masa do tortu - 6951 przepisów (strona:254/464)

Tort JAGODOWY i Drip Cake 164

Tort JAGODOWY i Drip Cake – Zapraszam na pyszny tort jagodowy, wysoki i piękny. Ma cudowny kolor, jest mocno jagodowy, waniliowy, wilgotny. Do jego przygotowania użyłam dwóch tortownic, ale można biszkopt upiec też w jednej blaszce. Zanim zaczniemy przygotowywać tort dobrze jest przeczytać najpierw cały przepis. Przy kremie proszę pamiętać, aby użyć śmietanki 36%, wtedy krem będzie bardziej stabilny. Do przepisu(...)sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Do mąki dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Następnie przesiać na jajeczną masę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto. 4. Ciasto przełożyć do dwóch tortownic o średnicy

Mała Cukierenka
Tort szwarcwaldzki 130

kęs tego doskonałego tortu szwarcwaldzkiego rekompensuje czas i nakład pracy włożone w jego zrobienie. Tym samym możemy Wam podpowiedzieć, że przygotowanie Black Forest Cake najlepiej rozłożyć na dwa dni – pierwszego przygotować biszkopt i frużelinę, a drugiego złożyć i ozdobić cały tort. Trzeciego dnia można zrobić sobie kawkę i delektować się smakiem pysznego tortu szwarcwaldzkiego . Udostępnij Tort szwarcwaldzki – składniki(...)misy robota kuchennego przelać białka, dodać szczyptę soli. Miksować do momentu uzyskania gęstej piany, po czym wsypać cukier puder i kontynuować ubijanie do momentu otrzymania sztywnej i lśniącej masy. Utrzymując niskie obroty robota, dodawać po kolei po żółtku, przed dodaniem kolejnego poprzednie wmiksować. Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia delikatnie wmieszać szpatułką w ubitą pianę, najlepiej

niecodziennikpary
Tort szwarcwaldzki 106

kęs tego doskonałego tortu szwarcwaldzkiego rekompensuje czas i nakład pracy włożone w jego zrobienie. Tym samym możemy Wam podpowiedzieć, że przygotowanie Black Forest Cake najlepiej rozłożyć na dwa dni – pierwszego przygotować biszkopt i frużelinę, a drugiego złożyć i ozdobić cały tort. Trzeciego dnia można zrobić sobie kawkę i delektować się smakiem pysznego tortu szwarcwaldzkiego . Udostępnij Tort szwarcwaldzki – składniki(...)misy robota kuchennego przelać białka, dodać szczyptę soli. Miksować do momentu uzyskania gęstej piany, po czym wsypać cukier puder i kontynuować ubijanie do momentu otrzymania sztywnej i lśniącej masy. Utrzymując niskie obroty robota, dodawać po kolei po żółtku, przed dodaniem kolejnego poprzednie wmiksować. Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia delikatnie wmieszać szpatułką w ubitą pianę, najlepiej

niecodziennikpary
Rolada A la Czarny las 206

blogu pojawił się przepis na roladę biszkoptową. Wówczas krem był malinowo-bananowy. Dzisiaj chcę wam zaproponować nieco inną wersję, choć niemniej smaczną. Przepis powstał trochę na kształt popularnego tortu szwarcwaldzkiego z uwagi na podobne składniki. A więc w rzeczy samej będzie : ciemna gorzka czekolada, puszysty biszkopt,domowa konfitura jeżynowa, bita śmietana i wiśnie. Myślę, że z chęcią będziecie sięgać(...)tortowej (typ 450) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej  40 g cukru pudru  szczypta soli Do nasączenia i posmarowania :  125 g konfitury jeżynowej  60 ml rumu  Masa śmietanowa:  330 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki żelatyny  50 ml wody  2 łyżki ekstraktu waniliowego  25 g czekolady gorzkiej min 70% 2 łyżki cukru

vaniliowoczekoladowa
Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia 354

PSZCZÓŁKA bez pieczenia Składniki: Spód: 200g sucharków 260g kremu czekoladowego do chleba (użyłam nutelli) Masa serowa: 500g serka mascarpone – schłodzonego 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 150ml mleka 15g żelatyny 7-8 łyżek cukru pudru (należy dosłodzić do smaku) 2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii Masa owocowa i dekoracja: 2 puszki brzoskwiń w syropie każda po 820g 300g puree z mango(...)postawić na ogniu, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i znów wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę owocową odstawić do całkowitego ostudzenia. 11. Ostudzoną masę owocową wylać na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć folię bąbelkową (bąbelkami do dołu) i lekko docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej

Mała Cukierenka
Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik 140

torty. Czas to w końcu zmienić 🙂 Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na “ Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami” w wersji mini, czyli tort śmietankowy z owocami leśnymi. Tort pieczony jest w małej formie o średnicy 17 cm i jest idealny na mniejszą liczba gości. Do przygotowania tego tortu wykorzystuje niezawodny przepis na tzw. biszkopt rzucany . Tort przekładany jest bitą(...)chyba, że robię dużą imprezę i duży tort), bo wtedy tort jest lżejszy, ale za to mało stabilny, szczególnie w dniu przygotowania (a fiksów nie lubię i nie lubię też bawić się w dodawanie żelatyny). Wam natomiast polecam użycie śmietanki 36%, która raz, że szybciej się ubije, a dwa – tort będzie lepiej wyglądał 🙂 Składniki biszkoptu: 3 jaja + 1 żółtko (używam

Moja Delicja
Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik 384

Nadzienie i dekoracja tortu: 200 g borówek 300 g truskawek (można wymieszać z jeżynami) 320 g śmietanki 36% 50 g cukru 40-50 g płatków migdałowych Przygotowanie biszkoptu na tort śmietankowy: Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy z odpinaną obręczą o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wypuszczając papier poza obręcz) . Boków niczym(...)sekundowych). Dodać przesianą mąkę (w 3-4 partiach) i wymieszać bardzo delikatnie łyżką po dodaniu każdej z części. Starać się nie zniszczyć ubitych jaj (im bardziej napuszona masa, tym bardziej puszty wyjdzie biszkopt). Gotową masę na biszkopt rzucany przełożyć do formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 25 minut , do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony

Moja Delicja
Idealny biszkopt kakaowy 281

tylko do momentu, aż piana będzie sztywna), następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując *** *** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając *** *** Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką (nie mikserem!). Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą *** *** Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy lub rantu cukierniczego(...)każdej strony *** *** Wystudzony biszkopt przekrawamy na blaty. Z moich obserwacji stwierdzam, że biszkopt kroi się dużo łatwiej na drugi dzień po upieczeniu *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: TORT DONICA Z KWIATAMI- PRZEPIS KROK PO KROKU TUTAJ (klik) PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI

Blog z Apetytem
Tort kokosowy z kremem waniliowym i śmietanką kokosową 169

Taki tort sobie wymarzyłam... puszyste blaty biszkoptowe, wilgotne od likieru amaretto, niesamowicie waniliowy krem i śnieżnobiała pianka kokosowa - a wszystko zdrowsze niż mogłoby się wydawać! Do posłodzenia używamy erytrolu, a w całym cieście znajduje się znikoma ilość tłuszczu :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki erytrolu lub cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)sztywno ze szczyptą soli. Po łyżce dodawać erytrol i miksować. Następnie wmiksować żółtka dodając po jednym. W osobnej misce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej. Piec w tortownicy o śr. 25cm przez 30 minut w 180°C. Wyjść, odstawić do wystudzenia. Masa: 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 90g oleju kokosowego lub masła 4 łyżki erytrolu lub 2 łyżki

Chocolate Muffin Blog
Babka piaskowa 258

racji tego, że ten rodzaj ciasto prawie zawsze wychodzi idealnie, pieczone w okrągłej formie i namoczone po upieczeniu stało się brytyjskim odpowiednikiem biszkopta, na bazie którego robione są tamtejsze torty. Przepis bazowy przeszedł wiele modyfikacji. Znana w Polsce babka piaskowa najczęściej przygotowywana jest z mieszanki mąki pszennej i ziemniaczanej w stosunku 1:1. To właśnie ilość mąki ziemniaczanej wpływa(...)szklanka mąki ziemniaczanej sól aromat waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao Przygotowanie: Jajka w całości wybijamy do miski i miksujemy wraz z cukrem, aż do uzyskania gęstej kremowej masy. Dodajemy aromat waniliowy oraz oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Całość mieszamy do połączenia składników. Dolewamy roztopione masło i mieszamy kilkanaście sekund na najwyższych obrotach

Jacob Tastes
Tort bezowo- kawowy 205

białka ze szczyptą soli, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną.  Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. Składniki(...)schłodzone 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki na krem kawowy umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Gotowym kremem przełożyć blaty bezowe. Udekorować według uznania. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce. Źródło

Smaki Natalii
Najprostszy tort z truskawkami 218

Składniki: ( tort wielkości 24 cm) Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Krem: * 500 g mascarpone * 400 ml śmietanki 30 % * 4 łyżki cukru pudru * 350 g truskawek Poncz: * 150 g truskawek * 1/3 szklanki wody ok. 10 łyżek Dekoracja * ażurki z czekolady * 500 g truskawek Białka ubić na sztywną pianę.  Dodawać partiami(...)cukier cały czas miksując. Następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Kolejno dodać przesianą mąkę i całość wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę. Piec w temperaturze 170 stopni przez 35 minut lub do "suchego patyczka". wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta

Kulinarne przygody