilka pierogów, gotować około 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić, można przelać zimną wodą, aby pierożki się nie sklejały.  Sposób podania według uznania

apetytnapieczenie
Pierogi z soczewicą i pesto 148

soczewicą Pierogi z soczewicą Przygotowanie: 1. Zagnieć ciasto, rozwałkuj. 2. Wytnij kółka. P ołóż farsz. Zlep brzegi. 4. Gotuj w osolonej wodzie 2 -3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch. 5. Podawaj z sosem pesto lub olejem z pestek dyni

AZgotuj!
Pierogi ruskie wzbogacone marchewką i szpinakiem baby 128

pieprzem. 3. połącz składniki farszu dokładnie mieszając ręką. 4. Przygotuj ciasto. 5. Rozwałkuj i lep pierogi. 6. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. J a podałam je z bazyliowym masełkiem. Ale fajnie smakuje też z masełkiem pietruszkowym

AZgotuj!
Pierogi z mięsem 163

skleiły. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Pierogi po ostudzeniu można zamrażać

Atlas Smaków
Pierogi z malinami 157

się nie skleiły. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Pierogi można polać śmietanką z cukrem lub sosem malinowym. Dodatkowe maliny możemy przetrzeć prze sitko a sok wykorzystać do zrobienia sorbetów malinowych. ...a sitkiem z malinami chętnie zajmą się mali pomocnicy

Atlas Smaków
Pierożki z botwinką 150

Pierożki z botwinką Sezon botwinki zbliża się wielkimi krokami. Właśnie wyjęłam ostatnią paczkę mrożonej botwiny z zamrażarki. I naszła mnie ochota na pierogi. Pewnie się dziwicie, jak to z botwiną? Ano tak, są przepyszne. Do tego sos czosnkowy i wychodzi super danie:) Składniki: na farsz: pęczek botwiny pęczek szczypiorku 2-3 ząbki czosnku około 150 g sera typu feta(...)mozolną, brudną robotę robi za mnie:)  Wyrobione ciasto, wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, i wałkujemy cienkie placki. Wykrawamy kółka szklanką, nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy pierożki. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie po około 4 min. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie i polewamy nim pierożki wyłożone na talerzu. Smacznego

na moim stole...
Fatayer ze szpinakiem 125

doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :) Składniki (10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 1 szklanka mąki pszennej typ 850 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli

Chocolate Muffin Blog
Pierogi z jagodami 142

Wspomnienie z dzieciństwa, kiedy babcia przygotowywała ciasto na pierogi z własnej mąki, wypełniała je domowymi owocami i podawała ze świeżą, kwaśną śmietaną... może Wam również przypomną się przyjemne chwile spędzone z rodziną przy wspólnym stole? :)  Ciasto: 250 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju 560 g mąki pszennej   Nadzienie : 500 g jagód lub więcej 2 łyżki cukru(...)stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę jagód i zalepić. W garnku zagotować dużą ilość wody, posolić dwie łyżeczki. Pierogi kłaść na wrzącą wodę i gotować 3 minuty. Odcedzić. Dla odważnych - podawać z kwaśną śmietaną i posypane cukrem :) Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 239

barszczyk czerwony, a z mięsa farsz do tych pysznych krokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję podwójna ilość farszu i jednego dnia lepię na obiad pierogi, a drugiego robię krokiety, lub część farszu zamrażam i wyjmuję, gdy mam ochotę ta któreś z tych dań. Jeśli ktoś ma dzisiaj ochotę na coś o chrupiącej, złocistej skórce

Rozpustne gotowanie
Nieźle nadziane jagodzianki z migdałowo-waniliową kruszonką 209

niedużych porcji z każdej uformować kulę wielkości moreli.  Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód i zakleić jak pieroga. Końce pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Jagodzianki powinny mieć owalny kształt. Uformowane bułeczki odstawić na 40 minut

DefinicjaSmaku
Pierogi z jagodami polane śmietaną - smak dzieciństwa 277

tylko pojawiły się jagody na moim ryneczku, bez wahania kupiłam je! Pamiętam jak byłam mała chodziłam z mamą na jagody, a potem jadłam takie pyszne, domowe pierogi. Ich smak do dziś pamiętam! Lubicie ? Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pierogi z mięsem drobiowym 125

Zastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi. Składniki 500g mięsa z pieczonego kurczaka cebula łyżka smalcu 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa maggi sól ,pieprz Ciasto: 500 g mąki szklanka gorącej wody jajko sól Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Przygotowujemy(...)mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość ,wycinamy kółka. Na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch

R'n'G Kitchen
Pierogi z kaszą gryczaną 122

Trochę inne pierogi ,jednak równie smaczne. Świetnie smakują z roztopionym masłem. Składniki Farsz: 100 g kaszy gryczanej 150 g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej sól ,pieprz Ciasto: 400 g mąki 250 ml gorącej wody jajko szczypta soli Przygotowanie   Kaszę gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle(...)wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię

R'n'G Kitchen
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 119

Uwielbiamy pierogi ,a Wy? Jeśli tak ,to serdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową. Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko 250 ml gorącej wody Farsz: 200 g sera feta 300 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki bułki tartej pieprz biały mielony sól ziołowa Dodatkowo: oliwa z oliwek kilka szalotek Przygotowanie   Normal(...)zagęszczenia masy używamy bułkę tartą (wsypujemy stopniowo ,do uzyskania żądanej konsystencji) ,cały czas smażymy. Łyżeczką do herbaty nabieramy farsz i formujemy kulki. Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy z omastą z szalotki i oliwy z oliwek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Naleśniki z farszem z bobu 229

jeszcze lepsze były kiedy zupełnie ostygły. Wytrawne pierogi z ciasta francuskiego jadłam tylko na zimno - były równie smaczne co naleśniki. Dobry pomysł na lato - i naleśniki i pierogi można przygotować wcześniej. Podajemy z dowolną sałatą i sosem np jogurtowym - i  obiad na gorący dzień gotowy. składniki 500 g bobu 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pomidorów

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania