mogłam nie zrobić tego tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:)Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego(...)sodą i miksujemy szybko tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm albo formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej masę i pieczemy w temperaturze 160 stopni 25 - 30 minut, choć ja piekłam w troszkę wyższej temperaturze i kilka minut dłużej. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć
Blondynka Gotujesłodki i kremowy. Pachnie makiem, migdałami i orzechami. Zamiast alkoholu możemy dodać więcej wody i delikatnie ją posłodzić. Bardzo polecam… Upiecz bliskim radość z Kasią, na Święta. Tort makowo – orzechowy bez laktozy Składniki: Biszkopt: 7 jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 200g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju(...)Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, olej i wymieszać delikatnie szpatułką. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
Mała CukierenkaCzekolada plastyczna może posłużyć do wykonania ciekawych ozdób na torty, ciasta lub inne desery. Jeżeli chcemy komuś dać miły prezent, można z niej zrobić także czekoladowy kwiat, który wzbudzi na pewno większą radość niż bombonierka – tak było w przypadku Marty. Robiąc czekoladę plastyczną syrop kukurydziany można zastąpić płynnym miodem w takiej samej ilości. Składniki na czekoladę plastyczną(...)push({}); Przygotowanie Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Syrop kukurydziany lekko podgrzać, żeby był bardziej płynny, dodać do roztopionej czekolady, krótko wymieszać. Wylać na folię spożywczą (masa nie może być za gorąca), przykryć drugim końcem folii i rozpłaszczyć. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilkanaście godzin. Przed użyciem czekoladę plastyczną zagnieść. Jeżeli w trakcie tworzenia ozdób zrobi się
niecodziennikparyspożyjecie jedną z najcenniejszych kasz, to jest w towarzystwie innych zdrowych składników. Wtedy i sumienie będzie spokojniejsze, że za przeproszeniem, nie nawpychaliście się tablicy mendelejewa z supermarketu tortu, który tak pięknie błyszczał za ladą i był w promocji. :) Daktyle mają za zadanie tutaj maksymalnie osłodzić deser, a w połączeniu z orzechami i kokosem sprawia, że kubki smakowe oszaleją(...)porcji (12): 251 kcal B 4 g W 31 g T 12 g Składniki: spód ▪ szklanka daktyli (namoczonych wcześniej) ▪ 3/4 szklanki płatków jaglanych ▪ 1 łyżka oleju ▪ łyżeczka kakao masa ▪ szklanka kaszy jaglanej ▪ 3 szklanki mleka ▪ 100 g wiórków kokosowych ▪ 2 łyżki masła orzechowego ▪ garść posiekanych orzechów ▪ 1,5 łyżki kakao ▪ mały banan ▪ 1 łyżka oleju ▪ dosłodzić wedle uznania polewa
zdrowo i aktywniespożyjecie jedną z najcenniejszych kasz, to jest w towarzystwie innych zdrowych składników. Wtedy i sumienie będzie spokojniejsze, że za przeproszeniem, nie nawpychaliście się tablicy mendelejewa z supermarketu tortu, który tak pięknie błyszczał za ladą i był w promocji. :) Daktyle mają za zadanie tutaj maksymalnie osłodzić deser, a w połączeniu z orzechami i kokosem sprawia, że kubki smakowe oszaleją(...)porcji (12): 251 kcal B 4 g W 31 g T 12 g Składniki: spód ▪ szklanka daktyli (namoczonych wcześniej) ▪ 3/4 szklanki płatków jaglanych ▪ 1 łyżka oleju ▪ łyżeczka kakao masa ▪ szklanka kaszy jaglanej ▪ 3 szklanki mleka ▪ 100 g wiórków kokosowych ▪ 2 łyżki masła orzechowego ▪ garść posiekanych orzechów ▪ 1,5 łyżki kakao ▪ mały banan ▪ 1 łyżka oleju ▪ dosłodzić wedle uznania polewa
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto wygląda naprawdę realistycznie i zapewniam, że świetnie zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Zresztą możecie je zrobić bez okazji, ponieważ przyjemnie orzeźwia oraz pysznie smakuje. Jest
Di gotujeostatniego zleconego pieczenia tortu zostało mi sporo biszkoptu, który ścięłam z wierzchu, by uzyskać równy blat. Nie miałam sumienia go wywalić, bo uwielbiam go i przyznam bez bicia, że nim zrobiłam salami dziubałam non stop... Mowa o biszkopcie brownie, który nie raz już był przeze mnie polecany. Do ciast deserowych jest świetny. Wilgotny, nie wymaga nawet nasączania(...)czekolady... mnie osobiście rozwala na łopatki :D Do środka możemy dać wszelkie bakalie, herbatniki jasne (akurat nie miałam w domu więc pominęłam), masło orzechowe czy tak jak ja masę kajmakową (krówkową), której miałam odrobinę w słoiczku. Kombinować można dowolnie, byleby było słodko i wyglądem przypominało salami. Mi- mam nadzieję, że się to udało dzięki jasnej otoczce z cukru
Kuchnia w czekoladzieNa osłodę pierwszego szkolnego weekendu podsyłam Wam fajny, prosty przepis na torcik na biszkopcie pełen świeżych owoców. Niech umili Nam te wolne dni. Składniki: biszkopt: 2
Z Majeczką w kuchnihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszne połączenie sera, gruszek i chrupiącego, kokosowego wierzchu. Ponadto sernik jest kremowy i bardzo delikatny.
Di gotujeBISZKOPT: Jajka – 3 szt Cukier – 7 łyżek Cukier waniliowy -1 op Sól- szczypta Mąka pszenna – 5 łyżek Mąka ziemniaczana – 4 łyżki Proszek do pieczenia –1 łyżeczka
Camilla w kuchniCiasto wymyślone przeze mnie specjalnie dla siostry. Jest delikatne, nie za słodkie i orzeźwiające. Kolory idealnie do siebie pasują. Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt: 3 jajka
VioletoweKucharzenieDo dzisiejszej kawy polecam pyszny torcik z owocami, galaretką i nutką alkoholu. To jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu będzie
Tradycyjna kuchnia KasiPyszny tort lodowy Składniki: 4 jajka, 120 gram cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 100 gram bez, 100 gram gorzkiej czekolady, 100 gram białej czekolady, 500 gram śmietany 30%, 2 sztuki śmietan fixu, 1 laska wanilii, 20 ml ajerkoniaku Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy ok. 26cm (może być mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia. (Papier wyłożyć na dnie tortownicy i następnie zapiąć(...)obręcz.) Połowę bez połamać i wyłożyć na dnie tortownicy. Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Ubić białka.Ubić śmietanę ze śmietan-fixem. Do ubitych żółtek wmieszać delikatnie ubite białka i śmietanę. Połowę masy wymieszać z ostudzoną czekoladą.Do drugiej jasnej części dodać środek laski wanilii. Jasną
Wielki apetytUniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny, składniki do jego przygotowanie zawsze są
RAROSSAśmietankowym z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Wierzch tortu przyozdobiłam świeżymi kwiatami w odcieniach różu, a także malinami, borówkami i jagodami. Dodałam też kilka cukierków w pastelowych kolorach. Tort pięknie prezentuje się na stole i jest prosty do wykonania. Smakuje i dzieciom i dorosłym. Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie. Dzień wcześniej upiec biszkopt i do czasu przełożenia(...)octem winnym. Białka ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną pianę. Cały czas ubijając łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia bardzo dokładnie połączy się z masą(!). Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze 3 minuty, aby ustabilizować pianę. Na koniec piana powinna być gęsta i błyszcząca. Dodajemy żółtka i krótko miksujemy. W 2-3 partiach
cool and minty